Jeg var litt i tvil om jeg skulle gjennomføre idéen min om å kjøre helt sukkerfritt og lavkarbo i bursdagen til eldstemann som ble 7 år i går. Jeg tenkte at kanskje barna ville bli fornærmet og sladre til foreldrene om at jeg var en sær mamma.
Men søren klype, jeg måtte bare prøve! Dessuten kjenner de fleste meg som hun strenge likevel, så da var det bare å kjøre på, Melissa-stil!

Slakteren ble oppringt og fikk en bestilling på kjøtt. Ost og grønnsaker ble handlet inn.
“Mamma, det er ikke sikkert at barna vil ha gulrøtter” sa Solen min da hun så jeg dro opp en pose gulrøtter.
“Nei, kanskje ikke, men jeg setter det frem likevel jeg, så kan vi se om det kanskje er noen som liker det likevel?”

Det var klart for mat:

lavkarbo bursdag

Jeg fikk hjelp av en venninne til å gjøre klart alt mens Aleksander var ute og satte barna i lek. De hadde allerede fått en smoothie laget av gresk yoghurt, frosne bær og banan på forhånd slik at vi hadde tid til å fikse maten (alle barna kom rett fra skolen og var sultne).
Deretter satte vi alt på bordet og lot barna forsyne seg selv.
Det var store, saftige kyllingklubber fra en frittgående kylling. Spyd med kjøttpølse, kjøttbolle, ost og cherrytomat. Spekeskinke, gulrotstenger og druer.

sultenSom drikke hadde alle fått en flaske med vann. To av de eldste guttene spurte om vi hadde brus, men Aleksander var rask med å fortelle at vi drakk ikke brus fordi det var så mye sukker i det. Det ble ingen diskusjon og så var det glemt like etter.

Andre kommentarer vi overhørte var :
“Jeg liker IKKE sånn mat” hvorpå gutten så de andre kastet seg over maten og gjorde det samme like etter. Han spiste opp alt på tallerkenen sin.
“Er det ordentlig kake, eller er det sånn sunn kake vi får etterpå?”
“Kan vi ta mer kylling?”
“Jeg elsker cherrytomater, kan jeg få dine også?”
“Jeg likte sånn mos, kan jeg vær så snill å få mer?”
“Jeg VET hva det der er! Det er søtpotet!”

Det var sultne barn som forsynte seg både to og tre ganger. Gøy å se!
I tillegg til dette hadde jeg også nøtter stående fremme og søtpotetmos med gelatinpulver i. Jeg fylte en sprøyteposte og gikk rundt og sprøytet en liten blomst på hver tallerken. Noen takket ja, noen takket nei og noen hadde aldri smakt før. “Jeg legger litt på tallerken din så kan du smake. Det gjør ingenting om du ikke liker det.” Og jommen meg var det ikke fler som spurte om å få mer.

Og gulrøttene? Alle ble spist opp. Jeg så til og med noen av barna hadde hamstret med seg flere stenger. Stilig.

Alt i alt var dette veldig velykket!

Kaken var kakemiksen fra Funksjonell mat. Jeg lagde dobbel oppskrift. Glasuren bestod av phildadelphiaost med sukrinmelis. Den gikk også ned på høykant. “Kan vi få meeeer?” sa de etterpå og delte de siste bitene.
Venninnen min hadde laget ostekake til oss voksne. Hun hadde gått tom for sukrinmelis så denne var også sukkerfri. Den smakte himmelsk!

kake

Jeg sitter igjen med godfølelse. Det var noen ting jeg skulle har tilført, men tiden strakk ikke til rett og slett. Med to foreldre som jobber er det ikke lett å få til alt man vil. Jeg er fornøyd med innsatsen og håper å inspirere andre til å prøve noe nytt i sammenkomster. Det MÅ ikke være pølse og pizza hver gang 😉

Har DU noen gode tips og idéer, del gjerne i kommentarfeltet!