Hva er kombucha?
Kombucha er en fermentert drikk av te og sukker.
For å kunne lage dette selv trenger du en “kombuchamamma”, som egentlig er en symbiotisk kultur av gjær og sopper (SCOBY) og ligner litt som en gelatinaktig pannekake.
Denne moderen tilsettes ferdig nedkjølt og sukret te, og i løpet av 7-20 dager vil den fermenteres og lage en “kombuchababy”, altså en ny kombuchakultur.
Du har nå muligheten til å lage to satser med kombucha. For hver gang du lager en sats, vil du sitte igjen med to kombuchababyer slik at du alltid vil ha dobbelt opp med SCOBY´er. Disse kan du gi vekk videre eller brygge kombucha til hele nabolaget.
Hva skal kombucha være godt for?
Kombucha kan hjelpe fordøyelsen med sine probiotiske egenskaper. Den inneholder også glukuronsyre som si små mengder kan virke avgiftende. Normalt skal leveren vår klare å produsere denne syren i passe porsjoner, men når leveren blir overbelastet av giftstoffer som vi får i oss i den daglige hverdag kan kombucha være med å hjelpe leveren i sitt avgitningsarbeid. Det er også rapportert at kombucha avgifter via nyrene, slik at noen kan kjenne litt pulsdukning i nyrene i starten.
Hvem kan drikke kombucha?
Alle kan drikke kombucha pga de medisinske virkningene, men det står skrevet at barn egentlig ikke har behov for å rense kroppen på samme måte som oss voksne, så dette er en drikk forbeholdt voksne.
Når det gjelder gravide så har det mye å si om du har drukket kombucha før du ble gravid. Jeg ville ikke begynt å drikke kombucha midt i et svangerskap uten å ha drukket det på forhånd.
Hvor mye kombucha kan man drikke?
Jeg drikker ca ½ melkeglass daglig til vanlig, noen ganger mer. Ønsker du en detoxende effekt anbefales det å drikke kombucha på tom mage, gjerne rett før hvert måltid.
Det hender jeg blander i litt vann med kullsyre så blir det en leskende drikk. En skive med sitron i smaker aldeles nydelig.
Slik lager du Kombucha:
1. Kok opp ca 2 liter med vann og ha i 3 teposer med svart te. Jeg liker godt fersken teen som Gry anbefaler.
2. Tilsett ca 3 ss med brunt, økologisk rørsukker. Du kan også bruke kokosblomstsukker.
3. La teen avkjøle seg helt før du heller alt i et stort glass som rommer noen liter.
4. Ha i kombuchababyen som du har fått fra noen andre.
5. Ha over et tynt håndkle/gasbind og sett glasset et stille sted. Jeg har mine glass på badet på en hylle.
6. Etter ca to uker er den klar. Smak gjerne litt på den før du siler den av. Noen liker den søt andre liker den syrlig som eddik. Du vil nå se at kombuchaen har laget en liten baby som enten ligger klistret til mammaen, eller at den har lagt seg øverst. Du kan nå skille de og enten gi vekk babyen eller brygge to satser neste gang.
7. Sil av teen, men spar på ca 2 dl som du har til side. Dette skal du ha i til din neste sats, sammen med kombuchababyen.
8. Jeg anbefaler på det varmeste å tilsette en stor neve frosne bringebær med det samme. Dette setter en deilig smak på kombuchaen. For kombucha smaker eddik og de som ikke er vant med det eller liker denne type smak så vil bringebærene lette litt på smaken. La det stå i romtemperatur til neste dag før du har alt over på en flaske med tett lokk.
Deler av teksten er hentet fra Gry Hammer sin blogg.
Jeg har lenge lurt på hva Kombucha er og nå fikk jeg svar 🙂 Høres spennende ut. Jeg er kommet godt i gang med vannkefir 🙂 Er det stor forskjell på vannkefir og kombucha?
Så bra!
Kombucha er også veldig bra å ha i hus! Spesielt nå i desember med tung mat, da går det et glass etter maten 🙂
Jeg er veldig spent på hvordan mitt første forsøk blir! Kjedelig å gå å veeeenteeee. Vannkefir er så fort gjort, dette er jo tålmodighetsprøve!
I know! Holdte på å krepere mens jeg ventet. Tittet på den hver dag og snakket litt til den til og med 😉
Min første kombucha måtte stå litt lengre. Tror det er fordi den fikk en ny eier og nytt vann og nye temperaturer (min kom fra Gry i Norge).
Når den er klar lag en med bringebær, så smaker du forskjell, det er jo sååå godt!
Holder det med 3ss sukker til 2 liter kombucha? Jeg har brukt 4ss til 1,5 liter.
Jeg har problemer med at det dannes grums/slintrer i min kombucha (som fint passerer de små hullene i silen). Noen som vet hvorfor?
Jeg klarer meg fint med det. Det har hendt at jeg ikke har målt, bare helt i sukker.
Og ja, jeg får grums jeg også! Siler noen ganger en gang igjennom etter noen dager. I allefall det aller siste glasset siler jeg før det drikkes.
Aner ikke hvorfor det danner. Kanskje fordi dette er levende saker?
Takk for tilbakemelding:-)
Grumset blir drukket opp for min del, i og med at det passerer silen… Vannkefir holder seg derimot “ren” hele tiden.
Aha..
Vannkefiren min blir sur om jeg ikke drikker den opp i løpet av et døgn så jeg har måttet lage litt mindre rett og slett… barna får i seg et glass om dagen og jeg drikker kanskje to glass…
Min vannkefir holder seg i dagevis. Super å sende med på skolen og ellers som tørstedrkk. Trodde den fint kunne stå et par uker??Tilsetter alltid bær for smakens skyld.
Min blir gjæret og lukter alkohol… tåler ikke mer enn et døgn.. Så rart. Jeg også tilsetter bær eller sitron i den…
Kanskje du bør prøve nye korn? Vannkefir er populært her i huset, litt mer spesiell smak på kombucha. For min del liker jeg best kombucha tilsatt ingefær og sitron.
Hadde det vært så enkelt.. jeg fikk mine via en studentvenninne i høst så de kom fra Norge…
Er det noen som tilfeldigvis har kambucha i stavanger området? 🙂
Kryss fingrene.. du kan jo poste på facebooksiden min om du vil?
Mulig jeg reiser til Spania i vinter, skal i så fall ta med fantastiske kefirkorn til deg:)
Si, por favor! Kanskje det er stor forskjell på kefirkornene?
Har opplevd at det er forskjell på melkekefirkorn i hvert fall. Anbefaler brunt rårørsukker til vannkefirkorn. Evt. send de på “spa” i ca fire dager. Det kan ta bort gjær-smaken:)
Takk for tips!
Jeg bruker brunt rårørsukker ja. Nå har jeg skylt et sett og satt de på spa som du så pent kaller det. De får stå noen dager, så får jeg se hva som skjer.
De andre er helt fine, men det blir som sagt surt etter 24 timer..
Lykke til! Kanskje du kan la kornene stå litt lenger enn 48 timer ved første fermentering. Det skal visstnok hjelpe:)
De står og koser seg nå…
Ja, det kan jeg gjøre 🙂 ps: var litt sein med å sjekke om du hadde svart 😛
I dag skal jeg hente min kombucha baby 🙂
Spennende! Lykke til da!
Er det noen som tilfeldigvis har kambucha i nærheten av Barcelona?
Hvis du vil Hege, kan jeg jo prøve å sende en til deg i posten?
Jeg har Kombucha-baby som kan hentes i Sandefjord, Jeg kan gi den bort for sjokolade.
send mail post@evasandberg.no
Melissa, kan jeg drikke Kombucha om jeg er gravid??
Om du aldri har drukket det før og er gravid nå ville jeg lest meg opp på det og tatt en avgjørelse på det. Noen sier det er ok så lenge det er veldig små doser mens andre sier ikke.
Jeg ville drukket det om jeg hadde drukket det før jeg ble gravid, og evt bare noen små slurker om jeg ikke var vant med det før.
Takk for svar!
Har jo drukket litt, men er ikke så fryktelig lenge sia jeg starta opp med kombucha.. Mener det var i begynnelsen av Januar i år, siden da har jeg drukket kombucha nesten hver dag.
[…] enn meg. Takk for meg dere, og lykke til med eksamen! Jeg har skrevet om annen levende mat som: Kombucha Surdeigsbrød Ville vekster […]
[…] var det min tur til å ta for meg tradisjonsmat og drikke. På dagsorden stod det Solkål, kombucha, surdeigsbakst og kraftsuppe: Jeg fikk bruke kjøkkenet til den økologiske kaféen som ligger […]
[…] på fermentert ketsjup. Du trenger: Økologisk tomatpuré Lønnesirup Myse, vannkefir eller kombucha Eplecidereddik Hvitløk Mineralsalt (jeg bruker fint himalayasalt) Slik gjør du: Bruk 1 glass […]