Det sunneste vi kan spise… eller?

Noen som så linken om de 5 aller sunneste matvarene vi skulle spise?

Dette kan ikke bare gli forbi uten å få en kommentar. For vi er mange som er meget uenige i hva som er det sunneste man kan spise. Dette er i allefall IKKE blant mine favoritter:

sunnmat

“Ekspertpanelet” syns det var vanskelig å velge kun 5 ingredienser, og de ville ta hensyn til de som ønsket å gå ned i vekt og opp i vekt. Allergier skulle også tas hensyn til. “Ekspertene” hadde fokus på fiber, derav fullkorn, og la opp listen for Ola Normann og hva han burde spise mer av.
De kom frem til:
Havregryn, blåbær, ekstra lett melk, makrell i tomat og gulrot som de utpekte som de sunneste matvarene.

Nuvel.

Hadde jeg måtte velge kun 5 matvarer ville jeg nok muligens valgt:
Kokosolje
Egg
Kraft
Upasterisert smør
Gojibær

Dette er matvarer jeg ville anbefalt at Ola Normann inntok mer av, da dette er mat jeg mener vil styrke kroppen. Jeg mener Ola Normann ville gått enten opp i vekt eller ned i vekt (avhengig av hva han trenger), fått et stabilt blodsukker, fått en god fordøyelse (kraft gjør jo underverker for fordøyelsen!) og ikke minst en deilig metthetsfølelse som ville vart i timesvis.

Det er mulig “ekspertene” pratet mer om temaet, men siden jeg ikke har TV for tiden fikk jeg ikke sett Forbrukerinspektørene.

Det er jo ikke rart folk blir forvirret! Skal vi velge magert eller fett? Tenke på kolesterolet eller telle kalorier?
Heldigvis er det blitt mye fokus på ren og naturlig mat den siste tiden. Mange er opptatt av å lage maten sin selv, og det går i langtidskoking og ekte råvarer. Gjerne lokalt og økologisk. Det er bra!

Ingen er like, jeg har tatt opp det tidligere. Så det er viktig å finne ut hva sitt brensel er. Men jeg rimelig sikker på at mat som ikke er tuklet med er mye sunnere enn lettvarianter og korn altså.

Hva tenker dere?

16 Comments

  1. November 15, 2014    

    Jeg leste også dette, og synes det var litt dårlige vinnere. Gulrot er bra. Og blåbær-men blåbærene fra butikken er ikke bra. Da får man gå og plukke selv, eller kjøpe øko.
    Det er vanskelig å velge bare 5, men jeg hadde tatt kokosolje, grønnkål, øko-bær, råkakao og hampfrø.

    god helg Melissa!

    • November 15, 2014    

      Gode valg du også har Ragnhild! Om man er veggis er hamp supert å ta med. Eller kanskje chia? Hmm, begge de to er gode kilder til omega 3.

  2. November 15, 2014    

    Syns det er litt rart at de tar med makrell i tomat, da det egentlig ikke er en matvare med et produkt.
    Jeg kommenterte dette på facebook siden til bramat:

    1. Kraft og gelatin
    2. Egg
    3. Lever og annen innmat
    4. Upasteurisert hel melk
    5. Kokosolje

    • November 15, 2014    

      Deilig liste Anita! Steller meg bak her 🙂

  3. November 15, 2014    

    Er enig med deg I valget av matvarer. Blir trist av artikkelen, men har trua på at trenden snur til vår tilnærming til matvarer. Må jo få ordentlig næring I folket , da kan man begynne å snake ! 🙂

    • November 15, 2014    

      Vi får bare fortsette å spre det glade budskap om ekte mat. Flere vil nok henge seg på etterhvert!

  4. Ane Ane
    November 16, 2014    

    Jeg er så enig. Skulle jeg valgt meg ut fem matvarer måtte det bli
    – kokosolje
    – egg
    – smør
    – kraft
    – økologisk kjøtt
    Det er det som jeg har funnet ut er godt for min kropp.

  5. Lise Lise
    November 17, 2014    

    Åh, kjenner jeg blir irritert når jeg ser den store flaska med rapsolje, den jeg selv brukte til steking fordi det skulle være så sunt, grøss. Mine fem må bli:
    – lever
    – egg
    – kokosolje
    – kaldslynget honning (kjenner kroppen min trenger litt karbohydrater i hvert måltid)
    – gelatin/kraft

    • November 17, 2014    

      Syns det er så herlig å se at så mange liker egg, kokosolje og kraft 🙂 Fin liste, forresten!

  6. Ruth Ruth
    November 21, 2014    

    Flere nevner kraft/gelatin. Kan du fortelle hvorfor det er bra? Jeg som ikke spiser kjøtt, er det noe liknende produkt som finnes for meg? Lurer også på hvorfor smør er så bra, og finnes det et godt smørprodukt på butikken? Er meierismør bra?

  7. Baghwa Baghwa
    November 21, 2014    

    Må bare si meg enig her – men ett av de viktigste matvarene i mitt kosthold er det ingen som har nevn her – bladgrønt

    Bladgrønt
    Egg
    Kraft/gelatin
    Øko kjøtt
    Kokosolje

    • November 21, 2014    

      Interessant, kan du fortelle mer om bladgrønt?

  8. November 23, 2014    

    Denne gjorde meg også skikkelig oppgitt! Nå er jeg kjempeglad i gulrot, men jeg hadde ikke tatt den med på en topp-5 liste over sunneste mat uansett… min liste:

    Innmat
    Kraft / Gelatin
    Grønne blader (grønnkål, spinat, mangold o.l.)
    Kokosolje
    Økologisk kjøtt

  9. Siri Siri
    November 27, 2014    

    Hvorfor anbefaler du upasteurisert melk? Og hvilke kilder baserer du dette på?

    Syntes det er skummelt at helsebloggere (ofte uten utdannelse innen mattrygghet eller ernæring) går imot offentlig råd fra blant annet mattilsynet.

    • November 29, 2014    

      Kraftmødrene har skrevet om upasterisert melk: http://www.kraftmamma.no/mitt-store-melkeeventyr/
      Syns de forklarer bra og kan henvise til kilder.

      Vi hadde om pasteurisering og homogenisering i vårt studie. Interessant å lære mer om hvordan de behandler melken. I mine øyne ødelegger de melken totalt ved å varmebehandle den. Vitaminer og mineraler blir kokt vekk.
      Og vedr mattilsynet så er det også delte meninger om det virkelig er å bra det de råder oss til å gjøre 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører





Matbloggtoppen