Eddik er en blanding av eddiksyre og vann, og finnes vanligvis som 5-7 % eddik. På spansk heter eddik vinagre og betyr ”sur vin”. Vi har jo også eplecidereddik, men denne skal få en egen bloggpost en senere anledning.

Kanskje de aller mest bruksområdene til eddik er skyllemiddel og til rengjøring. Men vi kan bruke eddikvann til så mye mer! Se bare her:

– Hell eddik og vann i en sprayflaske, jeg pleier å bruke 50/50. Tilsett gjerne noen dråper eterisk olje for en deilig lukt. Sjekk en tidligere bloggpost med oppskrift på naturlig rengjøring her:
– Bruk sprayen som en rengjøringsspray på for eks flater, skjermer og i kriker og kroker. Unngå å spray direkte på tekniske utstyr, fukt heller en klut og tørk over. Eller dypp en q-tips og bruk direkte på.
– Sett ren eddik i en skål i huset om det er vond lukt. Eddiken trekker til seg lukten.
– Bor du i sydligere strøk er ren eddik fint å bruke i vaskemaskiner, oppvaskmaskiner og vask av kaffemaskiner/vannkoker og lignende pga kalken som samler seg opp.
– Tette rør? Hell i ren eddik først, deretter ha i natron så det bruser. Vent noen minutter og skyll med vann.
– Pillet reker? Ha en skål med litt eddik og sitron i som du dypper fingrene i, og fjerner samtidig rekelukten helt.
– Har du blondt hår kan du unngå å få grønt hår etter bading i klorvann ved å skylle håret med eddik. Spray godt og la det virke et kvarters tid før du skyller med vann.
– Fått myggestikk? Dypp en klut i ren eddik og legg på stikket.
– Maur i hus? Spray på der mauren kommer ut!
– Bruk hvit eddik som skyllemiddel for svettelukt på treningstøy.
– Sure drikkeflasker? Hell i eddik blandet med vann og la stå i noen minutter før du skyller med rent vann etterpå. Det samme gjelder matbokser, tupperware osv.
– Vask frukt og grønnsaker med eplecidereddik.
– Bruker du trefjøl skal denne ikke vaskes med vann og såpe, men strø over et lag med natron først, deretter spray med eddikspray så bobler den seg ren.
– Fått blodflekk på tøy? Legg tøyet umiddelbart i hvit eddik og la det trekke til flekken forsvinner (10 min).
– Har du brent deg på en brennmanet eller ”jellyfish” spray på med ren eddik på området.
– Prøv deg frem med sprayflasken din, du vil bli overrasket over hvor effektiv eddiken er. Klissete flekker, klistremerker, fettflekker, malingsflekker er noen av mange flere flekker og merker som forsvinner med eddiksprayen!

I tillegg til de jeg har listet over er det mange fler bruksområder. Tips meg gjerne i kommentarfeltet for din favoritt!