Fettkaffe- hva, hvorfor og hvordanDe aller fleste har nok hørt om fettkaffe nå. Det er skrevet utallige artikler og bloggposter om denne form for kaffe, og vi ser støtt og stadig hashtagene #fettkaffe #kokoskaffe #kaffemedkokos og #bulletproofcoffee på sosiale medier. Og ikke minst Helsesnappen vår, hvor vi nesten daglig viser frem hva vi har i morgenkaffen vår.
Men hva er egentlig fettkaffe? Det er simpelthen svart kaffe tilsatt en fettkilde.

Første gang jeg hadde fett i kaffen var i 2010 etter en samtale med min mentor og venn Dag Viljen Poleszynski. Jeg hadde nylig født mitt andre barn, og følte jeg trengte mer energi til både amming og trening. Tross for et lavkarbokosthold anbefalte han meg mer fett før første måltid.
Jeg begynte først med kokosolje i morgenkaffen, og etterhvert erstattet jeg det med mct-olje som er helt smakløs. Etterhvert prøvde jeg meg med smør som igjen (utrolig nok, jeg vet det høres merkelig ut) ga fyldigere smak til kaffen.

Hvorfor ha fett i kaffen?

Å innta en fettkaffe på morgenen gir meg nok energi til å gå noen timer uten mat. MCT-oljen (Medium Chain Triglycerides) er en fettkilde bestående av kun mellomlange fettsyrer fra kokosoljen. Disse fettsyrene omgjøres raskt til energi i kroppen og er perfekt til å opprettholde stabilt blodsukker, klart hode og stabil vekt.
For mange som sliter med å få i seg frokost men ønsker likevel energi, så er en fettkaffe ideell. Følger du periodisk faste kan en fettkaffe forskyve frokosten ytterligere noen timer.

Hvordan lager du fettkaffe?

Du trenger:

• Svart kaffe
• Meierismør, gjerne lettsaltet
• MCT-olje (kjøpes i de fleste helsekostbutikker)
• Kollagenpulver (kan sløyfes, jeg bruker det som tilskudd for hud, hår og negler)

Slik gjør du:

• Tilbered kaffe, helst av økologiske bønner som du maler i forkant, og så sterk du ønsker
• Bruk en litt stor beholder, for eks. et stort norgesglass (varm det litt i forkant så glasset ikke sprekker) og ha i kaffen
• Tilsett 2 ss MCT-olje, 2 ss meierismør og kollagenpulver
• Bruk en stavmikser kjør alt sammen i noen sekunder til fargen blir lysere og det danner seg litt skum på toppenDenne type kaffen kalles også “Bulletproof coffee” og ble oppfunnet av Dave Asprey, mannen bak nettsiden Bulletproof Executive. Dave ble fasinert av fjellklatrerne i Tibet som lagde sin tradisjonelle yake-te med smør i for å opprettholde energi, vitalitet og konsentrasjon uten å måtte spise. Og dette ble starten på “bulletproof coffee”.

Nå er fettkaffe blitt så populært at folk over hele verden inntar det hver morgen. Det er godt tilpasset et paleokosthold (bruk ghee istedet for smør) og selvsagt et lavkarbokosthold.
Som dere har sett på Helsesnappen tilsetter vi fettfrelste enda mer godsaker i morgenkaffen vår. Gelatinpulver, eggeplommer, fløte og steviadråper er blant favorittene.

Er fettkaffe sunt?
Som med alle typer kosthold og matvarer er ikke fettkaffe for alle. Det finnes foreløpig ingen studie på om fettkaffe er farlig eller trygt. Jeg har selv spist et høyfettkosthold i mange år med utelukkende positive virkninger på min helse. Blodprøve viser fine verdier, ingen tegn til indre fett på organer og min metabolske alder viser 18 år (hører vi skryt? jepp, den er jeg stolt av!).
Selv om mange fortsatt frykter mettet fett, viser nyere forskning at mye sunt fett er viktig for helsen. Og når kroppen går over til et ketogent kosthold vil man oppleve for eksempel reversering av type 2 diabetes, du opprettholder din matchvekt, vektreduksjon, økt fokus, normalisering av blodtrykket, renere hud og mer energi.Fettkaffen er kommet i mitt kosthold for å bli, det er sikkert. Har du ikke prøvd ennå, hiv deg uti det!

Les mer om Dave og Marcela sine utsagn om fettkaffe her.
Kilder: Mercola, Helsemagasinet & Dave Asprey

Her er en tidligere bloggpost om alternativer til fløte i kaffen

16 Comments

 1. Gunn Gunn
  August 19, 2017    

  Hvilket proteinpulver kan du anbefale ha i kaffen, hvilken bruker du?

  • August 19, 2017    

   Hei Gunn!

   Jeg personlig bruker ikke proteinpulver i kaffen, men kollagenpulver. Jeg har et merke jeg selger i helsekosten min.

 2. Eva Eva
  October 16, 2017    

  Hei går det ann å bytte ut kaffe med te? Jeg har prøvd med te, smør og kokosolje. Ser at jeg har hatt litt lite oppi. Bare en teskje av hver. Er 2 ss av hver optimalt? Blir ikke fasten brutt når man tilfører kroppen energi?

  • October 16, 2017    

   Hei Eva!

   Det er litt delte meninger om man bryter fasten med fettkaffe. Noen mener at når man har i kollagen vil du bryte fasten da kollagen er protein og det er jo mat. Så ønsker du å følge periodisk faste bør du droppe kollagenpulveret. Og eggeplommen som mange har oppi.
   Mct-oljen og smøret er rene fettkilder og vil ikke bryte fasten.
   Prøv deg litt frem, jeg merker god effekt av kollagenpulveret og syns ikke det tar meg ut av periodisk faste. Og ja, øk på med smør og mct 🙂 Jeg bruker ganske mye, syns det er best. For meg 😉

   • Eva Eva
    October 17, 2017    

    Takk for svar Melissa!
    Prøvde med mer smør og olje og hadde kollagenpulver oppi. Ble ikke så godt.. Men følte det var kollagenpulveret som gjorde det.. Tar heller kollagen i smoothie senere på dagen. Liker å trene på morgenen så følte den gav godt med energi til økta i dag 🙂
    Fin og inspirerende blogg forresten! Drømmer om å flytte til spania <3

   • Cathrine MB Cathrine MB
    February 15, 2018    

    Hei:) fin artikkel! Ser at du skriver at fettkaffen ikke tar deg ut av fasten, hvordan merker du/jeg det 🙂 hilsen ny på dette og kjempenysgjerrig

    • Melissa Melissa
     April 8, 2018    

     Jeg merker at jeg ikke blir sulten eller får noe forskjell på blodsukkeret/energinivå.

 3. Elin Elin
  December 12, 2017    

  Hei.
  Så hvis man har mtc oljen oppi så trenger man ikke cocosa pure oppi? Enten mtc olja eller kokosfett i tilegg til smør? Har jeg forstått riktig?

  • Melissa Spania Melissa Spania
   December 13, 2017    

   Stemmer 🙂

 4. January 16, 2018    

  Hei Melissa!
  Bryter man den periodiske fasten hvis man har i kokosmelk (fullfett variant) ? Hva med litt lønnesirup/honning? Jeg føler jeg likevel holder meg mett et par timer før dagens første måltid, som er det største i løpet av dagen, derfor liker jeg å vente litt. Jeg er ikke så opptatt av at jeg skal forbrenne fett og jeg trener heller ikke hardt, kun tur og lett yoga, men det virker som det er flere fordeler med PF som er bra for kroppen, så det er derfor jeg ønsker det. Bør jeg kutte ut kokosmelken eller er det ikke så farlig? Kan det være hensiktsmessig selv med kokosmelk? Elsker den kokosmelken ser du ;);)

  • Melissa Melissa
   February 19, 2018    

   Jeg merker at om jeg har i lønnesirup vil jeg bryte fasten. Men kokosmelk, nei. Prøv deg litt frem og se hva som fungerer for deg. <3

 5. Dame på 30 Dame på 30
  March 17, 2018    

  Hei
  Må man være på lavkarbo program eller div andre sånne type ting for å bruke dette uten å legge ekstra på seg eller kan man leve som normalt, spise normalt og drikke dette, og forhåpentligvis gå ned i vekt?

  Hilsen en som vil ned i vekt, men ikke satt seg så mye inn i alt enda, så det vil si = helt grønn

  • March 22, 2018    

   Jeg har sendt deg en mail 🙂

   • Tonje Tonje
    April 7, 2018    

    Hei! Dette lurer jeg også på..
    Kan man tilføre det selv om man ikke lever lavkarbo, uten å legge på seg?

    • Melissa Melissa
     April 8, 2018    

     Dette spørs veldig på kostholdet ditt. Og uten å vite noe mer utover hva du spiser og hvilket aktivitetsnivå du har kan jeg ikke svare direkte om dette er noe for deg eller ikke. Da anbefaler jeg deg å ta kontakt med en kostholdsveileder som kan se nærmere på kostholdet ditt. Men du kan jo prøve å hoppe over frokosten og prøve med en fettkaffe og se hvordan du føler deg?

 6. Marianne Nyvold Marianne Nyvold
  August 11, 2019    

  Hei

  Funker det like bra med koffeinfri kaffe?
  Spør for min mann som ikke tåler kaffe ned koffein så bra.

  Jeg har kjøpt ferdig blandet ketokaffe i små poser men ser jeg like gjerne kan lage selv .

  Jeg må ikke male kaffebønner selv ? Vanlig filterkaffe funker også?

No Pings Yet

 1. Rødbetegelatingodis | Melissa Spania on October 9, 2017 at 13:12
 2. Hvordan jeg reiser med matrestriksjoner - Anette Selnes on November 12, 2017 at 12:09
 3. Er fettkaffe bare en trend? | Melissa Spania on June 6, 2018 at 12:40
 4. Eggeplomme i kaffen? | Melissa Spania on August 18, 2018 at 09:31
 5. Hva er periodisk faste? | Melissa Spania on December 11, 2018 at 22:08
 6. Hvordan lage CBD-kaffe | MELS PREMIUM on February 8, 2020 at 13:25
 7. Hvordan lage CBD-kaffe | Melissa Spania on February 8, 2020 at 13:37

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.