Er det mulig å feire bursdag uten sukker og gluten?

Jeg var litt i tvil om jeg skulle gjennomføre idéen min om å kjøre helt sukkerfritt og lavkarbo i bursdagen til eldstemann som ble 7 år i går. Jeg tenkte at kanskje barna ville bli fornærmet og sladre til foreldrene om at jeg var en sær mamma.
Men søren klype, jeg måtte bare prøve! Dessuten kjenner de fleste meg som hun strenge likevel, så da var det bare å kjøre på, Melissa-stil!

Slakteren ble oppringt og fikk en bestilling på kjøtt. Ost og grønnsaker ble handlet inn.
“Mamma, det er ikke sikkert at barna vil ha gulrøtter” sa Solen min da hun så jeg dro opp en pose gulrøtter.
“Nei, kanskje ikke, men jeg setter det frem likevel jeg, så kan vi se om det kanskje er noen som liker det likevel?”

Det var klart for mat:

lavkarbo bursdag

Jeg fikk hjelp av en venninne til å gjøre klart alt mens Aleksander var ute og satte barna i lek. De hadde allerede fått en smoothie laget av gresk yoghurt, frosne bær og banan på forhånd slik at vi hadde tid til å fikse maten (alle barna kom rett fra skolen og var sultne).
Deretter satte vi alt på bordet og lot barna forsyne seg selv.
Det var store, saftige kyllingklubber fra en frittgående kylling. Spyd med kjøttpølse, kjøttbolle, ost og cherrytomat. Spekeskinke, gulrotstenger og druer.

sultenSom drikke hadde alle fått en flaske med vann. To av de eldste guttene spurte om vi hadde brus, men Aleksander var rask med å fortelle at vi drakk ikke brus fordi det var så mye sukker i det. Det ble ingen diskusjon og så var det glemt like etter.

Andre kommentarer vi overhørte var :
“Jeg liker IKKE sånn mat” hvorpå gutten så de andre kastet seg over maten og gjorde det samme like etter. Han spiste opp alt på tallerkenen sin.
“Er det ordentlig kake, eller er det sånn sunn kake vi får etterpå?”
“Kan vi ta mer kylling?”
“Jeg elsker cherrytomater, kan jeg få dine også?”
“Jeg likte sånn mos, kan jeg vær så snill å få mer?”
“Jeg VET hva det der er! Det er søtpotet!”

Det var sultne barn som forsynte seg både to og tre ganger. Gøy å se!
I tillegg til dette hadde jeg også nøtter stående fremme og søtpotetmos med gelatinpulver i. Jeg fylte en sprøyteposte og gikk rundt og sprøytet en liten blomst på hver tallerken. Noen takket ja, noen takket nei og noen hadde aldri smakt før. “Jeg legger litt på tallerken din så kan du smake. Det gjør ingenting om du ikke liker det.” Og jommen meg var det ikke fler som spurte om å få mer.

Og gulrøttene? Alle ble spist opp. Jeg så til og med noen av barna hadde hamstret med seg flere stenger. Stilig.

Alt i alt var dette veldig velykket!

Kaken var kakemiksen fra Funksjonell mat. Jeg lagde dobbel oppskrift. Glasuren bestod av phildadelphiaost med sukrinmelis. Den gikk også ned på høykant. “Kan vi få meeeer?” sa de etterpå og delte de siste bitene.
Venninnen min hadde laget ostekake til oss voksne. Hun hadde gått tom for sukrinmelis så denne var også sukkerfri. Den smakte himmelsk!

kake

Jeg sitter igjen med godfølelse. Det var noen ting jeg skulle har tilført, men tiden strakk ikke til rett og slett. Med to foreldre som jobber er det ikke lett å få til alt man vil. Jeg er fornøyd med innsatsen og håper å inspirere andre til å prøve noe nytt i sammenkomster. Det MÅ ikke være pølse og pizza hver gang 😉

Har DU noen gode tips og idéer, del gjerne i kommentarfeltet!

14 Comments

 1. December 6, 2014    

  Hurra for en fantastisk bursdagfeiring! 😀 Jeg tror de fleste barn liker det meste, det handler like mye om måten de blir servert det “nye” 🙂 Du har gjort en kjempejobb *klapper deg på skuldra*

 2. December 6, 2014    

  Så kult! Så flink du er.
  Jeg kommer nok også til å bli stemplet streng mamma, og jeg kommef aLdRi til å servere pølser og brus i mitt hjem. Bursdag eller ei.
  Barn er skeptiske, men de liker jo god mat. Så passer man på at det smaker bra og SER godt ut, tror jeg det går fint 🙂

 3. Unni holt Unni holt
  December 6, 2014    

  Synes du har gjort en kjempejobb! Hurra for deg og Datteren din!

 4. Tina Jensen Tina Jensen
  December 6, 2014    

  Jeg synes du er et helt fantastisk forbilde, og jeg har lyst til å bli en sånn mamma en dag jeg også, men jeg kjenner litt på den frykten med å fremstå alt for sær. Synes det er så synd det må være sånn. Det er jo det her som er skikkelig mat vi er ment for å spise 🙂

  • December 6, 2014    

   Du er da god da! Takk for fine ord Tina. Det er ikke lett å stå imot strømmen, det er sikkert! Men noen må tørre å gjøre noe så da er det bare å ta på seg hatten og ikke nøle 😉

 5. December 6, 2014    

  Fantastisk Melissa! Klapp for deg! Og gratulerer med 7-åring!

 6. December 7, 2014    

  Jippii!!!
  Vi hadde sukkerfri bursdag i går (for voksne da)! Jordbæris med ekte vanlije, føte og plommer, mandel- og daddelkulene til Gry, og gelegodis av blåbær! Tipp, topp! Og ingen kake i barnehagen (stakar liten) 😉

  • December 7, 2014    

   Høres deilig ut, du er kjempeflink!

 7. December 8, 2014    

  Så inspirerende 🙂 Barn liker jo ordentlig mat! Det skal vi gjøre også når Mini (og lillesøster) blir eldre!

  • December 9, 2014    

   Ja, du er jo dronninga over ren og naturlig barnemat!

 8. Trude Trude
  December 9, 2014    

  Må si jeg er imponert. Er aldri kreativ nok til å komme på det samme, men at barna har godt av det? Heilt klart. Kan bli litt mange selskaper til tider. Og alle vil jo gjerne servere det som barna “liker best”. Men har selv erfaring med at man både handler inn for mye, og at veldig mye blir til overs. Spørs om jeg får leie deg til matlaging neste gang det er selskap i heimen her 🙂 🙂

  • December 9, 2014    

   Bare sørg for å ha litt hjelp på kjøkkenet til å tre på spyd så klarer du dette helt fint! Mye å gjøre klart på forhånd. Kaken ble bakt først, deretter klubbene og kjøttbollene og pølsene la jeg inn for å varme seg de siste 15 minuttene av klubbene. Denne type mat må ikke være så veldig varm heller som gjør det enda enklere!
   Let me know how it goes davel 🙂

 9. Maria Maria
  June 21, 2016    

  Hva med oppsi bread pizza? D er laget av ost og egg en teskje bakepulver og majones. Har på pizza saus (hjemme laga) forskjellige grønnsaker feks stekt sopp,ananas,paprika også har jeg over kjøtt deig også mer ost. Forsteker bunnen aøene til den er stekt så tar ut hover på fyllet pg steker til psten er gyllen.

No Pings Yet

 1. Fett i Spania - artikkel i Helsemagasinet | Melissa Spania on April 7, 2015 at 13:11
 2. Mat for baby og barn - slik gjorde jeg det! | Melissa Spania on February 18, 2016 at 11:29
 3. Ingefær podcast nr. 10: Næringsrik baby- og barnemat! – Sara Lossius on January 30, 2017 at 19:59

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.