Hva er egentlig GMO?

images-2Det surret en video på sosiale medier for litt siden hvor en gruppe “sunne mennesker” skal forklare hva GMO er. De blir litt usikre og klarer ikke helt å svare på hva det er. Men at de unngår GMO, det er sikkert.

Så hva er egentlig GMO?
GMO står for genetisk modifisert organisme. Det er rett og slett genteknologi. GMO-industrien har produsert en rekke ulike planter som blir benyttet i jordbruk, for eks mais, raps, soya og bomull.
Genmodifiserte planter tåler å bli sprøytet med gift som ellers ville drept de andre plantene på åkeren. Ysj, tenk det!

Problemet nå er at vi får genene våre forsøplet. Vi får nemlig i oss genmodisiert mat som overhodet ikke er bra for oss. I Norge viser ikke Miljøverndepartementet (MD) noen interesse for å ta tak i dette problemet. Og fisken vi kjøper i butikken får fór som inneholder 19 ulike GMOer. Snakker vi sunn fisk? Tror ikke jeg.Tenker du på hva maten inneholder? Det er lett å la seg lure.

Jeg har tidligere skrevet om å være mer miljøbevisst her. Og om å ta bevisste valg her.
Og om hormonhermere.

Kilder: Her, og her
Bildet er lånt fra Grønn Hverdag.

11 Comments

 1. November 7, 2014    

  Fint du deler – er det noe man ikke ønsker så er det GMO-mat og all den sprøytede maten. Det er sannelig vanskelig å vite alltid, vi kjøper ikke annet enn økologisk laks og bruker så mye økologisk som vi får til 🙂

  • November 11, 2014    

   Ja, vi får gjøre det så godt vi kan 🙂

 2. Siv Siv
  November 7, 2014    

  Æsj! Så ekkelt! Har engentlig ikke tenkt på dette, men har jo hørt sånn litt her og der uten å tenke på det. Nå ble det skikkelig ekkelt! Det er vel ikke merket på noe vis så man må vel bare være veldig bevist. Så bra du skriver om det. Grattis med nytt hus forresten. Flytter dere fra der med den flotte utsikten? Å, savner Spania. Her snør det:-)

  • November 11, 2014    

   Neida, bor fortsatt på samme plass 🙂

 3. Tina Jensen Tina Jensen
  November 9, 2014    

  Må innrømme at jeg ikke har tenkt så mye over GMO, men det er kanskje litt med vilje også, siden jeg synes det kan virke veldig vanskelig å spise sunt til tider. Men bra du tar det opp! Viktig at folk blir klar over dette.

 4. Ragnild Ragnild
  November 9, 2014    

  Flott at du tar opp dette temaet! 🙂 Det er satt strenge krav til godkjenning og merking av genmodifiserte produkter i Norge – så langt. Hittil har ingen genmodifiserte produkter blitt godkjent som matvare eller som ingrediens i matvarer. Men bruken av f.eks. «high fruktose corn syrup» (HFCS) er populær i USA – fordi den er billigere enn importert rørsukker og sukkerroer. Amerikanske maisbønder blir subsidiert i stor stil, og det sørger for at maissirupen er billigere enn rørsukker som blir importert fra blant annet Brasil. “Sukker-ligaen” der vil veldig gjerne inn på det europeiske markedet. Sukkertypen – «high fruktose corn syrup» (HFCS) – har hittil været kvotebelagt i EU, men fra 2017 er det frislipp…… Bergens Tidende melder onsdag kveld at klima- og miljøminister Tine Sundtoft sier ja til å godkjenne to genmodifiserte maissorter for omsetning i Norge. Nå må vi forbrukere jammen si ifra – dette vil vi ikke ha – vi greide å snu matprodusentene til å slutte å bruke/ redusere bruken av palmeolje. GMO – HFCS er mye verre enn palmeolje!! Det er sagt: “Matvareindustrien er ikke interessert i folks helse – og helsevesenet er ikke interessert i mat” …. Noe å tenke på.

  • November 11, 2014    

   Takk for fin kommentar Ragnhild! Enig!

 5. Karin Karin
  November 11, 2014    

  High fructose corn syrup er til salgs i min nærbutikk!!!

  • November 11, 2014    

   Ja, det selges mange steder. Tenk i USA, DER er det mye tilgjengelig!

 6. Baghwa Baghwa
  November 11, 2014    

  Hei
  Det ble litt lite dybde på innlegget denne gangen Melissa. Syns ikke det kom så godt frem hvorfor GMO er så dårlig både for helsen og for miljøet

  • November 11, 2014    

   Nei, jeg gjorde det litt med vilje. GMO er et stort tema! Hovedsaklig ønsket jeg å gjøre folk oppmerksom på GMO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.