coffee love
Det er flere som spør meg om det er greit å drikke kaffe.
Jeg er ingen kaffeekspert, men jeg vet med meg selv at en nylaget nespresso gjør godt for meg og mitt sinn på morgenen. Jeg har som regel en teskje kokosolje i også. Da blir den god og rund i smaken og jeg fyller på med sunt fett som gir meg energi og glede fra innsiden.
Så dessverre, jeg har ikke noe annet svar enn “hvis kroppen din liker kaffekoppen så nyt den!”

Dere som bor i Norge drikker muligens i gjennomsnitt fire kopper kaffe om dagen. Ifølge Statistisk sentralbyrå er nordmenn på verdenstoppen når det gjelder kaffekonsum. Og det er det et bevis på med tanke på alle kaffebarene som har dukket opp de siste 10-20 årene.
Og i tillegg har kaffemaskiner med kapsler gått til topps hjemme hos folket. Jeg er en av dem som har en boks med kapsler i flere farger på mitt kjøkken. Dere som er på Instagram har nok også lagt merke til at de bildene som dukker opp fra 7-tiden er for det meste folk med kaffekoppen sin. Jeg syns det er koselig å se at folk er så glad i den første morgenkaffen!

Mange synes kaffe virker oppkvikkende, og at konsentrasjonen bedres. Dette skyldes koffeinet som forekommer naturlig i kaffe, te og kakao. Koffein tas opp i kroppen og virker som en mild stimulans på sentralnervesystemet. En kopp kaffe kan dermed hjelpe deg til å tenke klarere, og til å holde oppmerksomheten oppe lenger.

Hva består kaffebønnen av?
bønner
Kaffebønnen består av bl.a. stivelse, fettstoffer, antioksidanter, koffein og sukker. Kaffefettet inneholder en liten, men ikke ubetydelig mengde av kaffestol. Kaffestol tilhører en meget spesiell fettype som kalles diterpener, og kaffestol er bare funnet i kaffebønner. Kaffestol er det mest kolesteroløkende stoff vi kjenner til og det fører til økning av den skadelige kolesterolbærende partikkelen (LDL) i blodet som gir hjertesykdom. Ved et høyt konsum av kaffestol er det i kontrollerte forsøk vist at det skadelige LDL-kolesterolet i blodet kan øke med 36 prosent. Dette representerer en sterk økning i risikoen for å få hjerteinfarkt. Kilde: Aftenposen

coffee love
Kaffe inneholder nesten like mye antioksidanter som rødvin og grønn te. Men da er det viktig å ikke pøse på med melk i kaffen. Med andre ord, en kaffe latte er IKKE like sunt som en espresso!
Kaffe har mye å si når det gjelder tilbredelse. Papirfilteret i en kaffetrakter stanser mesteparten av kaffefettet, mens i kokekaffe, espresso og trykkannekaffe havner alt rett i koppen. Riktignok filtreres espressokaffe gjennom metallfilteret, men det stanser ikke kaffefettet, de blåaktige flakene på overflaten av kaffen. En perfekt espresso kjennetegnes ved sin gulbrune crema, som skapes når kaffefettet blandes med luft og vann i ekstraksjonsprosessen.

Da jeg var på kurs med Hexebergklinikken snakket vi om kaffe og de mener at det er greit med noen få kopper om dagen. Det at det øker kolesteroler er det uenigheter om. Det tar jeg ikke opp her og nå. Mulig jeg graver ned i kursnotatene mine en dag og forklarer nærmere, men det får bli ved en annen anledning.

Å drikke kaffe er sosialt. Det er få ting her i verden som er så godt som kaffe, dette velduftende symbolet på fellesskap. I allefall her i Spania hvor jeg bor er det å ta en kaffe sammen en god og fin ting å gjøre sammen, gjerne før dagen begynner. Denne svarte drikken gjør noe med oss føler jeg noen ganger!

Hvilken er din favoritt?

kaffe poster