Hørt om vannkefir før?


Vannkefir er en sprudlende drikk. Du kan tilsette dine egne smaker og lage din egen brus av det. Og det beste av alt er at det er kjempesunt og godt for kroppen!

For et par uker siden fikk jeg noen kefirkorn av en venninne som har fått kefirkorn av Gry som har bloggen Fra jord til bord. Hun viste meg hvordan jeg skulle sette igang, og nå har jeg endelig begynt selv. Det er mye enklere jeg hadde trodd og slettes ikke mye jobb som jeg trodde første gang jeg leste om vannkefir en gang her i våres.

Hva er vannkefir?
Vannkefir lages av kefirkorn.

De er små og hvite (ligner litt på overkokt ris) og formerer seg ganske raskt når de har det bra. Så dette er noe du kan gi videre til andre som igjen kan gi videre. Vannkefir er som en probiotisk drikk da den inneholder mange av de gode tarmbakteriene. Når over 70% av immunforsvaret sitter i tarmen sier det seg selv at det er viktig å ta vare på magen. Eller hva?

Ved å drikke vannkefir daglig holder du tarmfloraen i balanse og du styrker immunforsvaret. Jeg har også lest av vannkefir kan hjelpe med å rense leveren, redusere søvnproblemer, og bedre eksem/utslett. Dessuten smaker det nydelig og det er morsomt å lage sin egen brus. Dette er noe barn også kan drikke.

Jeg anbefaler at man starter veldig forsiktig med å drikke vannkefir. Min venninne advarte meg, jeg fikk bare lov til å drikke noen få slurker den første dagen. På den fjerde dagen drakk en annen venninne og jeg i allefall 2 store glass (det var jo så godt!) og like etter ble vi begge ganske oppblåste i magen. Ikke noe god følelse. Dette er sterke saker altså!

Hvordan lager man vannkefir
Først trenger du kefirkorn. Dette er ikke allitd like enkelt, men hør på diverse blogger så får du sikkert napp. Jeg holder jo til i Spania og for dere som er i nabolaget mitt må gjerne spørre meg så kan jeg ta med noen i butikken og gi bort.

Kefirkornene vokser på sukker, så tilsett litt økologisk rørsukker med det samme du har fått dem (skyll de gjerne i litt friskt vann først). Jeg hadde i ca 1 stor ss. Deretter ha i for eks 2 ss rosiner og så et par tørket fiken eller en halv sitron (uten skall). Når du er i sving med vannkefir så prøv gjerne ut andre alternativer. Jeg har hatt oppi gojibær, tranebær, fiken, og daddel frem til nå. Alt blir like godt spør du meg. På det øverste bildet har jeg hatt i frosne bringebær.
Så heller du oppi vann og legger et tynt håndkle over (gulpekluter er perfekt størrelse!) og lar den stå et døgn, minst. Følg gjerne med, for det er som et akvarium oppi der…. rosiner som svømmer opp og ned, fiken som synker, spretter opp igjen, synker og svømmer rundt. Herlig og levende!


Pirk ut den tørkede frukten, deretter sil av vannet i en beholder med lokk du kan skru igjen skikkelig. Sett i kjøleskapet. Nå er vannkefiren klar til å nytes! Jeg syns den er best kald, den smaker som svak brus.Nå kan du skylle kefirkornene litt i vann, og så er det bare å begynne på ny: ha i litt sukker, ha i tørket frukt, hell i friskt vann og sett til side.

I dag hadde jeg et par dråper med stevia i den for å søte den opp, og minsten her i huset drakk flere slurker. Hun eldste har ikke helt vent seg til smaken ennå, men det kommer nok.
En annen kompis av meg tilsetter sitron og sier at det smaker svak pærebrus. Ai ai, mulighetene er mange!

Et par ting å huske på:
-Vannkefir liker best at du bruker plast og glass, så unngå metall så godt det lar seg gjøre
-Gjæringsprosessen går forterer når det er lunt og godt på kjøkkenet

…Så til noe som betyr mye for meg. Er dette lavkarbo?
Vel, svaret er først og fremst nei. Tørket frukt inneholder som dere vet en del karbohydrater. Men, jo lengre kefirkornene står og fermenterer seg, jo mer av sukkeret brytes ned. Da øker alkoholinnholdet, men ifølge min venninne, er det såpass lite at man kan kjøre bil med det. Og barn kan få det. Men hiver du nedpå en liter så garanterer ikke jeg at du blåser grønt om du blir stoppet altså!
Jeg tenker også at dette er tarmbakterier. Og det er sunt for kroppen. Og da er det greit. Det er så lite du drikker alikevel, så er du godt etablert på et kosthold med lite karbohydrater er dette HELT OK.

Hva gjør jeg når jeg vil ha en pause fra vannkefir?
Ingen krise om du skal reise bort eller vil ta en pause. Du skyller de bare, tilsetter litt sukker og noen rosiner og lar det stå i kjøleskapet. Da har de det så fint så! De må ha sukkeret for å holde seg i live, så ikke glem dette.

For mer info, finnes det andre bloggere som har skrevet om vannkefir. Her er et par:
Gladere barn
Fra jord til bord
Og jeg vet det er flere videoer på Youtube om hvordan laget vannkefir.
Om dere lurer på noe, bare spør. Jeg er ingen ekspert, men jeg kan jo prøve meg!

23 Comments

 1. Ellinor Ellinor
  October 18, 2012    

  Lykke til 🙂 Det er sååå gøy med levende mat og drikke 🙂 blir spennende med surdeigsbrød og kombucha da 🙂

  • October 18, 2012    

   Surdeigsstarteren godgjør seg nå. Trodde jeg hadde tatt livet av den for den skilte seg men litt brunt sukker gjorde susen. Og kombuchaen står på soverommet i fred og lager barn, hehe! Takk for supre tips Ellinor!

 2. Carina Carina
  October 18, 2012    

  Hores meget bra ut! Dette ma jeg jo prove hvis jeg far bomme noen kefirkorn av deg;-)

  • October 18, 2012    

   Selvsagt. Jeg tar med til butikken i morgen, for Steivor vil også ha noen. Dere får dele brodelig og fóre de godt med sukker så de formerer seg!

 3. October 18, 2012    

  Jeg har så lyst til å prøve meg på vannkefir etter hvert, har jo fått helt dilla på komboucha!
  Magen er såå viktig å ta vare på! Fungerer ikke den, er det lite som fungerer!

  • October 19, 2012    

   Jeg har en kombucha som driver og koser seg i skapet faktisk. Gleder meg til den er klar!

 4. October 19, 2012    

  Er det virkelig så enkelt? Hehe 😛

  Jeg har tenkt lenge at jeg har lyst å prøve meg på vannkefir og surdeig. Si i fra hvis noen vet om noen i Stavanger området som har startere 😉

 5. October 19, 2012    

  Ja, det er superenkelt!
  Du kan jo poste på for eks Sminkefri Mat (facebookside) og høre om noen i Stavangerområdet har kefirkorn å gi deg!

 6. October 20, 2012    

  EEEELSKER vannkefir! NAM!
  Hvis noen av leserene dine i Norge vil ha korn, så har jeg et lite “lager” :
  http://frokenbittersot.blogspot.no/2012/10/har-du-lyst-til-prve-vannkefrir.html

 7. October 21, 2012    

  Spennende! Dette skal jeg absolutt prøve meg på en dag:)

  • October 21, 2012    

   Ja, det er jo kjempelett. Drakk nettopp et stort glass. Smakte pærebrus 🙂

 8. marianne marianne
  October 24, 2012    

  oj. dette er slik jeg lager mat til fiskene mine… Altså mark til fiskeyngelen… aldri om jeg ville drukket dette…

 9. October 24, 2012    

  Jeg har også fått meg vannkefirkorn og lager litervis hver uke. Dessverre nekte samboeren min å smake så det blir gamske mye på meg… 🙂

 10. Guro Guro
  October 25, 2012    

  Jeg også har begynt med dette, og det smaker nydelig! Vi har oppi bringebær som du har gjort for da liker barna det ekstra godt. De får ca et glass hver de også etter skolen. Han eldste sier det er bedre enn julebrus og er stolt når han forteller kameratene i klassen at “mamma lager egen brus hjemme”.

  • October 25, 2012    

   Jentene mine får et par-tre små slurker ca annenhver dag. Jeg drikker daglig, for jeg syns det er godt og jeg vil styrke immunforsvaret mitt nå på høsten.

 11. Runi Runi
  October 26, 2012    

  Tusen takk for kefirkornene Melissa. Står på kjøkkenet og koser seg. Det er virkelig livlig opp i der, kjempegøy å følge med på! Etter hvert skal jeg prøve med forskjellige smaker, men for øyeblikket “safer” jeg litt. Gleder meg til å smake på den i morgen!
  ..go helg!

  • October 26, 2012    

   Ja, ikke sant det er koselig å se at de lever oppi der?
   Mine korn har tritplet i seg i det siste, så jeg må skille noen “bebisser” ut og gi bort til noen, for det er for mange oppi der nå.
   Gled deg til første slurk! Nå er jeg oppe i et glass, minst om dagen. Gjør magen glad!

 12. Rigmor Dahl Rigmor Dahl
  July 1, 2013    

  Hei – kan man bruke palmesukker i vannkefir?

  • July 1, 2013    

   Ja, du kan venne de til palmesukker. Jeg gjorde det en gang, og jeg fikk fin vannkefir av det.

 13. Karoline Karoline
  February 15, 2017    

  Heisann! 🙂 Ser dette er eit gamalt innlegg, men prøver likevel! Eg har akkurat begynt med vannkefir for nokon veker sidan og lurte på ein ting med dette å ta pause. Du skriv tilset sukker og rosiner og set i kjøleskåp. Men dei skal stå i eigen lake/vannkefir då eller reint vatn? Og er det nok om dei berre er dekka, eller skal det vera 1l liksom? Og kor lenge kan dei stå sånn? Ei veke? Ein mnd? Hadde sett pris på hjelp! 🙂

 14. Melissa Spania Melissa Spania
  February 16, 2017    

  Hei!

  Når jeg setter de i dvale pleier jeg å skylle de, deretter ha i sukker eller lønnesirup og nytt friskt vann. Mine har stått i flere uker og mnd, og jeg har opplevd at hvor lenger de står, jo lengre tid tar det før jeg får vekket dem til live igjen.

  Lykke til! 🙂

  • Karoline Karoline
   February 16, 2017    

   Okei, tusen takk for bra tips! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.