Det er ikke til å stikke under stol at trådløs teknologi er kommet for å bli, og i Norge er målet at alle trinn og fag på skolen skal ha trådløst internett (wi-fi). Selv om det kan virke praktisk og framtidsrettet, må vi være klar over at disse trådløse funksjonene kan skape en del utfordringer helsemessig, spesielt barn som er spesielt sårbare. Føre var-prinsippet bør følges da vi vet rett og slett ikke langtidseffekten av elektromagnetisk stråling på nålevende og kommende generasjoners helse.

Mange mener vi bare så vidt har begynt å forstå konsekvensene av strålingen, både lavfrekvente og høyfrekvente, eller begge deler. Vi kan ikke lenger neglisjere og benekte mennesker som erfarer alvorlige symptomer ved eksponering. Vår tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland er en av mange som mener de er høysensitive. De mest vanlige symptomene på høysensitivitet er hodepine, forstyrret søvn og slapphet, men det er et stort sprik i sykdomsbildet.Da jeg gjorde research for å skrive om dette temaet fant jeg svært lite norske artikler om at stråling var uheldig, mens i Danmark var det mer. Kanskje du har hørt om prosjektet på en dansk skole i 2013 hvor elevene plantet karse i to forskjellige rom? Det ene rommet var fri for stråling mens det andre hadde en trådløs router like ved. Etter 12 dager var de bestrålte frøene døde mens de strålefrie frøene spiret.Stråling inkluderer det alle typer elektromagnetiske bølger; gammastråler, røntgenstråler, ultrafiolett lys, infrarødt lys, terahertz, gigahertz, megahertz, mikrobølgeovn, ultralydbølger og radiobølger.
Hvor mye tåler menneskekroppen før den blir syk av det?

Verdens helseorganisasjon (WHO) har erklært elektromagnetisk stråling som mulig kreftfremkallende. Stråling blir absorbert i kroppen fordi kroppen inneholder mye vann (ca 60% vann). Energien fra telefonen blir absorbert av kroppen og forvandlet til varme. Cellene i kroppen vår fungerer som små antenner, og ved å bli eksponert for elektromagnetiske frekvenser kan disse gi oss celleforandringer, sier Lars Dittmann, professor i kommunikasjonssystemer ved DTU.Gert Frølund Pedersen, professor ved Institutt for elektroniske systemer ved Aalborg Universitet, uttaler at ”hvis du bruker hodetelefoner er effekten mellom 10 og 100 ganger mindre enn om du holder telefonen mot øret.”
Kanskje en ide hvis du ikke ønsker å skadede hjerneceller?

I brukerhåndboken til Apple iPhone 7, anbefales det at brukerne skal “bære iPhone minst 5 mm vekk fra kroppen din for å sikre at eksponeringsnivåene forblir på eller under de testede nivåene.”


Hva mer kan vi gjøre for å redusere strålingen? Her kommer noen råd:

• Koble datamaskinen(e) til nettverket via kabel, og skru av det trådløse på enhetene dine (wifi, mobilnett og bluetooth).
• Unngå bluetooth og bruk hodetelefoner med ledning som kobles til telefonen.
• Ha mobilen i en veske/sekk fremfor i lommen eller bh´en. Mobiler avgir stråling hele tiden, selv når den ikke brukes.
• Barn bør IKKE bruke enheter uten at de er satt på flymodus. Hodeskallen til et barn er tynnere enn hos oss voksne. Med andre ord, strålingen går dypere inn i hjernen og vil trolig forårsake mer skade.• Når du prater i telefonen, bruk høyttaler eller øretelefoner med mikrofon slik at du slipper å ha telefonen inntil øret.
• Bruker du smarttelefon eller en ipad for å spille av podcast eller musikk, last ned i forkant slik at den kan settes på flymodus når den er i bruk.
• Unngå å bruke telefonen når du flytter deg i hastighet (bil, tog, buss) da telefonen vil automatisk bruke ekstra energi på å koble seg opp fordi den vil gjentatte ganger prøve å koble seg til nærmeste nettverk (sett på flymodus).
• Ta aldri telefonen inn på soverommet. Bruk heller vekkerklokke som går på batteri.
• Om mulig, send heller en tekstmelding enn å ringe for å begrense eksponering og nærhet til kroppen.
• Når du skrur av flymodus om morgenen, gå vekk fra telefonen så alt kan lastes ned uten at du står rett ved.
• Jobber du mye hjemme? Bruk den gode, gammeldagse hustelefonen til å ringe og ta imot samtaler med. Husk at de trådløse telefonene gir mikrobølgestråling, så en med ledning er aller best.
• Det trådløse nettet ”wifi-boksen” bør plasseres så langt unna der man oppholder seg, og slåes helt av når du du ikke trenger å være koblet til nettet.
• Helt til sist, tenk at ”avstand er din venn” og både menn og kvinner bør unngå å ha telefonen nær testikler, bryst og eggstokker.

Mange glemmer at strålingen påvirker fruktbarheten negativt. Gravide kvinner skal ikke ha mobiltelefonen i nærheten av verken mage og bryst, og når babyen er født skal telefonen aldri ligge i barnevognen. Dette fordi forskning tyder på at mobilstråling kan forårsake skade på hjernen Det samme gjelder babycall med videooverføring.Kilder:
https://www.sst.dk/da
https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2018/02/21/cellphone-radiation-linked-to-tumors.aspx
http://movingtolearn.ca/2018/wireless-radiation-is-not-safe-for-children-national-toxicology-program-findings-indicate-go-wired-campaign-urgently-required-to-protect-children