hormonhermere

Hormonhermere er en gruppe stoffer vi i stor grad er utsatt for uten at vi er klar over det. De kalles hormonhermere fordi de minner om østrogen i sin struktur og kan forstyrre den normale hormonfunksjonen.
Siden kroppen ikke er kjent med denne type østrogen, vil den bli brutt ned mye langsommere enn normalt og kroppen kommer i ubalanse. Dette kan føre til tidlig pubertet hos unge jenter, misdannende kjønnsorgan på guttebabyer, dårlig sædkvalitet hos menn og økt risiko for testikkelkreft. Hormonhermere kan også føre til reproduksjonsforstyrrelser hos en rekke fiskearter, dyr og fugler.

BPA_free_logo1Hormonhermere finnes i mange produkter vi anvender til daglig bruk, for eksempel rengjøringsmidler, elektrisk utstyr, flammehemmere, plaststoffer, sprøytemidler, industriprosesser osv. På fagspråket heter de Organokloriner, Bisphenol A (som finnes i tåteflasker og drikkeflasker), Phalater (finnes i hårspray, neglelakk og noen parfymer) og Parabener (finnes i kosmetikk).

Nå har det seg slik at det er relativt små doser i hver beholder av for eksempel en ansiktskrem, shampoo eller sminke, men problemet vårt er at vi blir utsatt for parabener hele tiden. Litt her og litt der utgjør faktisk ganske mye etter kort tid. Og noe mange glemmer er at vi som er voksne takler inntaket av bedre enn små barn. Tenk dere nyfødte babyer som allerede tidlig i babytiden blir introdusert for såpeskum med parabener, bleiekremer, bodylotion osv.
Ikke bra!

parabener
(bildet er fra Johnson´s & Johnson´s)


Hva kan vi gjøre for å unngå å få oss disse farlige stoffene?
– Spis økologisk så godt det lar seg gjøre
– Unngå bruk av plast, spesielt å pakke inn maten i plastfolie (direkte kontakt med plastfolie er svært uheldig)
– Ikke varme maten i plastbeholdere
– Bruk glass eller keramikk
– Bruk parabenefrie produkter til hud og hår

Er dere bevisste når dere handler inn til dere selv og familien?

Kilder: Store medisinske leksikon
Les også om Theo Colborn her.
Grønn og skjønn har tidligere skrevet om parabener her.
(kilde til mitt studie)