Dødssøt

Var det noen som leste artikkelen i D2 i går, ”Dødssøt?”
Fy søren, det var virkelig svart på hvitt. Herlig at noen kan være så rett på sak!
Professor Lustig sier det som det er; sukker er gift.

Jeg fikk erfare det selv i forigårs da vi var i Voss og nøt dagen. Lekeplassen, en kaffe i solen og masse moro. ”Mamma, kan vi få en is? Vææææææærsåsniiiiiiiiiiiiiill?” spurte Zofia. ”Ok, dere skal få en is da” og hver sin is ble slukt på ganske kort tid. Det er jo så lenge mellom hver iskrem.
Det gikk ikke lenge før de små kroppene begynte å reagerer på det hvite pulveret som allerede var på vei inn i blodbanen. Minsten ble helt sprø og skulle ta av seg klærne, nektet å gå med sko og var ganske umulius å ha med å gjøre. Zofia tåler det hakket bedre men hun også maste om mat, helst banan, klagde over at hun var sliten og så videre. Den koselige dagen ble raskt forvandlet til en pyton tur.

Hva gjør sukker med oss?
Sukker øker risikoen for karies (hull i tennene).
Hyppig bruk av drikke med sukker i seg øker risikoen for tannerosjon (enda verre enn hull i tennene).
Sukker øker risikoen for overvekt, fedme og vektøkning.
Sukker er tomme kalorier. Noen kaller det energi, men det gir oss intet annet. Blodsukkeret stiger til vers og daler dypere like etter. Dessuten raner det kroppen for næring. Altså, to meget dårlig fluer i en smekk. Med en haug av negative effekter oppå dette igjen.

Jeg blir fysisk uvel når jeg ser små barn blir föret med fruktyoghurt. Jeg så en gang en mor helle en liten pose sukker i datteren sin fruktyoghurt. Dette var i Spania, og jeg vet ikke om en norsk mamma ville gjort det samme. Men likevel. Hvor DUM går det an å bli?

Nå er vi hjemme i Oslo igjen etter noen fantastiske dager i Eidfjord. Det er så deilig å være sammen med likesinnede mennesker, og selvsagt spise ren og naturlig mat (Eidfjordinger er flinke til å stelle istand deilig mat!).
Nå venter jeg i spenning på en utrolig god brødoppskrift som jeg skal prøve meg på. Vi har nemlig spist brødmat hver dag!

2 Comments

 1. July 28, 2012    

  Å, dette vil jeg lese! At sukker er gift er jeg ikke et sekund i tvil om!! Nå er det noen år siden jeg spiste vanlig hvitt sukker selv (spiser av og til 86% eller høyere økosjokolade med rårørsukker, som jo ikke er såå mye bedre enn hvitt, men bittelitt iallefall), men jeg kan fremdeles huske følelsen av hvordan det føltes når jeg spiste sukker. For et SUG og utilfreds følelse jeg fikk. Kunne jo aldrii stoppe! Pluss at huden ble ekkel, jeg følte jeg elendig, og alt var rett og slett ikke som det skulle!
  Synes det er grusomt å se hvor lite folk faktisk bryr seg om hva de putter i seg, og at kalori-telling (med sukker og kunstig søtning og annen søppel)og fettfrykt fremdeles er veldig utbredt (iallefall bland mine venner). Tror det eneste håpet man faktisk har er å kutte ut ALL dårlig “mat” og holde seg til de naturen faktisk gir oss!

  • July 28, 2012    

   Ja, ikke sant?
   Diskuterte artikkelen med en god venninne og hun også syns det var kjempeinteressant å lese hva mer som skjer med kroppen når man inntar sukker!
   Kjenner jo selv hvordan jeg blir om jeg spiser ting med sukker i.
   Selv da jeg leste artikkelen på toget hjem i går spiste jeg mørk sjokolade. Fikk bare lyst på mer og mer, hehe.

   Kjekt at Silje henviste inn til deg i dag. Jeg kom over bloggen din bare for noen mnd siden så dette visste jeg ikke noe om. Skal kjøpes snarest 🙂

   God lørdag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.