Hjernen foretrekker sunt fett

Visste dere at hjernen vår består av hele 60% fett? Da sier det seg kanskje selv at hjernen vår trenger fett for å fornye seg slik at vi holder oss klar i toppen gjennom livet?

Når et barn blir født, og lagt til brystet med det samme, vil brystmelken stimuleres. De aller første dråpene kalles råmelk (colostrum). Råmelken er spesielt verdifull for den nyfødte babyen, på grunn av sine gode immunologiske og næringsrike egenskaper. Og den er dessuten meget rikt på fett. Derfor blir det ulogisk at når barnet er ferdig å ammes, så skal det gå over til magre produkter. Eller hva? Jeg hører at enkelte barnehager har innført margarin på skiven.. Grøss og gru, sier jeg bare!Både essensielle fettsyrer, fosfolipider og aminosyrer trengs for vedlikeholde hjernecellene, og vitaminer og mineraler forbrukes når hjernecellene lager både signalstoff og celledeler. Råvarer til hjernecellenes produksjon er både fett, karbohydrater og proteiner. En balansert tilførsel av byggeklosser til hjernecellene vil gi dem det beste grunlaget for å gjøre en flott jobb. Kilde

brain food

Hva bør man spise?
Gode ​​kilder inkluderer bl.a. linfrø, linfrøolje, gresskarfrø, valnøttolje og rå eggeplomme. Disse kildene er bra for god hjernefunksjon, hjerte, ledd og generell velvære. Fet fisk inneholder EPA og DHA i en ferdig form, som gjør det mulig for kroppen å bruke det enkelt. De viktigste kildene til fet fisk inkluderer laks, ørret, makrell, sild og sardiner. Lave DHA nivåer har vært knyttet til en høyere risiko for å utvikle Alzheimers sykdom og hukommelsestap.

Vitamin K som man finner store doser av i mørkegrønne som brokkoli, kål, spinat, salat, persille, men også i andre grønnsaker. Andre kilder er meieriprodukter, kjøtt og frukt, f.eks. avocado og vindruer.
En studie publisert i American Journal of Epidemiology tyder på at et godt inntak av vitamin E kan bidra til å forebygge kognitiv svikt, spesielt hos eldre. Nøtter er en god kilde til vitamin E sammen med grønne grønnsaker, asparges, oliven, frø og egg.

Kilde

Solveig har skrevet om sine fettfavoritter, og hennes er:
Laks, Avokado, Eggeplomme, Mandler Kokos og Ost.
Finn innlegget her og les mer detaljert hva de enkelte matvarene er rike på. Anbefales!


Kroppen vår er avhengig av essensielle fettsyrer som omega 3. Disse kalles essensielle fordi kroppen ikke klarer å lage disse selv. Vi må få de tilført via maten eller som kosttilskudd. Forskning har vist at det er spesielt de lange omega 3-fettsyrene fra sjømat, DHA og EPA, som er viktig for helsen vår. Kroppen vår inneholder mest av fettsyren DHA som viser seg blant annet å være spesielt viktig for hjernen og nervesystemet vårt.

Så da er det bare å pøse på med gode og sunne fettkilder, dere!

5 Comments

 1. April 30, 2013    

  Elsker de “fete” innleggene dine! Alltid så forfriskende å komme inn her og få litt påfyll. Sitter og leser til anatomi og fysiologi-eksamen for øyeblikket, og det er jo ikke til å stikke under en stol at vi må ha et ganske fett og klissent topplokk.
  Må bare sitere Pål Jåbekk: “…for det første er de mettede fettsyrene man er redd for, er en helt naturlig bestanddel av den maten vi er best tilpasset. Dyr blir ganske enkelt ikke så syke av sin naturlige mat. Det er ikke sånn naturen virker.”
  Ah, merker engasjementet stiger! 😉

  Ha en god kveld Melissa.

  • April 30, 2013    

   Supert å høre!
   Fortsatt god lesing 🙂

 2. May 1, 2013    

  Fint innlegg 🙂

  Jeg er veldig glad i nøtter og avokado, fisk og bruker endel frø i musli 🙂

 3. May 1, 2013    

  Veldig bra innlegg Melissa!!:)
  Og takk for linken til meg 😉
  Virker veldig ulogisk å putte barna på karbo kosthold etter den fete morsmelken, men de fleste tenker ikke over det så veldig bra du belyser det! Du er jo et flott eksempel på at fett ikke gjør deg fet, men sunn og frisk 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.