Hva er eteriske oljer?
Eteriske oljer er en enestående gave fra naturen til oss mennesker. I planter, røtter, trær og blomster befinner det seg celler nær overflaten som frigjør duft når man kommer borti. Det er blitt sagt at disse magiske duftene er plantenes livskraft, energi og sjel. De fremstilles ved destillering, kaldpressing eller utvinning, og er svært kraftfulle, potente og konsentrerte.

Hvordan fungerer eteriske oljer?
Den eteriske duften går gjennom nesen eller via blodet fra huden og stimulerer hjernen som igjen utløser mentale reaksjoner. Dette vil trigge for eksempel edorfinene eller serotonin som er en ”feel good” følelse. Har vi for eksempel et minne til en duft, vil luktesansen lagre dette i hjernen og frembringe bildene ved kun hjelp av duften. Vi oppfatter duftene forskjellige.
Duftene kan skape en atmosfære som kan endre vårt humør og sinnstilstand. De kan vekke glede og åpenhet eller bare la oss koble av. Det sies også at enkelte dufter kan forebygge sykdom og motvirke flere symptomer som nedstemthet, depresjoner, angst, stress og urolighet.

Eteriske oljer må fortynnes før bruk, unntatt lavendel som er den eneste oljen som kan smøres direkte på huden. Alle de andre bør brukes med varsomhet. Oljene har en felles egenskap og det er at de kan kun løse seg opp i vegetabilske oljer og i konsentrert alkohol.Det er viktig å sette seg inn i oljens virkning, egenskap og sikkerhet ved bruk. Barn og gravide skal være forsiktige og lese seg opp på forhånd da det er flere oljer de ikke skal bruke.
Når dette er gjort kan oljer være utrolig morsomt å ta i bruk, ikke minst behagelig!

Jeg har selv brukt eteriske oljer i over 15 år, om ikke lengre. Foreldrene mine pleide å kjøpe enkelte type oljer som tetre, eukaliptus, lavendel, rose, ylang ylang og en rekke andre hver gang vi var på reise som vi brukte i hjemmet. Og siden den gang har jeg alltid hatt oljer stående til bruk av alt fra kosmetikk til rengjøring.