Er det nødvendig å bade barna?

IMG_0232
Her er Sol og Glede på hytta for noen år siden. Det var naturlig å bade de når de var skitne etter en lang dag i sand og jord. Men til vanlig ble de ikke badet på daglig basis. Ekkelt, mener kanskje mange. Naturlig, tenker vi.

Før jeg fikk barn var jeg helt grønn på alt som hadde med baby (og barn generelt!) å gjøre. Heldigvis har jeg en svigerinne som lever i tråd med naturen på mange måter og av henne har jeg lært en hel del. Da hun og mannen sin fikk sitt andre barn, observerte jeg at hun ikke badet babyen sin den uken vi var sammen, men kun brukte en klut, og skylte babystumpen under rennende vann når det var nødvendig. Skulle man ikke vaske babyen a? Det ser vi som regel på filmer, at babyen vaskes og pakkes godt inn rett etter fødsel før det blir levert til mor.
Men det var ikke svigerinnen min enig i. Og da ble jeg nysgjerrig.

Men er det egentlig nødvendig å vaske babyer da?

Nyfødte babyer blir født med en naturlig beskyttelse som er full av immunsterkende egenskaper. Det hvite fettlaget som mange har når de kommer ut er ifølge min jordmor “verdens beste fuktighetskrem”. Det er der for en grunn, og det er ikke for at du skal vaske det av!

Da jeg selv fødte for 7,5 år siden var ikke et bad noe jeg hadde på “nyfødt-baby-agendaen”. Siden Solen min ble født hjemme kunne jeg bestemme dette selv, og det gikk faktisk nesten 4 uker før hun fikk sitt første bad. Ekkelt tenker mange, men nødvendig tenker jeg.
Jeg ønsket at min baby skulle få de bakteriene hun ble utsatt for, for å styrke seg selv. Når man vasker huden med såpe fjerner man mye av de overflatiske bakteriene som holder hudens ph slik den bør være. Jeg lot det hvite fettlaget trekke seg inn i huden og lot Sol ligge på brystet mitt i to dager før jeg i det hele tatt tok på klær (tøybleien var på altså).

Etterhvert som barna ble eldre begynte jeg å bade dem i badekaret når de trengte et bad, og da sørget jeg for å ha i kokosolje i vannet siden vannet i Spania ikke er av så veldig god kvalitet. I tillegg har jeg filter på kranen for å fjerne klor og andre uønskede stoffer.
Jeg bader ikke barna mine daglig, jeg vasker barna når de lukter og er skitne. Og for meg er det ikke behov for å vaske hele barnet selv om kanskje bare stumpen lukter.
Har barna mine spurt om å få bade har jeg selvfølgelig ikke sagt nei, men hyppig vasking av unger er ikke jeg noe begeistret for. Jeg kan gjerne tappe i badevann og lage en koselig badestund ut av det uten at de hverken er skitne eller spør om det. Det er gøy for barn å leke i vannet, og ikke minst koselig å bade med barna sine! Men vi bruker sjeldent såpe. Som regel holder det med vann. Og gjerne litt epsom salt og kokosolje i. Høres kanskje litt “hippie” ut, men hos oss fungerer det veldig fint.

Det er selvsagt litt annerledes nå på sommeren hvor barna bader i bassenget hver dag, men nå tenker jeg mest på utenom badesesongen. Bare så det er sagt 😉

Hvor ofte bader du barna? Det er vel sikkert litt årsbasert, men del gjerne hva dere pleier å gjøre.


Kilder finner du her og her.

18 Comments

 1. June 15, 2015    

  Jeg er enig med deg. Har ikke noe stort fokus på at verken minste eller størstemann skal bade/dusje masse. 11 åringen styrer det selv og er plutselig blitt glad i å ta seg en dusj (men vil har bare en änglamark dusjsåpe stående som brukes).

  Til mini på 2 mnd så bader vi han ett par ganger i uken kanskje, uten noe i vannet, mulig vi begynner med litt kokosolje men føler ikke det trengs heller og vi bader han ikke lenge, men han koser seg sånn med det at det er veldig hyggelig å ta ett bad 🙂

  Vasker han bare med kluter og vann ved skift og behov

  • June 15, 2015    

   Enig, greit å la de styre det litt selv!

 2. Kath Kath
  June 15, 2015    

  Snuppa vår er to, og har aldri blitt vasket med såpe. Hun bader nesten hver dag, ikke for å rengjøres 😉 men fordi hun elsker å være i vann. Bruker epsomsalt i vannet, og smører stumpen med kokosolje. Hun er ren og pen, men vi holder vår såpefri tilværelse for oss selv 😉 Kan tenke meg at mange synes det er ekkelt… Men dem om det!

 3. Veronika Veronika
  June 15, 2015    

  Ingen såpe her heller. Aldri brukt shampo feks på 2 1/2 åringen 🙂 Ser ikke behovet! Jeg bare skylle av henne, mens andre barn blir gjennomsåpet med “bamseshampo” etter babysvømming feks. 🙂 Fin lesing!

  • June 15, 2015    

   Ja det tok lang tid før jeg begynte å bruke shampoo!

 4. Silje Silje
  June 15, 2015    

  Ungene her liker å bade, men såpen er svært sjeldent fremme. Epsom salt og kokosolje er det vi bruker i vannet.
  Hvor ofte i løpet av en uke bruker dere Epsom salt i badevannet til barna?

  • June 15, 2015    

   Har ingen fasit på epsom, men kanskje en gang i uken ca? Den gangen de faktisk bader, haha 🙂

 5. Silje Silje
  June 15, 2015    

  Hva tenker dere rundt håndvask?

  • June 16, 2015    

   Jeg er sånn passe streng på å få inn håndvask som en god rutine. Før måltider og etter vi har vært i kontakt med dyr får de beskjed om å vaske hender. Da bruker vi parabenefri såpe i hjemmet og på jobben.

 6. Elin Danielsen Elin Danielsen
  June 17, 2015    

  Takk for flott og inspirerende blogg, Melissa!

  Jeg sluttet med all dusj- og badesåpe (og parfyme!) da jeg gikk gravid med eldstemann for 13 år siden, og etter svangerskapet så jeg ingen grunn til å tilføre noe som jeg oppdaget at hverken jeg -eller babyen min- trengte. Det både dusjes og bades en del hos oss, men aldri med såpe, kun et par dråper økologisk eterisk lavendelolje i vannet. Jeg bruker fortsatt shampo (giftfri) men både tenåringen og minstemann på 3 klarer seg fint uten -og har det flotteste, tykkeste håret av oss alle! Til hendene anbefaler jeg Shea Vision fra Dr. Woods; beste såpen for hender som er tørre og utsatt for eksem. Jeg kjøper den på iherb.

  Kokosolje innvortes og utvortes er forøvrig supert!

  Forøvrig har vi det siste halvåret erstattet dyre, konvensjonelle rengjøringsprodukter til hus og klær med eddikk og er knallfornøyd! Tenk at vi har latt oss lure til å tro at vi trenger et rengjøringsmiddel til hvert rom, når det enkleste og reneste middelet befinner seg i kjøkkenskuffa… Absolutt det beste både for mennesker og resten av planeten.

  Klem fra Tromsø

  • June 17, 2015    

   Gøy å høre ja!

   Jeg merker selv at jeg trenger bare mindre og mindre ting i butikken, for jeg lager mye selv og kjøper inn parabenefritt til hjemmet. Da er det ikke mye igjen på matbutikken 😉

   • elin danielsen elin danielsen
    June 17, 2015    

    Samme her! Det er så gøy å erfare at det enkle faktisk er det beste 🙂

 7. June 17, 2015    

  S elsker å bade, og bader ca annenhver dag. Bruker aldri såpe, kun kokosolje i vannet og smører han med shea etterpå 🙂

 8. June 20, 2015    

  Småen på 4 år bader når han virkelig trenger et bad. Ikke oftere enn det 🙂 Vi bruker ikke såpe, kun kokosolje eller olivenolje! Fungerer veldig fint her hos oss. Huden hans er myk og fin. Han var plaget med eksem rundt 1 år alderen, som var før vi sluttet med såpe. Han har aldri hatt antydning til eksem siden den gang! 🙂

 9. Anna Anna
  March 4, 2019    

  Hei! Hva synes dere i forhold til at barna (og voksne) bader i basseng fullt av klor? Trenges det ikke såpe til å fjerne klor fra kroppen eller er det nok med å skylde med vann? Blir veldig nysgjerrig på hva dere synes 🙂

  • Melissa Melissa
   March 5, 2019    

   Godt spørsmål!
   Vi har ikke klorbasseng hjemme så jeg foretrekker at de bader der aller mest. Men det hender selvsagt at de bader i andre klorbasseng og da er det noen forhåndsregler som kan tas, for eks se her: https://www.parentune.com/parent-blog/protect-your-childs-skin-from-pool-water-chemicals/3963 (engelsk side, men forklarer veldig godt og er verdt å lese!)
   Alle bør dusje før en går i bassenget, ikke tisse i vannet, skylle seg godt etterpå og styre unna innendørsbasseng om mulig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.