IMG_0232
Her er Sol og Glede på hytta for noen år siden. Det var naturlig å bade de når de var skitne etter en lang dag i sand og jord. Men til vanlig ble de ikke badet på daglig basis. Ekkelt, mener kanskje mange. Naturlig, tenker vi.

Før jeg fikk barn var jeg helt grønn på alt som hadde med baby (og barn generelt!) å gjøre. Heldigvis har jeg en svigerinne som lever i tråd med naturen på mange måter og av henne har jeg lært en hel del. Da hun og mannen sin fikk sitt andre barn, observerte jeg at hun ikke badet babyen sin den uken vi var sammen, men kun brukte en klut, og skylte babystumpen under rennende vann når det var nødvendig. Skulle man ikke vaske babyen a? Det ser vi som regel på filmer, at babyen vaskes og pakkes godt inn rett etter fødsel før det blir levert til mor.
Men det var ikke svigerinnen min enig i. Og da ble jeg nysgjerrig.

Men er det egentlig nødvendig å vaske babyer da?

Nyfødte babyer blir født med en naturlig beskyttelse som er full av immunsterkende egenskaper. Det hvite fettlaget som mange har når de kommer ut er ifølge min jordmor “verdens beste fuktighetskrem”. Det er der for en grunn, og det er ikke for at du skal vaske det av!

Da jeg selv fødte for 7,5 år siden var ikke et bad noe jeg hadde på “nyfødt-baby-agendaen”. Siden Solen min ble født hjemme kunne jeg bestemme dette selv, og det gikk faktisk nesten 4 uker før hun fikk sitt første bad. Ekkelt tenker mange, men nødvendig tenker jeg.
Jeg ønsket at min baby skulle få de bakteriene hun ble utsatt for, for å styrke seg selv. Når man vasker huden med såpe fjerner man mye av de overflatiske bakteriene som holder hudens ph slik den bør være. Jeg lot det hvite fettlaget trekke seg inn i huden og lot Sol ligge på brystet mitt i to dager før jeg i det hele tatt tok på klær (tøybleien var på altså).

Etterhvert som barna ble eldre begynte jeg å bade dem i badekaret når de trengte et bad, og da sørget jeg for å ha i kokosolje i vannet siden vannet i Spania ikke er av så veldig god kvalitet. I tillegg har jeg filter på kranen for å fjerne klor og andre uønskede stoffer.
Jeg bader ikke barna mine daglig, jeg vasker barna når de lukter og er skitne. Og for meg er det ikke behov for å vaske hele barnet selv om kanskje bare stumpen lukter.
Har barna mine spurt om å få bade har jeg selvfølgelig ikke sagt nei, men hyppig vasking av unger er ikke jeg noe begeistret for. Jeg kan gjerne tappe i badevann og lage en koselig badestund ut av det uten at de hverken er skitne eller spør om det. Det er gøy for barn å leke i vannet, og ikke minst koselig å bade med barna sine! Men vi bruker sjeldent såpe. Som regel holder det med vann. Og gjerne litt epsom salt og kokosolje i. Høres kanskje litt “hippie” ut, men hos oss fungerer det veldig fint.

Det er selvsagt litt annerledes nå på sommeren hvor barna bader i bassenget hver dag, men nå tenker jeg mest på utenom badesesongen. Bare så det er sagt 😉

Hvor ofte bader du barna? Det er vel sikkert litt årsbasert, men del gjerne hva dere pleier å gjøre.


Kilder finner du her og her.