oppbevaring

Det er ingen enkel sak å vite hva frukten og grønnsakene foretrekker aller mest når det gjelder oppbevaring. Skal de være fremme på kjøkkenbenken? Eller i kjøleskapet? Og hvordan bør de egentlig pakkes inn?

Jeg har listet opp en del tips i denne bloggposten. Mye er av egenerfaring og annet er tips fra andre. Dette er ingen fasit, men heller en guide om du føler du er helt grønn på området. Jeg har i denne omgang tatt for meg kun frukt og grønnsaker. Annen type mat kan heller få plass i en annen bloggpost.

frukt-og-gront

Veldig mange har frukt og grønt pakket inn i plast. Dette skaper to utfordringer;
1. Om plasten ikke er BPA-fri vil du få i deg hormonhermere som kan forstyrre hormonbalansen. Les mer om dette her.
2. Maten mister smaken og konsistensen sin raskere.

Et alternativ er å pakke det inn i sølvfolie. Det sies at om maten ligger for lenge i sølvfolie kan det hende at den påvirker maten negativt, derfor kan det vært lurt å investere i nedbrytbare sølvfolier, da jeg føler det er bedre å bruke. Jeg bruker denne.

La oss først ta for oss de som kan ligge fremme på kjøkkenbenken i romtemperatur:

kjokkenbenken

– Umoden frukt skal ikke inn i kjøleskapet, de modnes lettere og raskere når de får ligge fremme, spesielt om du legger en banan ved siden.
– Bananer blir fort dårlige når de ligger ute i en klase, derfor kan det være lurt å pakke inn toppen i for eksempel bees wrap. Om bananene blir veldig brune, fortvil ikke. Skrell og skjær dem i biter og ha i en tett boks i fryseren. Disse kan brukes til å lage is eller ha i smoothie.
banan
– Tomater bør også ligge ute, men sørg for at de ligger med toppsiden opp.
– Paprika kan ligge fremme.
– Umodne avokadoer bør pakkes inn i avispapir hver for seg og deretter i en papirpose. Tips! Om du legger et eple sammen med avokadoene modnes de raskere.
– Appelsiner og grapefrukt kan også ligge i romtemperatur. Men ønsker du at de skal holde lenge kan de gjerne ligge kjølig. Det er lurt å rotere litt på dem så de ikke er i kontakt med andre frukter som kan påvirke modningsprosessen deres.

avokado

– Fennikel, selleri, asparges og brokkoli bør behandles som friske blomster. Ha dem i en vase eller en skål med vann. Husk å skifte vannet daglig.

asparges

– Kiwi modnes med tiden så ha den i romtemperatur til den er modnet og deretter inn i kjøleskapet så holder den seg.


Hva med de som bør oppbevares i kjøleskapet?
gulrot-Gulrøtter bør has i en beholder med vann med det samme. Har du tid og mulighet kan du kutte de opp, så har du alltid gulrøtter tilgjengelig til snacks og måltider.
En regel er at skrellede grønnsaker alltid bør ligge i vann, forresten.
-Bær skal ikke skylles før rett før de skal spises. Ha de derfor rett i en beholder med kjøkkenpapir som lag så de ikke ligger for tett inntil hverandre og skaper mugg. Eller ha de i en skål med litt eddik (ref øverste bilde).


-Melon bør være i kjøleskapet. Unngå å skjære den opp om den ikke skal spises med det samme så unngår du at den tørker ut.
blomkal-Blomkål holder seg best når den er pakket inn i plast i kjøleskapet. Har du ikke nedbrytbar plast kan du også holde den lett fuktig ved å ha et tynt kjøkkenhåndkle rundt den. Jeg har også opplevd at den holder seg helt fin to-tre dager uten å være pakket i noe, i nederste skuffen i kjøleskapet.

– Rødbeter skal oppbevares i kjøleskapet. Kutt ned stilken, ha i en beholder. Eller skrell, skjær og ha i vann.
– Sitron holder seg best om den ligger i pose i kjøleskapet tro det eller ei, men holder seg opptil en uke i romtemperatur. Sitron er jo så vakre i seg selv og pynter opp enhver kjøkkenbenk syns jeg, og dessuten rekker vi å spise opp sitronene vår innen uke uansett så mine pleier å ligge ute. Et tips for sommermånedene er å skjære opp sitron i skiver og ha i fryseren så har du alltid en frisk fruktisbit til vannglasset ditt.
– Druer trives best i papirpose i kjøleskapet.
– Agurk holder seg best når den ikke utsettes for kalde temperaturer, men om du som meg liker litt kjølig agurk bør den legges i det varmeste stedet i kjøleskapet som er ytterst og gjerne i døren. Pakk inn enden med bees wrap.
– Salat bør holdes fuktig med et fuktig klede rundt seg.
– Fiken holdes fra hverandre og gjerne i kjøleskapet om de ikke skal spises de neste par dagene.

Mørkt og kjølig

morkt

-Poteter trives best i en kurv i mørket.
-Løk og hvitløk er fint å ha i en papirpose og gjerne sammen med potetene.
hvitlok
-Epler slutter å modnes når de plukkes, derfor er det lurt å velge epler etter surhetsønske da epler ikke blir søtere jo lengre de blir oppbevart. Epler holder seg best når det er mørkt og kjølig (jeg husker mormor hadde alltid epler fra hagen i kjølerommet sitt i mange uker hvert år), gjerne pakket inn i papir.

Enkelte frukter og grønnsaker bør ikke oppbevares sammen. Spesielt modne frukter som bananer, epler, meloner, tomater og aprikoser. Disse kan avgi etylen, en naturlig gass som fremskynder modningsprosessen hos umodne frukter, grønnsaker og blomster som befinner seg i nærheten.
Epler, squash, poteter, meloner, brokkoli, gulrøtter og gresskar er sensitive til etylen, så unngå å ha disse sammen.

Hva er etylen? Les mer om det her.


Helt til slutt:
-Unngå å vaske grønnsakene før du lagrer de så beskyttes de av sitt naturlige lag
-Bløtlegg ikke-økologiske grønnsaker, bær og frukt i vann med eddik i 20 minutters tid for å kvitte deg med så mye sprøytemidler som mulig.
-Vær bevisst mtp plastbruken. Ha alltid med bærenett til butikken, unngå å ta en og en plastpose når du handler grukt og grønt i butikken men ha heller alt i samme medbrakt pose.
-Unngå å kjøpe frukt og grønt som allerede er pakket inn i plastfolie og styr heller mot det som ligger i løsvekt.
-Så fort du kommer hjem, ha frukt, grønt og bær over i egne beholdere i glass, keramikk, giftfritt plastikk eller aluminium.

Om du har noen gode tips, del gjerne så fører jeg det på listen!