Var det noen som leste artikkelen i D2 i går, ”Dødssøt?”
Fy søren, det var virkelig svart på hvitt. Herlig at noen kan være så rett på sak!
Professor Lustig sier det som det er; sukker er gift.

Jeg fikk erfare det selv i forigårs da vi var i Voss og nøt dagen. Lekeplassen, en kaffe i solen og masse moro. ”Mamma, kan vi få en is? Vææææææærsåsniiiiiiiiiiiiiill?” spurte Zofia. ”Ok, dere skal få en is da” og hver sin is ble slukt på ganske kort tid. Det er jo så lenge mellom hver iskrem.
Det gikk ikke lenge før de små kroppene begynte å reagerer på det hvite pulveret som allerede var på vei inn i blodbanen. Minsten ble helt sprø og skulle ta av seg klærne, nektet å gå med sko og var ganske umulius å ha med å gjøre. Zofia tåler det hakket bedre men hun også maste om mat, helst banan, klagde over at hun var sliten og så videre. Den koselige dagen ble raskt forvandlet til en pyton tur.

Hva gjør sukker med oss?
Sukker øker risikoen for karies (hull i tennene).
Hyppig bruk av drikke med sukker i seg øker risikoen for tannerosjon (enda verre enn hull i tennene).
Sukker øker risikoen for overvekt, fedme og vektøkning.
Sukker er tomme kalorier. Noen kaller det energi, men det gir oss intet annet. Blodsukkeret stiger til vers og daler dypere like etter. Dessuten raner det kroppen for næring. Altså, to meget dårlig fluer i en smekk. Med en haug av negative effekter oppå dette igjen.

Jeg blir fysisk uvel når jeg ser små barn blir föret med fruktyoghurt. Jeg så en gang en mor helle en liten pose sukker i datteren sin fruktyoghurt. Dette var i Spania, og jeg vet ikke om en norsk mamma ville gjort det samme. Men likevel. Hvor DUM går det an å bli?

Nå er vi hjemme i Oslo igjen etter noen fantastiske dager i Eidfjord. Det er så deilig å være sammen med likesinnede mennesker, og selvsagt spise ren og naturlig mat (Eidfjordinger er flinke til å stelle istand deilig mat!).
Nå venter jeg i spenning på en utrolig god brødoppskrift som jeg skal prøve meg på. Vi har nemlig spist brødmat hver dag!