kombucha

Hva er kombucha?
Kombucha er en fermentert drikk av te og sukker.
For å kunne lage dette selv trenger du en “kombuchamamma”, som egentlig er en symbiotisk kultur av gjær og sopper (SCOBY) og ligner litt som en gelatinaktig pannekake.

kombuchababy

Denne moderen tilsettes ferdig nedkjølt og sukret te, og i løpet av 7-20 dager vil den fermenteres og lage en “kombuchababy”, altså en ny kombuchakultur.
Du har nå muligheten til å lage to satser med kombucha. For hver gang du lager en sats, vil du sitte igjen med to kombuchababyer slik at du alltid vil ha dobbelt opp med SCOBY´er. Disse kan du gi vekk videre eller brygge kombucha til hele nabolaget.

Hva skal kombucha være godt for?
Kombucha kan hjelpe fordøyelsen med sine probiotiske egenskaper. Den inneholder også glukuronsyre som si små mengder kan virke avgiftende. Normalt skal leveren vår klare å produsere denne syren i passe porsjoner, men når leveren blir overbelastet av giftstoffer som vi får i oss i den daglige hverdag kan kombucha være med å hjelpe leveren i sitt avgitningsarbeid. Det er også rapportert at kombucha avgifter via nyrene, slik at noen kan kjenne litt pulsdukning i nyrene i starten.

Hvem kan drikke kombucha?
Alle kan drikke kombucha pga de medisinske virkningene, men det står skrevet at barn egentlig ikke har behov for å rense kroppen på samme måte som oss voksne, så dette er en drikk forbeholdt voksne.
Når det gjelder gravide så har det mye å si om du har drukket kombucha før du ble gravid. Jeg ville ikke begynt å drikke kombucha midt i et svangerskap uten å ha drukket det på forhånd.

Hvor mye kombucha kan man drikke?
Jeg drikker ca ½ melkeglass daglig til vanlig, noen ganger mer. Ønsker du en detoxende effekt anbefales det å drikke kombucha på tom mage, gjerne rett før hvert måltid.
Det hender jeg blander i litt vann med kullsyre så blir det en leskende drikk. En skive med sitron i smaker aldeles nydelig.

Slik lager du Kombucha:
1. Kok opp ca 2 liter med vann og ha i 3 teposer med svart te. Jeg liker godt fersken teen som Gry anbefaler.

2. Tilsett ca 3 ss med brunt, økologisk rørsukker. Du kan også bruke kokosblomstsukker.
3. La teen avkjøle seg helt før du heller alt i et stort glass som rommer noen liter.
4. Ha i kombuchababyen som du har fått fra noen andre.
5. Ha over et tynt håndkle/gasbind og sett glasset et stille sted. Jeg har mine glass på badet på en hylle.
6. Etter ca to uker er den klar. Smak gjerne litt på den før du siler den av. Noen liker den søt andre liker den syrlig som eddik. Du vil nå se at kombuchaen har laget en liten baby som enten ligger klistret til mammaen, eller at den har lagt seg øverst. Du kan nå skille de og enten gi vekk babyen eller brygge to satser neste gang.
7. Sil av teen, men spar på ca 2 dl som du har til side. Dette skal du ha i til din neste sats, sammen med kombuchababyen.
8. Jeg anbefaler på det varmeste å tilsette en stor neve frosne bringebær med det samme. Dette setter en deilig smak på kombuchaen. For kombucha smaker eddik og de som ikke er vant med det eller liker denne type smak så vil bringebærene lette litt på smaken. La det stå i romtemperatur til neste dag før du har alt over på en flaske med tett lokk.

Deler av teksten er hentet fra Gry Hammer sin blogg.