Febersykt barn + gjesteinnlegg fra min mann

Minsten hos oss har hatt feber i uken som har vært. “Det er visst noe som går”, sier de på skoler og i barnehager. Men jeg vet at på denne tiden på året kommer snørra og gørra frem uansett, og det vil ut av kroppen.

Det var et par-tre netter jeg fikk en kokvarm liten frøken opp i sengen for å søke god mammakos. Febersyke barn får alltid lov å krype opp i sengen. Selv om det blir litt trangt (og varmt!) så er det koselig når disse små ønsker bare å være nær.

Hun klagde først på vondt inni munnen og da kjente jeg at det var en jeksel på vei opp. Og dagen etter brøt en ørebetennelse ut. Huff, det var noen vonde timer for både barn og mor. 
Jeg skrev et innlegg om ørebetennelse da min eldste fikk det i vinter. Trykk her for å lese mer.

Når man har feber, stiger kroppstemperaturen høyere enn det som er “normalt”. Dette er kroppens måte å bekjempe bakterier og virus som herjer i kroppen vår. Feber er nemlig det aller beste våpen for infeksjon og sykdom. Når man da tar febernedsettende ødelegger man prosessen som vår fantastiske kropp er i full gang med å utrette.

Jeg har noen råd som vi pleier å gjøre de gangene feberen er høy:
– Få i barnet væske. Ha gjerne i steviadråper i vannet, så smaker det friskt og godt. Bruk et morsomt sugerør som kan engasjere til lysten på vann. Vannkefir er et godt alternativ.
– Hvile, hvile, hvile.
– Unngå store temperaturforskjeller (for eks åpne vinduet så det blir kaldt, sette på varme).
– Gi flytende å spise, for eks suppe (hjemmelaget kraft), smoothie eller yoghurt.
– Er barnet veldig varmt kan man ta et litt avkjølende bad, eller legge over kalde omslag på kroppen. Ha gjerne en klut som du dypper i kaldt vann og legger på panne og rygg.
– La feberen gå sin gang uten å forstyrre denne prosessen. Feber er bra og den er der for en grunn! Husk at kroppen øker kroppstemperaturen for å drepe bakterier og virus som er i kroppen. Da må temperaturen ganske høyt opp for å bli kvitt disse giftstoffene.
– Vær der for barnet. Trøst og bær, om du ammer gi så mye pupp som mulig, og la barnet få ro.

Min mann, Aleksander Bjargo har skrevet noen ord om akkurat dette. Han er utdannet kiropraktor fra USA med viderutdannelse innen barn og gravide (medlem av ICPA).

Kiropraktor Aleksander Bjargo deler noen tanker rundt feber

feber

Feber er en normal og naturlig fysiologisk reaksjon, dvs. til det beste for barnets kropp. Det er en intelligent og hensiktmessig respons for at barnet kan bli frisk så fort som mulig. Akkurat som diaré effektivt eliminerer dårlig mat, så produserer kroppen mer varme for å ta knekken på virus, bakterier eller annet uvedkomment.
En slik forståelse bunner i en vitalistisk livsfilosofi som sier at alt organisk liv beror på en særskilt livskraft av ukjent natur som verken kan forklares fysisk eller kjemisk.
Den samme livskraften som utrolig vis skapte barnet i løpet av 9 mnd, en prosess som er så kompleks at ingen vitenskapsmann kan forstå. Denne intelligente livskraften gjør det den kan for å tilpasse seg barnets stadig endrende omgivelser, og feber er et utmerket eksempel på akkurat det.

Som barnekiropraktor opplever jeg faktisk ofte at barn utvikler feber etter behandlingen. Det ser jeg som et positivt tegn på at kroppens immunforsvar kicker inn for fullt.
La feberen brenne ut av seg selv, forteller jeg foreldrene. Det er helt normalt at barnet er slapt og uten appetitt, men hvis barnet mister øyekontakt, blir blek, kald og kraftløs, oppsøk legevakten.

Det hører derimot til sjeldenhetene, og senker du feberen med syntetiske medikamenter gjør du som oftest barnet en bjørnetjeneste. Da får ikke immunforsvaret gjort jobben sin og heller ikke utvikle og styrke seg. Resulatet er heller at mikroorganismene får trenge dypere inn og forårsake mer skade og gjentagende infeksjoner. Feberkramper som mange foreldre bekymrer seg for er IKKE farlig og det er en myte at det forårsaker hjerneskade.
Den beste måten å forhindre feberkramper er å holde barnet varmt og gi mye væske slik at feberen kan sirkulere rundt i kroppen.
Så jeg gjentar: feber er ikke en sykdom, men heller et tegn på et friskt barn som utvikler seg.
Aleksander Bjargo

7 Comments

 1. November 25, 2012    

  Så spennende lesning! Tror det er viktig som dere skriver at man ikke bruker undødvendige medikamenter, men heller lar kroppen ordne opp selv.
  Håper det gikk bra med maratonet for mannen i dag, Melissa! Dere er et så flott og sporty ektepar! 🙂

  • November 25, 2012    

   Ja, det er flere måter å se “sykdom” på.
   Han fullførte og vi heiet ved målstreken! Tror leggene krampet seg litt men han smilte etterpå i allefall 🙂

 2. November 26, 2012    

  Supernyttig informasjon! Med et lite barn selv er dette hyperaktuelt, man blir jo så bekymret når de er syke, og det er sikkert ikke nødvendig, annet enn at man selvfølgelig da skal gi de tid til å heles, ro og omsorg 🙂

  • November 26, 2012    

   Ja, det er ikke noe hyggelig med feber hos barn. Vi endte opp på sykehuset med vår minste for litt over et år siden pga feber som ikke ga seg. Vi ga aldri febernedsettende, og feberen ga seg “aldri”. Så da måtte vi finne ut hva det var (det viste seg å være en farlig parasitt).
   Det kan være farlig å “fjerne” feberen med andre ord.

   Men så har jeg også hørt et par skumle skrekkhistorier med barn som går i feberland og får helt kramper og slutter å puste. Skummelt.

 3. Silje G. H Silje G. H
  November 27, 2012    

  Kjempefin info!! Et spm som handler om noe helt annet: har ei jente på ti mnd. Tror du kosten kan ha noe å si for søvnproblemer? Kom bare til å tenke på det. Det er nok mest sterk vilje ute og går, men når hun (og vi… )ikke sover godt må man jo bare prøve å finne ut noe…:)

  Flott at du skriver om så mye forskjellig:)
  <3

  • November 27, 2012    

   Jeg skulle gjerne hatt et fasitsvar her, men jeg har dessverre slitt med soving på begge mine barn, og innsett at ingen barn er like. Jeg har hatt begge mine på lchf siden de begynte å spise mat så i mitt tilfelle syns jeg ikke kosten hadde noe å si. Eller jo, de ble jo hypre om de spiste karbo.

   Men selvfølgelig, får barnet høyglykemisk mat før leggetid kan blodsukkeret synke i løpet av natten og barnet kan våkne pga sult. Det har jeg opplevd mange ganger faktisk når de har fått for lite fett i kveldsmaten.
   En venninne av meg pleier å gi noe godt og fett til kveldsmat og hun mener at barna er gode og trøtte og sovner godt og sover godt med riktig fett i magen. Jeg tror det ligger noe i det.

   Ellers er jo rutiner et must for disse små. Men det er ikke lett. Jeg sliter med legging ennå… så jeg er ganske trøtt selv!

   Sørg for at hun får i seg nok sunt fett i løpet av dagen. Kokosolje og ekte smør brukte jeg mye hver gang jeg serverte grønnsaker og fisk.

   Lykke til videre!

 4. November 29, 2012    

  Takk for fint innlegg! Her har vi også hatt vår omgang med febersyke barn (og mor og far har heller ikke sluppet unna) i høst, og takket pent “nei” til velmenende besteforeldre og andre som ønsker å få i barna febernedsettende tabeletter… Heldigvis ser det ut til at influensaen er over for vår del for denne gang! 🙂

No Pings Yet

 1. Styrkebiter | Melissa Spania on October 16, 2014 at 17:19

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.