Husk å jorde

jording

Helt siden jeg var liten, har jeg gått barbeint. Jeg husker både mamma og pappa alltid gikk barbeint, spesielt på sommeren. De bodde flere år på Ibiza da de var unge, og hippier som de var, var det å gå uten sko en del av hverdagen. Dette har de overført over til meg uten å tenke på det tror jeg, da jeg husker at vi alltid gikk barbeint så fort vi hadde muligheten, lillesøster, mamma, pappa og jeg.

Dette har jeg tatt med meg videre i livet, og jeg er ofte å finne barbeint.
Da jeg ble gravid følte jeg enda mer behov for å gå barbeint, og jeg husker svigerinnen min anbefalte meg å gå uten sko for å “jorde litt”. Med lillesøsteren i magen var føttene så hovne at jeg hadde ikke noe valg, men det føltes godt ut å droppe all form for sko mot slutten.

Jeg må avsløre en liten artig hemmelighet om en god venn, Dag Viljen Poleszynski.
Hver gang vi møtes, går han uten sko. Han spiser frokost på hotell (i Spania, vel og merke) uten sko. Han holder foredrag uten sko. Han spiser middag uten sko og han trener uten sko. “Viktig å jorde litt” sier han og jeg tar meg i å ta av meg skoene for jeg vil gjøre det samme.
Dag har forresten skrevet om jording i et tidligere VOF blad. Alle abbonementer kan bla tilbake til tidlgiere artikler på nettet, så jeg anbefaler at dere gjør det.

Litt om jording
Ordet “jording” betyr at man setter bare føtter på jorden (går barbeint). Når du gjør det vil frie elektroner føres fra jorden og inn i kroppen din. Ifølge ekspertene er dette den mest potente antioksidant vi kan få.
– Fordelene er mange. I tillegg til at det er behagelig, vil man også beskytte seg litt mot stråling fra elektromagnetiske felt, mobiler, datamaskiner og trådløse nett.
– Man kan lindre stresset sitt ved å ta av seg skoene og ta en runde på gressplenen. Eller for ikke å snakke om følelsen av å gå i gjørme! Noen som har gjort det før? Kjenne at gjørma kommer opp mellom tærne, og at fotsålen setter seg godt nedi jorda.
– Andre positive ting med å jorde er at man kan bidra til fortere reparasjon av vev, styrke opp muskler og leddbånd (jeg snakker av erfaring!).
– Noen sier til og med at enkelte sykdommer som har dukket opp de siste tiårene kan ha med at vi ikke har vært flinke nok til å jorde. Hvem vet?

Jeg engasjerer i allefall jentene mine til å gå så mye som mulig uten sko. Litt tilsnakk har vi fått når vi er ute og rusler, men det får bare være. Spanjolene er redde for skitt og møkk, glasskår og krypdyr.

Går dere ofte barbent?

Se gjerne denne videoen på engelsk om jording om dere vil vite mer om emnet.

12 Comments

 1. Therese Therese
  August 19, 2013    

  Ikke bare er spanjolene redde for skitt og glasskår, men det ligger dypt i folkesjela; å gå barbeint betyr at du er fattig. Skikkelig fattig. Det er nedverdigene for en hvilken som helst spanjol å gå barbeint, å bli sett barbeint, å ha fotsålekontakt med bakken. En spanjol går ikke barbeint inne i sitt eget hus engang. Jeg går mye barbeint, og har fått masse skjenn av mine spanske venner, sånt gjør man bare ikke.

  Dessuten vil jeg tro, at i tillegg tid de helsefordelene du nevner, er det en strålende måte å holde ryggen sin i orden på, det er hvertfall det som er mitt “alibi” 🙂

  • August 19, 2013    

   Hmm, det var jeg ikke klar over engang! No wonder de ser ned på oss når jeg og jentene mine går uten sko. Haha, nå faller jo mange brikker på plass!
   Og ja, de har jo til og med sko inne.

   Lurt alibi:)

 2. August 19, 2013    

  Hei Melissa
  Jeg har faktisk gått å tenkt litt på det her i det siste og har blitt mer og mer nyskjerrig på jording.
  Når jeg kommer hjem så river jeg av meg sokkene for å gå barbeint. Det er så befriende. Jeg skal på ferie om 4 dager så da blir det mye jording på meg 🙂

  • August 19, 2013    

   Så deilig, bare å glede seg!

 3. August 21, 2013    

  Hei Melissa!

  Takk for sist! Fin butikk du har og hyggelig å treffe deg etter å ha fulgt bloggen din en stund:)

  Flott å gå barbeint, ikke alltid så lett her i Norge, men hos oss er vi barbeint så mye vi kan utendørs og alltid innendørs.

  Jeg arbeider innenfor et felt som heter posturologi, læren om kroppens stilling oppreist og i bevegelse. Vi anbefaler å gå med så flate sko som mulig og med såler som ikke hindrer fotens kontakt med /følelse av underlaget. Dette fordi trykkreceptorene i foten er svært viktig i formidlingen av hvordan kroppen skal stille seg inn. Jeg har arbeidet med dette siden 2000 og har behandlet mange med store og “uforklarlige” skjevheter med påfølgende smerter i knær, hofter, rygg, nakke osv der årsaken svært ofte ligger i foten. Vi korrigerer stilling og anbefaler de fleste å kutte ut sko med tykke såler og mye demping. Mange aktive løpere og triatlonere har vært svært skeptiske, men opplevelsen av å være smertefri med litt behandling og et så enkelt tiltak som å gi foten bedre kontakt med underlaget overrasker mange!:)) Så HEIA BARE FØTTER OG TRENING MED BARFOTSKO! Det skal sies at det finnes unntak, noen klarer ikke etter mange år med mye demping å venne kroppen til noe annet!

  Ha en fin dag! :))

  Hilsen Linn-Cathrin

  • August 21, 2013    

   Hei på deg!

   Ja, veldig koselig at du tok turen innom 🙂

   Jeg skal gå til innkjøp av fivefingers så fort jeg ser dem, for jeg vil prøve dem før jeg kjøper. Har du et merke du kan anbefale?

   Ha en fin barbeintdag 🙂

 4. Une Une
  August 21, 2013    

  Spennende tema! Tror absolutt det har noe for seg. Jeg går kun barbeint når det er ordetlig varmt, har så lett for å fryse 🙂

 5. Imse Imse
  August 21, 2013    

  Jeg går mye barbeint,på vinteren med hjemmestrikkede og tovede ulltøfler. Jeg er eloverfølsom og når jeg kommer hjem frs feks butikktur må jeg få henfene under vann og holde i krana for å lade ut hurtig. Og det hjelper. På sommerstid går jeg barbeint der det går an. Selvsagt hjelper det. Mellomste frøkna her bruker nesten ikke sko på sommeren.

 6. Jessica Jessica
  August 21, 2013    

  å, jeg liker å gå barbeint, og det gjør sønnen min også. Takk for atdu skrev dette innlegget. Men gjelder det bare ute, eller er det bra inne i hjemmet også?

 7. August 22, 2013    

  Ikke minst viktig for små føtter å gå barbeint eller tilnærmet barbeint! Ikke rart mange småttiser går rart når de plutselig får klumper på føttene. Min lille Mini skal gå barbeint, med gymsokker og barfotsko så lenge som mulig 🙂
  Hilsen Sara, barbeint hjemme nesten alltid

  • August 22, 2013    

   Ja, mine gikk alltid i tynne skinntøfler leeeeeenge etter de lærte å gå. Til og med ute. Syns de Reboozotøflene er supre. Anbefales!
   Her på Kiropraktorsenteret vårt oppfordrer vi alle foreldre til å la barna gå uten sko så lenge det er mulig. De lærer å gå bedre da.

 8. August 30, 2013    

  Min datter elsker å gå barbeint – både inne og ute. Hver gang jeg henter henne i barnehagen har hun kastet av seg skoene 🙂 Vil man leve naturlig er det bare å se på barna og hva de foretrekker. Naturlige bevegelser og minst mulig klær!

No Pings Yet

 1. Er du en moderne hippie? | Melissa Spania on August 23, 2017 at 18:50
 2. Hva er biohacking? | Melissa Spania on December 20, 2018 at 09:32
 3. Biohack helgen din | Melissa Spania on December 20, 2018 at 09:32
 4. 6 Biohackingtips til sommeren | Melissa Spania on March 29, 2019 at 07:21

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.