grønnleire

Jeg har en venninne som er hudpleier. Og for et par år siden, da min yngste datter fikk tåneglen revet av (AU!) kom hun med en liten krukke grønt pulver. Det var grønnleire, og hun fortalte at det var genialt å bruke på sår og betennelser. Så jeg blandet det med litt vann, smurte på den vonde tåen (neglen hang såvidt på og det hadde begynt en betennelse ved neglefeste) og surret rundt litt plastfolie. Neste morgen var det tørket inn og utover dagen falt neglen av og etterlot seg et lite sår. Det helet veldig raskt.
Jeg ble nysgjerrig. Og sparte pulveret til andre anledninger.
Da jentene mine fikk vannkopper nå i sommer badet de i leiren hver dag. Det lindret kløen og hjalp sårene å gro.

Etterhvert kom jeg på at da jeg var hestejente for ørten år siden, brukte vi ofte grønnleire på hestene. Mugg, insektsbitt, sår og overbelastning var kjente utfordringer i stallen.

Grønnleire går under navnet clay på engelsk, og arcilla på spansk. Et annet norsk navn er bentonittleire.

Pulveret kommer fra jorden og når det blandes med vann blir det som en pasta. Det skal brukes eksternt, men jeg husker en annen venninne av meg ga oss grønnleire en gang for mange år siden da en pasient hos oss hadde fått magekatarr. Det skulle drikkes 2-3 dager på rad for å skylle tarmen.

Grønnleiren er fin å bruke som ansiktsmaske (renser porene). Bland ut pulveret i litt vann og smør på. La den tørke litt før du skyller med lunkent vann etterpå.

leirmaske

Andre ting leiren kan brukes mot er:
-Fotsopp
-Bleieutslett
-Rense tarmen for tungmetaller, bakterier og plantevernmidler
-Drikkes den kan den hjelpe mot kvalme
-Renser leveren

Jeg har aldri prøvd å drikke grønnleire så jeg har ingen erfaring å komme med, men om noen har gjort det setter jeg pris på tilbakemelding.
Men på sår har jeg god erfaring og kan bare skryte av dette vindunderpulveret!
Heia leire! Dette er kommet for å bli i mitt medisinskap!