Fermentering av grønnsaker

sauerkraut

I går var jeg med på fermenteringskurs hos Åse Line som jobber for Helsemagasinet. Hun er her nede med flere andre studenter for å ta avgjørende eksamen i Kostholdsveiledning. Og mellom forelesninger, lesetid og middag tok hun seg tid til å dra igang en liten workshop.

Jeg fikk beskjed forrige uke om å skaffe skikkelig råvarer, så jeg tok en telefon til noen jeg kjenner i Altea som dyrker økologiske grønnsaker. Jeg bestilte gulrøtter, kål, ingefær, hvitløk, rødbete og chili som jeg fikk levert noen dager etter.

Etter at grønnsakene var skylt godt ble alle satt igang til å skrelle og kutte:

melkesyregjæring

Vi lagde flere forskjellige, men det gikk stort sett ut på samme fremgangsmåte:

Skyll, skrell og kutt grønnsakene i tynne skiver/små biter. Ha i en stor plastbolle og tilsett grovt havsalt. Bruk hendene og massér saltet inn. Tilsett litt vann og bland det godt. Ha det så på en stor krukke og tilsett litt mer vann så det ligger ca 1-2 cm med vann over grønnsakene. Åse Line hadde til og med en liten dæsj med Vita Biosa denne gangen, men jeg fikk ikke inntrykk at dette er nødvendig.

fermenterte grønnsaker

La det stå i noen dager på kjøkkenbenken uten å åpne lokket. Nå begynner magien!

Hva er melkesyregjæring?
Det kalles også fermentering og er en eldgammel og tradisjonell metode for å konservere og oppbevare mat. I gamledager hadde de ikke frysere eller kjøleskap og måtte sette maten på glass. Det fine var at det gjorde maten veldig næringsrik og immunsterkende!
Under fermenteringen blir melkesyrende bakterier dannet, noe som gjør at dette er noe vi kan spise daglig. Det trengs ikke så mye til, dette er kraftig supermat! For gode tarmbakterier er nemlig veldig viktig å ha. Som jeg har nevnt før sitter ca 75% av immunforsvaret i tarmen.
Det anbefales å begynne i det små for denne type mat kan være litt for tøff for maven for mange. Og når man tåler det fint er det bare å nye godsakene. Dette er kjempegodt for store og små!

melissa spania

Jeg vil anbefale dere å lese hele innlegget til Gry her. Still henne spørsmål om dere lurer på noe, hun er en skikkelig sauerkjerring og har mye mer erfaring enn meg.

Takk for meg dere, og lykke til med eksamen!

tunsberg

Jeg har skrevet om annen levende mat som:
Kombucha
Surdeigsbrød
Ville vekster
Kraftkoking
Vannkefir

10 Comments

 1. Ragnild Ragnild
  October 5, 2014    

  ……. jeg leter og leter ……. – du anbefaler å lese hele innlegget til Gry her, men hvor er det ? Kan du kanskje legge en link til det? 🙂 Tusen takk ellers for nyttig info om fermentering. Det skal forsøkes ganske snart 🙂

  • October 5, 2014    

   Ai ai, vent så finner jeg riktig link!

 2. under opplæring under opplæring
  October 5, 2014    

  Hei!
  Har i gunn ikke noe m dette inlegget og gjøre men lurte bare på hva du anbefaler av gresk eller tyrkisk yoghurt??
  ☺☺

  • October 5, 2014    

   Den som inneholder mest fett! Tror den tyrkiske i Norge er rikest på fett. Vi har foreløpig kun gresk her i Spania.

  • Espen Espen
   October 5, 2014    

   Den russiske fra Lindahls er best, den inneholder 17% fett, mot bare 10% i den tyrkiske og greske! 🙂

   • October 6, 2014    

    Ah, den er god den ja! Smakte den i sommer! Takk for at du svarer!

 3. October 5, 2014    

  Flinke folk a gitt 🙂 Åse Line har jo blitt ei skikkelig fermenteringsbudeie .. hehe

  • October 5, 2014    

   Ja, hun er blitt en ivrig frøken! Lærer masse av henne!

 4. Olga Olga
  October 7, 2014    

  Hei 😉
  Jeg skal til Spania snart;)
  Går det an å få kjøpt vannkefir korn og kombutcha i butikken der ? I så fall hvilken butikk og hva er navnet på disse på spansk ? 😉

  • October 7, 2014    

   Hei Olga

   Nei, jeg selger det ikke. Det koster flesk å kjøpe kombucha på flaske. Jeg lager selv, så om jeg evt skulle ha nok kan du gjerne få litt av meg altså.

No Pings Yet

 1. Rødbetekvass | Melissa Spania on October 12, 2014 at 12:58
 2. Helt Frisk – et knippe herlige mennesker | Melissa Spania on November 22, 2014 at 20:15

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.