Hei lusesesong!

standard_Hodelus_imago_p__fyrstikkhodeLus trives best i rent hår, tro det eller ei. Og som regel er det jentene som får det hyppigere enn gutta.
 Bytting av luer og hårbørster gjør også at lusen sprer seg.

Når det er lusesesong for fullt (som regel på sommeren) bør alle i familien sjekkes for hodelus en gang i uken. Sørg for å ha en lusekam i hus og ta en liten kamming på søndagskvelden, for jo tidligere man oppdager hodelus, jo lettere er det å bli kvitt dem.
Se nøye etter de hvite, små eggene. Disse sitter som klistret til hårstrående og er litt vanskelig å få ut.

Lus kan faktisk leve opp til 6 uker i håret, og en voksen lus kan legge opptil 8 egg i døgnet(!).
 De er avhengig av blod, så de fester seg godt til hodebunnen for å overleve.


Hvordan bli kvitt lus?

Mange sverger til kjemiske midler. 
Jeg foretrekker å bruke naturlige remedier først. Begge jentene mine fikk lus en sommer, og jeg klarte heldigvis å bli kvitt lusefesten uten bruk av kjemikalene.
Først vasket vi håret med en tetre shampoo, deretter lagde jeg en blanding av kokosolje med eteriske oljer (tetre, lavendel og eukalyptus) som jeg masserte inn i hodebunnen. Det fikk sitte i håret en times tid før lusekammen måtte frem og nøye kamming ble iverksatt. Jeg lot oljen sitte i resten av dagen.
Neste morgen vasket vi håret igjen og tok en ny runde med kammen. Da var alle borte.

hodelus

Å ha hodelus er ingen skam. Det er noe som sprer seg hyppig spesielt blant barn (som klatrer og kryper de rareste steder), og bør informeres om slik at foreldre kan ta forhåndsregler og bli kvitt lusen fort.

Kok også alle børster, luer og strikker som har vært i kontakt med hår. Og legg for eks kosedyr o.l. i fryseren i minst 4 timer. Mange føler seg trygge etter å ha støvsugd skikkelig og vasket sengetøy og sofaputer for å være på den sikre siden.

Om ikke alle i familien behandles på samme tid, kan lusen spre seg og holde festen gående i lengre perioder.Har du noen gode luseråd, kom gjerne med dem!