hjernenJeg kom over en gammel artikkel fra 2007 som ble skrevet av Stig Bruseth. Artikkelen handlet om at hjernen kan trenes opp og holdes vedlike ved at man utfordrer den.
Det var et avsnitt som jeg interesserte meg aller mest for, nemlig hva hjernen foretrekker av mat. Jeg siterer under hva Bruseth skrev:

Hjernen består av 60% fett. Særlig viktig er den langkjedede fettsyren DHA, som er viktig for å omdanne hjernevev og sanesorganer som øyet og kolesterol. Derfor kan det være fornuftig å spise fet fisk flere ganger i uken eller ta tilskudd av 2-3 gram omega 3 fettsyrer daglig.

I forhold til størrelsen er det intet organ som har så høy aktivitet og eneromsetning som hjernen. Selv om hjernen lever på et vanlig, norsk kosthold for det meste bruker glukose som energikilde, er den ikke glad for raske karbohydrater. Mat som brus, hvetebakst og sukker gjør blodsukkeret ustabilt, og blodsukkerfall påvirker konsentrasjonsevnen og humøret. Et barn som får mye sukker, kan ofte bli hyperaktivt og uoppmerksomt, og når blodsukkeret faller, vil humøret svinge i retning av irritasjon og aggressivitet.

De som lever på et kosthold med lite karbohydrater, får sjeldent problemer med fallende konsentrasjonsevne eller depressive symptomer pga blodsukkerfall fordi hjernen da kan venne seg til å bruke ¾ av energien i form av glukose. Dette er derfor den enkleste metoden for å opprettholde konsentrasjonsevnen på.
Hvis man lever på “normalt kosthold” som mangler viktige vitaminer, mineraler og sporstoffer, kan resultatet bli nedsatt intellektuell kapasietet.
Forsøk med skolebarn i England som fikk kosttilskudd, viste at deres skolepresentasjoner økte tydelig, sammenlignet med klassekamerater som fikk “narremedisin”.

I mine øyne som dere garantert har fått med dere mener jeg at raske karbohydrater er noe vi ha. Barn kan fint vokse seg store og sterke uten hvitt sukker i kostholdet.
Allerede fra før tiårsalderen har hjernen nådd 90% av sin størrelse, og den oppfyller sitt vekstpotensial når man er ca 25 år gammel. Derfor er det logisk at barna bør få mat som fórer hjernen, ikke røver den.

I tillegg til ren og naturlig mat er det aktiviteter som kan stimulere hjernen. For eksempel puslespill:

puslespill
(Jeg har helt dilla for tiden, så om noen har puslespill på mellom 500-100 brikker de vil låne meg, kom innom meg i butikken!)

Ha en super uke alle sammen!