tetre

Tetre en er busk/lite tre på ca 3-5 meter høyt. De vokser vilt i fuktige kystområder langs elver i New South Wales and Queensland i Australia.
Det blir laget eterisk olje av skudd og blader og oljen fremstilles bare i Australia. Den dufter merkant men er en rakker på alt fra hud til rengjøring.
Selve tetreplanen er ikke klassifisert i Norge som et legemiddel, men selve oljen som utvinnes fra planten er det.

Jeg opplever at mange bruker den til forskjellige plager, men de aller mest vanligste jeg har kommet over de siste årene er for bakterier, virus, soppinfeksjoner (fotsopp, neglesopp), betente byller i huden (”underjordiske kviser”, inngrodde hår) og øreverk. I tillegg er det påvist at den også er antiseptisk, parasittdrepende, insektsdrepende, bedøvende, klølindrende, sårhelende og betennelseshemmende.

Litt historie om tetre
Under andre verdenskrig ble tetreolje brukt av australske styrker ved sårheling. Det ble funnet ut av oljen virket antiseptisk som var et viktig verktøy på den tiden. Den drepte bakteriene men skadet ikke vevet rundt. I tillegg oppdaget de at den fjernet vond lukt fra sår og byller.
Dessverre ble tetreoljen mindre brukt etter hvert som penicillin slo igjennom men på 60-tallet økte interessen igjen etter at den ga gode resultater for sopp og bakterier.

Bivirkninger
Det er alltid noen som vil reagere og slik vil det alltid være. Tetreolje skal brukes utvortes først og fremst, da det er opplyst at store doser innvortes kan skade lever, nyrer, mage- og tarmkanalen.
Barn under 12 år anbefales ikke å bruke oljen, men jeg har med god erfaring brukt oljen på mine små barn utvortes uten noe form for reaksjon. Babyer under 6 mnd skal ikke være i kontakt med oljen.

Når det gjelder dyr er dette et annet tema. Vær forsiktig og undersøk på forhånd før du smører på dyrene.
Pga dette har Norge valgt å klassifisere tetreolje som et legemiddel. Her i Spania selges det over disk og det er svært populært hos meg i Helsekosten.

godegrunner

Andre gode tips til bruk av tetreolje:
1. Hindrer kløe og utslett
2. Bruk noen dråper i hjemmelaget rengjøringsmidler til hjemmet
3. Tørker ut acne
4. Ha noen dråper i shampooen din for å motvirke hodelus
5. Drypp noen dråper der hvor dyrene oppholder seg mye for å skremme loppene
6. Smør direkte på fotsopp
7. Drypp direkte på flått om du er blitt bitt
8. Gurgle vann med tetreolje i noen sekunder så tar den vekk den dårlige ånden
9. Tilsett tetre til din hjemmelagde deodorant for å fjerne lukt
10. Bruk i hjemmelaget tannkrem
11. Drypp direkte på vorter
12. Beroliger insektsbitt
13. Hvis øreverk, bland noen dråper med olje og drypp et par dråper rett inn i øret
14. Liker du lukten av tetre kan du ha oljen sammen med tøymykner i vaskemaskinen. Er ikke tøyet tørt etter en runde i tørketrommelen og fått en litt uheldig lukt? Drypp noen dråper på en fuktig klut og sett på trommelen en gang til.

Har du flere gode tips, del gjerne i kommentarfeltet.

Kilder:
Rolv.no
Wikipedia