Bløtlegge nøtter?


nøtter

Tiden er kommet for å ta et oppgjør med nøttene! De inneholder nemlig noe som heter fytinsyre som kan være uheldig for oss.

Hva er fytinsyre?
Det er nemlig ikke så lett som vi tror, for de fleste nøtter og frø har fra naturen sin side noe vi kaller enzymhemmere. Når vi bløtlegger nøtter forsvinner dette og nøtten blir lettere å fordøye, samt at alle næringstoffene blir tilgjengelig.
Fytinsyre finnes i det ytterste skallet av forskjellige kornslag, nøtter og frø, og danner tunge løselige kalsiumsalter, også kalt fytat som er vanskelig å opptas i organismen.

Fytinsyre hindrer opptaket av mineraler som for eksempel magnesium, kalsium, jern, kobber og sink. For mennesket er fytinsyre ufordøyelig og det hindrer faktisk fordøyelsen fra å oppta andre stoffer fra maten vi spiser fordi fytinsyre virker hemmende på enzymer. I tillegg kan fytinsyre binde seg til tarmveggen og skade denne. Akkurat som gluten.

Spiser du mye mat med fytinsyre kan dette over tid føre til kronisk utmattelse og underernæring.
Derfor er det viktig å begrense inntaket av rå kornsorter, nøtter og frø. Det går greit med en liten neve nøtter i ny og ne men er du storspiser bør du vurdere å bløtlegge disse før du spiser de.
Mange med nøtterallergier har forøvrig rapport om mindre reaksjoner etter bløtlegging. Kanskje det rett og slett er pga fytinsyren?

Hvordan bløtlegge nøtter og frø?
Det er litt forskjellig på tiden man bør bløtlegge enkelte nøtter og frø, men en tommelfingerregel er ca 8-12 timer. Når frøet får nok fuktighet gjennom regn kan det spire og bli til en plante. Ved å tilføre fukt nøytraliserer vi ensymhemmeren og nøtten/frøet ”vekkes til live”, slik at alle de viktige næringsstoffene er klare for å bli tatt opp i kroppen.

Slik gjør du:
bløttleggLegg nøtter og frø i friskt vann over natten. Tilsett gjerne 1 ss salt for å inaktivere enzymsperrene.
Skyll nøttene godt etterpå i friskt vann og legg de til tørk. Det kan være en idé å legge de på kjøkkenpapir eller et rent kjøkkenhåndkle. Om du ikke skal bruke nøttene med det samme kan du sette de i en krukke med tett lokk i kjøleskapet. Da holder de seg et par dager. Men skyll de daglig.
En annen tørkemåte er å legge nøttene i ovnen på 50 grader en hel dag.Kilder:
Helhetlig Liv
Sense of Life

Jeg skrev nylig om bløtlegging av havregryn. Les mer om det her.

Bløtlegger du?

12 Comments

 1. January 3, 2014    

  Hva er grunnen til at man skal skylle nøttene daglig etter at de allerede er bløtlagt? Har ikke praktisert det selv, og høres jo tungvindt ut, så må spørre:)

 2. January 3, 2014    

  Bør man bløtlegge frø og nøtter før en brukar det i brød og knekkebrød (som skal steikast) òg?

 3. Ingrid Dahl Ingrid Dahl
  January 3, 2014    

  Takk for nyttig info om bløtlegging Melissa 🙂
  Nå har jeg hoppet meg på Paleo utfordringen. Blir spennende. Har også bestemt meg for å kutte ut nøtter, da jeg lurer på om jeg reagerer på det..men om 30 dager skal jeg se hva som skjer når jeg spiser det igjen – da skal jeg prøve tipset om bløtlegging. 🙂
  Leste at man kan drikke blå farris. Hva tenker du om det? Var det en fb gruppe for de som var med på utfordringen i august? Vet du om noen har startet en gruppe nå, for utveksling av erfaringer etc?

  Takk for en flott blogg. Jeg har blitt fast leser – og klikker meg stadig innom for å se etter nye innlegg 🙂 Du inspirerer – og jeg liker bloggen din så godt fordi du formidler helse fremfor utseende og slanking!

  Keep up the good work 😉

  • January 3, 2014    

   Tusen takk for fin tilbakemelding Ingrid.
   Ja, det er en facebookgruppe som heter PALEOUTFORDRINGEN. Jeg kan legge deg til om du vil.

   klem!

 4. Gry Gry
  January 3, 2014    

  Fint innlegg og viktig at du tar det opp i ditt lavkarbo-miljø der nøtter og frø ofte erstatter brødmat i form av frøknekkebrød og lavkarbo-brød. Vil du at nøttene skal være “raw” etter bløtlegging må tørkingen skje i for eksempel dehydrator rundt temperaturer på ca 42 grader. Dette tar rask tid med f.eks sesamfrø men gjerne 2-3 døgn med mandler. Nøtter blir raskt sure og uspiselige om de ikke tørkes ordentlig etter bløtlegging.

  • January 3, 2014    

   Takk Gry for at du kommer innom og bidrar litt!

 5. January 4, 2014    

  Etter at jeg ble klar over dette har jeg prøvd så godt jeg kunne, men jeg har ikke tatt 1 ss med salt, går det med litt mindre også, eller burde jeg bruke 1 ss? Syns det blir litt mye salt for litt nøtter. Pleier som regel ikke å bløtlegge mer enn 2 dl.

  • January 4, 2014    

   Tja, jeg bruker liksom en liten skje.. tar det litt på gefülen, jeg 🙂

 6. Amalie Amalie
  January 4, 2014    

  Hei Melissa!

  Jeg har i det siste fått øynene opp for naturelle Macadamianøtter. For en fantastisk nøtt – smak, konsistens, næringsinnhold… alt! NAM. Er dette også en nøtt som bør bløtlegges?

  • January 4, 2014    

   Ja, alle nøtter bør bløtlegges. Men enig, en nydelig nøtt! Jeg personlig bløtlegger ikke absolutt alt av nøtter. Jeg spiser mye rått. Men når det skal store mengder til noe, for eks knekkebrød, brød osv bløtlegger jeg på forhånd.

 7. March 25, 2014    

  Takk som linker inn! Mange glemmer å bløtlegge, men dette er noe vi absolutt bør sette av tid til!

No Pings Yet

 1. Dr. Hexebergs frøknekkebrød – veldig gode lavkarboknekkebrød! | Hverdagskost - Ernæring og helse on January 22, 2014 at 21:23
 2. Energibar | Kraftkost on March 25, 2014 at 08:08
 3. Dr. Hexebergs frøknekkebrød – veldig gode lavkarboknekkebrød! | Hverdagskost on April 29, 2014 at 21:50
 4. Sunn marsipan | Kraftkost on November 30, 2014 at 20:43
 5. Nøttegranola | Paleomat on February 20, 2015 at 10:11
 6. Surdeigsknekkebrød | Kraftkost on October 23, 2016 at 06:05

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.