Jeg har skrevet om noen få adaptogener på bloggen tidligere, og den aller mest leste bloggposten er om maca. Likevel får jeg stadig spørsmål om hva adaptogener egentlig er og hva de gjør. So here goes.Et adoptogen er en urt/rot som øker kroppens motstandskraft mot stress og balanserer immunforsvaret, nervesystemet og hjerte- og kar. Flere av urtene/røttene kan virke avgiftende og leverbeskyttende, og øke hjerneaktivitet. Og ingen vil reagere likt på de forskjellige, for noen kan få mer energi og andre vil føle en indre ro. Jeg liker hva de sier på engelsk: They’re called adaptogens because of their unique ability to “adapt” their function according to your body’s specific needs.

De aller mest kjent urtene/soppene vi kjenner til som er adaptogene er:
– Rosenrot
– Ginseng
– Reinrot
– Astragalus
– Schisandra
– Ashwagandha
– Reishi
– Chaga
– Gynostemma
– Maca

Adaptogenene reparerer ubalanser og svikt i kroppen, og gjennoppretter binyrenes funksjon. Binyrene våre er viktige for å takle stress på kroppen. Blir vi utsatt for mye stress vil binyrene bli ekstra utsatt og ulike systemer i kroppen vil begynne å bryte sammen. Det første vil være tretthet, deretter dårligere immunforsvar, blodsukker på bærtur og til og med verking og/eller smerter i muskler og ledd. Kronisk tretthetssyndrom er ofte er sluttresultat av slitne binyrer.
…og her kan kanskje adaptogenene bidra?

Jeg har god erfaring med flere av urtene/røttene og kan bare gi tommel opp, men som jeg nevner lengre opp vil ikke alle få samme reaksjon. Jeg har dessuten opplevd at kroppen din tar den næringen den trenger for akkurat det du trenger.

Les gjerne mer om adaptogener her og her.