sauerkraut

I går var jeg med på fermenteringskurs hos Åse Line som jobber for Helsemagasinet. Hun er her nede med flere andre studenter for å ta avgjørende eksamen i Kostholdsveiledning. Og mellom forelesninger, lesetid og middag tok hun seg tid til å dra igang en liten workshop.

Jeg fikk beskjed forrige uke om å skaffe skikkelig råvarer, så jeg tok en telefon til noen jeg kjenner i Altea som dyrker økologiske grønnsaker. Jeg bestilte gulrøtter, kål, ingefær, hvitløk, rødbete og chili som jeg fikk levert noen dager etter.

Etter at grønnsakene var skylt godt ble alle satt igang til å skrelle og kutte:

melkesyregjæring

Vi lagde flere forskjellige, men det gikk stort sett ut på samme fremgangsmåte:

Skyll, skrell og kutt grønnsakene i tynne skiver/små biter. Ha i en stor plastbolle og tilsett grovt havsalt. Bruk hendene og massér saltet inn. Tilsett litt vann og bland det godt. Ha det så på en stor krukke og tilsett litt mer vann så det ligger ca 1-2 cm med vann over grønnsakene. Åse Line hadde til og med en liten dæsj med Vita Biosa denne gangen, men jeg fikk ikke inntrykk at dette er nødvendig.

fermenterte grønnsaker

La det stå i noen dager på kjøkkenbenken uten å åpne lokket. Nå begynner magien!

Hva er melkesyregjæring?
Det kalles også fermentering og er en eldgammel og tradisjonell metode for å konservere og oppbevare mat. I gamledager hadde de ikke frysere eller kjøleskap og måtte sette maten på glass. Det fine var at det gjorde maten veldig næringsrik og immunsterkende!
Under fermenteringen blir melkesyrende bakterier dannet, noe som gjør at dette er noe vi kan spise daglig. Det trengs ikke så mye til, dette er kraftig supermat! For gode tarmbakterier er nemlig veldig viktig å ha. Som jeg har nevnt før sitter ca 75% av immunforsvaret i tarmen.
Det anbefales å begynne i det små for denne type mat kan være litt for tøff for maven for mange. Og når man tåler det fint er det bare å nye godsakene. Dette er kjempegodt for store og små!

melissa spania

Jeg vil anbefale dere å lese hele innlegget til Gry her. Still henne spørsmål om dere lurer på noe, hun er en skikkelig sauerkjerring og har mye mer erfaring enn meg.

Takk for meg dere, og lykke til med eksamen!

tunsberg

Jeg har skrevet om annen levende mat som:
Kombucha
Surdeigsbrød
Ville vekster
Kraftkoking
Vannkefir