Chiafrø er bare helt fantastiske! Jeg kom helt tilfeldig over disse frøene like etter at vi hadde flyttet til Spania i 2004. Jeg trodde det var en slags grov variant av en type quinoa og trodde de skulle kokes. Prøvde meg litt frem med dem uten særlig hell og de ble liggende lenge i skapet før jeg kom over litt mer info om dem og lærte å bruke dem mer med visdom.
Nå i dag bruker vi chia hele tiden. Jeg lager ofte en “pudding” (også kalt chiagrøt) som jeg har stående i kjøleskapet som vi bruker i for eks vafler, pannekaker, smoothie, muesli, brød osv.
Da blander jeg rett og slett chiafrø med for eks mandel- eller kokosmelk, og bittelitt stevia for å søte den opp. Man trenger bare å røre litt i den hvert 5. minutt ca mens den står der og tykner. Etter 15-20 minutter er den ferdig.
Chiafrø er næringsrike da de inneholder mye antioksidanter, protein, kalsium, fiber og andre vitaminer og mineraler. Dessuten inneholder de MYE omega 3. Faktisk mer enn laks. Og de har mer kalsium i seg enn kumelk.
Chiafrø trekker til seg væske, opptil 12 ganger sin egen vekt i vann. De er gunstig for fordøyelsen pga det høye innholdet av fiber, og de legger seg ofte “tungt” i tarmen som gjør at man føler seg mett lengre. Genialt for et stabilt blodsukker, og fin for metthetsfølelsen for de som vil ned i vekt.
Det er mulig å kverne chiafrøene, da vil de se slik ut:
Hei. Chiafrø bruker jeg masse… til alt. Og etter jeg oppdaget knuste chiafrø bruker jeg det enda mer, enda flere muligheter 🙂
Ja, jeg har en venninne som alltid kverner chiafrøene og strør på brødskiver osv til barna sine. Genialt!
Hei! Chia er supert! God kilde til omega-3 som er flott for huden.
Frøene blir jo til gele i vann, så jeg bruker frøene også når jeg rører syltetøy.
God idé med å ha det i syltetøy! Tusen takk!
[…] har tidligere skrevet om chiafrø og dens næringsegenskaper. Men disse frøene kan egentlig ikke få nok oppmerksomhet syns jeg. Du […]
[…] Inneholder godt med omega 3 og er perfekt til frokostblandinger, desserter og i brødbakst. Les mye mer om chiafrø her. Kokosolje/kokosfett – (kaldpresset, rå og økologisk) bidrar til å styrke immunforsvaret og […]