Egg er SUPERMAT!



Jeg syns nesten det er litt trist at egg er noe vi skal forbinde med påskekos. At i påsken skal vi lage omeletter og eggerøre, spise bløtkokt og bake med massevis av egg.
Hva med å spise egg året rundt? Egg er jo faktisk supermat!

Hønseegget er et lite underverk av konsentrert næring, godt innpakket. Det inneholder nemlig så å si alt vi mennesker trenger. Proteinet består av aminosyrer som både i sammensetning og kvalitet er så bra at de kan utnyttes av kroppen nesten 100%.

Det meste av proteinet finnes i hviten. Eggehvite gir perfekt med protein. Plommen derimot er full av sunne fettsyrer og høvding over alle næringsstoffer. Spesielt kolin, som er avgjørende for utviklingen av hjernen. Derfor blir ammende mødre anbefalt å spise mye egg den første ammetiden.
I Asia spiser ammende mødre opptil 10 egg om dagen den første ammemåneden. Det sier litt om det lille egget! For en superbombe!

Egg inneholder også vitaminer, bl.a. A, D, E, K og B, samt viktige mineraler:

Vitamin A er bra for syn, vekst og kroppens forsvar mot infeksjoner og sykdommer.

Vitamin E er en viktig antioksidant.

Vitamin K får blodet til å koagulere.

Vitamin B2, (også kalt) riboflavin, er bra for huden og stimulerer kroppens eget immunforsvar.
Et ekstra pluss skal egget ha for D-vitaminer, som sjelden forekommer naturlig i matvarer. Vitamin D og kalsium bygger opp skjelettet og tennene.


Hva inneholder egget?
Egg inneholder også jern, selen, jod, kobber, mangan og sink.
Det eneste vitaminet som egg IKKE har, er vitamin C, så det er lurt å ta dette utenom siden kroppen ikke klarer å produsere dette selv.
Også håper jeg selvsagt at det er ØKOLOGISKE egg som havner i handlekurven. Frittgående er IKKE det samme som økologiske.
Nivåene av vitaminer og mineraler vil være høyere hvis eggene kommer fra høner som er frittgående og får beite i sollys. Da blir eggene verdt gull!





Egg er generelt en god og sunn matvarer som de aller fleste liker. Dessverre blir mange skremt av det høye kolestrolinnholdet i egg, men denne myten er heldigvis iferd med å bli avlivet. Det er kommet nye studier som viser at egg bedrer både diabetes og hjertesykdom.
Kolesterol er en av de aller viktigste substansene i kroppen. Og det finnes ingen bevis på at kolesterol og animalsk fett i kosten øker risikoen for arteriosklerose eller hjerteinfarkt. Likevel er det ikke bra med for høyt nivå i blodet. Men dette skyldes andre livsstilsfaktorer.



Hva som er så utrolig kjekt med egget er at vi kan bruke egg på alle mulige måter. Kokt, stekt, eggedosis, i bakverk, pannekaker, omelett, pai, pizzabunn osv osv osv. Listen er lang.
Eggeplommen spesielt er gull verdt, men den må, som sagt, være rå.

Egg inneholder også en veldig potent antioksidant lutein, som kan beskytte mot flere inflammatoriske prosesser.

Kan man gi babyer egg?
Ja, det kan man, men det er best å vente med å gi dem eggehviten før de har fylt et år. Grunnen til dette er fordi eggehviten er den delen som er mest vanskelig å fordøye, og som oftest forårsaker allergiske reasksjoner.
Eggeplommen derimot absorberer raskt, den er lett å fordøye og en super kilde til det barnet trenger fra tidlig av.
Jeg ga rå eggeplomme til begge mine barn da jeg begynte med fast føde. Om å gjøre å berike maten så mye som mulig!
Kilde: Nourishing Traditions

Så fyll handlekurven med økologiske egg, og kos deg med eggene!

13 Comments

  1. March 26, 2013    

    Hærlig innlegg. Jatakk til egg! Tror jeg spiser minst 4 stk hver eneste dag.. 🙂 Kjøper økologisk om jeg kan – bare synd det ikke alltid er like enkelt og tilgjengelig å få tak i.

    • March 26, 2013    

      Det virker som det er flere butikker som tenker på de frittgående. Mener å ha sett noen som tok bilde av en lapp i butikken som stod “Vi har sluttet å selge buregg. Sett deg i handlekurven så vet du hvorfor” eller noe sånt i den duren. BRA gjort av butikken altså!

  2. March 26, 2013    

    Jeg liker. Spiser egg hver dag så er greit å få bekreftelse på det man selv tror!:)

  3. March 26, 2013    

    Jeg spiser egg året rundt, men jeg må si det er noe spesielt med påsken, og da måå jeg bare ha egg :p
    Akkurat nå står det en kjele og koker på komfyren, jeg kjøpte påske-eggeglass i går, og de skal testes ut i dag! 😀

    • March 26, 2013    

      Ja, enig i at i påsken er det noe med eggene altså.. Husker fra tidligere påsketurer på fjellet at vi har kjøpt med oss rundt 50-60 egg minst 🙂

  4. March 26, 2013    

    Supert innlegg 🙂

    Jeg spiser egg opptil flere ganger om dagen og ELSKER det 🙂 Vi kjøper alltid egg dirkte hos bonden, og de hønene sitter ikke i bur 😉

    • March 26, 2013    

      Ingenting slår egg som fortsatt er varme, med noen fjær på seg!

  5. March 26, 2013    

    Egg er veldig godt 🙂 Vi spiser det mest i helgene, men også gjerne ellers og helt klart sikkert litt ekstra i påsken da feriedagene er flere 🙂

    God påske

  6. March 26, 2013    

    Jeg tror egg kan være sunt, så lenge de kommer fra sunne høner som har det fint og som spiser riktig mat. Har jo, som du vet, tenkt å gi det til baby.
    Men en ting jeg lurer litt på.. Jeg er litt slik at jeg på en måte “tror på naturene” eller hvordan jeg skal forklare det. Tenker at det er meningen at vi skal få være friske og sunne, så lenge vi spiller på lag med den. Og da kan jeg ikke annet enn å tenke: en høne skal jo egentlig bare legge rundt ett egg i uken, ikke daglige egg slik de gjør i produksjon. Og hvis det var meningen vi mennesker skal spise egg daglig, og kanskje opp til flere daglig, måtte det jo vært 7 eller fler høner per menneske i hele verden. Og det synes jeg høres helt sykt og unaturlig ut.

    Hva tenker du om det? For meg høres det liksom så ulogisk ut. Så jeg tenker kanskje vi er mer ment til å spise 1 eller 2 eller maks 3 per uke. Sunt tror jeg som sagt det kan være, men kanskje ikke i stoore mengder heller..

    • March 26, 2013    

      Jeg forstår tankegangen din, og tenker at høner må få legge egg når de vil.
      Jeg har en venninne som har 5-6 høner i hagen sin, og de får matrester og gnager jord og sånt på bakken osv. Alle de hønene legger kun ett egg om dagen. Forskjellige farger og forskjellige fasonger. Min venninner gjør ingenting annet enn å gi de mat, så bestemmer deg selv når de er klare for eggene.
      Slike egg er jo det aller beste!
      Vi pleier også å handle egg fra en mann som har haugevis av høner som går helt løst rundt huset hans.
      Da tenker jeg tilbake til Steinalderen og hvordan man levde da. Hønene gikk løse og la egg når det passet dem, og de ble enten spist eller ble til nye kyllinger.
      Men sånne industriegg, fyttirakkern det er jeg imot. Selv om jeg spiser omelett ute på restaurant noen ganger, skal ikke legge skjul på det, så foretrekker jeg heller økologiske og frittgående hønsegg. Noen ganger tenker jeg “hvor skal jeg lunsje i dag?” og så må jeg bare dra hjem for jeg orker ikke spise ute da jeg ikke vet hvor eggene kommer fra…

  7. Vilde Vilde
    March 26, 2013    

    Helt enig i at egg er supermat! Men i innlegget ditt nevner du at eggeplommen bør være rå, samtidig som du foreslår at man kan lage eggerøre, omelett, osv. Det hender jeg lager omelett av bare eggehviten, men hva med eggerøre?

    • March 26, 2013    

      Plommen er mest næringsrik når den er rå.
      Men det er fortsatt næring selv om den blir kokt. Ikke like mye som når den er rå. Jeg spiser eggerøre selv noen ganger men som oftest går det i bløtkokt eller stekt med bløt plomme…

No Pings Yet

  1. La jenta spise skikkelig mat! | Melissa Spania on August 18, 2014 at 15:12
  2. Styrkebiter | Melissa Spania on October 16, 2014 at 17:20
  3. Eggeplomme til eldste, eggehviter til minste. | Melissa Spania on May 13, 2015 at 05:07
  4. Stabilt frokostinntak! | Melissa Spania on August 25, 2015 at 08:25
  5. Hvordan lage surdeigspannekaker | Melissa Spania on May 30, 2016 at 10:31

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører





Matbloggtoppen