Da jeg var på Vestlandet forrige uke fikk jeg ikke bare opplevd Bergen og omegn på sitt aller vakreste, men jeg fikk skikkelig dilla på tang og tare. Bare sjekk denne vakre buketten!Det hele startet da jeg var i Bergen og fikk smake på tørket sukkertareflak fra Flyt Seaweed. Tang går under smaken umami, altså “smaken som alle elsker men få vet hva er”. Umami (som betyr «god smak» på japansk) er den femte smak ved siden av surt, søtt, salt og bittert. Og det gøye er at umami er med på å fremheve smaken av annen mat! Og jeg brukte flittig flakene til alt som ble inntatt de neste dagene.

Neste stopp på Vestlandet var Kvalvågnes i Hordaland hvor jeg fikk se min kjære pilgrimsvenninne, Kristine igjen. Allerede på første dag vi er ute på tur, får jeg idéen om å tørke eget tang etter at minsten min gjorde meg oppmerksom på alle de fine skattene som fantes i havet. Jeg fisket opp denne knallgrønne tangen, som jeg fortsatt ikke vet hva heter (hjelp meg gjerne om du vet det!):-“Skal vi tørke og spise den den eller?” ropte jeg opp til Kristine.
-“Jeg har aldri gjort det før men vi kan jo alltids prøve” sier hun tilbake og vi tar den med oss hjem. Uten å egentlig vite hva vi drev med, skylte jeg den lett i ferskt vann, la den på et brett og inn i ovnen på ca 80 grader i 3-4 timer.
Da så den slik ut:Vi kjørte det hele i blenderen og fikk ca ett stort eggeglass med grønt pulver. Det luktet sjø, men smakte salt. Og viste seg å være et nydelig salt på nyfisket makrell denne dagen.Åh, dette var jo kjempegøy! …Og gjett hvem som fikk blod på tann?

Neste morgen henter vi frem kanoen og padler en tur. Vi får øye på sukkertare denne gangen og jeg klarte å dra opp en vakker bukett som ble med oss tilbake (anbefaler å ta med kniv!).Etter å ha padlet i motvind måtte vi ha en liten pause. Ah, vakre Norge!Da vi kom hjem skylte jeg det lett, klippet opp i strimler (sukkertare er ganske tykt) og inn i ovnen. Som sist lot vi det tørke i varmluft i noen timer til det ble tørt.Og etter et par runder med blenderen fikk vi et helt annet resultat. Flere i heimen spiste det som snacks, så det er sikkert fullt mulig om de krydres lett og kanskje et strøssel med næringsgjær over. Nam!Dette var morsomt, og skal absolutt gjøres igjen når jeg får mulighet!

En liten snutt fra den fine padleturen vår:


Har du tørket tang før, del gjerne erfaringene!