Durian – en frukt

 

Dette er en durian. Og tross alle piggene, så er det en fløyelsmyk frukt som smaker søtt og godt.
Den er stor og må hakkes i to for å få tilgang til fruktkjøkket.

Hva som er litt artig med denne frukten er
at den lukter helt grusomt!
En blanding av råtten løk og tåfis på mange måter.
Ikke særlig fristet til å prøve?
Haha, skjønner jeg godt.
Meeeen, lukt bortifra lukten og smak en bit om dere noen gang får muligheten. 

Da vi var på messen i Valencia sist søndag, fikk jeg øye på en herlig fyr med langt skjegg, hippieklær og rund hatt på hodet. Han stod med en isoporpakke og åpnet den med hellige hender. Jeg ble nysgjerrig og tittet oppi og der la det durian!
Aleksander har aldri smakt det før og spurte så pent om å få en smakebit. Joda, han delte villig.
Barna likte det kjempegodt også:
Her er litt info om Durian, sakset fra frukt.no

Durian

Varebeskrivelse

Durian kommer fra det østlige Asia og er den mest omdiskuterte tropiske frukten vi kjenner til. Den er ganske populær blant asiater, men omstridt som handelsvare utenfor dette kontinentet. Dette skyldes nok at durian har en meget spesiell lukt og kalles derfor også for stinkfrukt. Når durian modner, gir den fra seg en gjennomtrengende og særdeles ubehagelig lukt som best kan beskrives som en blanding av gammel ost, råtten løk og terpentin. Av denne grunn har den ikke stor utbredelse i Europa. Frukten er oval i fasongen og høstes gjerne umoden og har da en lys grønn farge. Underveis i modningen vil fargen endres til lys brun. Fruktkjøttet er delt i flere seksjoner som hver inneholder 1 – 7 kjerner. Den kan bli meget stor og veie opp til 9 kilo, mens mest vanlig størrelse i handelen er rundt 3 kilo. Hele frukten er dekket av store spisse pigger. Fruktkjøttet har myk konsistens og en eksotisk smak som hevdes å være meget behagelig for de som klarer å unngå å bli for sterkt påvirket av den påtrengende lukten.

Bruksområde

Durian deles opp i båter og kan spises naturell. Smaken er frisk, fyldig og kremaktig. Husk at dette er en tropisk frukt og i Asia er durian å oppfatte som en delikat forfriskning. Det at frukten blir oppfattet som en delikatesse av lokalbefolkningen er en grunn god nok til å prøve den selv. Umoden durian kan brukes som grønnsak; kokt som tilbehør til kjøtt. Kjernene i frukten kan ristes eller stekes.

Egenskaper

Det foreligger ingen næringsmessige egenskaper for denne frukten.

Kvalitetskrav

Durian skal være hel og uten skader i skallet. Durian høstes umoden og modnes under frakt. Når den er moden har frukten et brunt piggete skall som vil gi lett etter for et håndtrykk. Frukten lukter også vondt som moden.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen