nøtter

Tiden er kommet for å ta et oppgjør med nøttene! De inneholder nemlig noe som heter fytinsyre som kan være uheldig for oss.

Hva er fytinsyre?
Det er nemlig ikke så lett som vi tror, for de fleste nøtter og frø har fra naturen sin side noe vi kaller enzymhemmere. Når vi bløtlegger nøtter forsvinner dette og nøtten blir lettere å fordøye, samt at alle næringstoffene blir tilgjengelig.
Fytinsyre finnes i det ytterste skallet av forskjellige kornslag, nøtter og frø, og danner tunge løselige kalsiumsalter, også kalt fytat som er vanskelig å opptas i organismen.

Fytinsyre hindrer opptaket av mineraler som for eksempel magnesium, kalsium, jern, kobber og sink. For mennesket er fytinsyre ufordøyelig og det hindrer faktisk fordøyelsen fra å oppta andre stoffer fra maten vi spiser fordi fytinsyre virker hemmende på enzymer. I tillegg kan fytinsyre binde seg til tarmveggen og skade denne. Akkurat som gluten.

Spiser du mye mat med fytinsyre kan dette over tid føre til kronisk utmattelse og underernæring.
Derfor er det viktig å begrense inntaket av rå kornsorter, nøtter og frø. Det går greit med en liten neve nøtter i ny og ne men er du storspiser bør du vurdere å bløtlegge disse før du spiser de.
Mange med nøtterallergier har forøvrig rapport om mindre reaksjoner etter bløtlegging. Kanskje det rett og slett er pga fytinsyren?

Hvordan bløtlegge nøtter og frø?
Det er litt forskjellig på tiden man bør bløtlegge enkelte nøtter og frø, men en tommelfingerregel er ca 8-12 timer. Når frøet får nok fuktighet gjennom regn kan det spire og bli til en plante. Ved å tilføre fukt nøytraliserer vi ensymhemmeren og nøtten/frøet ”vekkes til live”, slik at alle de viktige næringsstoffene er klare for å bli tatt opp i kroppen.

Slik gjør du:
bløttleggLegg nøtter og frø i friskt vann over natten. Tilsett gjerne 1 ss salt for å inaktivere enzymsperrene.
Skyll nøttene godt etterpå i friskt vann og legg de til tørk. Det kan være en idé å legge de på kjøkkenpapir eller et rent kjøkkenhåndkle. Om du ikke skal bruke nøttene med det samme kan du sette de i en krukke med tett lokk i kjøleskapet. Da holder de seg et par dager. Men skyll de daglig.
En annen tørkemåte er å legge nøttene i ovnen på 50 grader en hel dag.Kilder:
Helhetlig Liv
Sense of Life

Jeg skrev nylig om bløtlegging av havregryn. Les mer om det her.

Bløtlegger du?