Hva er hormonhermere?

hormonhermere

Hormonhermere er en gruppe stoffer vi i stor grad er utsatt for uten at vi er klar over det. De kalles hormonhermere fordi de minner om østrogen i sin struktur og kan forstyrre den normale hormonfunksjonen.
Siden kroppen ikke er kjent med denne type østrogen, vil den bli brutt ned mye langsommere enn normalt og kroppen kommer i ubalanse. Dette kan føre til tidlig pubertet hos unge jenter, misdannende kjønnsorgan på guttebabyer, dårlig sædkvalitet hos menn og økt risiko for testikkelkreft. Hormonhermere kan også føre til reproduksjonsforstyrrelser hos en rekke fiskearter, dyr og fugler.

BPA_free_logo1Hormonhermere finnes i mange produkter vi anvender til daglig bruk, for eksempel rengjøringsmidler, elektrisk utstyr, flammehemmere, plaststoffer, sprøytemidler, industriprosesser osv. På fagspråket heter de Organokloriner, Bisphenol A (som finnes i tåteflasker og drikkeflasker), Phalater (finnes i hårspray, neglelakk og noen parfymer) og Parabener (finnes i kosmetikk).

Nå har det seg slik at det er relativt små doser i hver beholder av for eksempel en ansiktskrem, shampoo eller sminke, men problemet vårt er at vi blir utsatt for parabener hele tiden. Litt her og litt der utgjør faktisk ganske mye etter kort tid. Og noe mange glemmer er at vi som er voksne takler inntaket av bedre enn små barn. Tenk dere nyfødte babyer som allerede tidlig i babytiden blir introdusert for såpeskum med parabener, bleiekremer, bodylotion osv.
Ikke bra!

parabener
(bildet er fra Johnson´s & Johnson´s)


Hva kan vi gjøre for å unngå å få oss disse farlige stoffene?
– Spis økologisk så godt det lar seg gjøre
– Unngå bruk av plast, spesielt å pakke inn maten i plastfolie (direkte kontakt med plastfolie er svært uheldig)
– Ikke varme maten i plastbeholdere
– Bruk glass eller keramikk
– Bruk parabenefrie produkter til hud og hår

Er dere bevisste når dere handler inn til dere selv og familien?

Kilder: Store medisinske leksikon
Les også om Theo Colborn her.
Grønn og skjønn har tidligere skrevet om parabener her.
(kilde til mitt studie)

17 Comments

 1. March 4, 2014    

  Jeg bruker mye norgesglass som jeg heller masse av maten jeg kjøper over på, men all mat (nesten) kommer jo i plast eller hermetikk :S

  I kjøleskapet er jeg blitt flinkere til å oppbevare maten i glassbeholdere istedet for å ha plastikk på 🙂

  Hva med matpakker til de minste, hva bruker man da?

  • March 4, 2014    

   Smart!

   Jeg kjøper BPAfri matbokser, for eks Sistema Clip er fine matboksserier med drikkeflasker også. Ellers er Camelbak uten PBA.
   Jeg bruker folie som regel på maten. Er usikker på om det er helt fritt for stoffer, men innbiller meg at det er bedre enn plast!

 2. March 4, 2014    

  Takk for tips 🙂

 3. March 4, 2014    

  Tusen takk for et interessant innlegg 🙂

  • March 4, 2014    

   Bare hyggelig! Viktig å spre slike budskap 🙂

 4. March 4, 2014    

  For ikke å glemme pcb… Den værste hormonhermeren av alle. Pcb er alle fettoppløslige klorider…. De to værste kildene på pcb er kjøtt og drikke vann. I Spania har flaskevannet alt alt for store mengder. Også i andre land. Men til sammenligning har Spansk flaske vann 3-4 ganger mer enn norskflaske vann. Pcb tar raskt knekken på energien vår og i sammen med dioxin (ikke vannløslige klorider) de farligste vi har av giftstoffer.

  • March 4, 2014    

   Derfor fyller vi vann fra fjellet i Finestrat 🙂

 5. March 4, 2014    

  Kjempeinteressant – og kjempeviktig tema! Dette visste jeg ikke så mye om – takk for innlegg!

  Selv har jeg som mål å bytte ut alt jeg bruker av hud- og hårpleieprodukter til mer naturlig i løpet av 2014. Hver gang jeg går tom, vil jeg kjøpe produkter som er mer naturlige, gjerne økologiske, helst ikke testet på dyr og gjerne Fairtrade.

  PS – Jeg begynner i det små, for lommeboka må jo henge med. Men jeg vil komme dit på sikt!

  • March 4, 2014    

   Så godt å høre at jeg kan inspirere!
   Jeg begynte å interessere meg for parabener osv før jeg ble gravid med førstemann. Jeg ville unngå å få i meg stoffer før jeg spiren satt, og da falt det meg naturlig å fortsette 🙂
   Så spre ordet!

 6. Margrethe Margrethe
  March 4, 2014    

  Takk for at du alltid skriver godt og opplyser opp.
  Etter mye grubling har jeg lagt om kostholdet mitt til mer lavkarbo, (eller mer liberral lavkarbo med rundt 80 -100 g karbohydrater om dagen) takket være mye inspirasjon fra deg. Jeg sliter skikkelig og lurte på om du har noen tips? Jeg har veldig lyst på karbohydrater og mye søtsug. Føler at jeg tenker på mat hele tiden de siste dagene. Hva er dine beste tips for å komme i gang med lavkarbo og holde det?

 7. Mari Mari Mari Mari
  March 5, 2014    

  Meget interessant!

 8. March 5, 2014    

  Kjempeviktig tema, som absolutt burde få mer fokus! 😉
  Har fått byttet ut alt av sminke, shampoo, kremer, parfyme og negllakk til parabenfrie, naturlige og økologiske produkter.
  Skal nå begynne å ta for meg vaskeprodukter o.l. som brukes i hjemmet.

  • March 6, 2014    

   Så bra!
   Mange har god erfaring ved bruk av natron hjemme forresten, kan være verdt å sjekke ut 🙂

 9. Raggen Raggen
  June 11, 2014    

  I Store medisinske Leksikon, under tema plast står det: “Flere plastmonomerer er i bruk innen helsevesenet. De kan føre til helserisiko, vanligst er allergiske reaksjoner i hud og luftveier.” Det er et tankekors at helsevesenet bidrar med hormonhermere. Kanskje kunnskapen ikke er kommet så langt der, eller at de ikke “vil vite det.” Hormonhermere kan bl.a. føre til stoffskifteproblemer og mye annet.Flere steder leser en blandt annet om mannebryst og lignende. Det har vært søkelys på hormonhermere i mange år nå, men de programmene jeg har sett på TV er ikke dette nevnt – bevisst eller ikke. I helsevesenet tåler visst ikke temaet DAGENS LYS – og stoffskifteproblemet tas vel ikke særlig på alvor. Leste i fjor boka til Per-Egil Hegge “Og så må du ikke stille spørsmål!” Sjokkerende lesning for de som sliter med stoffskifte.

  • June 11, 2014    

   IKKE bra nei. Sjokkerende og veldig trist spør du meg. Det bør absolutt rettes søkelys på dette. Det blir jo ikke akkurat bedre med tiden heller.
   Takk for at var innom!

   • Raggen Raggen
    November 13, 2017    

    Hei igjen! I vår fant jeg en gammel annonsering for en disputas av en tannlege, tror ikke jeg tør å sette navn, fordi dess mer enn leser finner en også at temaet er kontroversielt.

    Overskriften er: LEKKER DET STOFFER UT FRA TANNFYLLINGER I PLAST? (tar bare de viktigste momentene)
    De plastbaserte fyllingsmaterialene er komplekse med en rekke innholdsstoffer. Flere studier har vist at mange ingredienser lekker ut av materialene, selv etter herding ved anbefalte betingelser. Det er kjent fra studier i laboratorier at noen av substansene i de plastbaserte materialene kan, doseavhengig, gi celledød, endringer i genmaterialer eller ha østrogenhermende effekter, Allergi mot ingredienser er også funnet både hos pasienter og tannhelsepersonell.

    Av en professor i odontologi fikk jeg vite i april 2003 at det lakk 34 forskjellige stoffer av materialet, selv på beste herdemetode.
    Jeg skiftet ut all amalgam og plastfyllinger med porselensinnlegg og der det ikke gikk -porselenskroner i 1992-93. Og de innen helsetjenesten lager de øyeproteser av samme materiale. I øyehulen er det som kjent bare slimhinne og da går disse stoffene rett i blodbanen. De bruker og polypropylenkuler som innsys i øyehulen som kosmetisk fyllmateriale, det er plast det og. Jeg fikk kroniske luftveisproblemer og en lidelsesfelle som jeg kom i kontakt med, Det er mange flere enn oss. De brukte – hvor lenge vet jeg ikke, et spesialbehandlet korallstoff til formålet, med det sluttet de å bruke; fordi det var for kostbart. Kilden kan jeg ikke gi, for da får vel vedkommende en belønning med en eller annen straffereaksjon Da kan en tillate seg å si; da er de ganske kyniske som ofrer folks helse for å spare noen kroner og så ødelegger de livsløpet til pasienter, da avhengig hvor lenge de går med dette. Jeg måtte “sloss” meg gjennom tre sykehus øyeavdelinger for å få det fjernet.

    Østrogenhermende effekt ble nevnt. Da kan en lure og det veldig og, når dyr får endring i adferd og mye annet, kommer for meg i alle fall en masse spørsmål. Hva med all økende adferdsproblemer som mange ungdommer har, spesielt gutter i puberteten, når disse får østrogen i seg, og ikke minst kvinner under graviditeten. Theo Colborn er nevnt og har lest en del, skal ikke ta noe henne.

    Det stod en artikkel i Dagsavisen i oktober om økningen av gutter som ble født i feil kropp. Det ble visst nevnt tredobling innen for et angitt tidsrom. Kan noe av det nevnte være årsak. Jeg skrev et innlegg, men “sensuren” tok den og kom ikke på trykk.

    • Raggen Raggen
     August 17, 2019    

     Aftenposten har hatt en serie som het IMPLANTERT sammen med 58 mediahus i verden; fra cirka. 20. nov. 2018 og jevnlig var det saker på trykk til ca. 25. jan. i år, og noen sprette saker senere. Jeg studerte denne plansjen deres over menneskekroppen litt mer nøye enn jeg gjorde da serien startet, hvor det kunne settes inn proteser og implantater, men øynene var det utelatt både øyeproteser av glass og plast (polymethylmetacrylat) og disse implantatene som sys inn i øyehulen når et øye opereres ut. Polypropylenkuler har vært brukt, vet ikke om de har sluttet med det. Et alternativ til den nevnte plastkule var et spesialbehandlet korallstoff, den sluttet de med i Norge fordi den var for dyr. I Sverige fikk jeg vite i 2003-4 at der var de begynt å ta ut bein fra steder i kroppen som egnet seg. Dette blir brukt som kosmetisk fyllmateriale, slik at øyeprotesen ikke synker ned i øyehulen.

     Jeg har kontaktet to av journalistene i Aftenposten om hvorfor de har utelatt disse materialene i plansjen deres, men har enda ikke fått svar. Tidligere ringte jeg å snakket med en av dem, da om min sykehistorie p.g.a. både øyeprotesen av den førstnevnte plasten, og den nevnte plastkulen til kosmetisk fyllmateriale og som jeg gikk med i over 14 år, hvorav 8 av dem kunne vært unngått hvis de hadde fortalt meg om implantatet da jeg gikk til sak i NPE og heller tilbudt meg å fjerne den, i stedet for å la NPE å arbeide i 6 år med øyeprotesesaken. Da visste de at det var helseproblemer med plastimplantatet, en dame fra Egersund fikk operert det ut året før jeg startet saken.

     Det er tydelig derfor Aftenposten, eller i samarbeid med Helsedirektoratet som har “tegnet” den. Dette tåler ikke DAGENS LYS på seg, og frimureriet innenfor akademia og de skjulte makteliter beskytter hverandre og det grundig og.

No Pings Yet

 1. Lag ditt eget reiseapotek | Melissa Spania on March 8, 2015 at 13:15
 2. Har du lyst til å vinne en naturlig deodorant? | Melissa Spania on December 9, 2015 at 06:01
 3. Pakk inn maten miljøvennlig | Melissa Spania on August 25, 2016 at 09:46
 4. Isolerte drikkeflasker, et must i hverdagen min | Melissa Spania on October 27, 2016 at 10:25
 5. Holde frukt og grønt frisk | Melissa Spania on November 8, 2016 at 14:29
 6. "Melissa´s balm" blir til | Melissa Spania on September 27, 2017 at 12:16

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.