Eksemhelvete

Daily Mail har en fin helseseksjon, og tar opp viktige temaer ganske ofte.
Jeg kom over en artikkel om en liten jente på 4 år som var sterkt plaget med eksem. Så ille at hun klødde seg til blods hver eneste dag i 2 år.

eczema

Moren forteller at alt dreide seg om eksemet til datteren. Hverdagen var selvsagt preget og alle var slitne. Nettene var tøffe da den lille jenta våknet hyppig pga smerter og klødde så mye at hun satt i sitt eget blodpøl opptil flere ganger.

Det hele begynte da jenta var 4 mnd og fikk utslett på magen. Så spredde det seg ganske raskt over hele kroppen.
Den lille jenta kunne aldri bli med på noe, da hun bare satt i et hjørne og klødde til sårene sprakk. Og når familien reiste på ferie, gråt jenta av smerter da de prøvde å skylle med saltvann, la henne sitte i vognen, eller kle på henne. Hun kunne ikke leke i sanden. Rett og slett et helvete for denne lille jenta.

De var hos utallige leger og ingen spurte om kostholdet. De ga henne kortisonkrem på kortisonkrem.
Moren spurte om det var noe annet de kunne gjøre, men fikk det samme svaret hos de alle. “Dette hadde ingenting med kostholdet å gjøre, dette var en hudsykdom som måtte behandles med kremer”.

Så skjedde det noe… jenta ble nemlig syk og orket ikke spise noe på 4 dager. Hun drakk bare vann. Og da forsvant plutselig eksemet! På fjerde dagen fikk hun et glass melk og da var det på´n igjen. Moren ringte legen og fortalte hva som hadde skjedd men ble møtt med et svar om at det hadde ikke noe sammenheng.
Det endte med at moren fant en spesialist som også var utdannet innen ernæring. De betalte dyre dommer men fikk i allefall skikkelig hjelp. Allergitester ble tatt og det viste seg at jenta var superallergisk mot kumelk og egg. Et helt nytt kosthold måtte til.

Umiddelbart ble jenta bedre, og nå i dag er jenta helt frisk.

solenDa min eldste jente ble født, gråt hun mye da hun var spedbarn. Jeg ble nødt til å kutte ut alt av meieriprodukter, sjokolade, citrus og nøtter. Det ble en liten bedring, men jeg merket de gangene jeg fikk i meg kumelk, så fikk hun prikker over hele kroppen. Da hun var rundt året kunne hun få hele ryggen dekket av røde prikker bare timer etter hun hadde inntatt noe med kumelk. Selv om mange råder om at man ikke skal eliminere før man har fått konkludert at det er en allergi inne i bildet, skjønte jeg at det var kumelken som gjorde det den gangen. (På bildet er hun litt over året)
Istedet fikk hun rikelig med økologiske eggeplommer, kokosolje, økologisk frukt og grønt, omega 3, d-vitamin og innimellom andre tilskudd. Hun spiste det vi spiste, jeg bare brukte stavmikseren på maten, selv om den inneholdt både chili og hvitløk (jeg spiste mye av dette under graviditeten og ammeperioden, så hun likte mat med skikkelig smak i). Så lenge jeg gjorde dette var hun eksemfri. En skikkelig happy camper med andre ord.
Men så fort hun fikk i seg noe unaturlig og/eller yoghurt, melk eller oster så kom det røde eksemet kort tid etter. Sammenheng?

Artikkelen forteller om arrogante leger i England som fnyser av at kostholdet har noe å si i slike situasjoner.
Dette gjør meg ufattelig trist! Stakkars de små barna som må lide, når de skulle hatt en kostholdsendring først og fremst (kostholdet i England er horribelt på mange måter!).
Barna blir gitt kortisonkremer som over tid kan føre til at huden blir tynnere, misfarging og andre plager. Noen studier knytter også bruken av kortison til kreft.

Har dere noen erfaring med eksem og kosthold? Del gjerne!

17 Comments

 1. Minna Minna
  June 3, 2013    

  Vilken bra læsning! Vad før kosttillskott gav du din dotter, førutom D & omega? Hade vart kul med en øversikt 🙂 Jag tycker det ær svårt med bebisar & kost, och vill gærna vara førberedd nær den tid kommer..

  Har en veninne fødd med atopiskt eksem, och nær hon kuttet ut køtt+mjølk å blev vegan, før några månader sen, så blev hon frisk ifrån det. Jag sjælv får utslett nær jag spiser brød och ost. Vet inte om det har ett sammanhæng men varje gång jag spiser en brødskiva (skjer kanske 1 gång var 3:mnd) så får jag prickar som kliar å bløder.

  • June 3, 2013    

   Vi ga henne bl.a. acidophillus i pulver som jeg rørte ut i maten hennes. Noen ganger fikk hun litt c-vitamin (nypepulver) som også ble rørt ut i maten.
   Jeg juicet grønnsaker, og hadde alltid en fettkilde i juicen før hun fikk smake. Som regel kokosolje. Og selvsagt alltid økologisk.
   Også fikk hun supermat i smoothies. Alt fra acai til greens, maca osv.

 2. June 3, 2013    

  Sliter selv med eksem på brystet og nederst i korsryggen. Har enda ikke klart å finne ut hva som forårsaker det, men må nok starte med elemineringsdiett snart! Spiser hverken melk, frukt eller gluten i dag, så må nok gå grundig til verks for å finne ut av det!

  Har du noe tips til hva som evnt hjelper å smøre på?

  • June 3, 2013    

   Kokosolje er jo alltid fint å smøre på, eller naturlig aloe vera.

 3. June 3, 2013    

  Trist at det er så lite kostholdserfaring blandt de man søker hjelp hos!

  Minsten min hadde mye atopisk eksem som baby, og eneste hjelp han fikk hos helsesøster og lege var beskjed om å smøre med krem, plutselig da vi skulle introdusere vanlig mat og han fikk grøt for første gang fikk han kløe og eksem rundt munnen og vi skjønte det handlet om kosthold – da fikk vi tatt prikktest og han reagerte på egg og melk, med meg og han på diett i ammeperioden så gikk eksemen over av seg selv og plagene med mage og eksem var borte. 🙁 Som ung mor med lite erfaring er det tist å ikke få bedre hjelp og støtte. Heldigvis holdt vi oss borte fra ekle kremer og tull 🙂 Det er jeg glad for og vi fant nå til slutt årsaken og nå er han kvitt allergien sin også 🙂 Pollenallergi har han forsåvidt da – der også fikk vi ingen informasjon om kryssallergier – da minsten klarer seg med øyedråper i kort periode uten medisiner i lange perioder – han kunne vært foruten skikkelige plager om noen hadde hjulpet oss med kosthold der også da jeg som ung ikke kunne noe om dette – nå holdes han unna elpler og de største utbruddene er vekk 🙂

 4. June 3, 2013    

  @paleoglede: Jeg har først blitt klok på mitt eksem etter å ha redusert mat som inneholder histaminer eller mat som frigir histaminer i kroppen. Det kan også være et spor… hvis gluten/hvete og melk er eliminert.

 5. June 4, 2013    

  Kosthold påvirker jo omtrent alt som skjer i kroppen, så det er utrolig trist at leger og flere andre eksperter har godt med kunnskap om det! Det deles nok ut mye medisiner som ikke burde blitt brukt, siden så mye kan fikses ved å endre på maten.
  Godt det finnes beviste flinke foreldre som kan være med å dele kunnskapen 🙂

 6. Kine Kine
  June 5, 2013    

  Vår datter fikk utopisk eksem da hun var 4-5 måneder. Legen sendte hos straks til hudlege der hun tok prikktest og fikk påvist egg og melkeallergi. Hun drakk da kun morsmelk og jeg begynte på en egg og melkefri diet. Ikke myse , melkesukker eller noenting. Nå er hun 2,5 år og kun allergisk mot egg. Vi er veldig glad for at det ble oppdaget tidlig slik at hun ikke hadde plagene så lenge. Det positive med en slik diet er at vi begynte å spise renere mat, så og si kuttet alt halvfabrikata, og det vil vi fortsette med:-)

  • June 5, 2013    

   Så fint dere fant det ut tidlig! Og ja, som du sier, man får et annet kosthold når man må ta hensyn til allergier.

   🙂

 7. June 6, 2013    

  Om bare flere kunne forstå sammenhengen mellom kosthold og sånne tilstander som dette altså. Har selv hatt atopisk eksem helt siden jeg var liten i store utbrudd, men som jeg etterhvert “vokste” av meg, i allefall sånn halvveis. Det er ikke før de aller siste årene at jeg virkelig har forstått hva maten gjør og sett en tydelig sammenheng mellom hva jeg putter i meg og hvor plaget jeg er.
  Nå har jeg aldri utbrudd lengre, bank i bordet! Takker lavkarbo/paleo og fokus på et mere naturlig og rent kosthold for det. De eneste gangene jeg merker småkløe og antydning er når jeg har skeiet ut med sukker eller alt for mye melkeprodukter – det er akkurat som om kroppen trigges skikkelig av dette.

  Tusen takk for at du deler alle disse innleggene, det er så deilig å lese 🙂

  • June 6, 2013    

   Tusen takk for at du kommenterer, det er koselig å lese 🙂
   Ha en fin dag!

 8. Elisabeth Elisabeth
  June 13, 2013    

  Uff, leger altså! Huden blir jo såklart påvirket av det man spiser. Jeg har hatt atopisk eksem hele livet (er 21 nå) og det har vært en bergogdalbane. Plutselig er det fint, men så blir det verre igjen.

  Jeg prøvde å spise helt rent samt kutte ut hvetemel, og det hjalp som rakkern! Er per dags dato eksemfri og har ikke rørt kortison/steorider på flere mnd. 🙂

  • June 13, 2013    

   Så fint å høre at du har funnet ut hva som gjør det bedre 🙂
   Takk som deler!

 9. September 2, 2013    

  Vi har hatt en hverdag med eksem i 12 år nå. Eksem er en hudsykdom som ikke trenger å noen kobling til allergi. Det er de færreste som har allergi utløsende eksem. Dette gjelder for mine barn – de har ingen allergier, men enkelte triggere påvirker deres hud. Viktig med et godt kosthold, men for noen er eksem rett og slett et hudsykdom.

  Skulle så gjerne ta denne dritten fra mine barn – det er en så mye mer omfattende og vanskelig sykdom enn mange tror.

  Søskenmamma 🙂

  • September 2, 2013    

   Hei på deg!

   Huff, ikke gøy å høre at barna dine har eksem 🙁
   Noen ganger kan kost og tilskudd hjelpe, og andre ganger ikke.

   God klem sendes til deg og dine barn 🙂

 10. Nina Nina
  April 29, 2014    

  Dette lyder kjent, men i mitt tilfelle var det heldigvis ikke så alvorlig som her. Huff.. I mitt tilfelle fikk to av mine barn eksem da de var rundt året. De hadde matintoleranse, ikke allergi. Ingen allergitester gav utslag, da de målte IgE i blod. Møtte en refleksolog som sa at ved matintoleranse så måles IgG og IgA i blod. Denne testen koster 4000,- og dekkes ikke. Vi ble advart mot slike “useriøse” tester. Forundrer meg at det i Norge ikke testes for matintoleranse, når det kan gi store plager som eksem og verk i magen.. Handler det om at matintoleransetest blir sett på som en “alternativ” metode? Heldigvis blir både leger og helsestasjonene mer opplyste, men enda er det en vei å gå..

  Jeg tenker som så at eksem er et symptom på at kroppen er i ubalanse, og det er opp til oss å hjelpe barna å finne årsaken…

No Pings Yet

 1. God lesning :) | LipsLife on June 8, 2013 at 17:24

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.