Fikentid

fikentid

Vi begynner å nærme oss tampen av fikensesongen her i Spania, men det er likevel noen å plukke om man bare leter litt godt! Sist helg dro vi opp på samme plassen hvor vi plukker bjørnebær for å høste litt mer av både bær og fiken.
Selv om fiken er fulle av sukker, er sesongen for kort til å unngå å spise disse søte, bløte fruktene. Min favoritt er fiken med lun brie over. Eller fikensyltetøy på nystekte pannekaker. Mmmmmmm! Jeg kan vise dere senere om dere vil.

fikenHva er fiken godt for?

Fiken inneholder ficin, et proteinspaltende enzym som er bra for fordøyelsen. Fiken inneholder også A og B vitaminer samt en del kalium.
I tillegg er fiken rik på jern og kalsium.

For fordøyelsen kan fiken være en god hjelp da den fremmer tarmpassasjen og motvirker forstoppelse. Det kan være en fordel å ikke gå overspise fiken, for det kan skape en del luft i maven, noe som ikke er noe morsomt for de andre i familien, hehe.


For små barn kan det være ypperlig derimot da det virker mildt uten å irriterer tarmen. Kjøttet inni fiken er mykt og knaser litt pga de små stenene. Men smaken er søt og frisk.

Det finnes tre typer fiken – hvite, svarte og røde – og fargen varierer fra det lyseste grønne til bronseaktig brun og mørk lilla. Hele frukten er spiselig, fra det myke tynne skallet til det søte røde eller fiolette fruktkjøttet og de tallrike frøene. Fargen på skallet endrer ikke smaken. Det høye innholdet av sukker gjør fiken til verdens søteste frukt. Smaken veksler avhengig av hvor den har vokst og hvor moden den er. Kilde: Bernt Rognlien

fiken

Hvordan spiser dere fiken?

9 Comments

 1. September 25, 2013    

  Hei, jeg har 6 store fikentrær – 5 med grønne fiken og 1 med fiolette og vi har i en måned nå spist grønne fiken i store mengder her.

  De fiolette har nå begynt å modne og blir det som i fjor så gir treet frukt helt ut november. Jeg stapper meg med så mye fersk fiken jeg bare orker i 3 hele måneder 🙂 Ellers så lager jeg fikensyltetøy (fiken & eple eller fiken & valnøtt. Nam!.

  • September 26, 2013    

   Ah, heldige deg!
   Pappa har et fantastisk fikentre i hagen, og det gir de aller beste fikene syns jeg. Myke, store og saftige. Der er skallet helt mykt. Mens de oppe i fjellene er mindre og litt harde og ikke så rød. Uansett, det nytes i lange baner!

 2. September 25, 2013    

  Et lite PS. Jeg er ikke enig i at fargen på skallet ikke endrer smaken på fikenen. Min favoritt er den fiolette. Den har mye mer smak enn den litt anonyme grønne. Så her i huset er den grønne “syltetøyfiken” mens den fiolette er “spisefiken”.

  • September 26, 2013    

   Enig, det er litt forskjell på skall og smak. Den mørke er mykere noen ganger. Men ingen trær er like, og spesielt når det er naturlige trær uten sprøyting!

 3. kristine kristine
  September 25, 2013    

  Når jeg tenker på det tror jeg aldri jeg har spist fiken før? 🙂

  Høres herlig ut da 😀

  • September 26, 2013    

   Er ikke fiken å få tak i, i Norge?

   • February 18, 2017    

    Dette så fint ut, og så godt det må være å bli ferdig utendørs når en har enda mer spennende på gang innendørs :)))Nydelige vindu dere har valgt med flott listverk *tommel opp* :)))Gleder meg til du er tilbake med masse inspirasjon kjøkken *blunkesmil* og lykke til med arbeidet !!Fin 1. november til degKlem Heidi

 4. September 26, 2013    

  Tror ikke du får tak i fiken i en hvilken som helst butikk i Norge. Det er gjerne de litt “finere og dyrere” supermarkedene som har fiken, men ikke i de store mengdene og så er de også rådyre så det frister liksom ikke å prøve denne frukten hvis du ikke på forhånd er klar over hvordan den smaker. Så jeg tror nok at det er en stor del av Norges befolkning som ikke har anelse om hvordan en fersk fiken smaker.

  Det nordmenn er vant med av fiken er jo den tørkede varianten som kommer i butikkene til jul og den er så søt at den er nærmest uspiselig….

  • September 27, 2013    

   Ja, den tørre er fryktelig søt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.