Dere som fulgte meg på Helsesnappen sist søndag så at jeg fant en økobutikk midt i Madrid sentrum, og gleden var stor da jeg oppdaget at de hadde gurkemeierot. Da gjaldt det å hamstre inn i lange baner, først og fremst for å bruke for skaden jeg pådro meg etter fallulykken, men også fordi gurkemeie er noe som holder seg lenge og derfor lurt å alltid ha masse av. Roten kan finhakkes og has i alle typer retter og til juicing, men også som dere så i forrige bloggpost brukes for å styrke helsen.
Får du ikke tak i roten er økologisk gurkemeie i pulverform også helt topp å bruke.

Ikke alle liker konsistensen av honning, og da er en gurkemeiejuice et alternativ til sirupen.

Du trenger:
4 dl Vann
3 cm Gurkemeierot
2 dl Eplesidereddik
2 ss Honning
En klype Cayennepepper

Slik gjør du:
Kok opp vann i en kjele og la det kjøle seg litt ned. Bruk gjerne en hvitløkspresse og press gurkemeieroten oppi.
Ha i resten av ingrediensene og la det hele kjøle seg helt ned før du setter juicen i kjøleskapet. Drikk et lite glass hver dag.Og en liten advarsel; ikke ta i gurkemeie om du skal ut i festligheter. Fargen er veldig kraftig og setter seg som støpt på hud og negler i dagevis.Annet spennende gurkemeie vist seg å hjelpe med:

Hjerte- og karsykdom: Curcumin reduserer nivået av skadelig kolesterol i blodet og hindrer blodplatene i å klistre seg sammen. Slik kan gurkemeie bidra til å forebygge hjerte- og karsykdommer.

Gallen: Curcumin er et aktivt, galledrivende stoff som øker utskillelsen av gallesyre. I tillegg øker curcumin oppløseligheten til gallen, som igjen kan hindre dannelsen av gallestein. At det er langt færre tilfeller av gallestein i India enn i vår del av verden, kan skyldes rikelig med gurkemeie i kosten.

Fordøyelsen: Gurkemeie har en rekke gunstige virkninger på fordøyelsessystemet, som å dempe produksjonen av tarmgasser og øke utskillelsen av fordøyelsesenzymer. Curcumin øker innholdet av slimstoffer i magen og beskytter mot sårdannelser.

Alzheimers sykdom: I laboratorieforsøk er det vist at gurkemeie kan hindre dannelsen av fiberaktige proteinsamlinger som klumper seg sammen i hjernecellene hos pasienter med Alzheimers.

Leveren: Godt nytt for dem som liker å ta seg et glass vin, er at curcumin kan hindre de leverskadene som oppstår som følge av overdrevent alkoholinntak.


Kilder finner dere her, her og her.