utseende

Naturligvis ramler man innom både det ene og det andre når man sitter og spinner seg inn i den store internettverdenen. Jeg interesserer meg mest for kropp og sjel så mine bokmerker består som regel av helsegivende artikler, tips og oppskrifter. Men det hender jeg leser noen livsstilsblogger også. Et knippe interiørblogger gir litt inspirasjon, og jeg lar meg drømme om vakre, ryddige hjem med alt på stell. En verden jeg har lite tro på er så ekte som den fremstilles.

Det overrasker meg at flesteparten av de 100 mest leste bloggene i Norge handler om utseende. Der finner jeg blant annet unge jenter som tipser om vippeextensions, falske negler, og for ikke å snakke om “dagens outfit”. Mange like bilder på rams av de samme klærne. Bare blikket er mer forførende på det ene og blikket et annen vinkel på det andre. Jeg scroller raskt ned for å komme til poenget. Hmm, det var ikke noe poeng. Jo, en link inn til der klærne er til salgs. Og en rabattkode.

Noen har til og med fylt leppene med restylane, sprøytet inn botox i panna og forstørret puppene sine. Store, vulgære pupper på en ellers så tynn kropp. Sunt forbilde? Neppe. Og for ikke å glemme den fantastiske selvbruningssprayen som er helt “fantastisk” og varer i flere dager. Som om det er normalt å være et snev oransje i november i Norge?
Det går i sponsing av klær og artikler og kommentarfeltene deres er en blanding av “Å, du er så syyyykt pen!” til andre mer ufine ord som “så stygg du er”, hvorpå andre skriver “du er bare misunnelig”.

Jeg føler en blanding av sjokk og tristhet. Jeg er sjokkert over at flere tusenvis av folk klikker seg inn daglig på slike blogger og drømmer seg vekk. Men samtidig veldig trist over at tusenvis av folk klikker seg daglig inn på slike blogger og tror at dette er normalt.
Det hele dreier seg om utseende. All the way.

Er utseende det som kommer først?

Jeg kjenner til flere gode bloggere som deler et viktig budskap. Nei, ikke den nye hotte neglelakken som er kommet på markedet, eller den dritlekre skinnvesken til flere tusen kroner, men om helse og hvordan ta vare på kroppen best mulig. Naturlig mat som lages fra bunnen, sunne oppskrifter med rene ingredienser. Inspirasjon om å handle lokalt og økologisk. Holde seg unna matsminke. Eller å innføre trening på en riktig måte.
Disse fantastiske kvinnene bruker mye tid på bloggene sine og flere av dem har inspirert en hel haug med andre folk til å endre livsstil. Allergi, overvekt og andre plager blir bedre ved å legge om kostholdet, og mange forteller sine historier og erfaringer i kommentarfeltet til de enkelte. Det kommer et ordentlig svar, ikke bare “så pen du er”.

Blant norsk ungdom er utseendet veldig viktig for et godt selvbilde. Kroppsbildet blir sterkt påvirket gjennom sosiale medier, foreldre og selvsagt venner. I en slik sårbar tid som i puberteten føler jeg at enkelte livsstilsblogger er med på å ødelegge mange. Joda, det er frivillig å lese blogger. Men jeg tror dere skjønner hva jeg mener.

Jenter mellom 15 og 19 år begynner på antidepressiva. Er det bare meg som syns dette er trist?

Takk for at jeg fikk lufte tankene litt i kveld!