Er utseende viktigere enn helsen?

utseende

Naturligvis ramler man innom både det ene og det andre når man sitter og spinner seg inn i den store internettverdenen. Jeg interesserer meg mest for kropp og sjel så mine bokmerker består som regel av helsegivende artikler, tips og oppskrifter. Men det hender jeg leser noen livsstilsblogger også. Et knippe interiørblogger gir litt inspirasjon, og jeg lar meg drømme om vakre, ryddige hjem med alt på stell. En verden jeg har lite tro på er så ekte som den fremstilles.

Det overrasker meg at flesteparten av de 100 mest leste bloggene i Norge handler om utseende. Der finner jeg blant annet unge jenter som tipser om vippeextensions, falske negler, og for ikke å snakke om “dagens outfit”. Mange like bilder på rams av de samme klærne. Bare blikket er mer forførende på det ene og blikket et annen vinkel på det andre. Jeg scroller raskt ned for å komme til poenget. Hmm, det var ikke noe poeng. Jo, en link inn til der klærne er til salgs. Og en rabattkode.

Noen har til og med fylt leppene med restylane, sprøytet inn botox i panna og forstørret puppene sine. Store, vulgære pupper på en ellers så tynn kropp. Sunt forbilde? Neppe. Og for ikke å glemme den fantastiske selvbruningssprayen som er helt “fantastisk” og varer i flere dager. Som om det er normalt å være et snev oransje i november i Norge?
Det går i sponsing av klær og artikler og kommentarfeltene deres er en blanding av “Å, du er så syyyykt pen!” til andre mer ufine ord som “så stygg du er”, hvorpå andre skriver “du er bare misunnelig”.

Jeg føler en blanding av sjokk og tristhet. Jeg er sjokkert over at flere tusenvis av folk klikker seg inn daglig på slike blogger og drømmer seg vekk. Men samtidig veldig trist over at tusenvis av folk klikker seg daglig inn på slike blogger og tror at dette er normalt.
Det hele dreier seg om utseende. All the way.

Er utseende det som kommer først?

Jeg kjenner til flere gode bloggere som deler et viktig budskap. Nei, ikke den nye hotte neglelakken som er kommet på markedet, eller den dritlekre skinnvesken til flere tusen kroner, men om helse og hvordan ta vare på kroppen best mulig. Naturlig mat som lages fra bunnen, sunne oppskrifter med rene ingredienser. Inspirasjon om å handle lokalt og økologisk. Holde seg unna matsminke. Eller å innføre trening på en riktig måte.
Disse fantastiske kvinnene bruker mye tid på bloggene sine og flere av dem har inspirert en hel haug med andre folk til å endre livsstil. Allergi, overvekt og andre plager blir bedre ved å legge om kostholdet, og mange forteller sine historier og erfaringer i kommentarfeltet til de enkelte. Det kommer et ordentlig svar, ikke bare “så pen du er”.

Blant norsk ungdom er utseendet veldig viktig for et godt selvbilde. Kroppsbildet blir sterkt påvirket gjennom sosiale medier, foreldre og selvsagt venner. I en slik sårbar tid som i puberteten føler jeg at enkelte livsstilsblogger er med på å ødelegge mange. Joda, det er frivillig å lese blogger. Men jeg tror dere skjønner hva jeg mener.

Jenter mellom 15 og 19 år begynner på antidepressiva. Er det bare meg som syns dette er trist?

Takk for at jeg fikk lufte tankene litt i kveld!

28 Comments

 1. November 28, 2013    

  Takk til deg! Du skriver mye fint og vettugt, Melissa.
  Og “Disse fantastiske kvinnene som bruker mye tid på bloggene sine og inspirerer en hel haug av folk til å ende livvstil” – du er jo i aller høyeste grad en av dem 🙂

  • November 29, 2013    

   Takk. Og du er også en av dem Ane! Hadde deg i tankene. Og skal lage det smøret ditt en dag til uken 🙂 Eller til frokost på bursdagen min på søndag 🙂

 2. Miriam Miriam
  November 29, 2013    

  Er så enig så enig! Bra at du tar opp dette!

 3. Mona Mona
  November 29, 2013    

  Jeg har selv to tenåringsdøtre som blir påvirket av alt som skjer på sosiale medier. Det er ikke sunne forbilder. Fint du tar opp dette. Fortsett med det gode arbeidet.
  Hilsen fast leser.

 4. November 29, 2013    

  Dette er en trist og skremmende utvikling, synes jeg, så ille at jeg nesten er glad for at jeg hverken er eller har en tenåringsjente. Stedatteren min er 23 år og har heldigvis alltid hatt et reflektert og avslappet syn på dette med kropp og utseende, og jeg håper jo at jeg er en av de voksenpersonene i livet hennes som har bidratt til det.

  Er helt enig med Ane over her, du er absolutt en av disse fantastiske kvinnene!

  • November 29, 2013    

   Jeg har jo to døtre selv, og gleder meg IKKE til de blir store nok til å forstå alt som er rundt dem. Godt å høre at stedatteren din er avslappet på den fronten. Vi som foreldre har en stor jobb å gjøre med de yngre. Puh, blir helt svett av tanken.

   Takk for fine ord 🙂

 5. November 29, 2013    

  Det er så trist når unge jenter er så fokusert på utseende,masse konkuranse blant mange jenter,Har selv ei jente på 14 som var veldig opptatt av dette,heldigvis har hun forstått,trur jeg at det er så mye mer enn utsende ,kropp,klær og sminke.Jeg selv har alltid vært overvektig og tok grep om helse og livstil,har jobbet hardt og målrettet,det har resultet i at fokuset er flyttet fra utseende til å ha god helse.Jeg følger deg på instragram og må si du har en positiv energi påvirkning på meg.Dette er faktisk første gang jeg skriver på en blogg:)Det så sant og viktig det du blogger om her:) god helg

  • November 29, 2013    

   Hei Kristin!

   Så koselig at du stikker innom og tusen takk for at du kommenterer.
   Jeg prøver å inspirere andre til å leve sunt uten at man må bruke sminke og dyre klær for å lykkes. Så fint å høre at jeg kan gi en positiv virkning gjennom det jeg deler der inne.

   Ha en fin helg du også!

 6. Andrea Andrea
  November 29, 2013    

  Ja, det er i grunnen fint å se alle “motsvarene” som kommer fra de ofte litt voksnere damene, nå etter at vi alle har sett frua i undertøyet. Det er også dumt at det er janteloven som blir brukt som forsvar. Fotballfruen bør vise litt mer ansvar i forhold til sin påvirkningskraft og posisjon. Jeg tror jo fremdeles selv at det er litt sånn man skal se ut.. Jeg blir revet med på det selv, også av alle de lekre spreke damene man ser på fitness-kontoer på instagram. Heldigvis for meg er jeg såpass erfaren og voksen nå at jeg har mer fornuft og et riktigere verdensbilde. Men syntes det er trist for alle jenter som vokser opp nå.. Jeg har også en datter som skal vokse opp i dette samfunnet. Noen må vise dem hvordan folk faktisk ser ut. Jeg kjenner det er viktig å vise dem den virkelige verden, og ikke bare den verden som ofte kommer frem gjennom media. Ikke at Fotballfruen ikke er ekte, for all del og bra jobba av henne, men det er laaangt fra normalen. Og det er ikke alle som får med seg om det er kun det unormale man ser.

  Jeg var i svømmehallen for ett par uker siden, og der får man av og til en vekker, haha 😉

  • November 29, 2013    

   Jeg skrev egentlig denne teksten for en uke siden for å tømme hodet litt for tanker etter at jeg ramlet innom noen rosablogger. Men det var nok det bildet av fotballfruen og all diskusjonen rundt det som gjorde at jeg hadde lyst til å poste det likevel. Og ja, man bør ta seg en tur i svømmehallen for å se hvordan virkeligheten egentlig er. Der ser man ekte kvinnekropper som har født, helt uten alt det pålimte greiene som negler, vipper, hår og selvbruningsspray.
   Og trist at janteloven blir trukket opp om man har noe negativt å si.

 7. Gry Gry
  November 29, 2013    

  Det er skummelt ja! Og har man opplevd alvorlig sykdom så forstår man hva som er viktigst. Så mener jeg også at det er en ganske så alvorlig lidelse å ha et behov for å fremstå som perfekt og jobbe hardt for å se ut som om man er perfekt. Men det er det jo ingen som blir, uansett hvor hardt man jobber!

 8. November 29, 2013    

  For et fint innlegg! Du setter ord på noe veldig viktig, og det skremmer meg å tenke på at dette er virkeligheten mine unger skal vokse opp med. En får bare håpe andre verdier får grobunn, også. Samtidig tenker jeg at det fins utrolig mange flotte mennesker der ute også, både i bloggverden og ellers, unge som gamle. Uansett tenker jeg som du; er det dette folk tiltrekkes av, er det virkelig dette som selger? Og da blir jeg også bare trist… 🙂

 9. November 29, 2013    

  Bra innlegg, Melissa!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til http://vg.no

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no eller @magneda på Twitter.

 10. November 29, 2013    

  Hei Melissa

  Du treffer helt på en prikk med ditt innlegg. Toppbloggerne er opptatt av kropp og utseende, det påvirker selvsagt alle andre unge. Spesielt jenter.

  http://www.vargas12.com/2012/utseendet-viktigere-enn-livsforsel-jobb-og-inntekt/

  Når det går så langt at man blir mobbet ut av skolen for å ikke være “pen” nok bør alarmklokkene ringe. Dessverre er det mange som fokuserer først og fremst på utseende, før noe annet. En skremmende utvikling speilet blant unge jenter.

  Takk for bra innlegg!

  Vargas

  • November 29, 2013    

   Takk for linken. Vi er nok mange som har skrevet om tema tidligere. Bra innlegg du også!

 11. November 29, 2013    

  Fine ord!
  Jeg tror mange forstår at en del bloggere viser kun en liten del, og kun overfladisk. Likevel er det trist at det er så viktig å fremstå som digg, at det er en verdi i seg selv.
  Klem!

  • November 29, 2013    

   Vet du hva? Jeg tror mange tror at når man blogger mye om hverdagen sin så er det slik hverdagen til bloggeren faktisk er. Å fremstå som digg er jo bedre enn å fremstå som udigg da, så selvsagt vil man se digg ut på bloggen sin 🙂

   klem bækk!

 12. Anita Anita
  November 29, 2013    

  Selv er jeg farmor til to jenter som nærmer seg puberteten med stormskritt og må innrømme at jeg er engstelig på deres vegne. Etter å selv ha levd med bulimi i over 30 år, vet jeg alt om hvor sårbar man er i denne alderen. Jeg ser tilbake på bilder av meg selv som 15-åring, søt og flott i figuren var jeg, men følte meg aldri fin eller god nok. Derfor skremmer det vettet av meg å tenke på hva slags samfunn barnebarna mine skal ut i, og krysser fingrene for at de har nok “bagasje” hjemmefra til å stå i mot

  • November 29, 2013    

   Huff, trist!
   Jeg også tenker tilbake da jeg var fjortis. Dårlig selvtilitt til tusen. Jeg sammenlignet meg med andre hele tiden. Og dette er jo over 15 år siden. Tenk hva ungdommene må igjennom nå, med sosiale medier. Huff, grusomt! Kjenner jeg gruer meg til barna mine blir tenåringer. Jeg skal gjøre mitt beste for at de skal forstå hva som er sant og ikke sant.

 13. Carolinemor Carolinemor
  November 29, 2013    

  Jeg vil bare takke deg for en fantastisk blogg Melissa. Og godt skrevet.

 14. Amelie Amelie
  November 30, 2013    

  Tusen takk for et herlig innlegg!!

  Jeg er 25 år gammel, og føler meg noen ganger heeelt umoderne fordi jeg ikke tar sol hele året og bruker hårextensions + vippeextensions 🙂

  Er greit å pynte seg litt altså.. Men foretrekker å være søt framfor å være fake 🙂 Hehe..

  Uansett, er så godt med blogger som din!! Som fokuserer på det å leve et godt liv, framfor å bare leve et liv slik som “alle” forventer at vi skal gjøre det.. 🙂

 15. Erica Erica
  November 30, 2013    

  Kjempebra, helt sant og ikke minst interessant det du skriver i dette innlegget!

 16. ida ida
  December 1, 2013    

  er enig i det du skriver, det er veldig trist med det norske(!) fokuset på utseende som det viktigste i livet. Må si meg uenig i kommentaren om antidepressiva – mange unge er deprimerte, og å si dette er pga utseende press blir litt for overfladisk.

  • December 2, 2013    

   Jeg tror ikke det er kun pga presset, men jeg vet at mange blir påvirket av det. Det er tøffe tider å være ungdom nå altså.

 17. December 2, 2013    

  Hva man har endel jenter som kun ser på mannen som et slags fallosobjekt, så er det jo overfladiske ting som gjelder. Det jo ofte sagt at mannen ser bare på kvinnen som et sexobjekt, men det motsatte er jo like sant, og begge deler finnes i massevis. Og rødstrømper som påstår sexy tøy på jobben gir de makt, mens det er akkurat det sjåvinister vil se.

  Slik er Noreg, nok ikke akkurat eneren på filosofi, men i skiløypa er det mange enere, som dog ofte ser ut til at de skal krepere når de når mållinja. Kanskje sportssidens max er nådd, og ville det ikke vært fint om vi kunne fått noe bedre filosofisk kultur også. Vi har tross alt hatt en statsminister som snakker om Tony Soprano, som jo sier mye om dette behovets nødvendighet.

  Fred være med deg.

 18. December 4, 2013    

  Så bra skrevet, Melissa! Fokus på utseende er enda være enn da vi var tenåringer. Nå er jo ingenting ekte lenger!! Håper jeg klarer å gi alle de tre barna mine en god ballast i livet slik at de skal vite hva som er viktig i livet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.