IMG_5912

Jeg elsker smør, og har alltid gjort det siden jeg var liten. Å bruke ostehøvel på smøret startet jeg tidlig med! Jo mer jo bedre syns jeg. Og lillesøster kunne spise smør ut av smørpakken med skje. Mamma fikk litt hetta, for det var da man skulle være forsiktig med fettinntaket. Hun drakk skummet melk. Mens pappa har alltid vært en fettspiser (alltid slank også) så han ba oss hive innpå H-melk og smør istedet.

Det finnes noe som heter ghee, og dette er altså klaret/klarnet smør. Det vil si at man skiller proteinrestene som er i smøret fra melkefettet slik at vi får en klar fettkilde.
Med andre ord, melken er fjernet så dette er en fettkilde som melkeintolerante kan konsumere.

Hvordan lages ghee?
Jo, det er veldig enkelt.
Ha noen pakker med smør i en kasserolla (nei, teflon er ikke ok) og smelt det rolig på svak varme.

ghee

Det tar ca 10 minutter før alt er smeltet:
IMG_5905

Underveis vil du se at den skiller seg. Noen ganger kommer det et hvitt belegg som legger seg øverst som skum.
IMG_5906

Dette kan du ta ut.
IMG_5907

Deretter heller du fettet over på et glass og lar det stå i romtemperatur. Noen ganger legger det hvite seg i bunn, og det er lett å helle det over, men jeg har opplevd at det hvite legger seg på toppen også, og da bruker jeg en sil.
Mitt klarnet smør står rett ved siden av komfyren så jeg har det lett tilgjengelig. Det er holdbart i flere uker i romtemperatur for dere som lurer.
Ghee er perfekt å steke med siden det tåler høy varme.
Dessuten er det godt for huden, for fettforbrenningen, stabilt blodsukker og nesten like godt som smør!

Jeg har laget ganske mye ghee den siste tiden som jeg bruker til å lage middager med som jeg fryser ned. Gjør klart til paleo. Starten går nå i helgen!