Hva er kombucha?

kombucha

Hva er kombucha?
Kombucha er en fermentert drikk av te og sukker.
For å kunne lage dette selv trenger du en “kombuchamamma”, som egentlig er en symbiotisk kultur av gjær og sopper (SCOBY) og ligner litt som en gelatinaktig pannekake.

kombuchababy

Denne moderen tilsettes ferdig nedkjølt og sukret te, og i løpet av 7-20 dager vil den fermenteres og lage en “kombuchababy”, altså en ny kombuchakultur.
Du har nå muligheten til å lage to satser med kombucha. For hver gang du lager en sats, vil du sitte igjen med to kombuchababyer slik at du alltid vil ha dobbelt opp med SCOBY´er. Disse kan du gi vekk videre eller brygge kombucha til hele nabolaget.

Hva skal kombucha være godt for?
Kombucha kan hjelpe fordøyelsen med sine probiotiske egenskaper. Den inneholder også glukuronsyre som si små mengder kan virke avgiftende. Normalt skal leveren vår klare å produsere denne syren i passe porsjoner, men når leveren blir overbelastet av giftstoffer som vi får i oss i den daglige hverdag kan kombucha være med å hjelpe leveren i sitt avgitningsarbeid. Det er også rapportert at kombucha avgifter via nyrene, slik at noen kan kjenne litt pulsdukning i nyrene i starten.

Hvem kan drikke kombucha?
Alle kan drikke kombucha pga de medisinske virkningene, men det står skrevet at barn egentlig ikke har behov for å rense kroppen på samme måte som oss voksne, så dette er en drikk forbeholdt voksne.
Når det gjelder gravide så har det mye å si om du har drukket kombucha før du ble gravid. Jeg ville ikke begynt å drikke kombucha midt i et svangerskap uten å ha drukket det på forhånd.

Hvor mye kombucha kan man drikke?
Jeg drikker ca ½ melkeglass daglig til vanlig, noen ganger mer. Ønsker du en detoxende effekt anbefales det å drikke kombucha på tom mage, gjerne rett før hvert måltid.
Det hender jeg blander i litt vann med kullsyre så blir det en leskende drikk. En skive med sitron i smaker aldeles nydelig.

Slik lager du Kombucha:
1. Kok opp ca 2 liter med vann og ha i 3 teposer med svart te. Jeg liker godt fersken teen som Gry anbefaler.

2. Tilsett ca 3 ss med brunt, økologisk rørsukker. Du kan også bruke kokosblomstsukker.
3. La teen avkjøle seg helt før du heller alt i et stort glass som rommer noen liter.
4. Ha i kombuchababyen som du har fått fra noen andre.
5. Ha over et tynt håndkle/gasbind og sett glasset et stille sted. Jeg har mine glass på badet på en hylle.
6. Etter ca to uker er den klar. Smak gjerne litt på den før du siler den av. Noen liker den søt andre liker den syrlig som eddik. Du vil nå se at kombuchaen har laget en liten baby som enten ligger klistret til mammaen, eller at den har lagt seg øverst. Du kan nå skille de og enten gi vekk babyen eller brygge to satser neste gang.
7. Sil av teen, men spar på ca 2 dl som du har til side. Dette skal du ha i til din neste sats, sammen med kombuchababyen.
8. Jeg anbefaler på det varmeste å tilsette en stor neve frosne bringebær med det samme. Dette setter en deilig smak på kombuchaen. For kombucha smaker eddik og de som ikke er vant med det eller liker denne type smak så vil bringebærene lette litt på smaken. La det stå i romtemperatur til neste dag før du har alt over på en flaske med tett lokk.

Deler av teksten er hentet fra Gry Hammer sin blogg.

29 Comments

  1. December 19, 2012    

    Jeg har lenge lurt på hva Kombucha er og nå fikk jeg svar 🙂 Høres spennende ut. Jeg er kommet godt i gang med vannkefir 🙂 Er det stor forskjell på vannkefir og kombucha?

    • December 19, 2012    

      Så bra!
      Kombucha er også veldig bra å ha i hus! Spesielt nå i desember med tung mat, da går det et glass etter maten 🙂

  2. December 20, 2012    

    Jeg er veldig spent på hvordan mitt første forsøk blir! Kjedelig å gå å veeeenteeee. Vannkefir er så fort gjort, dette er jo tålmodighetsprøve!

    • December 20, 2012    

      I know! Holdte på å krepere mens jeg ventet. Tittet på den hver dag og snakket litt til den til og med 😉
      Min første kombucha måtte stå litt lengre. Tror det er fordi den fikk en ny eier og nytt vann og nye temperaturer (min kom fra Gry i Norge).
      Når den er klar lag en med bringebær, så smaker du forskjell, det er jo sååå godt!

  3. Cecilie Cecilie
    December 20, 2012    

    Holder det med 3ss sukker til 2 liter kombucha? Jeg har brukt 4ss til 1,5 liter.
    Jeg har problemer med at det dannes grums/slintrer i min kombucha (som fint passerer de små hullene i silen). Noen som vet hvorfor?

    • December 20, 2012    

      Jeg klarer meg fint med det. Det har hendt at jeg ikke har målt, bare helt i sukker.
      Og ja, jeg får grums jeg også! Siler noen ganger en gang igjennom etter noen dager. I allefall det aller siste glasset siler jeg før det drikkes.
      Aner ikke hvorfor det danner. Kanskje fordi dette er levende saker?

  4. Cecilie Cecilie
    December 20, 2012    

    Takk for tilbakemelding:-)
    Grumset blir drukket opp for min del, i og med at det passerer silen… Vannkefir holder seg derimot “ren” hele tiden.

    • December 20, 2012    

      Aha..
      Vannkefiren min blir sur om jeg ikke drikker den opp i løpet av et døgn så jeg har måttet lage litt mindre rett og slett… barna får i seg et glass om dagen og jeg drikker kanskje to glass…

  5. Cecilie Cecilie
    December 20, 2012    

    Min vannkefir holder seg i dagevis. Super å sende med på skolen og ellers som tørstedrkk. Trodde den fint kunne stå et par uker??Tilsetter alltid bær for smakens skyld.

    • December 20, 2012    

      Min blir gjæret og lukter alkohol… tåler ikke mer enn et døgn.. Så rart. Jeg også tilsetter bær eller sitron i den…

  6. Cecilie Cecilie
    December 20, 2012    

    Kanskje du bør prøve nye korn? Vannkefir er populært her i huset, litt mer spesiell smak på kombucha. For min del liker jeg best kombucha tilsatt ingefær og sitron.

    • December 20, 2012    

      Hadde det vært så enkelt.. jeg fikk mine via en studentvenninne i høst så de kom fra Norge…

  7. December 20, 2012    

    Er det noen som tilfeldigvis har kambucha i stavanger området? 🙂

    • December 20, 2012    

      Kryss fingrene.. du kan jo poste på facebooksiden min om du vil?

  8. Cecilie Cecilie
    December 20, 2012    

    Mulig jeg reiser til Spania i vinter, skal i så fall ta med fantastiske kefirkorn til deg:)

    • December 20, 2012    

      Si, por favor! Kanskje det er stor forskjell på kefirkornene?

  9. Cecilie Cecilie
    December 20, 2012    

    Har opplevd at det er forskjell på melkekefirkorn i hvert fall. Anbefaler brunt rårørsukker til vannkefirkorn. Evt. send de på “spa” i ca fire dager. Det kan ta bort gjær-smaken:)

    • December 20, 2012    

      Takk for tips!
      Jeg bruker brunt rårørsukker ja. Nå har jeg skylt et sett og satt de på spa som du så pent kaller det. De får stå noen dager, så får jeg se hva som skjer.
      De andre er helt fine, men det blir som sagt surt etter 24 timer..

  10. Cecilie Cecilie
    December 21, 2012    

    Lykke til! Kanskje du kan la kornene stå litt lenger enn 48 timer ved første fermentering. Det skal visstnok hjelpe:)

    • December 21, 2012    

      De står og koser seg nå…

  11. January 3, 2013    

    Ja, det kan jeg gjøre 🙂 ps: var litt sein med å sjekke om du hadde svart 😛

  12. January 20, 2013    

    I dag skal jeg hente min kombucha baby 🙂

    • January 20, 2013    

      Spennende! Lykke til da!

  13. Hege Hege
    February 5, 2013    

    Er det noen som tilfeldigvis har kambucha i nærheten av Barcelona?

    • February 5, 2013    

      Hvis du vil Hege, kan jeg jo prøve å sende en til deg i posten?

  14. Eva Eva
    January 29, 2014    

    Jeg har Kombucha-baby som kan hentes i Sandefjord, Jeg kan gi den bort for sjokolade.
    send mail post@evasandberg.no

  15. Elizabeth Elizabeth
    March 5, 2014    

    Melissa, kan jeg drikke Kombucha om jeg er gravid??

    • March 6, 2014    

      Om du aldri har drukket det før og er gravid nå ville jeg lest meg opp på det og tatt en avgjørelse på det. Noen sier det er ok så lenge det er veldig små doser mens andre sier ikke.
      Jeg ville drukket det om jeg hadde drukket det før jeg ble gravid, og evt bare noen små slurker om jeg ikke var vant med det før.

  16. Elizabeth Elizabeth
    March 6, 2014    

    Takk for svar!
    Har jo drukket litt, men er ikke så fryktelig lenge sia jeg starta opp med kombucha.. Mener det var i begynnelsen av Januar i år, siden da har jeg drukket kombucha nesten hver dag.

No Pings Yet

  1. Fermentering av grønnsaker | Melissa Spania on October 5, 2014 at 08:22
  2. Fermentert mat og drikke | Melissa Spania on May 22, 2016 at 10:44
  3. Fermentert ketsjup | Melissa Spania on May 23, 2016 at 17:01

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører





Matbloggtoppen