C-Vitamin – store doser må til!Vitamin C (eller askorbinsyre) er ett av de billigste og mest effektive legemidlene som finnes, men de færreste vet at effekten er avhenging av hvor mye som tas, og at vitamin C er ufarlig selv i doser på over 10000 mg om dagen!

Vi mennesker klarer ikke produsere vitamin C i kroppen slik som dyrene kan. Det kan være gunstig å ta et ekstra tilskudd uansett hvor balansert kostholdet ditt er. Joda, grønnsaker inneholder litt C-vitamin, men om det ikke er økologisk og det blir kokt eller stekt så kan det være for lite til å styrke immunforsvaret eller slå knock out på en kommende influensa. Da må mye høyere doser til!

Store doser vitamin C anbefales ikke alltid av helsepersonell. Muligens fordi vitamin C kan lages ved hvilken som helst kjemisk fabrikk og gir liten fortjeneste. Farmasøytisk industri og andre som tjener på medisiner er flinke til å spre feilinformasjon om dette supre vitaminet. Dere har kanskje lest i aviser at dette vitaminet ikke hjelper?

C-vitamin regnes som en av de viktigste antioksidantene, og har en sentral rolle for vekst og nydannelse av celler. Dersom du er stresset eller røyker forbrukes mer C-vitamin, og behovet blir større dess eldre du blir. Effekten av en C-vitamin tablett varer kun 3-4 timer, så det kan være lurt å ta en dose flere ganger i døgnet. Kjenner man seg litt uggen eller at en forkjølelse er på vei bør man ta 1-2 gram C-vitamin hver time det første døgnet. Det er viktig å starte så fort du kjenner en klump i halsen, for bryter forkjølelsen ut er det for sent.

Andre viktige funksjoner som C-vitamin har er:
Det bidrar til et normalt energistoffskifte, øker opptagelsen av jern og er viktig for at nervesystemet skal fungere optimalt. Det motvirker bakterieinfeksjoner, forgiftninger, anafylaktisk sjokk etter insektbitt eller matvareallergi, forstoppelse og blodforgiftning, gir raskere sårtilheling, reparerer skader, hemmer kreft, hjerte- og karsykdom, demper stress og smerter, minsker strekkmerker, gir lettere fødsler, motvirker solbrenthet og reparerer brannskader, demper psykiske lidelser og forsinker kroppens aldringsprosesser. Wow! Vitamin C må være det billigste og mest effektive legemiddelet som finnes? At ikke flere leger anbefaler det er en gåte.

Er for mye vitamin C farlig?
Det framholdes gjerne i gamle lærebøker at vitamin C i høye doser kan føre til nyrestein. Nyere forskning tyder imidlertid ikke på at det er korrekt. Det anbefales ikke at man inntar 50 gram om dagen hele livet, men at virkelig store doser kun brukes etter behov. Til daglig vedlikehold kan det være greit å følge anbefalingene til Nobelprisvinner Linus Pauling, som mente at noen kunne klare seg godt med ett gram pr. dag, mens andre kanskje trenger 15-20 gram. Grunnen til at anbefalingene spriker, er at vi mennesker er biokjemisk unike. Noen trenger bare litt for å ha god helse, mens andre må ha en hel del. Prøv deg fram, lytt til kroppen og se hvor mye du tåler. Dermed får du et inntrykk av hvor mye du selv trenger.

7 Comments

 1. Martin K Martin K
  April 25, 2013    

  Flott oppklaring 🙂 Mye rare myter ute å går angående vitamin c.
  Tar selv 5g per dose hver time eller to, så snart jeg kjenner litt “rusk” i halsen. Har vært oppe i 60-70g /dag.
  Det som er så flott med vitamin c er jo at kroppen gir klar beskjed når den har fått nok 🙂 =/
  Behovet kan variere veldig fra dag til dag. Ved en skikkelig infeksjon kan man ta over 100g/dag uten problemer. Viktigst er (som du sier) å starte med 1-2gramsdoser hver 2. time og jobbe seg oppover.

  • April 25, 2013    

   Du har helt rett! Kroppen sier jo ifra og det er så bra 🙂

 2. Tina Tina
  April 26, 2013    

  Har du noe C-vitamin-tilskudd å anbefale? 🙂

  • April 26, 2013    

   Jeg tar Solgar sine, og et annet merke som heter Douglas Laboratories. De er to gode merker. Ellers, om du holder deg til kjente merker så er du trygg 🙂

 3. April 9, 2014    

  Tar 1 gr c- vit brusetbl hver dag..har ikke vært på forkjølelsa på to år, så har trua 🙂

  • April 10, 2014    

   Stilig!

  • Per Arne Per Arne
   May 24, 2017    

   C-viatamin brusetablet kan ikke anbefales da de innholder natrium som dekker dagsbehovet av salt
   brukte det kort periode, men fikk høyt blodtrykk av alt natrium jeg fikk via 3-4 tabletter om dagen.

No Pings Yet

 1. Natron, vidundermiddel for en friskere kropp? | Positivt For Deg on June 6, 2014 at 15:24

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.