Vitamin C (eller askorbinsyre) er ett av de billigste og mest effektive legemidlene som finnes, men de færreste vet at effekten er avhenging av hvor mye som tas, og at vitamin C er ufarlig selv i doser på over 10000 mg om dagen!

Vi mennesker klarer ikke produsere vitamin C i kroppen slik som dyrene kan. Det kan være gunstig å ta et ekstra tilskudd uansett hvor balansert kostholdet ditt er. Joda, grønnsaker inneholder litt C-vitamin, men om det ikke er økologisk og det blir kokt eller stekt så kan det være for lite til å styrke immunforsvaret eller slå knock out på en kommende influensa. Da må mye høyere doser til!

Store doser vitamin C anbefales ikke alltid av helsepersonell. Muligens fordi vitamin C kan lages ved hvilken som helst kjemisk fabrikk og gir liten fortjeneste. Farmasøytisk industri og andre som tjener på medisiner er flinke til å spre feilinformasjon om dette supre vitaminet. Dere har kanskje lest i aviser at dette vitaminet ikke hjelper?

C-vitamin regnes som en av de viktigste antioksidantene, og har en sentral rolle for vekst og nydannelse av celler. Dersom du er stresset eller røyker forbrukes mer C-vitamin, og behovet blir større dess eldre du blir. Effekten av en C-vitamin tablett varer kun 3-4 timer, så det kan være lurt å ta en dose flere ganger i døgnet. Kjenner man seg litt uggen eller at en forkjølelse er på vei bør man ta 1-2 gram C-vitamin hver time det første døgnet. Det er viktig å starte så fort du kjenner en klump i halsen, for bryter forkjølelsen ut er det for sent.

Andre viktige funksjoner som C-vitamin har er:
Det bidrar til et normalt energistoffskifte, øker opptagelsen av jern og er viktig for at nervesystemet skal fungere optimalt. Det motvirker bakterieinfeksjoner, forgiftninger, anafylaktisk sjokk etter insektbitt eller matvareallergi, forstoppelse og blodforgiftning, gir raskere sårtilheling, reparerer skader, hemmer kreft, hjerte- og karsykdom, demper stress og smerter, minsker strekkmerker, gir lettere fødsler, motvirker solbrenthet og reparerer brannskader, demper psykiske lidelser og forsinker kroppens aldringsprosesser. Wow! Vitamin C må være det billigste og mest effektive legemiddelet som finnes? At ikke flere leger anbefaler det er en gåte.

Er for mye vitamin C farlig?
Det framholdes gjerne i gamle lærebøker at vitamin C i høye doser kan føre til nyrestein. Nyere forskning tyder imidlertid ikke på at det er korrekt. Det anbefales ikke at man inntar 50 gram om dagen hele livet, men at virkelig store doser kun brukes etter behov. Til daglig vedlikehold kan det være greit å følge anbefalingene til Nobelprisvinner Linus Pauling, som mente at noen kunne klare seg godt med ett gram pr. dag, mens andre kanskje trenger 15-20 gram. Grunnen til at anbefalingene spriker, er at vi mennesker er biokjemisk unike. Noen trenger bare litt for å ha god helse, mens andre må ha en hel del. Prøv deg fram, lytt til kroppen og se hvor mye du tåler. Dermed får du et inntrykk av hvor mye du selv trenger.