Frokosttips for å holde blodsukkeret stabilt!

hva skal jeg spise

Jeg er tilhenger av periodisk faste og kjører det i perioder jeg har faste rutiner (hvor jobb, skole, barn, aktiviteter, osv er det samme dag etter dag). Da kjenner jeg at jeg har mer overskudd, blodsukkeret er stabilt, treningsøktene er gode, humøret er bra og jeg sover godt. Og ikke minst, jeg slipper å kjenne på sultfølelsen mellom måltidene (noe jeg blir meget grinete av!).

Når jeg først inntar frokost ved ca 10.30 tiden, må jeg spise skikkelig med mat. Det må være mat som gir energi, metter lenge, smaker godt og gjør blodsukkeret så stabilt at jeg ikke trenger å spise før 4-6 timer senere (avhenger av hva jeg spiser såklart).
Før jeg inntar mat er det kaffe som går i koppen hos meg. Gjerne to kopper om jeg har god tid før jeg skal avgårde om morgenen. Jeg liker å lage bulletproof kaffe (nylaget kaffe med kokosolje som jeg kjører i blenderen 3-4 sekunder). Dette kalles også for “fettkaffe” av mange, og den gir deilig energi som vil vare noen timer. Perfekt før en treningsøkt på morgenen.
Noen mener dette forstyrrer periodisk faste, men i mitt tilfelle føler jeg ikke det. Bare det å drikke vann kan bryte en faste, så jeg tenker at man må finne ut hva som føles riktig og hva som er poenget med fasten.

Stadig blir jeg spurt HVA jeg spiser til frokost, spesielt når jeg forteller at jeg helst styrer unna brød og kjører så lavkarbo/høyfett som jeg klarer. Tja, det er jo MYE god mat man kan lage! Bare se her:

frokost

Her kommer noen tips:
Egg og bacon er jo en klassiker! Har du med en hel avokado, en dæsj rømme/majones og noen oppskåret grønnsaker vil dette holde metthetsfølelsen en del timer. Det samme gjelder med eggerøre eller omelett. Pynt tallerkenen med litt grønt og noe å dyppe i.
Pannekaker med en klatt smør, en skvis sitron og evt et dryss med bær over.
– Middagsrester, min favoritt! Varm opp i ovnen mens du dusjer, ha i en beholder som holder på varmen en stund og ta med på jobb/skole.
– Makrell i tomat med rikelig med majones og en avokado til.
– Litt av alt du har i kjøleskapet (se bildene mine, flere av tallerknene er typiske restefest).
– En tynn, tynn surdeigsskive med godt med pålegg, for eks avokado, smør, creme fraiche/majones, skinke.
– Spekemat eller røkelaks. Ha oppskåret grønnsaker ved siden av i tilegg til en dipp (enten creme fraiche, nøttesmør, majones).
– Gresk yoghurt med hjemmelaget musli.
– Chiagrøt. Bløtlegg chiafrø kvelden i forveien og tilsett masse digg. Jeg opplever at dette metter men ikke så lenge som jeg skulle ønske, så jeg trenger litt mer enn bare dette. Men prøv dere frem!
– Hjemmelaget leverpostei med kokte rødbeter til, majones og for eks sauerkraut.
– Ostetallerken om du tåler ost godt. Bruk paprika/agusrk/squash som “kjeks” og ha gode oster på.

frokost lchf

Har dere andre gode tips på mat som metter lenge, del gjerne.

Håper alle har en deilig søndag, med frokost i magen eller ei!

6 Comments

 1. Marie Marie
  March 8, 2015    

  Hei, jeg har forsøkt periodisk faste en god stund, og er veldig fornøyd med å ikke få “blodsukker-fall”-sulthet i 10-11-tida, men kunne gå lenge uten med og med godt med overskudd. Problemet mitt er at jeg ofte blit veldig sliten, trøtt og “tom” på ettermiddagen-kvelden. Ut fra det du skriver her, kan det kanskje være at jeg spiser alt for lite når jeg spiser første måltid til lunch. Har spist en del chia-grøt, der jeg spiser det i 12-tiden. Og da blir jeg veldig sulten i 15-16-tida. Jeg har forsøkt noen dager med hyppigere måltider og da også frokost, og føler jeg har mye mer overskudd, men det kan kanskje ha med at den totale matmengden blir større. Hva tror du? Noen tips til dette?

  • March 8, 2015    

   Jeg merker selv at de dagene jeg “bare” spiser for eks chiagrøt eller lager smoothie så blir jeg raskere sulten, tross for høyt fettinntak. Det er som om kroppen vil vil kun ha “skikkelig mat” hvis du skjønner hva jeg mener? De matbildene jeg har med i denne bloggposten er mettende måltider som jeg har gått lenge på.
   Du bør prøve det ut, spis middag til frokost/første måltid og se hvor lenge du går til du må spise igjen. Mulig du rett og slett trenger å spise mer mat som du sier selv 🙂
   Lykke til!

 2. Marie Marie
  March 9, 2015    

  Det høres ut som et godt forslag. Jeg er hele tiden usikker på hvor stor mengde karbohydrater jeg skal spise. Har prøvd meg litt fram og tilbake. Har jo veldig troen på at karbohydrater er noe man bør begrense, og at det er fettet man bør hente mesteparten av energien sin fra, men synes fortsatt det er vanskelig å finne nivået jeg bør holde meg på. Jeg har ingen store heleplager, kun en irritabel tarm, trener en god del med hovedvekt på løping og er normalvektig. Jeg mistenker dog at karbohydrater har en tendens til å gjøre meg trøtt og at jeg får en følelse av akutt tretthet noen timer etter et måltid med en del karbs.

  • March 10, 2015    

   Ja, det var sånn jeg også opplevde med karbohydratene. Det kunne gi en opptur og en god følelse men det varte så kort og jeg ble så fort sulten igjen. Har prøvd å kjøre høykarbo og trening for eks, men det funker overhodet ikke for meg..
   Men prøv deg frem i noen uker med samme opplegg og se hvordan du opplever det! Lykke til!

 3. Birgit Birgit
  March 10, 2015    

  Naaaam, merker at jeg spiser med øyene….ser kjempegodt ut alt sammen. Hexeberg har oppskrift på en smoothie som er laget på fløte og egg, når jeg har den til frokost, så er det som om hjernen min våkner opp fra dvale. Det er da jeg ser hvor stor påvirkning kostholdet har på meg 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.