jording

Helt siden jeg var liten, har jeg gått barbeint. Jeg husker både mamma og pappa alltid gikk barbeint, spesielt på sommeren. De bodde flere år på Ibiza da de var unge, og hippier som de var, var det å gå uten sko en del av hverdagen. Dette har de overført over til meg uten å tenke på det tror jeg, da jeg husker at vi alltid gikk barbeint så fort vi hadde muligheten, lillesøster, mamma, pappa og jeg.

Dette har jeg tatt med meg videre i livet, og jeg er ofte å finne barbeint.
Da jeg ble gravid følte jeg enda mer behov for å gå barbeint, og jeg husker svigerinnen min anbefalte meg å gå uten sko for å “jorde litt”. Med lillesøsteren i magen var føttene så hovne at jeg hadde ikke noe valg, men det føltes godt ut å droppe all form for sko mot slutten.

Jeg må avsløre en liten artig hemmelighet om en god venn, Dag Viljen Poleszynski.
Hver gang vi møtes, går han uten sko. Han spiser frokost på hotell (i Spania, vel og merke) uten sko. Han holder foredrag uten sko. Han spiser middag uten sko og han trener uten sko. “Viktig å jorde litt” sier han og jeg tar meg i å ta av meg skoene for jeg vil gjøre det samme.
Dag har forresten skrevet om jording i et tidligere VOF blad. Alle abbonementer kan bla tilbake til tidlgiere artikler på nettet, så jeg anbefaler at dere gjør det.

Litt om jording
Ordet “jording” betyr at man setter bare føtter på jorden (går barbeint). Når du gjør det vil frie elektroner føres fra jorden og inn i kroppen din. Ifølge ekspertene er dette den mest potente antioksidant vi kan få.
– Fordelene er mange. I tillegg til at det er behagelig, vil man også beskytte seg litt mot stråling fra elektromagnetiske felt, mobiler, datamaskiner og trådløse nett.
– Man kan lindre stresset sitt ved å ta av seg skoene og ta en runde på gressplenen. Eller for ikke å snakke om følelsen av å gå i gjørme! Noen som har gjort det før? Kjenne at gjørma kommer opp mellom tærne, og at fotsålen setter seg godt nedi jorda.
– Andre positive ting med å jorde er at man kan bidra til fortere reparasjon av vev, styrke opp muskler og leddbånd (jeg snakker av erfaring!).
– Noen sier til og med at enkelte sykdommer som har dukket opp de siste tiårene kan ha med at vi ikke har vært flinke nok til å jorde. Hvem vet?

Jeg engasjerer i allefall jentene mine til å gå så mye som mulig uten sko. Litt tilsnakk har vi fått når vi er ute og rusler, men det får bare være. Spanjolene er redde for skitt og møkk, glasskår og krypdyr.

Går dere ofte barbent?

Se gjerne denne videoen på engelsk om jording om dere vil vite mer om emnet.