I dag er det Earth Day, en dag hvor man fremmer miljøvennlig praksis. En mulighet for å fronte en mer bærekraftig livsstil, vise hva man kan gjøre for dette og selvsagt skape mer blest om at jordkloden vår forsøples for mye altfor raskt.
Jeg har tidligere blogget om hvordan vi kan leve er miljøvennlig. Likevel hører jeg stadig at “det er så vanskelig å gå over til zero waste og bare tanken på det blir stress”. Neida, sier jeg da! For om alle gjør bare litt så vil det i det store og det hele bety mye mer enn vi tror.
Jeg kan med hånden på hjertet si at interessen vil ta seg opp etterhvert som rutinene kommer på plass, og det skader vel ikke å gi et forsøk?Nå har jeg kokt ned mine aller enkleste og favorittips som jeg mener alle kan prøve seg på:

1. Bruk eget handlett når du handler
Sørg for at du alltid har handlenett og/eller poser liggende for eksempel i gangen, i bilen, i vesken osv. Har du flere tilgjengelig er det mye lettere å huske å bruke de. Jeg anbefaler å ha flere størrelser, former og farger slik at de kan brukes etter behov. Og ikke glem små nettingposer som er perfekte å bruke til frukt/grønt, nøtter og bakevarer.

2. Ha med egen kaffekopp/termos/drikkeflaske
Jeg kan ikke si dette nok ganger! Ha med egen kopp til enhver tid, du vet aldri når du har lyst på en kaffe/te/juice/smoothie å ta med. Og selv om de fleste kaffebarer har take away kopper i papir, er det få som er klar over at de faktisk har et voksbelegg innerst som kaffen er i kontakt med. Og for ikke å nevne plastlokket. Kaffen nytes i ti minutter og så er vi med på å forsøple Moder Jord ytterligere. Dette er ikke greit, vi må skjerpe oss!
Drikkeflasken fyller du før du går hjemmefra og fyller der du har anledning.

3. Si nei takk til sugerør
Ha med eget i stål, glass eller bambus eller venn deg av sugerørbruken. Og husk å gi beskjed når du bestiller drikke som normalt kommer med sugerør. Om vi gjør alle mer bevisst på sugerørforbruket vil flere gjøre som deg. Si nei.

4. Bytt ut plast-tannbørsten med bambus
Visste dere at alle tannbørstene som er blitt produsert siden 30-tallet fortsatt eksiterer? Plast brytes nemlig ikke ned, så vi kan jo bare tenke på alle de tannbørstene vi selv har vært med på å forsøple kloden vår?
Bambus blir mer og mer populært og lettere å få tak i. Selve “busten” du pusser med, når den er slitt kan disse dras ut og pinnen kan brukes til for eks rørepinne til maling eller i blomsterpotter med små skilt på.

5. Bruk menskopp
Mindre avfall, bedre for deg og mye mer miljøvennlig. Nok om den saken.

6. Vær kreativ når det kommer til gaver
Det brukes 60.000 km med gavepapir i Norge hvert år. Bruk heller avispapir og finn en hyssing du kan knyte rundt (som du har spart på fra tidligere). Gir du bort mat kan du pynte i for eksempel Norgesglass eller Weckglass. Eller pakk gaven inn i et fint handlett eller skjerf.

7. Bruk vokspapir i hjemmet
Kjøp vokspapir i forskjellige størrelser. Disse kan brukes til å pakke maten inn i, som lokk og matpakkepapir. De rengjøres lett ved å bruke en fuktig klut til å tørke av eller skylles i kaldt vann.

8. Sminkefjernepads
Jeg har lagt min elsk på Enjo sine sminkefjernepads. Disse rengjør ansiktet kun med lunkent vann. Bruk kun rent vann og padsen gjør jobben. Barna mine har hver sin som de bruker når de har enten lekt med sminken min eller ansiktsmaling. Og du sparer deg for både bomull og sminkefjerner (og toner).

9. Lag produkter selv
Jeg har delt mange fine oppskrifter på å lage egne produkter. Det er lett, gøy og miljøvennlig. Samtidig vil jeg tipse om “shampoosåper” som sparer oss for emballasje og sløsing. Disse fuktes lett og gnis inn i håret og de skummer lett. Kjøpes i enkelte helsekoster (som min egen) og for eks såpebutikker hvor du får kjøpt såpe i løsvekt.

Og helt til slutt; Vær stolt over at du bryr deg om miljøet! Det er gøy å være miljøvennlig, det er gøy å se at du reduserer avfallet og det er en god følelse når du vet du bidrar. Vi må ikke kjøpe så himla mye. Vi må ingenting. Eller jo, vi må tenke på jordkloden vår. Vi har bare én.

P.S. Jeg holder på å jobbe med å få opp nettbutikken min i disse dager hvor mye av det jeg nevner vil være for salg. Mer info når ting er på plass.

Hva er dine favoritter for å være mer miljøvennlig? Del gjerne!