Der kom den….

Ja, så var bloggen min lagt ut på VG og det raser inn både gode og kjipe ord i kommentarfeltet.
Jeg hadde ikke ventet så mye oppmerksomhet rundt dette, men forstår at kosthold er et sårt tema for mange og alle har sitt å si.

Barnehagen er en super barnehage, misforstå meg rett. Den består av en super gruppe mennesker som tar vare på barna våre og det er ikke uten grunn at jeg har nå lillesøster der også. Jeg er blitt glad i alle arbeiderene som forguder barna som går der. Men, når man er opptatt av hva som går inn i munnen på disse små menneskene og ønsker å gjøre noen endringer så blir en jo automatisk “kjerringa mot strømmen”. Jeg ser den!

Nå bor vi i Spania og kostholdet er annerledes enn vi er vant med i Norge. Og da vil jeg si ifra slik at de forstår meg. Og de hadde ikke noe problem med det overhodet. Så nå har de gått over til for eks yoghurt naturell istedet for yoghurt med sukker i. Små justeringer som betyr mye for meg.

Hva er så galt med å ikke gi barna kumelk å drikke? Eller hva er galt med å heller bruke andre alternativer enn hvetemel? Og hvorfor bruke sukker når man kan bruke andre, naturlige alternativer?
Dette blir en evig diskusjon.
Og det med at lavkarbo er tull? Vel, for dere som ikke har satt dere skikkelig inn i lavkarbo er det flere måter å spise lavkarbo på. En god bok “Bedre uten brød” bør leses av alle! Det står godt forklart hvordan kroppen trives bedre på mat med lite karbohydrat. Faktisk, alle bøkene fra Lille Måne er gode og lærerike bøker!

Jeg vokste opp på bl.a. brødmat (spesielt da jeg måtte lage matpakken min selv), og utviklet Candida og andre helseproblemer som gjorde at hverdagen var slitsom for meg. Jeg vil gi barna mine ren og naturlig mat, og uten alle de raske karbohydratene så godt det lar seg gjøre.
Jeg oppfattes som hysterisk. Det er helt greit. Men de som kjenner meg godt vet at barna mine får smake på sjokoladekake og muffins i barnebursdager, og at de får juice de også.
Hva jeg ville frem til var den daglige dosen. Hvorfor må de få det hver dag? Og der hørte jeg med barnehagen om det var i orden at vi gjorde noen endringer. De har fulgt opp. Jeg er happy.

EDIT: Les gjerne Sofie Hexeberg sin kommentar til saken her.

33 Comments

 1. Silje Silje
  October 24, 2012    

  Den lå på vg ja, var derfor d plutselig var så voldsomt mange kommentarer. Jeg må si jeg ble litt fortvilet på dine vegne pga endel usakligheter. Og at endel er uenige er jo bare spennende. De hadde mange spørsmål, som du jo nå har svart på. Syns du er tøff og flink jeg. Og vi som har lest mer enn ett innlegg av deg vet jo hva du står for. Så får de som var mot deg gjøre som de vil. Syns bare d blir synd når folk må komme m stygge ord… Go Melissa!

 2. Kristin Kristin
  October 24, 2012    

  Ja dette tok av kan man si. Og ikke minst er vel det å gå til angrep mot person istedenfor sak å synke lavt, og som du sier Silje, det var ikke mye de hadde satt seg inni før de kommenterte:)
  U go Melissa! Og du er kjempe flink til faktisk å tørre sette fokus på ting andre holder kjeft om! Stolt over deg!

 3. Mona Mona
  October 24, 2012    

  Enig med silje, vi som er faste lesere av bloggen vet at du er en god mor. ofte blir andre sinna fordi de føler seg truffet!!!!!!

 4. anne marie anne marie
  October 24, 2012    

  la barna kose seg!! nok regler for de små!!!

 5. Silje Silje
  October 24, 2012    

  Anna Marie, det tror jeg hun skal få bestemme selv! De får godis de, men bare ikke hver dag. MEN, det hadde du vel visst hadde du lest innlegget skikkelig!

 6. October 24, 2012    

  Flott å være opptatt av kosthold, får håpe flere blir det etterhvert 🙂 Det er så viktig!

  Lagt til bloggen din i blogglisten min.

  jeg kunne lite om kosthold da minsten var liten, men med egg og melkeallergi, så måtte vi sette oss litt inn i kosthold – i dag er jeg glad for det, han har vokst fra seg allergien, men jeg har begynt å lage vanvittig mye mat fra bunnen av, selv spiser jeg lite hvetemel og sukker, sønnen min derimot har ett “vanlig kosthold” men han får ihvertfall mye hjemmelaget kost her og jeg gjør så godt jeg kan, men det har vært sykt å se hva barnehage/sfo serverer av mat – tragisk! Jeg synes det er vanskelig å gå imot strømmen, desverre så sønnen min spiser rimelig likt som andre fordi det er det han ønsker og synes det er vanskelig å være så anderledes og det klarer jeg ikke gjøre mot han…

 7. Anett Anett
  October 24, 2012    

  Fint innlegg Melissa! – fy fader så mange stygge og usaklige kommentarer, noen av de burde vært moderert, eller aller helst slettet. Hvem andre enn dere skal bestemme hva som er best for barna deres? Så får heller de foreldrene som ønsker at barna skal vokse opp på sukker, brød, melk og drittmat gjøre det. Det er vel fortsatt ingen barn som har tatt skade av å IKKE spise sukker og ferdig mat hver dag….

  Håper du rir av denne stormen – hold hodet hevet!

  Klem herfra!!

 8. Elise H Elise H
  October 24, 2012    

  Herrefred, jeg blir helt sjokkert over all drittslengingen og de usaklige kommentarene! Jeg støtter Melissa fullt og helt! Når jeg får barn kommer jeg til å bli ganske så bevisst på hva de putter i seg!
  1. Dette er et perfekt eksempel på at mange nordmenn har et forvrengt bilde av hva som er sunn og usunn mat. Og det vil dessverre være slik, med mindre det blir revolusjon…
  2. Selv om man skal kunne “kose seg av og til” vil ikke det se at man trenger å velge det mest usunne alternativet som er full av transfett og tomme kalorier!! Det er fullt mulig å kose seg med sunne alternativ med næringsstoffer kroppen kan dra nytte av!
  3. Problemet med dagens samfunn er at det usunne har blitt så akseptert at mange har vansker med å godta at noen har andre meninger. Jeg har lært at enkelte ganger er det best å holde kjeft, selv om jeg har mest lyst å skrike; VET DU HVILKE KONSEKVENSER DET HAR FOR KROPPEN?!!!?!!?
  4. Barn er barn, om de er vant til å ikke spise sukker eller vanlige kjeks, vet de ikke hva de går glipp av! Klart det kan bli litt styr i enkelte situasjoner som barnebursdager osv, men den konsekvensen får en ta der og da. Det er hva du spiser i hverdagen som utgjør!
  5. Stå på Melissa!!! Og vit det; du er ikke alene, du har mye støtte!!!

 9. October 24, 2012    

  Takk for støtten! Det varmer inn i et “kjerrighjerte”, haha.

 10. Martin K Martin K
  October 24, 2012    

  Bra jobba 🙂 Håper for alle barnas skyld du klarer å innføre flere “Små justeringer som betyr mye for meg”. Dette er noe alle barna på sikt vil ha glede av. Håper du får gjennomført flere av disse! Maten som tydeligvis serveres er ekstremt lavt på næingsinnhold, veldig raffinert og høyt sukkerinnhold. Kort og godt: Søppel! Ser flere skriver at man må ha karbo, og her har du aldri snakket om et 0-karbohosthold. Dine barn får nok i seg passelig mengde karbo.
  Jeg er også oppvokst på slik “søppel-mat” og har vært fast kunde på sykehuset. Etter jeg kuttet ut all dårlig mat har jeg ikke vært til legen.
  Stå på videre! og ikke bry deg om alle usaklige kommentarer som har kommet i det siste. Viser bare hvor mye uvitenhet som finns i vårt land.

 11. Melissa Melissa
  October 24, 2012    

  Takk Martin!

 12. Ingunn Ingunn
  October 24, 2012    

  Jeg fikk helt bakoversveis av å lese alle de negative kommentarene på forrige blogginnlegg. Jeg er førstegangsgravid og gift med en amerikaner som er vant til McDonalds og cola i skolekafeteriaen, og det er veldig viktig for meg at barna våre slipper å vokse opp med mannen min sine vaner og plager. Jeg er svært takknemlig for at andre tør å spørre barnehager og skoler om muligheten for små endringer til det bedre, og når det blir min tur, så vet jeg at jeg ikke er den eneste i verden som er litt “anderledes”. 🙂

 13. Iselin Iselin
  October 24, 2012    

  Tror de fleste kommentarene ikke var ment som “usaklig drittslenging”, men mer som en reaksjon på det kostholdshysteriet som råder i samfunnet i dag. For min del er det helt greit at voksne velger å ha et strengt og annerledes kosthold. Men jeg synes ikke det er greit å tvinge dette regimet over på små og uskyldige unger, som ikke har muligheten til å velge selv. Si hva du vil, men jeg synes IKKE det er greit at ungene skal sitte med en tørr kjeks og vann, mens de andre ungene i barnehagen en sjelden gang koser seg med kake og saft. Husk at den sosiale biten også er en viktig del av måltidet, ikke bare tallet på næringsverdier. Selvsagt er det flott at du er opptatt av å gi ungene dine et sunt kosthold. Men det skader ikke å la de få kose seg noen ganger i løpet av uken, sånn som andre barn. De fleste voksne i dag har vokst opp med en slik innstilling, og lever i dag uten varige mèn. Forresten; du legger også til en viss grad opp til at folk blir provoserte, når du beskriver vanlig norsk mat, som melk, juice og brød som “dritt”..

  • October 24, 2012    

   Mitt barn sitter ikke med en tørr kjeks og vann mens de andre får saft og kaker. Det skjer aldri.

 14. K K
  October 24, 2012    

  Du blir ikke kjærringa mot strømmen fordi du er opptatt av hva ungene putter i munnen, de fleste oppegående og fornuftige foreldre er opptatt av akkurat det! Poenget til de som kritiserer ditt kosthold, er at du er i overkant hysterisk. Forskjell på å være bevisst på hva man putter i seg og barna og det å være hysterisk som du virket i det innlegget.

 15. October 24, 2012    

  Jeg kan virke hysterisk her inne på bloggen kanskje, men de som kjenner meg godt og er sammen med meg i det daglige livet sier nok noe helt annet.
  Vi var jo i barnebursdag for en uke siden og spiste både storesøster og jeg hver vår store sjokolademuffins. Jeg sitter ikke i bursdager og sier “nei, ikke gi til datteren min, for vi spiser ikke melk, sukker, mel til daglig. Gi henne heller vann og glutenfri kjeks!”.

 16. October 24, 2012    

  Jeg støtter deg og håper jeg kommer til å bli en like god mor som deg den dagen jeg får barn 🙂

 17. October 24, 2012    

  🙂 jeg kommer også til å bli oppfattet som hysterisk den dagen jeg får barn. Men det er verdt det! Og noen av oss må jo gidde å sjekke ingrediensene på det vi putter i barna våre(og oss selv..) 🙂

 18. Birgit Birgit
  October 24, 2012    

  Jeg klarer aldri å vende meg til hvor mye følelser det ligger rundt dette med kosthold. Nå er mine venner vandt til at jeg spiser annerledes, og lar det passere uten for mange kommentarer ;-), men det er ikke alltid lett å forsvare det valget man tar. Hvis alle hadde passet på seg selv, og vært litt romsligere til andre sine valg, så hadde alt vært mye lettere. Stå på Melissa, det er mange som er enige med deg :-).

 19. Frida Frida
  October 24, 2012    

  Er såå enig med deg, og skjønner ærlig talt ikke de som kan si noe annet. Har selv vært borti maten der nede, og det kan jo ikke kalles mat engang!
  Er dette den norske barnehagen i Alfaz? Som åpnet i år? 🙂 Veldig hyggelige mennesker som jobber der vertfall, og fin barnehage.. men hørt mange ganger når jeg spør hva de har spist” ingenting”, eller usunne ting som ikke metter..

 20. Ane Ane
  October 24, 2012    

  Hei. Jeg leste innlegget ditt (og har fulgt bloggen lenge) og nå må jeg kommentere. Du fikk ufortjent mye pepper, men det er vel en kjensgjerning at det man ikke har kunnskap om er “farlig” Som lærer skulle jeg ønske det var flere som deg. Jeg ser mange matpakker hver dag og veldig mange av dem gir rask blodsukkerstigning og det går like raskt ned igjen med påfølgende lav konsentrasjon resten av dagen.
  Takk for mange gode oppskrifter og inspirasjon til matlaging. Her i huset satser vi også på ren og naturlig mat, men ,som hos dere, får ungene spise det de blir servert i bursdager ol.

  • October 24, 2012    

   Hei Ane! Og tusen takk for fine ord. Deilig å høre at du har fokus på ren og naturlig mat!

 21. Maria Maria
  October 24, 2012    

  Greit nok å være bevisst på hva en spiser, men å si at en vil putte ungene sine på en lavkarbodiett vil jeg omtrent kalle uansvarlig. Selv om ikke du trenger energien fra karbohydratene, så gjør faktisk et barn i utvikling det! Og så lenge en spiser variert, så trenger en både de sunne og de usunne karbohydratene i riktige mengder. Nå ser det ikke ut som du er en som dytter i deg og ungene dine masse fett og følger lavkarbodietten på den måten, men ved å oppfordre til bruk av den kan du indirekte føre til at andre gjør det. Og i følge leger i flere kilder, blant annet http://www.dn.no/dnaktiv/article2288605.ece, kan lavkarbodietten føre til hjerteproblemer. Foreldrene mine jobber på et Feiringklinikken, et sykehus med hjertet som hovedområde, og de har hatt flere personer inne som sliter med atrieflimmer pga å ha gått på denne dietten. Så med mindre en er overvektig og trenger å gå kraftig ned i vekt er denne ikke å anbefale.

 22. Little Missy Little Missy
  October 24, 2012    

  Jeg skjønner godt at du ikke forventet deg så mye “negativ” oppmerksomhet som det innlegget fikk. Det ble jo tross alt postet på VG med en tittel som nok fanger mange 🙂 De som kjenner deg vet nok hvem du er, og hva du står for. Men det innlegget du skrev er rimlig svart/hvitt, og jeg kan forstå hvorfor det skaper endel negative følelser hos lesere. Husk at de som leser dette innlegget høyst sannsynlig KUN har lest det ene innlegget. Jeg er selv mor for første gang, er opptatt av kosthold, aktivitet og et sunt liv. Og har på lik linje med deg, mye kunnskap om feltet fordi det er en interesse og en livsstil. Jeg er enig i noe av det du skriver, men langt i fra alt. Det virker litt lite nyansert. I dette innlegget går du tilbake på endel av det du sier i forrige innlegg. Jeg håper og tror(for dine barns del) at du ikke er like hysterisk som innlegget kan gi inntrykk av. Se vekk fra all skitkasting som har blitt skrevet, men ta også til deg noe av det som står der. Det står endel fornuftige ting der. Du bør nok lese litt mer om barn og kosthold, og hva et barn trenger for å vokse og utvikle seg. Med mindre dine barn har alergier og intoleranser er det ingen grunn til å kutte alle disse elementene som du nevner i innlegget ditt… Men igjen.. du har gått tilbake på endel av det og forklart(bortforklart) litt bedre.
  Forresten har jeg en mann som er oppvokst i Spania, og har gått i barnehage der… Han sitter her ved siden av meg sunn som bare det! Så hysteri er vel sjeldent godt for noe 🙂

  • October 25, 2012    

   Jeg vet om en spanjol som vokste opp på samme kosthold og han har problemer i dag grunnet dette. Familien har lagt om vil glutenfritt, melkefritt og lavkarbo og han er blitt utrolig mye bedre, men det er fortsatt en liten vei å gå mot toppen, rett og slett fordi han har spist feil i så mange år.
   Som jeg har svart noen ganger så ja, jeg kan nok virke hysterisk her inne på bloggen noen ganger, men de som kjenner meg og er mye sammen med meg og barna ser at vi kan fint ta et stykke sjokoladekake i bursdag. Litt oppblåst mage og sutrete unger er som regel ofte resultatet, men jeg vil ikke være kjip og si “nei, du får IKKE smake på kaken” til barna mine heller, haha. Jeg vil ikke at de skal føle seg utenfor eller annerledes heller. Og jo eldre de blir jo mer forstår de. Hun eldste vet mer og da kan jeg ikke være for mye hønemor når vi er ute. Dog, hun pleier som regel alltid å si etter bursdager osv at “mamma, jeg har vondt i magen” mens hun sitter der på do. Det skjer hver.eneste.gang.

 23. October 25, 2012    

  OI!! Hjelpes!! Leste mange av kommentarene fra sist innlegg nå, og jeg er sjokkert! Er virkelig folk så trangsynte og pro-usunn mat?
  Så det var mange som reagerte på at du ikke gir barna melk og gluten. Hvorfor holder folk så tett på de to tingene. Jeg er helt enig med deg, og jeg tror av hele mitt hjerte at de to tingene ikke burde spises av noen. Spesielt melk. Er virkelig melk og gluten sååå godt at vi må holde igjen på det med nebb og klør? Jeg skjønner det ikke..

  Alle klager så mye på at det er synd på barna som ikke får vokse på på et usunt/normalt kosthold. Jeg synes det er stikk motsatt jeg. Barna er heldige hvis de får et godt grunnlag fra de er barn. Da blir de lettere kjent med seg selv og egen kropp, Og slipper mange av plagene som usunne barn må gjennom.

  Dessuten; det “normale” forandrer seg jo hele tiden. Hvis vi alltid skal følge normalen, kommer vi jo til å ende opp et veldig veldig usunt sted. Vi må jo jobbe for at det som faktisk er sunt skal bli normalen! Og da må man gå litt mot strømmen. 🙂

  Du er tøff Melissa! Klem

  • October 25, 2012    

   Takk Ragnhild. Og du er god!

 24. October 25, 2012    

  Støtter deg 100% på dette! Er helt for lavkarbo for hele familien! Trenger ikke de tunge karbohydratene hver gang. Å jeg trur at folk som ikke vet noe om det kostholdet kan holde dem negative komentarene for seg selv. Hvis ikke man vet noe så la vær å kommenter. Les om det å kommenter etterpå.
  Jeg vet at det er et veldig sundt og bra kosthold for alle.
  Familien min har alltid sliti med overvekt og andre problemer pga kosthold. Å det var ikke pga junkfood, men pga av karbohydratene.
  Å etter jeg begynte å spise lavkarbo har jeg snart gått ned 45 kilo.
  Så ståå på Melissa!!!!Lykke til!

 25. Kristin Kristin
  October 25, 2012    

  Ja som Melissa sier selv, de som kjenner meg vet bedre og dette kan jeg skrive under på! Er stolt over at du faktisk står på ditt og tørr og si ifra, det er det jammen ikke mange som tørr!!!!! Du har lært meg veldig mye og er priviligert over å ha en venninne som faktisk stopper meg og får meg til å tenke! Jeg har selv fått konstatert psoriasis og har tatt en del snuvendinger i kostholdet, dette har stagnert sykdommen helt og jeg velger å tro at mye ligger i hva man putter i munnen! Takk melissa for deg og gode ord! Du er rå og er kjempe gla i deg!!!!!!

  • October 25, 2012    

   Glad i deg også! 🙂

 26. October 25, 2012    

  Er enig i masse av de du sier!! Koffor kan ein ikkje respektere at noken tek andre valg, handler om gjensidig respekt!:-)

  Stå på!!;)

 27. October 30, 2012    

  Jeg leser alle kommentarene. Takk til dere alle for støtten, det betyr mye 🙂
  Tommel opp for sukkerfri barn!

 28. Anita Anita
  October 31, 2012    

  Jeg blir mest sjokkert over hvordan folk legger seg så borti andres liv. Pass på dere selv, og la folk leve som de vil tenker nå jeg! For all del kan man ha saklige diskusjoner, utveksle tips og hente inspirasjon fra hverandre, det er bare sunt. Når man begynner å hetse og kritisere andre for deres livsstil derimot, da synes jeg det går for langt. Voldsomt så mange usaklige, voksne mennesker det er der ute…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.