Fermentert, spicy salsaNår vi fermenterer maten, skjer det en mikrobiologisk nedbryting av organisk materiale. Maten blir lettere å fordøye, vi tilfører gode bakterier til tarmen og fordøyelsen bedrer seg. I tillegg styrker det immunforsvaret!

Denne salsaen ble til da jeg forberedte meg til et fermenteringskurs jeg hadde i går på Akinon Resort. Jeg kommer til å holde flere slike kurs fremover på skolekjøkkenet deres så om du ikke allerede er medlem i kursgruppen min, finner du den her. Der inne vil jeg poste fremtidige kurs som holdes kun her i Spania.

Etter at jeg hadde pakket ned det jeg skulle ha med meg satt jeg igjen med flere grønnsaker som jeg hakket opp og hadde i et glass med en starter. Dagen etter smakte jeg på den og kjente at denne skal bli sommerens salsa på bordet hos oss altså!

Du trenger:
3 tomater
½ paprika (du bestemmer farge, jeg hadde kun rød for hånd)
2 salatløk
1 tskj himalayasalt
3 hvitløksfedd
1 stor chili (det finnes mange varianter chili, jeg brukte en spansk som er ca 3-4 cm lang, det holdt med én)
En håndfull bladpersille
Saften fra 1 sitron
1 dl starter fra en annen kultur (jeg tok fra mine fermenterte chili)
2 ss Molkosan

Slik gjør du:
Tomatene skal være uten skinn, så disse kan legges i kokende vann i noen sekunder slik at skinnet kan dras lett av. Kutt tomat, løk og paprika i små biter og ha i en bolle. Ha i salt og sitron.
Press hvitløken med hvitløkspresse og ha i.
Kutt chilien i små biter. Liker du hot smak har du i frøene.
Kutt persillen grovt og bland i.
Ha oppi startkulturene.

Bland godt og ha i et sterilt glass. Pass på at det er nok væske slik at det dekker grønnsakene. Bruk et klede eller bivokspapir til å dekke over åpningen og la stå i 1-2 dager. Dette avhenger veldig av hvor i verden du befinner deg. Her i Spania har vi nydelig temperatur for tiden og allerede over natten har mine satser blitt levende. I Norge tar det sikkert noen dager. Følg med.

Ha på et tett lokk og sett i kjøleskapet. Brukes som tilbehør til maten.


2 Comments

 1. Kari Holmen Kari Holmen
  May 5, 2019    

  Hei – dette har jeg lyst til å prøve. Men hva hvis jeg ikke har “starter” fra en annen kultur?

  • Melissa Melissa
   May 6, 2019    

   Da kan du ha i litt eplesidereddik for eksempel eller kok opp vann og i himalayasalt. La det kjøle ned og ha dette i satsen din.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.