Barnehagen syns jeg er for streng…

Da vi hadde eldstemann i barnehagen måtte vi gå en runde med personalet for å forklare at vår 1-åring ikke skulle ha yoghurt med sukker, juice og melk å drikke, og hvitt brød (her serverer de noe som heter “bimbobrød” som inneholder en rekke ingredienser jeg ikke ville spist selv om jeg fikk betalt for det, ref bildet til venstre). De kunne ikke forstå hva vi mente, dette var jo SUNT for barna ifølge spanske ernæringsfysiologer. Så strenge vi var med datteren vår? Vel, jeg gjorde mitt beste og ba kjøkkensjefen bytte ut den rosa sukkeryoghurten med frukt, og heller gi smoothie istedet for kjøpejuice. Små grep som gjorde det hakket bedre. Heldigvis hadde de ikke problemer med det, de ble vel kanskje litt nysgjerrige på hvorfor vi kom med slike ønsker. Og lederen i barnehagen tok det hele med godt mot, heldigvis. Det kan umulig være gøy når førstegangsforeldre tropper opp med pekefingeren og kritiserer matplanen deres.

I dag måtte jeg snakke med dem igjen for det har sklidd helt ut siden eldstemann sluttet der. Minstemann går der nå og vi opplever samme “kosemat” som sist.
Altså, de bruker et selskap som står for menyen de følger. Dette består av spanske ernæringsterapeuter som bestemmer hva de skal spise til lunsj og mellommåltid. Greit nok. Og de har egen kokk som lager maten fra bunn av, så selve varmlunsjen er bra den altså, heldigvis. Men når mellommåltidet kommer må jeg rynke på nesen…
Min 2-åring skal for eks få servert et glass melk med en muffins til. HALLO???? Er det bare jeg som reagerer på dette? Disse muffinsene de får servert inneholder store mengder transfett, hvitt sukker og hvetemel + en rekke andre ingredienser jeg ikke vet hva er engang. De kjøpes i store kvantum og gis ut til alle og enhver. Og de kan stå i skapet i minst to år. Grøss!

Så nå sitter jeg og skriver en detaljert forklaring på hva de kan gi henne istedet. Jeg skal sende med en pakke kjeks uten hvetemel, sukker og transfett slik at når de serverer kjeks så vet jeg at hun får noe som er litt bedre enn de mariekjeksene de gir barna.
Og så ba jeg dem å heller gi henne pålegget når de gir “sandwich” for hun stortrives med å få skinke og ost i en rull i hånden. Om de ikke lager noe styr ut av det merker hun ikke at de andre propper i seg gluten og e-stoffer, hevemidler og annet fjås.

Nå tenker kanskje noen “Stakkars barn, de kommer til å merke at de må spise annen mat enn alle andre får”.
Tja, stakkars er det heller på de andre barna som får slik søppelmat inn i kroppen på daglig basis. Men joda, jeg er enig i at det må være en kjip følelse å se alle barna få servert muffins og melk og så får ikke du det samme. Du må spise noe helt annet. Jeg er enig i det.
Men vet dere hva? Jeg får helt mark av å tenke på at hun skal spise dette hver eneste dag. Hadde det vært en gang i ny og ne kunne jeg sluppet litt opp. Men hver dag er ikke greit. Og så lenge hun er så liten vil hun ikke oppleve forskjellen.

Barnehagen har blitt litt vant til at Aleksander og jeg er litt utenom de andre foreldrene, og syns nok at vi er både strenge og sære. Men det gir jeg blaffen i. Det er barna mine det er snakk om her. Som skal vokse seg store og sterke. Og jeg vil helst få hjem happy kids enn sutrende unger med ustabilt blodsukker.

EDIT: Les gjerne Sofie Hexeberg sitt svar på denne saken. Trykk her for å komme direkte inn.

450 Comments

 1. October 22, 2012    

  Herregud så fortvilende!! blir helt matt på dine vegne 🙁 masse lykke til! 🙂

  • October 22, 2012    

   Takk Lisbeth. Ikke noe moro å stå imot strømmen syns jeg. Men noen MÅ jo bare si ifra. De vet ikke bedre og følger bare vanlig råd.

 2. October 22, 2012    

  Jeg synes du gjør den eneste rette jeg Melissa- og en slik mor skal jeg også bli!! Synd på dine barn, hææ? Det er jo de barna som blir foret på mat som ikke er mat det er synd på. Sykdommer og ubalanse og spiseforstyrrelser blir bare et større og større problem, og det eneste som virkelig hjelper (tror jeg) er å være litt “ekstrem”. For en kropp, og psyke, kan ikke fungere uten rett næring.
  Lykke til 🙂

  • October 22, 2012    

   Ja, ikke sant.. det er jo ikke mine barn det er synd på nei. Men jeg ser jo hvordan ansiktsuttrykkene deres blir når de får et klart “nei” fra meg. Heldigvis er eldstemann stor nok til å forstå at hun ikke skal spise blått godteri osv for det er ikke bra for kroppen.
   Her om dagen da vi var i parken var det en jente som delte ut grønt godis til alle barna. Og Zofia sa pent nei. Ah, da ble jeg stolt! Så fikk hun heller noe godis fra butikken som er uten tilsetningsstoffer.

 3. October 22, 2012    

  Så utrolig bra at du står på ditt!
  Du er helt klart ikke den eneste som reagerer på maten som serveres, og det er absolutt ikke synd på barna dine!
  Dårlig ernæring er omsorgssvikt, det går tross alt på barnets helse for resten av livet, og barnehagen mener du er slem med barna dine, som sørger for at de får et godt grunnlag?
  Stå på, og fortsett med det du gjør, du er flink! 🙂

 4. October 23, 2012    

  Jeg synes det er flott at du går i mot strømmen! For det medfører nok en eller annen tanke hos personalet – om at det de serverer ikke er så bra tross alt. Her har jeg også gått “hardt ut” fra dag 1 , da lillebror nylig begynte i barnehagen. Ingen melk å drikke, og eget hjemmebakt brød med upasteurisert ekte smør på. I Norge er det faktisk blitt påbudt med lettsmør i barnehagen:-((
  Bedrøvelige tilstander spør du meg! Kanskje likegreit at vi ikke tåler melk og hvetemel her hos oss.

 5. Silje Silje
  October 23, 2012    

  Helt enig, Melissa! Synes du er tøff og flink som går mot strømmen jeg. Som du sier, d er jo barna dine! Jeg har ei lita jente som skal begynne i barnehagen i januar, da må jeg også ta et standpunkt… Jeg har ikke vært så flink egentlig til nå, ho har fått vanlig grøt og brødskiver… Du har vel skrevet om dette før, men hva spiste dine jenter fra de var sånn ni måneder? Syns d er vanskelig jeg. Og på toppen av alt er det foreløpig et lite kresent barn jeg har fått:)

 6. October 23, 2012    

  Bra blogg, Melissa!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til http://vg.no

  Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [æ] vg.no Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

 7. October 23, 2012    

  Jeg syns du er fantastisk dyktig, og det er bare å fortsette med å stå på ditt! Hvis jeg noen gang får barn, håper jeg på å være like sterk som deg! Husker jeg leste et blogginnlegg (av ragnhild?) om en jente i barnehagen som skulle slankes. Hun fikk derfor kun to skiver loff med syltetøy på til lunsj… Skrekkhistoriene er mange, jeg håper mødre blir inspirert av deg. Du burde være regelen, ikke unntaket! 🙂

 8. Lene Lene
  October 23, 2012    

  Blogger som dette interesserer meg, hvorfor? fordi jeg er førskolelærer og jobber i barnehage.
  Når du skriver at dine barn får muffins til mellommåltid i bhg, hver dag, så høres det ikke bra ut for mine ører. Jeg har aldri hørt om noe slikt. I de bhg. jeg har vært i har du fått frukt, knekkebrød med eks. leverpostei/gulost på, og vann.. noen steder har barn med seg youghurt (ulempen her er at ikke alle får) og hos noen så har de youghurt… Jeg har ikke egne barn og jeg ser ikke at litt youghurt til mellommåltid i bhg. skal være noe skadelig for dem. Der jeg jobber nå får de det og knekkebrød til mellommåltid eller knekkebrød og frukt. Noen andre dager lager vi smoothie..
  Det brødet du har lagt ut bildet av… for meg så ser det ut som loff og jeg er helt enig at det kunne vært et bedre tilbud.
  Barnehager skal, på lik linje med skolen, ha et fokus på sunn mat til barna.
  Jeg er nysgjerrig.. hva slags juice får de? og hvor ofte?
  Der jeg er får de også juice… ikke ofte, men f.eks til varmmåltider… jeg er som deg, imot det… Hvorfor kan ikke barn kun ha melk og vann i bhg?
  De fleste bhg. kjører det..

  Jeg syns du skal stå på ditt.. kanskje du kan ta en prat med styrer? Er det kommunalt eller privat?
  Barnehagen SKAL fokuserer på sunn og innholdsrik mat i barnehagen!

 9. Liza m Borge Liza m Borge
  October 23, 2012    

  Kan jeg bare spørre hvorfor melk er “dritt” ???

 10. Lene Lene
  October 23, 2012    

  Jeg tror også det er viktig at foreldre ikke bærer seg overalt som har med usunn mat å gjøre.. men fokusere på at barna får et sunt og normalt forhold til mat og fysisk aktivitet.. selvom man er opptatt av spesielle typer mat, så er det ikke alltid like lurt å kaste barna inn i det…

 11. Magne Magne
  October 23, 2012    

  Kjempebra!!
  syns kosthold til barn er undervudert, og gleder mitt hjerte å se at det er andre med samme holdninger!

  At barnehager deler ut ‘flytende’ sukker og direkte søppelmat er forunderlig.

  Fortsett slik! 🙂

 12. MK MK
  October 23, 2012    

  Flott at du står opp for dette, men hvorfor er du imot melk?
  Som utdannet barnesykepleier, må jeg bare si at det er viktig for barn å få i seg riktige vitaminer og mineraler som også er i melk.

 13. Sarah Sarah
  October 23, 2012    

  Hvorfor ikke bare ha barna hjemme om de ikke kan spise det andre spiser?
  sønnen min går i barnehage å der får de servert grovt brød til måltidene hver dag med kunn sunne pålegg! yoghurt å frukt til mellom måltid!
  men en kosedag i ny og ne der de får hver sin muffins skader vell ingen!?
  jeg er også nøye på mat, å liker at det er sunt, men en plass får grensa gå!

 14. October 23, 2012    

  jaja skyld på barnehagen, om det er så viktig for deg så si at barnet ditt skal ikke spise og drikke annet enn melk og brød. Så er det vel ordna. At din unge ikke spiser når det kommer hjem fordi BHG server den sukker og muffins er noe tull!

 15. Thomas Thomas
  October 23, 2012    

  Hva med å sørge for at ungen din er i aktivitet, så kan hun/han spise omtrent hva som helst og vokse opp stor og sterk. Vanvittig at man presser disse idiotiske bimbodiettene ned over øra på ungene.

  Det er greit å spise sundt, men det går en grense hvor det blir galskap også. Når man blogger om sunn mat har man mest sannsynlig krysset en grense hvor fornuften ikke lenger råder for lengst.

  • October 24, 2012    

   Mener du at Steinalderdietten er en bimbodiett?
   Barna mine er i aktivitet hver dag og har masse energi selv om de får et karbohydratredusert kotshold.

 16. hahah hahah
  October 23, 2012    

  hahah teiteste jeg har hørt på lenge

 17. Anne Therese Anne Therese
  October 23, 2012    

  Sunn mat i barnehagen er viktig og det er bare å stå på. Likevel skal du kanskje ikke bli helt hysteriske. Gluten i maten er ikke et problem så sant man er allergisk. Yoghurt i form av Biola/Cultura servert som et glass om dagen er godt for magen og det samme er friskpresset juice. En muffins som er hjemmelaget og grov er ikke nødvendigvis farlig heller. Spiser man variert, hjemmelaget og sunt, så er noen e-stoffer i ny og ne ikke farlig. Tross alt er en del e-stoffer basert på kroppens egne stoffer. Alt med måte er mitt motto:-)

 18. Anonym Anonym
  October 23, 2012    

  Nå er det jo ikke farlig med sukker for et aktivt barn..

  • October 24, 2012    

   Farlig og farlig. Men et konstant høyt blodsukker er ikke å anbefale. Hva er poenget med å gi sukker til et barn lurer jeg på. Når man gi så mye annet.

 19. TK TK
  October 23, 2012    

  Jeg ble også, som flere her, nysgjerrig på hvorfor dine barn ikke skal ha melk eller gluten..

  • October 24, 2012    

   Fordi både mannen min og jeg reagerer dårlig på gluten, og vi har rett og slett aldri hatt melk i glasset fordi det har ikke vært noe behov. Pasteuriserte meieriprodukter er en diskusjon i seg selv. Les gjerne om det og ta en avgjørelse om du syns det er noe vi trenger eller ikke. Vi spiser det innimellom men er ikke storspisere av det. Hun yngste hos oss reagerer hver gang hun får i seg litt for mye melkeprodukter så da bruker vi heller andre alternativer når vi kan. Det er ikke verre enn det. Kalsium henter vi fra andre kilder. Og fiber det samme.

 20. S S
  October 23, 2012    

  Stakkars de som jobber i barnehagen der du har barna dine! Jeg blir helt svett av å lese alle kravene dine! Hvorfor kan de ikke få melk? Og jeg tviler veldig på at de gir barna muffins hver dag. Litt juice uten tilsatt sukker er vel ikke så farlig? De drikker helt sikkert ikke mengder av det. Å være så opptatt av kosthold som det du er grenser til sykelig. Barn liker ikke å føle seg annerledes, så kanskje du kunne begrenset det nazi matregimet ditt til å kun gjelde på hjemmebane? Ingen normale barn tar skade av LITT sukker, melk og mel.

 21. trinni trinni
  October 23, 2012    

  Jeg jobber som assistent i barnehage. Jeg skjønner bekymringen din. Det brødet så helt stusselig ut og dette er noe du bør ta opp med styrer. Fullt mulig å få byttet ut brødet. Dette med å ha fokus på sunne måltider i barnehagen er ganske nytt. Våres barnehage holder nettopp på å forby kaker, sukker muffins og alt som har transfett. Det er kun lov med smoothie og sunn bakst. Ville anbefalt deg å ta dette opp på felles foreldre møtet, møtet med ped leder, eventuelt styrer.
  Jeg syns du er overhysterisk angående den muffinsen. Noe kos en gang iblant må det væra lov. La barnet ditt få oppleve kaker, kjeks, melk og sjokolade innimellom. Men jeg syns at personalet er uprofesjonelle og burde behandle dere med mer respekt. Jeg synes at Dere som foreldre bør også møte personalet underveis og vise mer fleksibilitet.Ting skjer og ting sklir ut. Vi må vise hensyn til alles beste ikke bare en foreldrer.

  • October 24, 2012    

   Barnehagen er supergode og hadde ikke problem med å erstatte mariekjeks med glutenfri kjeks. Det er ikke bare jeg som har ønsker om ting. Derfor er jeg så glad i dem. De syns jeg er litt rar men forstår meg.
   De serverer jo frukt og smoothie noen dager i uken og det er jo supert. Jeg personlig skjønner ikke hva spanjolene tenker på ved å gi disse små barna kjeks og muffins og juice når de fint klarer seg med vann og frukt osv istedet. En 1-åring for eks har ikke et savn etter kjeks og juice? De blir jo like glad for en banan, et eple, et glass vann, spør du meg.

 22. Linn Linn
  October 23, 2012    

  Enig med Thomas.
  Vokste selv opp med “fanatiske bioforeldre” og jeg har lært en ting av det:
  Blir du som forelder for fanatisk, kommer barna dine gjøre det motsatte av det du prøver å lære dem.Det gjelder ikke bare mat, men også andre ting her i livet.

  • October 24, 2012    

   Jeg vokste ikke opp med fanatiske foreldre og jeg begynte ganske tidlig å endre kostholdet nettopp fordi jeg ikke hadde det bra på det kostholdet jeg hadde. Brød og pasta gjorde ikke noe godt for meg. Så det kan slå begge veier. Det viktigste er å informere barna slik at de kan ta egne valg senere i livet.

 23. Freddyy Freddyy
  October 23, 2012    

  Haha vann inneholder for mye “karbo” da vel ?

  Omg, stakkars kjerring så lite hun har å gjøre, at hun nærmest fungere som en monitor for hvor mye ditten og datten barna skal ha i seg.

  Selv drikker hun seg sikkert dritings i helgene, lmao……….FAIL ;O

  Men alt i alt du har guts til å skrive alt det greiene her, du fikk meg hvertfall til å le.

 24. Gunn Gunn
  October 23, 2012    

  Enig med deg Thomas. Hysteri!

 25. Caroline Caroline
  October 23, 2012    

  Freddy litt røff i kantene, men jeg kjønner godt poenget ditt.

  Melissa du drar greia litt langt altså, la barn være barn. Ikke det media greiene og alle de helse reklamene vil forventer av oss.

  fin blogg. 😀

 26. October 23, 2012    

  Huff og huff. Slutt og klag. Barnehagen gjør da ikke noe galt,du er jo hysterisk.

 27. Mammatilto Mammatilto
  October 23, 2012    

  Du kan ikke være riktig navlet! Du skriker og bærer deg over melk og brød, men synes det er helt ok at barn drikker alkohol?? (Jfr vannkefir i tidligere blogginnlegg) Hallo!!

  • October 24, 2012    

   Alkoholinnholdet i vannkefir er ekstremt minimalt. Og de får et par slurker daglig, ja.

 28. TJ TJ
  October 23, 2012    

  Jeg er dels enig og dels forferdet. Alle barn bør ha tilbud om normal norsk husmannskost i bhg. Men, med mindre ditt barn har cøliaki eller på noen som helst måte er følsom ovenfor gluten, så synes jeg dette er å dra den litt langt. Ikke misforstå; jeg synes det er forfriskende og oppløftende å se at noen foreldre bryr seg om hva ungene deres dytter i seg når de er vekke fra hverandre. Og for all del, å få servert dessertmuffins i bhg i hytt og gevær er jo helt svidd. Matmuffins derimot ville jeg hatt en mer forståelsesfull holdning til.

  Når ble melk gærent i moderate mengder? Et glass om dagen bør alle barn ha spør du meg, og jeg har en årrekke bak meg med ernæringsstudier.

  Så, jeg sier i grunnen stå på jeg. Jeg vil dog advare deg mot hvordan dine barns venner vil reagere på dette sære “matregimet” i fremtiden, når de blir litt eldre. Vi hadde noen såkalte “weirdos” på skolen, med det vi mente var hippieforeldre som bare skulle fore unga med økologisk og vegetarisk mat. De ble så heftig mobbet og fryst ut at de rett og slett måtte bytte til en privat barneskole som førte en lignende sær linje. Når jeg titter på gamle skolebilder så ser de dessuten bleike og sjuke ut.

  Men men….

  Mange barnehager driver med mye rart. Jeg vet om et par bhg i Oslo som KUN handler firstprice til barna. Alt fra juice til brød og leverpostei. Kun de barna med allergier som får “skikkelig” mat. Det er helt forferdelig og jeg har tipset rette instanser.

 29. Bondekjærringa Bondekjærringa
  October 23, 2012    

  Oiii…jeg blir skremt av å lese slike innlegg…går det virkelig an å være så trangsynt?
  Jeg er selv mamma til en liten gutt på 7 mnd, og han får melk, og vanlig norsk tradisjonsmat. Han får til og med litt sukker på risengrynsgrøten om vi har det til middag, og han spiser med stor matlyst og smil om munnen. Så er han også en aktiv gutt alerede så han trenger næring.
  Jeg har ikke giddet å lest hverken brosyre eller internett om hva en unge skal ha og ikke ha, men prøvd meg frem.
  For hva var det vi fikk da vi vokste opp???
  jo vi fikk melk, brød, grønnsaker og jeg husker nok at vi fikk et kakestykke i ny og ne. Kan ikke si jeg har tatt skade av det?
  Jeg vil også sende en tanke til de stakkars folkene som jobber på barnehager rundt omkring i Norges land, tenk du er bare en av sikkert ganske mange som da tydligvis har en vidunderunge som skal behandles annerledes en de andre vanlige døde. Det må være et forferdelig gnagsår, og dere mødre som er slik til å henge dere opp i småting som en muffins…SKAFF DERE EN JOBB!!! Dere har tydligvis veeeldig lite å gjøre om dagene det er derfor dere blir slik!!!!!!
  Men veldig morsomt å få lese slike blogger, da får jeg en god latter!!!
  Jaja byfolk sier nå jeg, selv er jeg glad for at jeg bor langt ute på landet!!!

 30. Erlend Erlend
  October 23, 2012    

  Herregud! vet du i det heletatt hva e-stoffer og transfett er? Ikke døm hva andre mater barna sine med, når du selv har slengt deg på denne trenddietten som det ikke finnes noen dokumentert langtidseffekt av. Mattilsynet baserer seg på vitenskaplige data, og anbefaler at 60% av energien du inntar, kommer fra karbohydrater. Ikke kom med at du har lest et sted at lavkarbo er bra, det finnes ikke lange dataserier med forskning på denne dietten. Og alt som skrives om det kan ikke betraktes som noe annet enn synsing.

 31. Tommy Olsen Tommy Olsen
  October 23, 2012    

  Du er da omtrent den mest patetiske morra jeg har vært borti.. Jeeses for en tosk du er…

 32. Anita Anita
  October 23, 2012    

  Jeg er enig i at man skal forvente et sunt kosthold i barnehagen, og mengder med sukker og tomme kalorier i form av loff hver dag etc har ingen plass i en barnehage å gjøre, men melk, juice og hvetemel? Du er jo helt fanatisk, og jo mer jeg leser fra deg så ser jeg av fanatismen har ikke rot i virkeligheten. Den kommer av manglende grunnleggende kunnskaper. Og da blir det egentlig bare latterlig, og ganske trist mht barna.

  Beklager. Men du burde virkelig sette deg ordentlig inn i ting før du uttaler deg.

  Ingen har vondt av litt ekstra godt innimellom, enten det er muffins, pizza eller hva det nå er. Det som barn derimot har vondt av, kanskje aller mest, er fanatiske og overbeskyttende foreldre, som med sitt overdrevne fokus på mat driver barna et meget usunt forhold til mat og egen kropp at de utvikler spiseforstyrrelser. Er det det du vil? Har du det selv, kanskje? Jeg ville ikke blitt overrasket.

  Og muffins trenger ikke være usunt. Kommer an på hva man putter i den, det.

 33. Lisbeth Lisbeth
  October 23, 2012    

  Hei
  Vil bare gi deg en liten tankevekker. Har selv en nabo som er helt hysterisk når det kommer til sukker. Ingen saft/brus, veldig lite godterier, kjeks og is. Når de andre barna i gata koste seg med en is eller kjeks en varm sommerdag måtte hennes barn stå og se på. Det som da skjedde de gangene barna hadde tilgang på dette og mor ikke var i nærheten var at de frotset. I bursdager satt de kun ved bordet og spiste og drakk, mens de barna som da fikk normale mengder hjemme ikke hadde tid til å spise, det var mye morsommere å leke. Er sikker på at de barna fikk i seg mye mer sukker i løpet av en uke enn de barna som fikk lov å spise litt godterier. Alle vet jo at forbuden frukt smaker best. Nei lær barna måtehold med det som er usunt isteden for å forby.

 34. October 23, 2012    

  Jeg lurer også på hvorfor melk er så ille, det fins da mange “magrere” versjoner av melk, hvis det er fettet som er problemet. Svært få barnehager som serverer H-melk vil jeg tro.
  Og gluten, det er jo ikke farlig for barna med mindre de har intoleranse?
  Jeg var på besøk i min gamle barnehage rett før jul for noen år siden, og hadde med ei eske pepperkaker som alle fikk spise av, ville det også være uakseptabelt?

 35. Lise Lise
  October 23, 2012    

  Stakkars ungene dine når det er bursdagsselskap. Da får de vel ikke spise det som serveres, men har med seg egne sukkerfrie og glutenfrie kjeks. Nam, nam. Jeg mistenker at du strever med en spiseforstyrrelse, og jeg kan love deg at barna dine også kommer til å få det dersom du fortsetter på denne måten. Der snakker jeg dessverre av erfaring (min egen mor).

 36. tom tom
  October 23, 2012    

  Herrejemeni nå tror jeg verden går av hengslene alldeles , ville helt klart vurdert å sende en bekymringsmelding på en korka mor, enn en barnehage som gir en unge en muffins.
  gud hjelpe oss for en verden vi lever i lykke til videre

 37. SKF SKF
  October 23, 2012    

  Kjære vene…. Makan til hysteri! STAKKARS ansatte og STAKKARS barna dine. Du er jo langt på jordet virker det som. Tviler på at dersom barnehagen bruker ernæringsterapeuter til å lage menyer de skal bruke i bhg, at de da gir de noe som de ikkje bør få i kroppen sin. Har to barn selv og de har fått det vi spiser fra de var 8-9 mnd, melk, sukker, e-stoffer, fett… you name it. De har ikkje tatt skade av det i det hele tatt. De er sunne og friske barn!
  Kanskje du skal vurdere en time til psykolog…..? Ikke stygt ment, men seriøst??? Og ja, ingen tvil om at du er sær og streng…. idioti spør du meg.

 38. lmf lmf
  October 23, 2012    

  Hvetemel og melk??????????????????????
  Du kan jo ikke kreve at barnehagen skal skifte meny for at det ikke passe ditt nazi opplegg.
  Jeg er nøye selv jeg altså, men herremin det fines en grense for alt.
  Jeg synes synd på barna dine.

 39. Mari Mari
  October 23, 2012    

  Etter å ha lest dette innlegget og deretter sett hva du skriver om på bloggen din har jeg bare en ting å si: Skjerp deg! Jeg er lærer på barnetrinnet, og har sett hva hysteriske foreldre som deg kan gjøre med barn. Greit at du spiser lavkarbo, men barna dine bør få i seg mye mer karbohydrater enn det de får når du forer dem med egg med smør i og shakes med all mulig slags grønne “vidunderpulver”. Denne bloggen er trist lesing fra ende til annen. Regner med at du selv alltid har hatt et anstrengt forhold til mat (spiseforstyrrelser). Har du lyst til at barna dine skal lide av det? Har du lyst til at barna dine skal føle seg annerledes og utenfor resten av livet? Hadde jeg vært læreren til barna dine hadde jeg sendt en bekymringsmelding til barnevernet med en gang. Jeg tuller dessverre ikke…Tenk deg litt om vær så snill.

 40. lettere forferdet lettere forferdet
  October 23, 2012    

  At barne får muffins hver dag er jeg enig i at ikke er spesielt gunstig, men bortsett fra dette virker du som en overhysterisk person som tvinger på barna dine en kost som er både ufullstendig OG unødvendig. Med mindre barna dine er allergiske/intollerante for melk/gluten er det INGEN grunn til å nekte barna brød og melk! Du finner INGEN leger i dette landet som støtter en sånn diett for vanlige, friske barn – og det er det en grunn til.

  Du får ta deg en bolle, og slutte å bli så hysterisk. Din jobb er å sørge for at barna har et godt og uanstrengt forhold til mat, og slik du holder på er du på god vei til å gi barna både spisevegring (fordi de ikke tørr å spise noe som kanskje kan være feil iflg din “fasit”), spiseforstyrrelser og det som værre er.

  Tror det er DU som trenger å søke profesjonell hjelp…

 41. Jeanette Jeanette
  October 23, 2012    

  Synes det er interessant at du mener at en ernæringsfysiolog setter sammen en meny til voksende barn bestående av søppelmat, dette får meg til å spekulere på hva slags utdannelse og kvalifikasjoner du selv har ifh til mat, kosthold og barns ernæringsbehov?

 42. Lilly Lilly
  October 23, 2012    

  Måten du reagerer på er litt hysterisk spør du meg. Sukker er ikke farlig i riktige mengder. Selvsagt skal ikke barn ha muffins til mellommåltid og loff til brødmåltid. Men å la barnet ditt spise veldig annerledes enn de andre barna er ikke nødvendigvis å gjøre barnet ditt en tjeneste. Ingen barn bør bekymre seg for å være usunne eller bli redd for å få i seg sukker eller fett. Dette gjør at barn blir veeeeldig opptatt av mat, mer kresne, usikre på om de tar rette valg og hva vil mamma si når hun hører at jeg spiste en muffins. Jeg vil påstå at du trenger å slakke litt på strikken. Hvis ikke lukter det spiseforstyrrelser i fremtiden.

  Hilsen en med lang fartstid innen fagfeltet.

 43. Richard Richard
  October 23, 2012    

  Hmm… Vel, jeg kunne jo skrevet mye, men det er så vanskelig når hodet rister slik.. Kanskje det gjør det fordi jeg har spist for mye dårlig brød. Det er jo tross alt over 30 år siden jeg ble født, så det har nok blitt mye dårlig brød. Eller kanskje jeg bare rister på hodet over en svært uheldig fanatisme? Litt sånn som de som tror de kan fly (de er som regel påvirket av et narkotisk stoff).
  Jeg har selv barn, og jeg vil nok få min straff i himmelen for å ha gitt henne både juice og yoghurt. Hun får til og med en kindersjokolade på lørdagskvelden (ja, en hel sjokoladebar!).

  Men, når vi likevel er inne på hva våre barn får i seg … Plastikk! Om våre barn tar på plastikk, da er det faktisk en sjanse for at noen stoffer (farlige eller ei) vil komme seg inn i kroppen gjennom huden. Jeg kunne nevnt mange uheldige ting vi mennesker får i oss, men det er så slitsomt med dette hodet.
  Jeg avslutter derfor med å si at vi burde skjerme våre barn for det meste, kanskje ta en del skritt tilbake og kvitte oss med alt vi har rundt oss. Folk levde et langt og friskt liv for tusen år siden og?

 44. Tove Tove
  October 23, 2012    

  Enig med Lilly over her – men jeg vil gå enda lenger. Jeg syns du er ekstremt hysterisk! Nå er vel datteren din såpass liten at hun ikke føler skam på dine vegne, men hva om et par år? Når hun er den eneste som ikke får? Hva med bursdager? Hvorfor ikke finne en gyllen middelvei?
  Dette vet jeg nemlig litt om! Flere barn i slekten vår har diabetes fra barndommen av (grunnet arv, ikke miljø). Det er ikke mye kult å ikke kunne spise og drikke det som andre barn spiser og drikker. Hvis mamma på toppen av det hele går helt bananas for en muffins…? Det er så vanskelig å vokse opp i dag – mobbing og isolering av enkeltindivider. Barna dine er sikkert sterke, men kjære deg, finn en gyllen middelvei!!

 45. Silje Silje
  October 23, 2012    

  Les disse blogpostene:
  http://www.piasverden.com/2012/08/infoskriv-til-lreren.html
  http://www.piasverden.com/2012/10/bnna-pa-tur-melding-til-lreren.html
  Kjenner du deg igjen?
  Du bør tenke over hva du driver med! For barna dine sin skyld (og for de stakkars ansatte i barnehagen…) Har du lyst til å bli hun skrullete mora som lærerne snakker om på lærerværelse etterhvert?

 46. Fornuftigsopp Fornuftigsopp
  October 23, 2012    

  Det er utrolig skremmende hvordan du reagerer på dette. Mødre som deg begynner å bli et massivt problem for generasjonene som vokser opp nå. Det er jo såvidt unger i det hele tatt får smake på sukker i helgene! Jeg hadde skjønt deg om barna dine hadde fått sjokolade og kake servert til måltidene, men en muffins i ny og ne, brød som ikke er av den dyreste sorten, melk, yoghurt og juice? Er det forferdelig?? Å nei, nå kommer sikkert barnet ditt til å DØ AV DIABETES! DEN FÅR MELK :O

  Jeg så også du hadde skrevet noe om spiseforstyrrelser av usunn mat lenger opp…Det er netopp her problemet dine barn kommer til å støte på. Det er barn som vokser opp under ekstreme sunnhets regimer hjemme som ender med midoppfattede synspunkter på mat, frykt eller altfor stor trang til sukkerholdige produkter. Jeg håper virkelig du ikke er en av de mødrene som nekter barna sine godteri eller noe søtt i bursdager. Kake og godt gir barn en sosial sammenknytning med hverandre når de er i selskaper osv.

  Ikke få panikk. Ro ned, og tenk at det ikke er rottegift barna dine får. Det er faktisk bare snakk om uøkologisk brød og et lite dryss med sukker. Ikke andre verdenskrig.

 47. Tøys og tull! Tøys og tull!
  October 23, 2012    

  Dette her er bare tøys. At du passer deg for transfett og sukker er en ting; at du med vilje utsetter dine barn for forskjellsbehandling er noe helt annet. Å stå og se på at alle de andre barna spiser et kakestykke hvis det er bursdag, får et glass juice (noe som er sjeldent og spesielt der jeg jobber) eller lignende gjør bare at barna dine ser forskjellen, og naturligvis synes gresset er grønnere på den andre siden.

  Det er ikke noe galt i grovbrød eller sunne pålegg. Ei heller i å unngå juice full av sukker, yoghurt proppet med sukker og dritt og alt det der, men skjerp deg! Dette er hysterisk og overdrevent, og du overlemper _din_ frykt på barna dine. Ønsker du virkelig at dine barn skal vokse opp og være så misantropisk til verden og hysterisk ovenfor hva de kan/ikke kan spise som du selv er?

  Hvis dette er et problem for deg går det an å snakke med barnehagen og se om man ikke kan gjøre noen endringer (sunnere brød, frukt istedenfor juice fra konsentrat, osv). Forvent derimot ikke at de skal gå imot samtlige kostholdsråd fra staten fordi du har funnet ut at gluten er livsfarlig! Du har et ansvar for at voksende, aktive kropper skal få i seg det de trenger, og det har de også når _du_ setter dem i barnehage.

  Tenk deg litt om og se om ikke en “gylden middelvei” er litt bedre.

  Mvh.
  Barnehagearbeider.

 48. Balansert blivende mor Balansert blivende mor
  October 23, 2012    

  Jeg skjønner ikke at folk blir så hissige over at noen er mer strenge enn andre. Selv opplever jeg ikke Melissa som hysterisk, kun at hun setter ting på spissen og kanskje er oppgitt over at andre ikke respekterer hennes ønsker når det gjelder hennes egne barn. Har selv jobbet i barnehage og der fikk ikke alle barna spise det samme, og det var absolutt ikke noe problem for noen av dem. Så lenge vi voksne ikke gjorde noe ut av dette. Ikke alle barna likte det de fikk servert heller, da måtte man improvisere noe annet. Sånn er det bare.

  Dette er ikke i Norge da, og jeg er enig i at barna i Spania får for mye “søppelmat”. Det går i sjokolademelk med mariekjeks eller muffins, og brødpinner som dyppes i flytende sjokolade. Og da kan jeg skrive under på at ungene ofte ikke vil ha mat når de kommer hjem. De er også høye på sukker og blir veldig vanskelige å ha med å gjøre. Svært få får tålmodighet nok til å vente på måltidene og krever noe rett før maten er ferdig. I det hele tatt får de ødelagt apetitten i løpet av dagen.

  Da jeg vokste opp kjøpte aldri foreldrene mine brus og godteri som de hadde i skapet, det var kun på lørdager vi fikk noe snop og det som var igjen på søndag fikk vi lov til å spise opp. Utenom det var det melk og vann, og kun saft utenom. Så selv har jeg ikke den vanen å ha brus i skapet, og det er mange på min alder (31) som har det.

  Så, nå kan hysteriske bollespisere roe seg litt ned og la folk ha egne meninger, i sin egen blogg. En del av dere har nok bare litt dårlig samvittighet pga eget kosthold og mener dermed at andre er hysteriske. ;P

 49. Stian Nilsen Stian Nilsen
  October 23, 2012    

  Dæven… Du er jo psycho! Jeg synes oppriktig synd på ungene dine som fikk utdelt så kjipe kort på hånda (deg som mor).

 50. October 23, 2012    

  Jeg er også opptat av å gi min unge sunn mat, men det må være en grense. La barn får lov til å være barn!!!! En muffins i ny og ne skader vel ikke? Jeg tviler sterk på bhg gir ungene muffins hverdag. Synes synd på de som jobber i denne barnehagen. Kan ikke du la ungene dine være hjemme så får alle mindre å gjøre? Du slipper å skrive lapp og barnehagen slipper å huske og passe på hva de kan og ikke kan gi ungene dine. For en hysterisk dame!!!!

 51. Nikolai Hoftun Nikolai Hoftun
  October 23, 2012    

  Du er for streng.

  Muffins kan ses på som godteri. Det er vel bare positivt å få godteri en gang i blant? Etter hva jeg leser, får han sikkert ikke det fra deg.

 52. Barnehagedame Barnehagedame
  October 23, 2012    

  Tenk å være et år og allerede utenfor fellesskapet! De fleste barnehager har et normalt, nøkternt kosthold og fokus på fellesskap rundt måltidet.Det er viktig for at barna skal utvikle et normalt forhold til mat. Samtidig er det viktig for utvikling av sosial kompetanse og følelsen av å være del av et fellesskap. Foreldre som lager strenge dietter for barna sine uten at det er snakk om allergier er med på å holde disse barna utenfor dette fellesskapet. Barnehagen er nødt til å forholde seg til den jevne linje, og kan ikke hoppe etter fanatikere. Dersom du vil at barna dine skal vokse opp som sterke,sosiale individer med et godt og avslappet forhold til mat så vil jeg anbefale deg å gi litt slipp på denne fanatismen og la barna dine spise det samme som de andre barna i barnehagen.

  Jeg synes ikke du er for streng, jeg mener du har et problem som du nå overfører til barna dine. Pass deg for det.

 53. Mat og helse lærer Mat og helse lærer
  October 23, 2012    

  Kjære vene. Igrunnen rart at mine tre unger har overlevd å vokse opp, med den maten de har fått. LITT ekstremt, dette vel??

 54. Charlie Charlie
  October 23, 2012    

  Jeg er legestudent ved UiO(siden 2009), og viste blogg-innlegget ditt til legene ved UiO. Alle legene konkluderte med det samme. Du trenger kunnskap når det gjelder kosthold til barn.
  Når du fjerner viktige næringskilder som melk og gluten, fjerner DU viktig næringskilder til dine barn. Den eneste grunnen til å fjerne melk og gluten fra kostholdet er hvis man er intolerant eller allergisk.
  Huff, jeg blir frustrert når folk får uttale seg offentlig om ting de ikke har kunnskap om, folk som deg!
  Håper noen hjelper deg.

 55. Pedagogisk leder Pedagogisk leder
  October 23, 2012    

  Jeg er enig i de som går imot deg og stiller spørsmål ved hvorfor du er hysterisk. Tenk på hva du overfører til dine barn, gir du de ikke gluten eller melk, kan de nettopp få allergier utifra mangel på dette senere. Men grunnen til at jeg kommenterer er at du har valgt å gå ut med dette og skrike og hoie, men du forklarer ikke hvorfor de ikke skal ha melk eller gluten eller sukker. Det provoserer meg, at du skriker om at dere får ikke gi ungen min dette også ikke forklare oss lesere om hvorfor nettopp dette er fyfy.
  Har du først gått ut med det som en offentlig person, må du smake på kritikken og svare.

 56. Maria Maria
  October 23, 2012    

  Da jeg leste dette innlegget ble jeg svært bestyrtet og forferdet. Det er bra at du vil det beste for barnet ditt, men jeg tror du har misforstått en del når det gjelder kosthold. Ut ifra hva du skriver at barnet ditt ikke får spise, er det tydelig at du holder barnet på en streng lavkarbodiett. En lavkarbodiett kan være en god kikkstart for overvektige voksne til å starte en slankekur, men er på ingen måte sunt å leve etter på lang sikt. Spesielt ikke for små barn. Jeg er biokjemiker, og har lang erfaring i hvordan de ulike prosessene i kroppen fungerer. Jeg er helt enig i at barn ikke skal ha unødvendig mye sukker, som f.eks. brus og godteri. Men barn er svært aktive, og mange av prosessene i kroppen krever sukker. Hjernen drives bl.a. utelukkende av glukose.Ved å nekte barnet ditt totalt karbohydratholdig mat hindrer du faktisk barnets utvikling. Melk og gluten er på ingen måte skadelig for barn, med mindre de er inntolerante eller allergiske mot nettopp disse produktene. Derimot tilfører melk mange viktige næringstoffer som barnet trenger for å vokse seg stor og sterk. Yoghurt inneholder også mange næringstoffer. Man bør selfølgelig unngå de mest sukkerholdige yoghurtene (og i hvert fall de som er tilsatt kunstige søtningstoffer), men en yoghurt om dagen er sunt, ikke skadelig for barnet. Det samme med juice. Ett glass juice om dagen tilfører barnet en rekke vitaminer, men man bør ikke overdrive. Alt med måte. Det frustrer meg også at du drar alle e-stoffer over en kam. E-nummere er bare et nummeringssytem for å slippe å skrive fulle “kjeminavn” på pakken. F.eks. så er E-101 Riboflavin (et B-vitamin), C-vitamin er E-300, og beta-karoten (som er forløper til vitamin A) er E-160 a. Det som er ekstra skremmende med innlegget ditt er at det er veldig velformulert og gir inntrykk av at dette er noe du virkelig har peiling på. Noe som kan få andre til å følge ditt eksempel. Man bør unngå unødvendig mye sukker, som godteri m.m., men barn skal IKKE gå på lavkarbo diett. Det kan hemme utviklingen deres. Jeg håper faktisk at barnehagen står på sitt. P.S. Melkepulver er ikke syntetisk, og i hvert fall ikke farlig. Det er bare tørka ekte melk.

 57. Stein Stein
  October 23, 2012    

  Hvorfor ikke juice, brød og melk? Det er da en noe sær, trangsynt og tildels farlig holdning? Dette innholder viktige vitaminer, mineraler m.m.. Fibrene i grovt brød er sunt for fordøyelsessystemet. Gir du gutten piller for alt dette i stedet?

 58. Hilde Hilde
  October 23, 2012    

  Er det du skriver ment seriøst? For da er du en av disse mødrene (heldigvis ikke mange av dem) som vi som arbeider i skole og barnehage snakker om når vi har lunsj. En av de mødrene vi blunker bak ryggen til når de kommer farende inn i barnehagen eller i skolegården. En av de mødrene som ingen liker (hverken ansatte i skole og barnehage), som alle himler med øynene og fniser av. Takk for at du gir oss som jobber i barnehage og skole noe å snakke om og le høyt av i det du går ut av døren.

 59. Stein Stein
  October 23, 2012    

  Beklager. Feil kjønn! *jenta*

 60. 1gangsmor 1gangsmor
  October 23, 2012    

  Ehhh….. Noen som sa hysteri og dobbeltmoral??? Du skriver ikke noe om hvorfor melk og gluten er fy… Og heller ikke om hvordan type muffins det er. matmuffins er jo gjerne grove og helt grei mat… Leste litt om vannkefir og det er jo ikke bra og gi til barn!!! Stevia er mye mer skadelig for barn enn vanlig sukker (gjelder også aspartam ol.)Og at det faktisk er alkohol i det…. tror du må sette deg ned og lese litt om kost og diverse stoffer jeg. Vet også om barn som utvikler det motsatte av diabetes fordi de ikke får noe sukker. Jada… vet det er sukker i frukt, og det regner jeg med barna dine får, men en youghurt i ny og ne eller vanlig muffins eller tilogmed en sjokolade er faktisk ikke skadelig! Det mener jeg viser mer sundt og normalt kosthold en det fanatiske kostholdet ditt!

 61. Anders Anders
  October 23, 2012    

  Jeg forstår utgangpunktet ditt, du ønsker ikke at barna dine skal utvikle allergier som deg selv. Syns også det er mye “tullete” kommentarer her, både negative og positive, som er synd fordi det overskygger for det som kunne blitt en interessant debatt.

  Det er mange veier til en sunn livsstil, sunnhet er ikke bare å spise sunt eller mosjonere. På samme måten som alle “helseguruer” sier at god fysisk helse gir bedre psykisk helse, gir også god psykisk helse bedre fysisk helse.

  Har du for eksempel tenkt over hvilke negative effekter det kan ha på din egen helse at du lar deg bli bekymret, opprørt, eller irritert over noe såpass lite alvorlig som denne saken? Disse holdningene er du også i ferd med å overføre til barnet ditt. Holdninger som kan påføre barnet ditt unødig stress. Dette stresset kommer i tillegg til påkjenningen det kan være for barn å føle seg annerledes.

  Barn som vokser opp med allergier syns ofte det er ubehagelig eller flaut å måtte ha “spesialbehandling”, men heldigvis for dem vil de fleste andre barn forstå det når man opplyser dem om at man har allergier. Jeg er desverre mindre sikker på at noen vil forstå det når barnet ditt forklarer sin spesialdiett med at: “mamma har ortoreksi”. (Ortoreksi / Orthorexia Nervosa er ikke en offisiell diagnose enda, men et begrep som blir stadig mer aktuellt)

  Jeg har ikke for vane å kommentere blogginnlegg, men kom over dette på “Lesernes VG”, og ønsket å legge frem min mening om hvilke negative helseeffekter ditt fokus på “helse” kan ha for både deg selv og barnet ditt.

  Lykke til videre, jeg håper du tar noe av dette innover deg, du er utvilsomt en ressursperson, med riktig fokus kan barna dine få stort utnytte av deg.

  Mvh. Anders, Psykoterapeut.

 62. seriøst? seriøst?
  October 23, 2012    

  Herregud, dette er jo bare skummelt å lese. Jeg syns forferdelig synd på dine barn som må vokse opp med en sånn mor, tenker du i det hele tatt på hvordan dette oppleves for dem? Du trenger hjelp, ingen tvil om det.

 63. Silje Silje
  October 23, 2012    

  Kjenner jeg blir rimelig opprørt på Melissa sine vegne. Det er greit å si sin mening, men noen av dere, makan til språk! Jeg tror dere som kommenterer på denne måten kan og har satt seg veldig lite inn i ernæring og skadevirkninger av f.eks sukker. Når det gjelder gluten kan for mye av dette føre til cøliaki, spesielt om man er disponert for det(jeg har det selv). Se f.eks forbrukerinspektørene på nrk, de hadde et program om brød. De tilsetter ekstra hvetegluten i brød, og dette kommer nå etterhvert til og kuttes ut fordi d kan trigge cøliaki hos barnet. Men for all del, for dere som ikke synes dette gjør noe for barnet… Lignende ting som dette kan sies om melk og sukker. Som sagt, syns dere som har disse usakelige kommentarene burde satt dere inn i ting før dere sier noe. Og dessuten, hva er galt med å ville det beste for barnet sitt? Og sier man ikke fra, så blir d ikke bare litt sukker her og der. Nei, da blir det i barnehagen, i bursdag, hos besteforeldrene osv osv. D kan fort bli ganske mye mer enn den ene muffinsen…. Jeg lever ikke selv så strengt som Melissa, men jeg er veldig interessert i ernæring og hva mat gjør med kroppen vår. Dette har jeg blitt pga mange plager m kroppen, som det ikke er tvil om at kommer av mat. Dessuten så respekterer jeg de som lever anderledes enn meg, og ikke minst applauderer jeg Melissa som vil det beste for seg og sin familie!

 64. Lene Lene
  October 23, 2012    

  Dette må være kødd :)) ha ha ha !!!

 65. October 23, 2012    

  Er glad du ikke er mora mi! Snakk om fanatisk helt inn til beinet, men….
  Tenker på barna når de blir tenåringer og får litt mer fritid uten at Mor hauker over hva de både spiser og drikker til enhver tid. De kommer til å prøve ut ALT, og i mengder. Og slike trøblete forhold til mat i tidlige barneår, kan føre til stooore problemer med mat når de blir eldre. Mat skal være hyggelig, ikke farlig. (når jeg tenker etter, kommer du nok til å stå klar med blodsukkerapparat og glass til urinprøve når de blir eldre og utenfor din kontroll)…

  Å fjerne gluten fra kosten uten at man har påvist cøliaki, skal ikke forekomme. Selv de gangene man har mistanke om cøliaki, får man ofte ikke lov av lege og spesialister til å starte på diett før blodprøver og tarmbiopsi er gjennomført.

  Det jeg får ut av å lese ditt innlegg, er at barnemishandling og omsorgssvikt kommer i mange varianter… Og jeg hadde ikke blunket engang om jeg hadde fått mulighet til å tipse barnevernet. La barn være barn, de blir ikke ødelagt av fett og sukker, -i normale mengder.
  Og om du har såååå stor trang til å kontrollere og ha makt, undertrykke folks daglige behov, gi de grunnlag for både spiseforstyrrelser og depresjoner, kanskje du burde vurdere å bytte jobb, -NAV hadde passet deg perfekt!!

 66. Rebecca Rebecca
  October 23, 2012    

  Jeg kan til en viss grad forstå deg, men å være helt hysterisk på alt synes jeg personlig er litt voldsomt. Hva med å møte barnehagen halveis? Istedenfor å nekte barnet ditt alt mulig, hva med å si de kan få yoghurt naturell med bær (da synes jeg du selv burde stå for det, det er faktisk ikke bare bare for barnehagen å ta hensyn til alle foreldrene sin krav), at de kan få brød/rundstykker/polarbrød (det er faktisk mulig å lage selv) som er tilpasset deres kosthold? Og av og til får de muffins, juice, kjeks.

  Det eneste du får ut av å nekte barna dine alt mulig er barn som går i mot alt det du har lært dem når de blir eldre 😉 Alt med måte er det noe som heter!

  (Ikke at jeg skjønner at noen hevder stevia er så ille. Det er da naturlig sist jeg sjekket. Men barn dør faktisk ikke av litt sukker av og til. Ikke du heller. Og det motsatte av diabetes ser jeg noen kommenterer *ler* Det er m.a.o flere her som burde lese litt ernæring :))

 67. Bjørn Bjørn
  October 23, 2012    

  gale gale mennesker er dere som nekter barna normal sunn og variert kost.

  FY SKAM DERE!! blir virkelig sint av å lese slik jævla dritt.

 68. Silje Silje
  October 23, 2012    

  Enig med balansert blivende mor!

 69. kjetilB kjetilB
  October 23, 2012    

  Herrejemini !!!
  Dette er det mest bisarre og tullete jeg har sett på internett, tror jeg!!
  Bare å lese om alt den hylinga angående melk og melkepulver… for så litt lenger å lese at jentungen “liker veldig godt skinke og ost i en rull i hånda” … ost? OST??? Hva er ost laget av da??
  Skulle til å skrive fehue, men det ville være særdeles nedverdigende for det flotte feèt som gir oss, og som alltid har gitt oss, god og skikkelig mat!!

 70. Tonje Tonje
  October 23, 2012    

  Syns det bare virker som du har for lite å bruke tiden din til… Håper egentlig det hele er en dårlig spøk

 71. Nordmann Nordmann
  October 23, 2012    

  Det virker som en del av de som kritiserer deg her ikke har
  fått med seg at dette er en barnehage i Spania og ikke i
  Norge.Tviler ikke på at kosten er den del annerledes der
  enn hva vi er vant med i Norge. Så kanskje du har god grunn
  til og reagere likevel 🙂

 72. Christine Christine
  October 23, 2012    

  Jeg syns du er kjempetøff!:D

  Jeg har ikke barn enda, men hvis jeg får det en gang i fremtiden er det ikke snakk om at barnet mitt skal få melk. Jeg bare håper at synet på melk som “noe av det sunneste” en kan drikke, har blitt avlivet innen den tid.

  Siden jeg ser så mange som reagerer på dette, hadde det vært kjempemorsomt om du hadde skrevet et blogginnlegg om melk, eller repostet et hvis du har skrevet om dette tidligere.

 73. Nikolai Hoftun Nikolai Hoftun
  October 23, 2012    

  Du er for streng.

  Muffins kan ses på som godteri. Det er vel bare positivt å få godteri en gang i blant? Etter hva jeg leser, får han sikkert ikke det fra deg.

  Var feil i eposten…Mener det samme.

 74. skrulla skrulla
  October 23, 2012    

  For en hysterisk gal mamma. Stakkars, stakkars barn. Jeg har levd på det kostholdet du hater som pesten i 42 år og aldri vært syk. Melk, brød, jogurt og juice er viktige ingredienser i et normalt og variert kosthold. Hva blir det neste- at du tar med deg egen mat i barnebursdager eller nekter barna og gå på grunn av transfett, at barna dine ikke kan overnatte hos jevnaldrende fordi der må de spise brød med melk og juice osv.

 75. Lena Lena
  October 23, 2012    

  Hei
  E helt enig med mor her. Det som bli servert her e søppelmat å ska itj serveres te små oinga. Skjerp dåkk dåkk som ty ho overreagere hær, å skaff dåkk litt kunnskap først!!! My rart folk.

 76. Trallala Trallala
  October 23, 2012    

  Herlighet så streng du er,kansje du kan starte din egen suuuuper strenge og hysteriske sunn barnehage så får du gjøre hva du vil.
  En kan vel ikke kreve slikt av en barnehage som DU har valg å ha dine barn i!Du kan jo også ha barna hjemme da vel så kan du putte i dem hva du vil,det du holder på med er jo ikke sunt for psyken deres….de holdes jo utenfor!

 77. Har det tørna Har det tørna
  October 23, 2012    

  Stakkars deg, for noen HUGE transfett problemer du har. Bruk heller energien på noe annet enn å terrorisere barnehageansatte. Håper virkelig at du er alenemor- stakkars mann/kvinne som har barn med deg

 78. charlotte charlotte
  October 23, 2012    

  Patetisk! Du vet kanskje ikke at f. eks melk (kalsium) er viktig for skjelettet og tennene?

 79. evy evy
  October 23, 2012    

  jeg sier bare, stakkars barnet ditt! Tror du ikke når det blir større at det da kommer til å hungre etter alt dette som du nå forbyr det? Hvordan tror du det føles å stå utenfor når alle andre får? Det er ingenting galt med juice, melk og yoghurt, så lenge ungene pusser tennene godt, faktisk er dette bedre enn mye annet mellomføde….jeg sier bare; ro deg ned et par hakk “supermamma…”

 80. Pjolter Pjolter
  October 23, 2012    

  Jeezes…. Paranoia og hysteria!Om dette er seriøst, gjør du langt større skade på barna enn all den dritten du tror er i maten som serveres. Barn skal vokse opp med et sunt forhold til mat og det å spise variert – ikke læres opp til at mat er noe skummelt man er nødt til å sjekke innholdfortegnelsen på før man putter det i munnen. Man skal spise sunt, men kunne unne seg goder i ny og ne. Det er ingenting galt med gluten, melkepulver, melk eller sukker for den saks skyld i et normalt kosthold – ei heller fett. Du står for meg som en hysterisk mor, som påtvinger dine egne barn helseskadelige dietter som overhodet ikke hører hjemme i et barns kosthold. Du må være barnehagens og etterhvert skolens mareritt….Den hysteriske moren alle prater om bak ryggen du vender til dem. Dine barn har herved min dypeste medfølelse!

 81. Tio Tio
  October 23, 2012    

  Synes det er viktig at barnehagene rundt om i landet har fokus på et skikkelig kosthold. Et kosthold med fisk, fiberrike kornprodukter, skikkelige meieriprodukter og masse frukt og grønt slik at barne får energi til å være barn. Virker som din barnehage har et litt dårlig fokus på kosthold, så skjønner du blir irritert når de serverer barne ditt ferdigbrød, men alt med måte. Synes du stiller litt for mange krav til de i barnehage, for det er dessverre ikke slik at de har en voksen per barn. Det å jobbe i barnehage krever utrolig mye av deg som person, du må være hundre prosent tilstede hele tiden og ha kontroll på alt som skjer rundt deg. Synes ikke du skal være så strenge med barnas kosthold, klart det er viktig å spise skikkelig mat, men pass på så du ikke gjør mat til noe vanskelig for dine barn.. Forstår at du bare prøver å være en god mor, men ikke blir hysterisk, ingen tjener på det i lengden. Synes du skal foreslå for barnehagen at de generelt skjerper inn rutinene. Jobber litt i en barnehage selv hvor jeg synes de har gode rutiner på dette med mat. De lager brød fra bunnen om morgenen, skjærer opp frukt hver dag, har fiske måltider og når noen har bursdag kan de velge mellom fruktspyd, nachos og hjemmelaget pizza. Endel hvetemel her, men lite sukker og halvfabrikat. Hvis du vil fortsett å være like hysterisk er nok det lettest å si at barne ditt har gluten og laktose intoleranse, for da kan ikke de i barnehagen si noe på dine krav 😉

 82. Iselin Iselin
  October 23, 2012    

  Jeg er vokst opp med brødskiver, melk, juice og vanlig middagsmat. Fikk også kjeks og saft innimellom. Og litt kake og godteri i helgene. I dag er jeg 25 år, og har fortsatt det samme kostholdet. Og nå kommer det “spesielle”: jeg har faktisk overlevd helt fint, og har i dag ingen helsemessige plager av noe slag!! Selvsagt er det ikke sunt med mye sukker og fett hver dag. Men å servere ungene mat i barnehagen, som har vært ansett som normal mat i generasjoner, og la de få kose seg med noe godt innimellom, er INGENTING å hyle og skrike over. Alt med måte, sier nå jeg.

 83. October 23, 2012    

  Nå har jeg ikke lest alle kommentarene, men selve innlegget ditt var ikke lett å forstå om var ironisk eller ikke?

 84. Cath Cath
  October 23, 2012    

  Dette er bare sykt.. Å presse ned DIN diett på barna dine er idiotisk.

  Jeg er for sunn mat i BHG, men en plass får grensa gå. La barn få være barn!!

 85. Malin Malin
  October 23, 2012    

  Syns det er litt morsomt å se alle dere “eskperter” som er enige med bloggskriveren (Melissa?) gir beskjed om at man må sjekke fakta før man uttaler seg. Nå er det mange her som ikke har peiling på hva de snakker om, men det er også et par leger/ernæringsfysiologer o.l som uttaler seg. Jeg vil tro de vet bedre hva som er bra for kroppen enn dere? De har tross alt mange års utdanning bak seg.

  Jeg kan ikke se hvorfor melk og gluten skal være farlig for et barn (kun i tilfeller med allergi, som andre har nevnt over her). Men så skal det også sies at jeg er sterk motstander av det “brøet” som selges i butikken – bare luft jo. Ikke kan det kalles grovt heller. Så klart finnes det flere forskjellige varianter av “kjøpe-brød”. Men om Melissa her har så store problemer med at barna hennes får i seg gluten/hvetemel må hun da vel greie å bake et brød uten hvetemel? Og hvis det er glutenet hun er redd for er det fult mulig å bake glutenfrie brød! Nå sier jeg ikke at det vil være det beste for barna, jeg sier bare at det er en mulighet.

  Melissa har noen gode synspunkter, men jeg syns det hele virker lettere hysterisk. Barn (og voksne) trenger et sunt og variert kosthold. Dette er det foreldrenes ansvar at barna får. Som mange andre nevner her, er det også en stor risiko for at barna når de blir eldre føler for å gå mot mamma og pappa. De vil prøve nye ting, og kommer nok til å prøve å spise “usunn søppelmat”. Det er ikke så gøy å være den enste som ikke kan spise det “alle” de andre spiser.

  Om man skal være redd for alle tilsettningsstoffer og alt mulig skummelt i mat, vil det til slutt ikke være noe som er “trygt” og “bra/sunt” og spise. Man kan jo få spiseforstyrrelser av mindre. Når det kommer til bhg, finn en gylden middelvei – møt hverandre på midten. Barna kan da umulig ha godt av å spise bare pålegg?

  Mvh helsepersonell under utdanning.

  • October 24, 2012    

   Jeg baker brød hjemme så de får ikke bare pålegg uten brød. I dag tidlig for eks spiste de surdeigsbrød med ost og skinke. Gikk ned på høykant. I surdeigsbrød er gluten brutt ned. Du kan lese mer om surdeig her om du vil.
   Ja, selvsagt vil de prøve søppelmat (de har jo smakt på junkfood mange ganger allerede) når de kan, og det er greit for meg. Men hva som er blitt misforstått her er at under vårt tak gjør vi vårt beste ved å gi barna våre ren og naturlig og sunn mat. Det er ikke snakk om å kontrollere barna, heller gi dem en god start på livet så får de ta avgjørelsene selv når de blir større.

 86. Nordmann73 Nordmann73
  October 23, 2012    

  Skulle likt å sett de ungene som tar skade av et par mariekjeks og et glass melk. Dette er patetisk! Stakkars unger!!! Jeg håper for barnas skyld at dette innlegget var ironisk ment.

 87. Jay Jay
  October 23, 2012    

  Merkelig.. Ser bare svar på det som er positiv tilbakemelding.. Så ikke den komme…

 88. barnehage-mamma barnehage-mamma
  October 23, 2012    

  Jeg synes virkelig synd på barna dine, og de ansatte i barnehagen, hvis dette innlegget er seriøst ment.
  Du bør søke profesjonell hjelp snarest, og få orden på mathystriet/spiseforstyrrelsen din før du ødelegger barna dine fullstendig… dette grenser nesten til omsorgssvikt i mine øyne… Barna dine kommer aldri til å føle seg som en del av fellesskapet, tipper andre foreldre vil vegre seg for å be barna dine i bursdager i frykt for hva slags idiotiske krav du kommer med på hva de skal spise, og de kommer til å få et forferdelig vanskelig/usunt forhold til mat.
  Stakkars, stakkars barn! Du burde skamme deg!!!!

 89. Marie Marie
  October 23, 2012    

  Dersom barna dine ikke tåler hvetemel eller melk, så ser jeg VIRKELIG ikke problemet! Sukker går greit i små mengder, f.eks bare på lørdager. Men du er virkelig hysterisk. Jeg synes synd i ungene dine. Synes det er fint at du er nøye og påpasselig over hva barna dine får i seg, men dette er å tøye grenser. Muffins i barnehagen er for min del greit så lenge det ikke skjer oftere enn 1 gang i uken. Å ja, de kunne godt byttet ut transfettet eller byttet leverandør. Men du er hysterisk.. beklager altså!

  • October 24, 2012    

   Min eldste tåler melk dårlig, og det tok 2 år før hun kunne spise en vanlog yoghurt uten å bli dårlig i magen og få utslett i ansiktet. Jeg tåler kumelk dårlig jeg også men kan fint spise melkeprodukter innimellom om jeg ikke overspiser på det.
   Og de dagene jentene mine har spist kaker og muffins osv i bursdager ender de opp med vondt i magen og løs mage resten av ettermiddagen.

 90. F F
  October 23, 2012    

  Hadde nå nordmenn enda stått opp for noe som betyr noe, f.eks. kvinners, homofile, minoriteter og annerledes tenkendes rettigheter.

  Det er lett å være tøff, modig og “sterk” (som det jo heter om kvinner som står for et eller annet) i forbindelse med ting som er ufarlige, som f.eks. kosthold i barnehage.

 91. Dan Dan
  October 23, 2012    

  Høyst sannsynlig er du helt sprø i hue, men rumpa di er jammen lekker! Flere bilder av den, takk!

 92. Oppgitt Oppgitt
  October 23, 2012    

  Meanwhile in Africa………………

 93. Erik Erik
  October 23, 2012    

  HALLO?

  Du høres ut som en psykopat som ALDRI skulle hatt barn! ALDRI!

 94. Line Line
  October 24, 2012    

  Hvilke regler og grenser har du satt for når dattera di får lov til å bli fingret av andre gutter senere i livet? Må hun og gutten spørre deg først? Og forlanger du håndvask, negleklipp og karakterbok?

  Fy pokker for en sprø mor du er! Du er klin hakke spenna gær´n! Vet du ikke at vi lever i et forurenset samfunn hvor det er best å spille på lag med omgivelsene fremfor å “skjerme seg” som en indinanerstamme i Amazonas? De indianerne blir jo dausjuke av å håndhilse på det hvite mann!

  Du er syk syk syk! Gå og få deg et godt ligg, det trenger du og det er veeldig lenge siden sist, og det vet du så veldig godt selv!

  • October 24, 2012    

   Love you comment! 🙂

 95. Mindy Mindy
  October 24, 2012    

  Trudde detta var ett dårlig, ironisk innlegg om hvor hysteriske og hjernevaskede noen mennesker faktisk kan bli, men når jeg leste kommentarene, så skjønte jeg at det var det jo ikke.
  Nå kjenner ikke jeg deg, og det er antagelig like greit, for vi blir nok ikke enig her. Og utifra ett innlegg, har jeg ingen rett til å dømme deg heller. Men du virker såpass ute, at jeg måtte bare få ytre min mening.
  Neida, barn skal ikke ha for mye sukker, fett(transfett), og kunstige tilsetningsstoffer, og muligens ikke spise muffins hver dag heller, det er det forresten ingen som burde, men å nekte de sunn mat, som melk og juice faktisk er, i moderate mengder, er skremmende.
  Jeg frykter barna dine kan ta mer skade av dette, altså dine holdninger til mat, enn du er klar over.
  Alle vil det beste for sine barn, også jeg som har en datter selv på 2 år. Men å lære de, skremme de, om hvor farlig enkelte matvare-grupper kan være, som du faktisk gjør her, er ikke bare ekstremt, men jeg tror nok også det vil virke mot sin hensikt.
  Du er også med på å få de til å føle seg utenfor alle andre, fordi dere lærer barna deres ting som barn i den alderen ikke kan forstå, og som derfor vil styrke følelsen av at de er utenfor det felleskapet som de er en del av i nå barnehage og senere skole. De sitter nå og ser de andre barna spiser den samme maten/mellom-måltidet, mens de selv ikke får ta del i det. En 2 åring forstår ikke hvorfor sånn mat er usunt, de forstår bare at de ikke får lov, og vil derfor på sikt føle seg anderledes og senere muligens også sære.
  Er de allergiske, er det nå en ting, de ville fortsatt ikke forstå, men på sikt ville de det og da har de en akseptabel grunn å forholde seg til, men det skrev du ingenting om, så derfor går jeg ikke utifra det.
  Du skriver at du går mot strømmen, men du går også mot all sunn fornuft. Jeg foreslår at du leser kommentaren til “Maria”, en biokjemiker, som skrev inn til deg ca 20:00. Jeg foreslår at du leser den opptil flere ganger, for der får du vite mer enn alle de bøkene du antagelig har lest til sammen.

  • October 24, 2012    

   Hei Mindy

   Vi kan ikke regne med at alle kan blir enige til slutt. Og det vi må respektere, at vi har alle forskjellige meninger.
   Jeg skal finne kommentaren til Maria og lese den ja. Jeg sier jo ikke at jeg har bedre kunnskap enn noen her, men jeg kjenner at jeg vil følge innstinktet mitt når det gjelder mat.

 96. Ma-i Ma-i
  October 24, 2012    

  Mindy et all!
  HALLO DET ER SPANIA!!!!
  Skal si at alle dere som sier at la barnet få maten, og i Norge, Helosetilsynet osv.. HALLO SPANIA , ikke Norge.

  Og ja, HVER dag får de sukkermat til måltider der. Dere ville alle bli sjokkert og nektet deres barn å spise den maten.

  Boller og kjeks med sjokolademelk eller sukret juice hver dag er hverken sundt eller noe å vokse seg sterk på.
  Lurer på om noen av dere egentlig vet hvodan matkulturen er på kontinentet når dere uttaler dere slik dere gjør.

  Det finnes ikke likt som Norge ihvertfall. Og kjeks og boller er ofte både frokost og mellomåltid. Sukker, transfett og tomme kalorier , melk tilsatt både det ene og det andre.

  At melk er så sunt er vel kansje litt vanskelig å dokumentere med siden flere milliarder av jordens befolkning lever helt fint uten melk å drikke. Og vi i Norge det landet det drikkes mest melk i er på toppen av benskjørhet.

  Bra jobbet for barna sine Melissa. Stå på!

 97. Silje Silje
  October 24, 2012    

  Jeg foreslår at alle som ikke har noe bedre eller mer seriøst å si enn at hun er:”syk,syk,syk”, holder seg unna denne bloggen. Som sagt tidligere, man må få ha forskjellige meninger, og det er flere her som mener noe annet enn Melissa og også setter spørsmålstegn! Dette er jo bare spennede og lager debatt. Men dere som ikke klarer å få ut mer enn stygge ord, fy SKAMME dere! Det handler om å respektere folk, og d er virkelig ikke på sin plass med sånt snakk.

 98. Silje Silje
  October 24, 2012    
 99. October 24, 2012    
 100. October 24, 2012    
 101. October 24, 2012    

  Det finnes et hav av artikler om dette. Og du som skrev at de som er ernæringsfysiologer og kjemikere som skriver inn her vet bedre enn sånn som meg. Det kan nok hende. Men husk på at mange har gått etter skolen: spis brød. drikk melk osv. Men selv om de er ernæringsfysiologer av yrke betyr ikke det at de har fulgt med på eller er enige i det som sies om melk, hvete og sukker. Husk også at det ligger økonomi i mye av dette. F.eks dette med sukker og stevia. Lobbyviksomhet fra sukkerindustrien holdt stevia ulovlig i mange år. Dette kan du lese om flere steder hvis du tror dette er noe som blir funnet opp. Så altså, jeg mener fortsatt at de som skriver stygt her bør sette seg litt inn i ting og heller være med på en debatt på en skikkelig måte.

 102. Kari Kari
  October 24, 2012    

  Herregud! syns virkelig synd paa barna dine.

 103. Psykiatrisk Sykepleier Psykiatrisk Sykepleier
  October 24, 2012    

  Oisann.. Er dette seriøst? Jeg syns ikke synd i barna dine. Dette er en måte DU har valgt at DE skal leve på, så de er vel vant til det, og jeg regner med det er kun bygget på omsorg og bekymring for barna dine. Men hvorfor mener du at melk og gluten (da regner jeg med at barnet ditt ikkje har allergi mot det) er så fælt for barnet ditt?? Å en muffins i ny og ne er vel bare stas? Du er kanskje strengere enn det som er sunt for både deg selv og barna dine etter min mening, men hva er vel den rette meningen?

  Jeg håper at dette ikke er noe som vi skape problemer for hverken deg eller barna dine i fremtiden, men om du er så streng som det høres ut i innlegget ditt så tror jeg at det er en viss fare for at dette kommer tilbake å slår deg HARDT i ansiktet en dag… spørsmålet er bare når.. Enten som stress på deg selv og følgene stress kan påføre, eller som overvektige barn fordi de ender opp med å fråtse når de omsider får anledning… vel vel.. lykke til!!

 104. r1 r1
  October 24, 2012    

  sinnsyke kvinne menneske.unga dine blir helt sikkert junkiser når dem blir større….garantert…og du legger opp til det selv.

 105. October 24, 2012    

  De fleste barnehager har et FAU (Foreldrenes Samarbeidsutvalg) bestående av representanter for barnehagens ansatte, ledelse og foreldrene. FAU tar opp saker som foreldrene legger fram på foreldremøter. Hvorfor har du ikke tatt opp temaet kosthold der? Sunt kosthold i barnehagen er sikkert like viktig for alle de andre foreldrene.
  Høres rart ut at en barnehag ikke bruker produkter med redusert sukkerinnhold eller bruker grovt brød…

 106. TinRas TinRas
  October 24, 2012    

  Halloen
  Er til dels enig med deg, men skjønner ikke helt. Har barnet ditt melkeallergi? Cøliaki og hveteallergi? Noe melk, gluten og hvete er jo viktig for barn da, så jeg ble litt forvirret.

  Men muffins som mellommåltid??
  Dummeste jeg har hørt!

  Melk til maten synes jeg er helt greit, og vann utenom.

 107. October 24, 2012    

  Som sagt tidligere: dette er i SPANIA!!!!!! Der er sikkert kostholdet litt anderledes, og ja, der får de tydeligvis muffins hver dag. Det hadde ikke jeg villet at barnet mitt skulle hatt heller! Det er flere her som tydligvis ikke har lest innlegget hennes skikkelig, gjør nå iallefall det da før dere legger ut med tåpeligheter..

 108. Jølle Jølle
  October 24, 2012    

  Hvis du heller tar ansvaret selv og går hjemme med barn, så har du all mulighet til å detaljstyre en større del av deres oppvekst.

 109. Anonym Anonym
  October 24, 2012    

  Har barnet ditt glutenallergi eller? Bare for at holder deg selv på kur betyr ikke det at barnet ditt har godt av det!!! Dette er det dummeste jeg hører. La barnet ditt få alle næringsstoffene han trenger. Melk er bra, mye kalsium!! Eller gir du han kalsiumtabletter for å holde karbohydratinntaket lavt??????????

 110. Therese Therese
  October 24, 2012    

  Synes du drar dette veldig langt jeg. Du får meg ikke til å tro at bhg serverer muffins hver dag. Og all vanlig mat er jo dritt etter hva du skriver. Det som er dritt er å gi barna et så forvrengt syn på mat. Og å kreve at barna skal gå samme diett som en voksen selv har valgt å følge synes jeg er i overkant.
  Fanatisme er ikke bra på noen områder…

  • October 24, 2012    

   De serverer ikke muffins hver dag nei, men en gang i uken. De andre dagene får de en kjeks, en juice osv.

 111. kathrine kathrine
  October 24, 2012    

  Muffins har vell ikke noe i en barnehage å gjøre!! :O
  Hadde reagert selv, er ganske mye overvekt å blandt barn, så faresignal er det! Skummelt å mye rart de stapper i ungene..

 112. Imse Imse
  October 24, 2012    

  Sjokkerende å lese hvor mange som IKKE har forstått at Melissa bor i Spanina, der barn blir foret på søt loff, pølser, pomes frites osv til DAGLIG. Bare en muffins var det noen som sa her. Det gjelder ikke en muffins en gang i blandt, det gjelder muffins og søt loff hver eneste dag. I et land der mellommåltider er kaker, kjeks brus, milkshake og andre ting vi nordmenn gir våre barn en gang i blandt.

  Barn må da for svingende ikke ha korn og melk, hvordan tror dere steinaldermennekset levde opp? Og de hadde ikke mangelsykdommer, diabetes og hjertesykdom.
  Så lenge ungene har så variert og balansert kost som ungene til Melissa, så burde kanskje alle de med negative kommentarer heller være bekymret for sine nabobarn.
  Det er enkelt å gi melk og korn pga næringsstoffene, men dette er ikke de eneste kildene til feks kalsium, jern, magnesium osv.

  Barn med melke og glutenallergi i norge får kanskje mindre variert og næringsrik mat enn Melissa barn. Hadde dere regnet på maten hennes barn får så hadde nok dere også skjønt det.

  • October 24, 2012    

   Kjære Imse!

   God klem til deg!

 113. Odd Ivar Odd Ivar
  October 24, 2012    

  Bra noen sier ifra om “drittmaten” vi blr lurt til å gi unga våre. Og til dere som synes bloggeren er “hysterisk”! Det er en grunn til at det er en fedmeepidemi i den vestelige verden, og det kan ikke bare forklares med for mye tv, pc eller for mye mat. At noen faktisk tror at sukker, eller værre fruktose(ja det er i frukt men da med bl.a. fiber og andre konsentrasjoner), er sundt?? Palmeolje (vegitabilsk olje/fett) ble brukt til å behandle treværk, og er ikke mat!! Transfett gjør cellene våre svake(ja jeg vet at det er en lattelig forenkling).

  Bra blogg. “Keep up the good work” og lykke til i din kamp!!

 114. Linnea Linnea
  October 24, 2012    

  Hva i alle dager… Er det lavkarbodiett dette handler om? Barn skal IKKE!!! stå på lavkarbodiett. De skal ha et variert kosthold, med innslag fra alle matvaregrupper.Hva tenker du på?? Jeg antar at du ikke helt skjønner mulige konsekvenser av den veien du har valgt for dine barn. At du selv velger å følge en streng diett får være opp til deg, men dette bør du ikke utsette dine barn for. Har ikke hørt om en eneste ernæringsfysiolog som gir støtte til en streng lavkarbodiett for barn. La barna dine få normal norsk kost, så får du heller ta det opp med barnehagen hvis de gir barnet for mye sukker.

 115. Renate Renate
  October 24, 2012    

  Hun sier jo bare i innlegget sitt at hun ikke ønsker putte all den ferdig maten som er full av tilsetningsstoffer i kroppene til barna sine. Da datteren sa neitakk til grønt godteri fikk hun annet godteri (uten alle disse tilsetningsstoffene) i belønning.
  Hun sier videre at de får muffins til lunsj. Som jeg forstår det er det hver dag. Hun sier jo også selv at hadde det vært en gang i blant så hadde det vært ok, men ikke hver dag. Jeg er helt enig! Vil ikke at mitt barn skal spise kaker og bakst full av tomme kalorier hver dag.
  Lurer også på hvorfor ikke melk? Juice er jeg enig i at man ikke trenger drikke hver dag, da det tærer på tenner og er fullt av sukker (selv om det også er vitaminer og næringsstoffer i det).

  Stå på Melissa, for det DU tror og mener er best for dine barn! Bare ikke bli fanatisk (som jeg ikke har inntrykk av at du er)

 116. Rune Rune
  October 24, 2012    

  Fantastisk god og gjennomført ironisk blogg angående all hysteriaen som pågår nå… Håper ihvertfall at det var ironisk… for dine barns skyld.

 117. Mari Mari
  October 24, 2012    

  Hvis du vil ha barn som juger og stjeler så kan du nekte dem det alle andre får…
  Dette er det dummeste jeg har lest noen gang.

 118. Kokkelikooooo Kokkelikooooo
  October 24, 2012    

  Til Imse…. “mange som IKKE har forstått at Melissa bor i Spania”……. Sikker på at det IKKE er Melissa som har forstått at de fleste som leser denne bloggen bor i Norge og reagerer deretter? Ta grunnlag i sunt norsk kosthold så forstår til og med en HYSTERISK mor som Melissa at hennes påstander er helt “på trynet”. Hold fokuset på fysisk aktivitet og normalisert kosthold. For pokker, etter hysteriet som beskrives skulle jo hele verden vært død.

 119. Renate Renate
  October 24, 2012    

  Oi.. blandet visst noen kommentarer her.. Men jeg støtter opp Melissa. Synes barna unntaksvis skal få slik mat i barnehagen, og til daglig få sunn og god mat. Dvs grovt brød, næringsrikt pålegg og frukt.
  Synes også det er rart at barnehagen serverer slikt til barna.
  Min barnehage serverer slikt til bursdager eller festdager.

 120. Heidi Heidi
  October 24, 2012    

  For meg blir dette veldig hysterisk. Jeg har 3 barn selv. En på 7 år og tvillinger på 5 år. Vi er opptatt at et sundt og variert kosthold, og mine barn spiser alt. De elsker grønnsaker og fisk og de “slåss” om blåskjellene i fiskesuppa. De spiser variert, og vi er opptatt av at de får brød og melk hver dag med skikkelig pålegg som ost, skinke, leverpostei, saltpølse osv. I barnahgen får de det samme, og det hender de får et glass juice innimellom, og det hender også at de koser seg og lager vaffler eller muffins osv. jeg synes dette er helt ok. Ungene er aktive og trenger både sukker, melk og fett i løpet av dagen. Vi har restriksjoner på pålegg som f.eks Nugatti, som de kun får i helgene, men de er ikke så opptatt av det faktisk…
  De spiser både poteter, pasta og ris, sauser med fløte i osv, men så lenge kostholdet er variert så ser jeg ikke problemet. Og melk er jo faktisk veldig viktig. Mine unger er aktive med dans og fotball, og da er det også viktig at kroppen har energi til å drive med disse aktivitetene. har vi besøk, eller noe spesielt skjer i uka, så hender det de får litt gosteri eller andre ting, men ikke til vanlig… Man må vel bruke hodet???? Skjønner at barnehagene kan være annerledes i Spania, men du velger faktisk selv om barna dine skal gå i barnehage, og da må man faktisk tåle at de får litt andre ting enn det de kanskje får hjemme…. Grovt brød er jo en ting jeg er enig med deg i, men en yoghurt eller en muffins en gang i blant ser jeg ikke på som noe “farlig” eller gift for kroppen….
  Håper ikke barna dine blir like fanatiske som deg, men at de får et sundt forhold til mat:=)

 121. Cecilie Cecilie
  October 24, 2012    

  Jeg trodde – og håpet – i det lengste at dette var et kåseri, men det virker visst som om du oppriktig mener det du skriver. For meg så høres det ut som om du presser på og aktivt går inn for å overføre dine egne nevroser om sunn/usunn mat over på dine barn. Dette er helt håpløst. Dine barn kommer til å vokse opp med et totalt skrudd forhold til mat og egen kropp – for dette bunner vel egentlig kun i at de ikke skal bli ‘feite’ eller hva? Å påtvinge småbarn merkelige ideer om at helt vanlig mat er ‘farlig’ for kroppen er etter mitt syn et overgrep, og det kommer til å prege dem.

  Leser også med skrekk alt skryte fra andre mødre her. Er de virkelig sånn det skal være? Til og med en som skriver at hun ‘ikke har vært så flink’ og gitt datteren ‘grøt og vanlig brød’ – herregud ta dere sammen! Er det slik man blir av mammaperm i barselgrupper og fire daglige timer på kafe for å utveksle diverse regimer, hysteri og nevroser – så kan vi prise oss lykkelig for at fedrekvoten blir stadig større – og det samme kan barna, for det virker som om de trenger å komme seg vekk fra mor!

 122. Gammel mamma Gammel mamma
  October 24, 2012    

  Synes du skal ta ut dine barn av barnehagen og passe de selv.
  Det har ekspertene kommet frem til at er det beste for barna.

 123. Mann 46 Mann 46
  October 24, 2012    

  Ha ha,du mente ikke det?Tipper at mannen din må innom bensinstasjonen for å ta seg en pølse.Her lyser det kvinnelig diktatur lang vei.

 124. Kokkelikooooo Kokkelikooooo
  October 24, 2012    

  Så forøvrig hva du “trøkker” i deg på morgenen før en trening, en såkalt “treningsshot”;

  Blenderflasken min fikk i seg 2 ts spirulina og 1 ts hvetegress blandet med vann.Den ble grønn og fin.

  Fytte rakkern… skal du trene med å gå opp et trappetrinn eller hva? Bekrefter vel egentlig mistanken om at du BØR ta deg en tur til en erneringsfysiolog og til en som kan hjelpe deg med de små går du kanskje har noe igjen.

  • October 24, 2012    

   Ikke alle orker å trene på full mage på morgenen. Jeg er en av de.

 125. Margrethe Margrethe
  October 24, 2012    

  Hei, jeg skjønner enkelte av bekymringene dine. Barna trenger ikke å få dårlig brød eller muffins hver dag. Men skjønner du at det blir fryktelig vanskelig for barnehagen hvis alle foreldrene har veldig forskjellige krav til maten der? En er vegetarianer, en er muslim, en skal følge lavkarbo-diett, en skal følge lavkalori-diett, en skal bare ha økologisk mat, en er fallfruktsveganer.. Det må da være greit at barnet spiser gluten og drikker melk? Barnehagen må ta hensyn til barn som ikke tåler diverse mat. Men hvis det ikke kan spise “vanlig” mat, som brød og melk, så må man kanskje innse at man selv er relativt spesiell i matveien, og få til en løsning der man selv besørger maten og kanskje får et avslag i pris?

  • October 24, 2012    

   Barnehagen tar hensyn til alle som ønsker det. Derfor er denne barnehagen så fin.

 126. Sigve Sigve
  October 24, 2012    

  Du er for streng.

  Vokste opp med å drikke helmelk med oboy, brød med geitost, peanøttsmør og leverpostei, de to siste toppet med majones. Til middag spiste jeg opp det jeg fikk på tallerkenen, uansett hva det var. Spiste noe frukt, men det ble lite juice og ingen smoothies. Is hele sommeren og godteri for ukepengene + fotballkort. Jeg og min bror spiste mye i hele oppveksten men var tynne – hvorfor: aktivitet. Vi var alltid ute å drev på med noe og vi var også med på organisert idrett. Barna kan spise hva de vil uten å bli tykke så lenge de er i aktivitet og ikke har intoleranse mot det de spiser. Jeg mener vi er blitt så rike, bortskjemte og hysterisk kresne i dette landet at vi krever misforstått, ren, pen og finslig mat, som vi vet vi liker fra før, noe som ikke er oppnåelig for majoriteten av verdens befolkning. Alle drikker smoothies, spiser fuglefrø og chanter noe kaballa greier. Sustainable? Framskritt?

  Dietten du snakker om fungerer flott for stillesittende voksne som ikke vil bli fete og ikke ønsker seg muskler.

  Man skal selvsagt være forsiktig med godteri, brus og kaker, men å si nei til alt med sukker i er bare idiotisk. Man dør ikke av tilsetningstoffene man får i seg et blått godteri, men å helle i seg aspartamdrikke er nok ikke særlig lurt.

 127. October 24, 2012    

  Jeg kaster meg på også 🙂

  Det er veldig bra at du engasjerer deg i ditt barns helse. Kosthold er viktig. Det virker også som om du har valgt en barnehage med oppmerksomhet på dette med kosthold, men at barnehagen ikke helt imøtekommer kravene du har til dette.

  Som lærer er jeg like vel litt bekymret for at du trekker det litt langt. Både når det gjelder holdninger til hvilke krav du stiller til barnehagen, og et misforstått fokus på hva et godt kosthold er . Er jeg frekk hvis jeg antar at du leser ukeblader, og ikke faglige artikler om kosthold?

  Sukker er på ingen måte farlig i moderate mengder, men er derimot en god kilde til karbohydrater. Hvetemel er en svært viktig kilde til karbohydrater, og melkeprodukter er viktig når det gjelder proteiner og vitaminer. Forbeholdt om allergier.

  Hvis dine barn får i seg god nok mat med fiber, vitaminer, mineraler, karbohydrater og proteiner ellers, er muffins og yoghurt gode blodsukkerregulerende tiltak. Dette er svært riktig som mellommåltider. Det er nok dette som er planen til barnehagen.

  Mitt råd til deg er at du kaste alle ukebladene og skorter kostholdsblogger. Snakk med fagfolk som kan kosthold og ernæring, og finn gode fagartikler om temaet.

  Lykke til!

 128. Mamma29 Mamma29
  October 24, 2012    

  Samfunnet i dag er jo blitt helt hysterisk, noe denne bloggen er et godt eksempel på. Lurer på hva slags mangelsykdommer det stakkars barnet ditt vil lide av eller allerede lider av. Hvis du kutter ut melk og yoghurt, hvor er kildene til bl.a kalsium? Du skal være rimelig oppegående (på ernæringsfysiolog-nivå) før du kutter ut så viktige næringsmidler fra maten som melk og brød. Fanatisme er aldri bra… Beklager å måtte si det, men jeg syns virkelig synd på barna dine. Og selv om du mener det godt, er jeg redd du gjør mer skade enn nytte….

  • October 24, 2012    

   Det er ikke kun melk som inneholder kalsium.

 129. sami sami
  October 24, 2012    

  Du tror du er en snill mor men i virkligheten du er en streng og slem mor.barne ditt skal være likt de fleste.

 130. Camilla Camilla
  October 24, 2012    

  Skjønner deg veldig godt altså! Mine barn har ett helt vanlig kosthold med melk, grovt brød og juice og vi er veldig fornøyd med måltidene de får servert i barnehagen her, men eg har også hatt barn i utenlandsk barnehage og det kan ikke sammenlignes…Norge er langt framme når det gjelder sunt kosthold ift mange andre land, noe eg ser mange tar for gitt (les kommentarene). Vi trenger ikke bekymre oss, for vi vet at barnehagene serveres ok mat og at det vi får kjøpt i butikken er regulert (f eks at juice ikke inneholder tilsatt sukker).

  Eg synes det er rart at så mange er sjokkert fordi Melissa ikke vil servere ungene søte muffins, juice med sukker, loff og annet søtt hver dag. Synes dere virkelig det er greit at lunsjen består av kake og søt melk HVER DAG? De fleste i Norge gir ungene dette til fest eller lørdagene, men som hverdagskost? Det kan eg bare ikke tro. De fleste vet da vel at sukker i så store mengder er skadelig og avhengighetsskapende?

  Melissa; eg synes det er flott at du bryr deg om hva ungene får i seg! De fleste småbarnsforeldre gjør det idag, og blir mer og mer bevisst på hva ungene får i seg:)

 131. VarEnGangEnLitenGutt VarEnGangEnLitenGutt
  October 24, 2012    

  Går du virkelig og kjefter på barnehagepersonellet fordi ungen din kan få i seg litt “transfett” og sukker innimellom? Herregud, du er spinn gal. Alle som er voksne idag vokste nærmest opp på transfett, sukker og melkepulver og lignende. Skal du tvinge ungen din å bare spise frukt og helsekost fra barnehage-alder kommer han ikke bare til å bli mobbet for det gjennom hele oppveksten, han kommer sikkert til å vokse opp til å bli en sykelig spjæling! Ta deg litt sammen, helsefrik, la ihvertfall ikke tvangstankene dine gå utover sønnen din.

 132. Fakta Fakta
  October 24, 2012    

  Du bor i Spania, ikke i Norge. Kunne vært smart å presisere.

  Forøvrig; du er hysterisk og ødelegger ungene med den fremferden.

  • October 24, 2012    

   Ja, jeg bor i Spania, og kostholdet her er annerledes enn i Norge.
   Så trist du syns at jeg ødelegger barna mine. Men vi er alle forskjellige, og det må vi godta, selv om det kan være vanskelig noen ganger..

 133. Charlotte K-H Charlotte K-H
  October 24, 2012    

  Kjære Melissa. Trist at du må bruke tiden din på å lese så mange usaklige kommentarer. Jeg syns det er viktig det du gjør med å redusere sukker, hvetemel og melk. Syns i det hele tatt det er helt utrolig at legestudenter fremdeles blir indoktrinert på den måten om at melk faktisk er sunt. Selv om det er kalsium i melk er det ikke dermed sant at kroppen kan ha nytte av den. Kroppen må faktisk dra ut kalsium fra skjelettet for å kunne fordøye melken. De enzymene som fordøyer melk forsvinner fra 3 års alderen. Melk er for kalver og små barn- har noen av dere sett et voksent dyr drikke melk uten å bli syke??? At noe er godt gjør det ikke automatisk sunt. Dessuten kan en få kalsium i andre matvarer, som foreksempel grønnsaker som brokkoli, grønnkål og spinat. Til og med mandler. Med et variert kosthold er det ingen problem å få i seg nok.

  De som vil kan også lese Fristende Lavkarbo. Der er det nok av godteri en kan lage som ikke har vanlig sukker- og heller ikke aspartam som alle burde holde seg langt unna.

  Det som overrasker mest med mange av de kommentarene som jeg har fått lese til nå- er at dere går til angrep på person istedet for sak. Alle forstår at vi kan ha forskjellige meninger, men det går for langt til tider. Virkelig gode eksempler for ungdommen…

  Stå på Melissa- jeg er ikke enig i alt du skriver, men du tør i alle fall å stå for det du mener. Og i denne saken er jeg veldig enig 🙂

  • October 24, 2012    

   Hei Charlotte og takk for fine ord. Ja, det er trist at folk skal gå angrep på meg istedet for å kanskje se på saken og lure på hvorfor jeg som mor ikke ønsker at barna mine skal spise sukker og hvetemel.
   Vi trenger ikke være enige, men jeg hadde ikke regnet med å bli kalt drittkjerring fordi jeg prøve å gi barna mine ren og naturlig mat.

   Fristende lavkarbo er en fin side forresten!

   melissa

 134. Anna Anna
  October 24, 2012    

  Det du gjør er helt strålende! Det er ALTFOR mange barnehager som serverer dårlig mat. Om folk har forskjellige meninger om melk og gluten, er det en ting, men sukkeret, konserveringsmiddlene og all den andre billigmaten burde vært forbudt i barnehagen! Jeg håper flere står frem slik som du har gjort, jeg skal la meg inspirere av deg når barna begynner i barnehagen.

  Og for alle dere som synes dette er en “for streng måte” å oppdra barna på, SE DERE RUNDT! Det utføres fettreduksjons operasjoner på barn ned til 3 år i Norge! Dette skyldes KUN forelde og barnehager. Det er det sykeste jeg har hørt og det gjør meg trist. Helsa er det beste en kan investere i, og slutt summen vil være lavere, siden man har lavere risiko for å bli syk og måtte gå til lege om en faktisk tenker litt på hva man trykker i trynet. Muffins??

  Det er direkte dårlig gjort mot barna å la de bli overvektige i ung alder. Det er ikke noe som er vanskeligere enn å prøve å miste de kiloene etter år med mobbing og triste kommentarer. Om noen vil spise seg usunn og tykk, bør dette være et valg for voksne, ikke la barna påføres dette! Sukkeravhengighet og lavt energinivå er det eneste som kommer ut av det.

  Keep up the good work!

 135. Cecilie Cecilie
  October 24, 2012    

  Kostholdsfokuset i Spania er nok ikke som hjemme i Norge, så jeg kan forstå at du er skeptisk og negativ til hva de serverer i bhg der. Muffins var litt drøyt ja, med mindre de feiret en bursdag da..:) Kanskje du skal tilby de ansatte et kostholdskurs – uten å bli ekstrem eller “belærende”?

  Men altså, sist jeg sjekket er et par glass melk om dagen bra for barn. Ved intoleranse finnes det alternative varer. Ellers får man gjøre som oss, som har et barn som nekter plent å spise ost og drikke melk, gi litt youghurt samt av og til litt oboy i melka..! Ja, det inneholder mye sukker. Men aktive barn trenger glukose, så dette går nok helt fint så lenge man ikke overdriver og har en lav totalsum på sukkeret. 🙂 (og pusser tenner)

  PS! Frukt inneholder også mye sukker…

 136. Silje Silje
  October 24, 2012    

  Jeg synes du er fullstendig hysterisk, og mener du har klare tegn på matforstyrrelser. God bedring!
  Stakkars barnehagepersonale og alle foreldre du snart kommer i kontakt med via skole og lignende. Skjerp deg!

 137. Que Que
  October 24, 2012    

  Bra du går all-out Nazi Tyskland i en alder av 1. Han kommer sikkert til å være kjempeglad i deg når han blir eldre.
  Enig i at barn i en sånn alder ikke skal ha så mye av sånt, men håper da du gir deg i løpet av årene, heh.

  • October 24, 2012    

   Hjemme hos oss spiser vi ren og naturlig mat. Jeg lager sjokoladekake jeg også men den ikkeholder ikke hvitt sukker og hvetemel. Barna mine savner ingenting. Og nei, jeg kommer aldri til å gi meg med å spise ren og naturlig mat.

 138. Tone Tone
  October 24, 2012    

  Hei!
  Jeg blir overrasket hvis dette skjer i en kommunal barnehage. jeg ville tatt det opp videre med leder, eller kommunen.
  Vi har en merkelig matkultur i landet her hvor vi serverer den minst næringsrike og mest fabrikkerte maten til våre barn. Gå på en restaurant og spør etter barnemenyen = Pølser og pommes frites eller pasta i kjøttsaus.
  Jeg er heller ikke manisk til mine barn, men når dette skjer hver dag ville jeg gjort akkurat det samme! Stå på!

 139. Camille Camille
  October 24, 2012    

  Kjære deg…
  What is wrong with you..
  Man skal selvfølgelig spise sunne ting, – men du er jo beond… – er det virkelig bare utseende som er viktig for deg? Barn blir forresten ikke tykke av litt vanlig sukker i maten. De blir tykke hvis de får sjokolade og brus hver dag. Hvis barn er tykke er det ofte gener også, og der må man se på hvert enkelt barn. I denne slankeHYSTERI-tiden glemmer alle å snakke om gener.. Noen har anlegg for dèt og andre for dèt.
  For en overfladisk fjollete verden det har blitt…
  Du synes sikkert også at det er helt naturlig at datteren din går med dyre merkeklær til enhver tid.

  Du er med på å gjøre samfunnet vårt til et ENDA mer overfladisk samfunn, hvor ingen barn og ingen voksne er bra nok med mindre de spiser hvetegress, kjører de fineste bilene, de dyreste klærne og har en perfekt jobb…
  Med andre ord: dødskjedelig……. ingen egen sjel.

  • October 24, 2012    

   Dette handler IKKE om slanking.

 140. Anne-Cath Anne-Cath
  October 24, 2012    

  En vanlig avdeling i en barnehage rommer mange barn, ikke BARE dine! Hvis du er av den oppfatning at et så rigid kosthold som du har skissert her er det beste for dine barn, så er jeg ikke sikker på om barnehagen er den rette plassen for dem i det store og hele.
  De fleste barnehager er opptatt av at barna skal ha et variert og sundt kosthold, og er du ikke fornøyd med dét, så får du vel sende med dem det du mener de skal ha å spise. Det er flott at du er opptatt av barnas kosthold, og vil at de skal lære å leve sundt, men jeg skulle nå ha likt å møtt den ernæringseksperten som støtter et kosthold uten melk og gluten til et barn som ikke lider av allergi.
  Hva gir du barna dine når dere skal feire noe, eller bare kose dere? Jeg vil tro at det levesettet du pålegger barna dine å følge etterhvert vil oppfattes som en straff. Det er IKKE moro å”stikke seg ut” til en hver tid være “annerledes”,og særlig ikke når de har en mor som er så super-hysterisk som deg. Får vel bare ønske barnehagen lykke til, og deg GOD BEDRING!!!!!

  • October 24, 2012    

   Jeg forventer ikke spesialbehandling i barnehagen nei. Men de kjenner meg godt nå og vet at jeg er litt strengere enn en gjennomsnittsforeldre. Så de tar meg for den jeg er, og har ingen problemer med det.
   Barna mine spiser variert de også, og når vi er i bursdager får de det samme som de andre barna. Jeg liker det ikke men jeg vil ikke at de skal føle seg annerledes.

 141. Hanne Grethe Hanne Grethe
  October 24, 2012    

  Jeg synes det er veldig bra at du bryr deg om hva barna dine spiser, men hvorfor er det galt med melk? Er det en ting som er basic allmennkunnskap, så er det at barn og ungdom som vokser, trenger melk! Det er jo derfor vi har mulighet til å kjøpe laktoseredusert melk i butikken, slik at også de som er laktoseintolerante, kan drikke det!

  En annen ting… Du sier at du ikke har noe i mot å servere (og barna har ikke noe imot å bli servert) en rull av ost og skinke. Greit, jeg er bare 18 år, men når jeg var lita var det ikke lov til å maule pålegg! Det er opplest og vedtatt gjennom en årrekke av undersøkelser utført av mattilsynet, at 60% av energien vi tilfører kroppen burde komme fra karbohydrater. Å tvangsfore barna på lavkarbo kan gi de langvarige helseskader, som for eksempel for mye farlig fett rundt organene, som lett kan føre til hjerte- og karsykdommer så vel som diabetes.

  Du er ett prakteksemplar av en overhysterisk, overbeskyttende mor. Da du var lita var det helt normalt å spise både brødskiver og drikke melk, og du spiste sikkert sukker, du også! Ro ned!

  Ser heller ikke at du svarer de som kommer med kritiske kommentarer. Hvorfor?

 142. Maria Maria
  October 24, 2012    

  Det er klart man må ta det opp hvis barna får for lite eller for dårlig mat i barnehagen. Jeg tok det opp på et foreldremøte for noen år siden at barna bare fikk en yougurt til andre-måltid kl 14. Hvis de da har spist dårlig til førstemåltid kl 11 blir de jo helt utsulta. Noe min kar da også var når jeg henta han kl 15.
  Du bør ta det opp på foreldremøte, uten å høres så hysterisk ut som i bloggen kanskje ;)Men man kan ikke gå helt av skaftet heller hvis ungen har fått muffins EN gang. Kanskje det var sunne muffins?

 143. Camilla Camilla
  October 24, 2012    

  Heisann!
  Jeg pleier ikke kommentere blogger og slikt men nå kunne jeg ikke dy meg! Du får jo så sykt mye negativ respons her at det går over alle grenser. Mange har ikke fått med seg at du bor i Spania der de tydeligvis ikke har samme fokus på kosthold i barnehage som i Norge. Husker selv språkskole i Spania der vi fikk sjokoladekake til frokost…

  De kritiserer deg også for at du ikke vil at de skal ha melk, at melk er sundt, viktig, osv. Greit nok det, men har selv bodd en stund i Spania og den melken jeg fikk tak i på super’n der stod ikke i kjøledisk og hadde utløpsdato mange mnd frem i tid. Sier seg selv at denne inneholder en del dritt. Ville ikke gitt det til mine barn!

  Stå på videre! 🙂

 144. Silje Silje
  October 24, 2012    

  Jeg syns det er flott at du tør å stå opp mot strømmen! Du og mannen din tar, i motsetning til mange foreldre, gjennomtenkte valg og tør å stå for det dere mener er det beste for barna deres.

 145. Silje Silje
  October 24, 2012    

  Jeg eg enig i at det blir gitt litt usunn mat i barnehagen, men det blir balansert med frukt å grønnsaker, å så er faktisk melk å brød viktig for barna sånn at de kan vokse å få bra beinstruktur.

  å være så opptatt av sånn kan skade barne ditt å kan føre til at barne føler seg alene på en måte, det har jeg opplevd å det er ikke kjekt for barnet.

  tenk deg litt om mens du er å jobber prøver barnehage ansatte bare å gjøre det beste for barne ditt å du hiver så masse dårlige ting om dem. fyfyfy

 146. Que Que
  October 24, 2012    

  Siktet mer til det å slutte med å være en nazi, Melissa. Ikke hvordan mat du spiser i hjemmet. Eller er du bare det på mat-fronten?

 147. October 24, 2012    

  Hei, så utrolig mange kommentarer, ga opp når jeg kom halvveis, så jeg skjønner hvis du ikke kommer helt hit, men jeg må nå også komme med en liten kommentar 😉

  Jeg er som deg, selvom jeg ikke har vært flink nok , tidlig nok…

  Men i dag, når eldste jenta er 16 så takker hun meg ofte for at jeg har vært streng og det utifra hvordan hun ser jevnaldrede spiser (og oppfører seg) så stå på!!! Skulle gjerne kommentert mer men det blir mye her 🙂

  Men til alle dere som henger dere opp i nei til melk, så er det kanskje nei til pasturisert melk og ikke nei til alle melkeprodukter, naturell yoghurt og ost er sikkert greit… og hvis de har egen kokk hvorfor kan det ikke lages vaffler, boller, muffins uten tilsetningstoffer og tørrprodukter…

  Håper din barnehage er enestående i sitt tilfelle og at andre barn slipper å bli utsatt så tidlig for dårlig påvirkning i matveien…

  Lykke til 🙂

 148. October 24, 2012    

  Hei Melissa. Jeg støtter deg 100% Som utdannet kostholsveileder er det du her legger opp til det jeg også ville ha gjort.

 149. Maya Maya
  October 24, 2012    

  Synes du går langt over streken i forhold til hva barna får og ikke får spise, men det skal jeg for så vidt ikke blande meg i. Har du forsøkt å snakke med de andre foreldrene på din avdeling/barnehage om dette (vil da råde deg til å begrense deg noe så de ikke synes du er helt kokko for da kommer du ingen vei). Ta opp kostholdet med FAU/styrer/eier/foreldregruppen osv. Det er ingen grunn til at barna skal fores med dårlig mat. Det er fult mulig med godt kosthold i barnehager, i barnehagen til mine barn får de hjemmelaget mat fra a-å, hjemme bakt grovbrød og grove rundstykker hver dag og ingen kaker eller sukker annet en helt spesielle anledninger (bursdagsfeiring 4 ganger i året og sommerfesten er vel omtrent omfanget). Lykke til med å omvende bhg, det kan se ut som de trenger info om kosthold, men da et sunt norsk kosthold og ikke diett slik som du prediker.

 150. Filip Filip
  October 24, 2012    

  jeg synes du har noen gode standpunkter i denne saken. men uansett hvor mye du skåner dine barn for disse E-stoffene. mange av de er naturlige for kroppen og er fremstilt fra naturlige midler, som f.eks mange av fargestoffene, med fler. Og tenk på dette, når du spiser ren økologisk mat uten tilsatte stoffer, får du uansett i deg 90! E-stoffer, om ikke fler…

 151. Karolinemor Karolinemor
  October 24, 2012    

  Fy SKAMME dere som sier slike stygge ting til Melissa! Det er helt åpenbart at hun ønsker bare det beste for seg og barna sine.
  Jeg ser ikke noe farlig i å kutte ut kjeks,muffins,jus om man kan!

 152. Jolanda Jolanda
  October 24, 2012    

  barna hennes er jo små da, så da gjør det jo ingenting? når de blir store kan de velge selv hva de vil spise.

 153. Kari Kari
  October 24, 2012    

  Hei Melissa!

  Jeg skvatt da jeg kom inn hit da jeg trykket på linken i dag og så det var din blogg. Jeg følger med deg hver dag og digger bloggen din!
  SYns du har fått ufortjent mye kritikk. Jeg har deg som et forbilde og syns du gjør mange gode valg med tanke på barna dine. Så ikke la all kritikken gå innpå deg, for de kjenner deg ikke og vet ingenting om deg. Du virker som en sterk kvinne/mor som mange barn skulle hatt.
  Vi drikker melk her i huset, fordi det er godt. Min eldste sønn på 9 sliter en del med sykdom og vi ble anbefalt å kutte ut melk, så vi prøver å¨finne alternativer slik at vi alle kan spise melkefritt. Jeg ser ikke noe i veien med det. Melk er for kalver sier de og til en viss grad er je genig!

  Hilsen Kari

 154. Maja Maja
  October 24, 2012    

  Hjelpes meg….. Du bør holde barna dine hjemme. Kan ikke skjønne at du tørr og lever barna dine i bhg jeg. Har jobbet i bhg i 10 år og det er sånne foreldre som deg/dere man blir små gale av. Tenk om alle de 20 barna skulle hatt med seg egen mat, kjeks, drikke osv selv da. Vi som jobber der hadde jo blitt gale. Tenk når alle barnebursdager osv begynner. Skal barna dine komme med egen doggy bag da eller??. Greit å være bevist på enkelte ting, men dette er drøyt. Jeg syntes synd i barna dine. Skjerp deg. Dette kommer du/dere aldri til å få gjennomført. Tro meg.

 155. October 24, 2012    

  Stå på Melissa, synes at det er kjempebra det du gjør for barna dine! Mange idiotiske kommentarer over her, folk burde jammen sette seg mer inn i ting – ikke bare høre på hva staten anbefaler (for det fungerer tydeligvis veldig dårlig)…. Finnes mange som er mer hysteriske enn deg, som verken gir barna skinke, ost, brød av noen slag og kokt mat – som lever kun på raw food. Og de barna vokser som regel opp mer ressurssterke enn vanlige barn 😉 kos deg videre i Spania, virker helt herlig å bo i varmen 🙂

 156. October 24, 2012    

  Huhei, her har du fått mye motbør! Med publiseringa på VGs sider, ble åpenbart konteksten borte, her er det mange som ikke har fått med seg at du snakker om barnehage i Spania.

  Selv om jeg ikke er enig med deg hva kosthold angår, jeg mener at det meste er helt ok i små eller moderate mengder, så forstår jeg godt frustrasjonen din over kostholdet i spanske barnehager. Det er få norske foreldre som ville akseptert et tilsvarende kosthold i en barnehage her.

  Hva kommentarene om melk angår: Selv om jeg mener at melk er et helt ålreit næringsmiddel, er det helt feil å hevde at barn *trenger* kumelk. Mennesker vokser opp til sunne, friske voksne også i land der de fleste er laktoseintolerante og melk ikke er noen ordinær del av kostholdet.

 157. October 24, 2012    

  Så flott at du er så opptatt av kosthold! Stå på 🙂

 158. Sinor Sinor
  October 24, 2012    

  Jeg vil rose deg for at du er opptatt av dine barns matvaner, det er mange foreldre som ikke er det. Det finnes så mange ulike typer av matvarer så det bør ikke være vanskelig og få sunn mat i barnehagen. Men vær forsiktig med å lage for mange begrensninger. Har ei jente med cøliaki som fører til mange begrensninger og utfordringer i hverdagen. En ting jeg vil du skal tenke på er at hvordan vil de langvarige konsekvensene av dine valg være. Det er greit når barnet er liten og ikke kan si noe, men hva når de blir eldre. Vil dine strenge regler på matvaner føre til at barnet ditt vil vegre seg mot å spise ulike typer mat, få et vankelig forhold til mat. Det viktigste jeg som mor kan lære barnet mitt å være sunt, og det består av mange flere elementer en mat. Legg fokuset på HELE barnet ikke bare på maten.. Lykke til.

 159. Ellen Marie Ellen Marie
  October 24, 2012    

  De som kommenterer så dumt her på bloggen din er et resultat av norsk kultur. Det er bare i Norge melk og korn fremstilles så fantastisk og livsnødvendig. I tillegg tilbys det mye dårlig kjøtt, lite økologisk og som bakteppe har vi en haug med hjernevaska ernæringsfysiologer. Er det rart de ikke forstår bedre! Blir så irritert, skulle bare mangle at man setter krav til barnas kosthold!Hold på ditt! Norge med høyest antall av tarmkrefttilfeller (melka) og fedmeøking kommer nok diltende etter oss “alternative” og “strenge” en vakker dag! Klem!

 160. October 24, 2012    

  Stå på du!! Syns det er flott at folk faktisk skjønner at det vi putter i ungene i dag er innmari skummelt.. Mange gjemmer seg bak at det er jo bare “litt” og det er jo ikke “så farlig”…

  Vel.. For bare en generasjon siden ble unger sprøyta ned med DDT for å bevise hvor ufarlig det var.. De som protesterte da ble sett på som hysteriske og overbeskyttende!

 161. October 24, 2012    

  Åh kjære kjære Melissa! Jeg har ikke tid til å skrive så mye, men jeg vil bare si at JEG STØTTER DEG fordi jeg vet hva du står for, og at kostholdet du gir til dine barn er kanskje mer variert og spennende enn det andre barn får…. Du må bare stå på videre, og ikke la folk som ikke klarer å være balanserte og informerte til å påvirke deg.. Så mye dritt som er skrevet her, det er bare så mye ignoranse og folk som ikke vet hva de snakker om. Du er klar, du er tydelig, du er frisk og ikke minst utrolig spennende. … Klem fra meg

 162. Emma Emma
  October 24, 2012    

  Når det gjelder kostholdet i Spania vs Norge, så er det mye større andel av befolkningen med livsstilsykdommer og fedme i Norge og de skandinaviske landene, enn i Spania og middelhavslandene (for eks)….bare en liten betraktning til alle som sier at det er så stor forskjell mellom Spania og Norge. Det er det tydeligvis….

 163. Maya Maya
  October 24, 2012    

  STÅ PÅ! 🙂 Du er en pioner og uten tvil forut den tiden de fleste lever i! Ikke bry deg om negative og usakelige kommentarer fra nettmobbere som slenger med leppa, men fortsett å fokusere på alt som er positivt for deg og familien din 🙂 Det er sunt å ha en debatt om tema som dette, men totalt meningsløst å diskutere usakeligheter fra mennesker som kun spyr eder og galle. Keep up the good work, kjerringa mot strømmen! 🙂

 164. October 24, 2012    

  Mat kroppen reagerer negativt på bør kunne sammenlignes med en alergi. At barna ikke bør spise gluten når begge foreldre sine kropper reagerer dårlig på det er det viktig for barnehagelærere å følge dette opp. Hvor gjennomtenkte er de negative kommentarene som har blitt skrevet her? Føler de som kommenterer seg truffet av sitt eget ubeviste matforbruk? Dessuten er mobbing på nett ufyselg og ytterst unødvendig!

 165. Nerthus Nerthus
  October 24, 2012    

  Melissa, STÅ PÅ! Hadde jeg hatt barn, ville jeg gjort akkurat det samme! Etter mange år med et “norsk” kosthold der jeg utviklet bla chrons sykdom, gikk jeg over til lavkarbo med RENE råvarer, masse grønnsaker og godt fett – noe som har gjort underverker for den generelle allmenntilstanden! (Til info for “lavkarbo-haters” – det finnes varianter av lavkarbo, noen må spise veldig lite karbo, andre kan spise mer – dette kan man tilpasse individuelt sitt behov og ønske :))

  Ignorer de som mener du fratar barna nødvendig næring, både du og jeg vet at det finnes INGENTING i hvetemel/korn eller melk som du ikke kan få fra andre matvarer av bedre kvalitet 🙂 Problemet i dag er at så mange “synser” om ernæring, uten å ha verken lest seg opp eller prøvd ut på egen kropp den store forskjellen som oppleves når man kutter ut unødvendig mat (som brød…) og kun spiser mat med høy kvalitet og høy næringstetthet 🙂

  At legene på UiO mener at gluten og melk er livsviktig for barna gjør meg skremt på min egen helses vegne… anbefaler et mer grundig kurs i ernæring enn det lille som fås på medisinstudiet… evt kan også Hexeberg sikkert bidra med kunnskap om nødvendig 😉

  Som sagt – STÅ PÅ! Det vil bli flere som deg, og etterhvert tror jeg vi vil kunne snu trenden med søppelmat til å bli et fokus på god, ren og næringsrik mat både for barn, unge, voksne og eldre i dette landet – og med det større grad av normalvekt, færre tilfeller av diabetes og hjerte-/karsykdommer og generelt bedre helse!

 166. Marte Marte
  October 24, 2012    

  Dessverre for deg Melissa, så nå noen være den første. Dermed får du også “saueflokken” i mot deg. Jeg setter hvertfall stor pris på at noen faktisk kan tenke sjøl! Å at folk har ett problem med ren og naturlig mat er vansklig for meg å skjønne.. Heia ren mat, friske barn og Melissa:)

 167. Carina Carina
  October 24, 2012    

  Sta pa Melissa 🙂 Ikke bry deg om alle de idiotiske negative kommentarene fra uvitende mennesker. Melissa vil bare det beste for sine barn og de er heldige som har en mor som bryr seg.

 168. October 24, 2012    

  BRAVO for dig Melissa!!! Du tager ansvare for dit barn! Giver ikke bare ansvaret videre til børnehaven! Du er en sej kvinde! Som åbenbart følger med i nyeste ernæringsviden! Gad bare at børnehaverne også gjørt det! Du kommer til med at inspirere mange andre kvinder, at tage ansvare for deres børns ernæring!

 169. Turid Turid
  October 24, 2012    

  Kos deg nå mens du fortsatt kan styre hva ungene spiser, det går ikke mange år før de begynner å spise det ande spiser, om så i smug.
  Jeg hadde en venninne med en fanatisk mor som tvang unga til å være vegeterianer, hverken kjøtt, fisk eller melk fikk hun hjemme, ei heller kaker, kjeks, godteri,osv, ei heller i barnebursdager. Resultatet var at hun spiste mye av dette i smug.

  Hvis unga dine absolutt skal ha særbehandling i matveien og det IKKE er pga. sykdom, så får du ha med og merke maten/drikke til unga dine.
  Skulle alle foreldre kommet med en liste over hva de vil unga sine skal spise i barnehagen, så hadde det blitt uutholdelig å jobbe i barnehage!

  Du skal faktisk være glad for at unga dine IKKE MÅ HA spesialmat, det er ikke like lett alltid for foreldre med barn som har Cøliki (glutenallergi), sukkersyke, osv. å styre hva barna sine spiser ute, selv om barna blir opplært til at de blir syke av det.

  Jeg ennå ikke sikker på om jeg skal ta det du skriver seriøst, det minner mye om meg når jeg kverulerer om egne eller andres sære vaner/uvaner 🙂

  Jeg håper du har en plan B hvis unga en dag vil ha melk, juice, osv, hjemme !

 170. Trond Trond
  October 24, 2012    

  Wow, say no more. Jeg synes du burde bare ta ansvar og være hjemme med barna dine jeg. Så er du sikker på at de får i seg nøyaktig det du sverger til. Tipper bursdager og slikt må være slitsomt for deg? Ja for der får jo barn servert all slags som helt sikkert er på listen din som toxic og det som værre er. Jeg er opptatt av kost selv og i kategorien lavkarbo og litt orientert om hva som er bra og ikke bra. Men det er lov å si at jeg og synes noen strekker strikken veldig langt av og til. Det er lett å skubbe ungene over i andres varetekt og så sette seg på sidelinjen og sutre og klage for hver minste ting. Å si at en youghurt er livsfarlig er for dumt. Dog er jeg enig i at barnehager og skoler godt kan ha ernæring på agenda og gjerne bidra positivt til at det forbedrer seg det de tilby barn.

 171. Monica Monica
  October 24, 2012    

  Barn trenger da melk…

 172. skremt skremt
  October 24, 2012    

  er supert at du ønsker å minske inntak av sukker og transfett.
  Men barn trenger karbohydrater for å utvikle seg skikkelig, de trenger også mineraler fra melk og vitaminer fra frukt og grønnsaker.

  er selv mamma til en på 20 mnd, men ja han får hvitt brød innimellom, han får vel og merke ikke melk pga reaksjoner på melken, men alikevel finner vi andre erstatningsprodukter som er mer naturlig enn pulver, og kost tilskudd.
  Fra et helsefaglig synspunkt så er det faktisk verre med sukkererstattning i form for kunstig søtning vs sukker. dette er for at kroppen tilslutt slutter å produsere nok insulin for å jobbe ned blodsukkeret. er viktigere å holde det stabilt ved hjelp av grove kornprodukter og sunne drikkevarer og sunne matvarer.

  barn skal ikke leve på karboredusert kosthold! dette sier jeg ut fra jeg har lært.

  du kan gjerne kjempe for at de får sunnere brød i barnehagen enn det som ser ut som veldig lyst brød.

 173. Ida Ida
  October 24, 2012    

  Ja, stakkars barna dine som ikke får i seg nok næringsstoffer hvis de må spise ren mat med lite karbohydrater i stedet for loff, juice, yoghurt og raffinerte produkter fulle av sukker hver dag..! Herregud. Du vet jo ikke noe om næringsstoffer heller, du som er utdannet kostholdsveileder… (HALLO?!) Man må nesten bare le, men det kan ikke være så lett for deg med alle de direkte stygge, usaklige og ignorante kommentarene. En ting er at folk er uenige med deg og meg, og det har de all rett til. De må gjerne ytre sitt standpunkt, men jeg skjønner bare ikk at folk har samvittighet til å skrive mange av kommentarene over her, som jeg vil kalle hets og personangrep. Jeg er enig i det mange sier om at noen foreldre er for ekstreme mtp. kosthold, men det er antageligvis de foreldrene som ikke har peiling på kosthold, eller de som er opptatt av å ha slanke barn. Så klart er det feil, men det er jo noe helt annet du snakker om her!

  Thinkerbell over her har så rett når i det hun sier at INGEN (i hvert fall ikke dem som kan noe om kosthold) mener at melkeprodukter og glutenholdige korn er livsnødvendig. Ser at mange legger ved anekdoter om alt brødet, melken og sukkeret de spise som barn som ikke har skadet dem det minste… Fryktelig vitenskapelig bevis det der, altså.

  Jeg blir direkte lei meg på dine vegne, Melissa, og jeg håper ikke at det har gått altfor mye inn på deg. Jeg håper inderlig at ikke min blogg havner på lesernes vg!

 174. October 24, 2012    

  Wooow, for et kommentarfelt!
  Vi blir mer og mer overvektige og mer og mer syke i takt med et kosthold som blir mer og mer usunt. Og det synes folk er GREIT? Gi barna muffins, hvitt brød og masse tull allerede i barnehagen, og hvis man ikke vil gi barna sine det (i en hverdag – hvor ble det av godteri bare om lørdagene forresten?), så er man en dårlig mor? Bare fordi man ikke gjør som “alle andre” så er man en drittkjerring? Jeg blir helt oppgitt. Jeg synes det er BRA at man bryr seg om hva barna får i seg, og lærer de til å spise det som er godt for kroppen. Selvfølgelig trenger man ikke være hysterisk av den grunn, men man er IKKE fantatisk fordi man ikke synes hvitt brød og muffins er greit i hverdagen.

  Stå på, Melissa! Ikke la deg nedverdige av tullete personer bak pc-skjermen.

 175. Martin K Martin K
  October 24, 2012    

  Etter mannge av kommentarene å dømme: Her er det mye uvitenhet ut å går! Skulle ønske flere hadde gjort litt research før de slenger kommentarer rundt seg! Alle som sier man må ha brød, melk og juice: Brødet i dette tilfellet er hvit loff som inneholder 0 næringsstoffer, kun et høyt innhold av raske karbohydrater og andre tilsetningsstoffer(mange ulumskheter og tilsatte vitaminer). Melka og juicen er pasteurisert og inneholder også minimalt med vitaminer. Tomme kalorier.
  Stå på Melissa! Flott at du tar opp et tydeligvis sårt tema 🙂
  Du gjør det eneste rette for døtrene dine og jeg gleder meg til flere inspirerende innlegg fra deg 🙂

  Klem fra Martin

 176. Mariann. Mariann.
  October 24, 2012    

  Det jeg blir sjokkert over her, er ikke ditt innlegg… men at voksne mennesker kan legge inn slike stygge kommentarer. Det er utrolig hva folk klarer å lire av seg bak en skjerm. Hvorfor så sinte? Lurer på om de er like freidige face to face? Jeg leser stadig om foreldre som gir barna det JEG mener er usunn mat, men jeg slenger jo aldri sinte meldinger til de fordet. De fleste gjør jo så godt de kan, og det de tror er det beste for sine barn.

  Det er jo topp at du tar opp kampen mot drittmaten syns jeg. Jeg hadde også fått mark om mine barn fikk servert mariekjeks hver dag. Sånn sett er det jo greit her i Norge hvor vi selv kan velge hva vi putter i matpakkene til barna. Selvom jeg gjerne skulle ønske de fikk servert hjemmelaget sunn mat laget fra bunnen hver dag 😉

 177. Hilde Hilde
  October 24, 2012    

  Dette her er hysteri i mine øyne!!!!!!!!!
  Så sant ikke barnet har påvist gluten eller melke-allergi, så gi dem for guds skyld det alle andre barn får!!
  Jeg har selv 3 barn, og ingen av de har tatt skade av at de drikker mengder med melk til frokost/kveldsmat…..eller at de spiser mariekjeks eller annen kjeks……eller drikker saft eller juice inniblant……og yoghurt spiser de minst 4 dager i uka under frokosten i barnehagen de går i 🙂
  De er sunne,friske og aktive barn :))

  Tør jeg spørre hva du gjør om barna er bedt i barnebursdager, der det som oftest florerer med god mat, kjekser og kaker??

 178. Ellisisv Ellisisv
  October 24, 2012    

  Intressant å lese både innlegg og kommentarer. Meget enig med Silje over her, som påpeker hvor unødvendig det er med ufin språkbruk i slike svar. Jeg regner med at de fleste som svarer her er voksne og foreldre? Jeg tror det er mer synd på barn som har foreldre uten folkeskikk, enn foreldre med et for sterkt fokus på sunt kosthold.
  Men det er er en kjensgjerning at det er et langt større problem at flere og flere norske barn blir overvektige og innaktive fordi foreldrene deres ikke kan/ eller er opptatt av en sunn livsstil. Kankskje noe å tenke på for deres som blir mest sint.

  Jeg er sykepleier med relativt bra kunnskap om ernæring. Hvete for eksempel er ikke farlig for mennesker uten glutenallergi, men det er heller ikke spesielt næringsrikt. Derfor spiser jeg lite av det og prøver å begrense det for min datter på 6år. De fleste grove brød har mye hvete, derfor lurt (og veldig enkelt) å lese innholdfortegnelsen når man handler så kan man velge brød som faktisk er grove, samt knekkebrød.

  Skummet melk og lettmelk drikker vi derimot mye av i familien, fordi vi syns det er godt. Det er ikke usunt i (moderate doser), og en naturlig del av norsk kosthold. Hvis man ikke er laktoseinntolerant er ikke det noe problem å drikke, og man bør ikke gjøre barn “redd for melk” hvis det ikke er grunn for det. Hvis du ikke gir barnet ditt melk pga allergi derimot er det en god grunn. Men tror ville jeg sjekket om det faktisk er intolerans for laktose som er grunnen. Man bør aldri stille diagnoser selv, for selv om mistanker ofte stemmer gjør de det veldig ofte ikke. At mor eller far har en allergi, gir ingen automatikk i at barnet har det samme.

  Alt i alt er det bra med fokus på sunn mat, men det er viktig å ikke bli “hysterisk” fordi det kan gi barn et unaturlig forhold til mat. Jeg forklarer barnet mitt at brokkoli eller makrell i tomat har viktige ting i seg som gjør at hun får en sterkere kropp, kan løper fortere eller gir mer krefter. Ting som er logisk for et lite barn. Hun må spise frokost fordi “det er vanskelig å lære ting når man ikke får energien sin” om morgningen. Vi snakker ikke om det hele tiden, men å gi tilpasset kunnskap om kosthold er en del av jobben som oppdrager og det kan man starte med tidlig. De må også pusse tenner og legge seg i rett tid også. Men viktigere er det at man er høflig og vennlig mot andre. Også de man er uenig med.
  Tror mange foreldre trenger å gå foran med litt bedre eksempler, når det gjelder både livvstil, kosthold, -og språkbruk.

  Hvis datteren min ender opp med å være så bøllete som en del tillater seg her ville jeg blitt rimelig skamfull.

 179. Sonja Sonja
  October 24, 2012    

  Stå på Melissa. Du er energisk, dyktig og en veldig god mor.Ikke som alle de bevisstløse nikkehodene som hører på Statens anbefalinger. Skulle ønske jeg visste mer om riktig ernæring da mine barn var små. Da hadde jeg nok kunne unngått ørebetennelser (slimdannelse fra MELK) cøliaki mm.på mine barn.
  Men det er altså ikke noe vits i å lese dette tullet fra folk som ikke VET bedre. Det er vanskeligere å få folk til å endre kosthold enn religion…godt sagt. Men imponerende hjernevask fra staten angående det såkalt vanlige norske kostholdet…de har lykkes veldig godt.

 180. Stian Stian
  October 24, 2012    

  Veldig inspirerende lesning. Men ikke helt ufarlig, jeg kjenner til et eksempel i mitt nærmiljø, der et forldrepar gjorde det samme som dere, og det endte med tillsynsak fra barnevernet… Det er sykt at man kan risikere og bli fratatt barna sine, fordi man vil at de skal spise sunt. Jeg gruer meg til min skal i barnehage…

  • October 24, 2012    

   Barnevernet kan få komme hjem på uventet besøk hos oss ANYTIME! Vi har ingenting å skjule.
   Nå har jeg til og med brunt sukker i kjøkkenskapet, for jeg mater kefirkornene mine med det. Og kjøleskapet er fullt av grønnsaker, egg, oster og pålegg uten e-stoffer.

 181. ML ML
  October 24, 2012    

  Jeg har barn som er over 30 år gamle, og de fikk aldri brus,juice, sjokolade og annen søt mat.—Når andre ville gi dem det,så ville de ikke ha,for søtbehovet deres var ikke “trent” opp.

  Dette var på 80 tallet,vi hadde ikke den kunnskapen om sukker,hvetemel o.l.
  Men jeg tenkte,,,,hvorfor skal de ha sukker,,,,det er jo noe kroppen ikke har behov for, for å vokse.
  Og det er som sagt over 30 år siden…og ingen av dem drikker brus o.l i dag.
  Det er jeg kjempeglad for.

  Med den kunnskap vi har i dag kan man lage masse godt uten sukker,melk…til og med nydelig sjokolade,kaker,brød,,,det er bare fantasien som setter grenser ang det å putte sunne saker i kroppen vår.

  • October 24, 2012    

   Så deilig å høre! Musikk i mine ører!

  • October 24, 2012    

   Herlig!

 182. Maria Maria
  October 24, 2012    

  Huff. Det her har jo tatt helt av det. For det første vil jeg gjøre oppmerksom på at mitt første innlegg var ment som kritikk av hysteriet rundt lavkarbo generelt. Det er veldig mange som synser og mener fryktelig mye om kosthold for tiden, uten å egentlig ha fagkunnskap nok, eller faktaopplysninger nok til å komme med korrekte opplysninger. Det er viktig å være kritisk til alle kilder om ernæring. Innlegget var ikke ment som personlig kritikk av Melissa. Det at hun er bekymret for hva barna får i seg er i utganspunktet et veldig bra ting. Poenget mitt var at alle trenger noe sukker (glukose) for at kroppen skal fungere, og at melk og gluten i seg selv ikke er farlig. Sukker får man i seg nok av via grovt brød, og vanlig sunn mat. Fint brød, og produkter som er tilsatt ekstra sukker er ikke jeg fan av heller, men kaker i ny og ned er ok. Det er viktig for helsa og kose seg litt også, og det er viktig med en gyllen middelvei. Det gjelder alle områder av livet, ikke bare kosthold. Folk som skriver krasse person-kritikker og kaller Melissa for en dårlig mor bør skamme seg.

 183. Stian Stian
  October 24, 2012    

  Foresten for dumt og se alle barnehage tantene her, som mener at deres arbeidsmengde er viktigere en barns kosthold. Først meg sjøl, så meg sjøl…..

 184. October 24, 2012    

  Jeg er målløs hvordan du behandler ungen din. Skremmende er det,at det idet heletatt går ann å være så firkanta i hodet.Ingenting er usunt frøken,i små mengder,alt med måte.kroppen trenger fett,sukker,e-stoffer,salt. Slutt å være så forbaska trangsynt,åpne heller for å tenke at du blir ikke udødelig av å leve på den måten du gjør. Hva tror du,får du ikke kreft,hjerte og karsykdom,astma,lunge problemer,hjerneslag osv fordi du er sunnheten selv.hmm,tenk deg om du,før ungen din blir påført mangelsykdommer pga din mangel på kunnskap og respekt.

 185. Gry Gry
  October 24, 2012    

  Dette var en forfriskende diskusjon, milde himmel. Barna våre er prisgitt det vi foreldre velger å gi dem. Det er IKKE omsorgssvikt å hindre barna i å fylle kroppene med glutenbomber, mariekjeks, transfett, raffinert sukker og e-stoffer. Det bevitner heller en omsorgsfull mamma som tar bevisste valg for sine barn som vil gagne deres videre liv i dag og i fremtiden. Som når mamma hentet meg i pyjamas og høyhælte skor hos en kompis, da jeg overskred hjemmetiden(kl 23) fordi alle andre fikk lov å være lenge ute. Jeg var 14 år og utrolig flau der og da, men i dag ser jeg på henne som den kuleste moren av dem alle. Hun hadde grenser og hun ble respektert. Jeg respekterer deg, selv om jeg eller mine barn ikke lever lavkarbo og heller ikke kommer til å gjøre det. Men vi lever sunt, behandler maten riktig og sørger for velernærte kropper. Det er mange veier til Rom, men turen blir jaggu traurig om drivstoffet er loff, juice og mariekjeks!

 186. Mona Lisa Mona Lisa
  October 24, 2012    

  For en gjeng IDIOTER som har kommentert over. Herregud så flau jeg blir på deres vegne. STÅ PÅ MELISA! Du gjør det rette ved å formidle dette budskapet. Alle bør innskrenke sukker på seg selv og barna!

 187. Ann Kristin Ann Kristin
  October 24, 2012    

  Syns det er helt fantastisk at noen tar tak i dette. Det er dette vil jeg betegne som en god mor, en som virkelig bryr seg om barnas helse og adferd. Det fins nok at de foreldrene som velger lette løsninger, enten pga uvitenhet eller latskap.

  Jeg lurer virkelig på hvor mange av de som har kommentert over virkelig har sittet seg inn i kosthold og ernæring, og da tenker jeg ikke på det som står på forsiden av VG og Dagbladet. Et tips, få ett helhetsbilde, det er da lettere å ta de riktige valgene både til deg og de små.

  Hva med å prøve ut kostholdet som Melissa står for (dvs. sun, naturlig og karboredusert kosthold) i 14 dager og så prøver dere ut kostholdet de gir barna i denne barnehagen, så ser dere hvilket kosthold dere trives best med. Hvilket som gir dere energien og overskuddet dere trenger, hvilket som holder blodsukkeret mest stabilt og hvilket dere generelt føler dere friskest med.

  Ser ta korn/brød er nevn flere ganger her. Problemet med korn er at det er svært næringsfattig. Det inneholder verken vitaminene A, C, D, K eller B12. Mangler lange, flerumettede fettsyrer (arakidonsyre, DHA, EPA) Videre har korn lav biologisk tilgjengelighet, ved at kroppen ikke klarer å nyttegjøre seg næringsstoffene i det. I tillegg inneholder det antibeitestoffer som mennesket fysiologisk sett er i dårlig stand til å fordøye. Med andre ord vi har absolutt ikke behov for korn.

  Melk har hun forklart tydelig flere steder hvorfor hun ikke ønsker det.

  Stå på Melissa, dette står respekt av.

  • October 24, 2012    

   Veldig godt sagt Ann Kristin! Klem til deg!

 188. Eriksen Eriksen
  October 24, 2012    

  Nå har jeg lest gjennom nesten alle kommentarene. Har humret og smilt stort sett hele veien. Du har fått en del pepper altså, kudos til deg!
  Hev hodet kjære du og fortsett med å stikke deg ut. Det er slike mennesker som deg vi trenger for at verden skal bli et bedre sted å være på i fremtiden.
  Vennlig hilsen Eriksen

 189. Hilde Hilde
  October 24, 2012    

  Når man legger ut i detaljer slike ting, må man regne med få reaksjoner, både den ene og andre veien! Regner med Melissa legger det ut for å høre andre folks meninger også?? Hva er ellers meningen med å legge ut slik. Å til deg som lurte på om vi var voksne og foreldre vi som komomenterte…..ja da, jeg for min del er voksen og har 3 barn!!

  • October 24, 2012    

   Dette er en blogg. Min blogg. Hvor jeg kan lufte tankene mine. Det er selvsagt moro med diskusjoner hvor andre kan komme med innspill. Jeg lærer mye av å lese andres blogger, spesielt kommentarer. Så innlegget var ikke ment for å komme på førstesiden i VG, heller en tanke om at det er mulig å høre med barnehagen om de kan gjøre et par små justeringer.

 190. October 24, 2012    

  skjønner det med muffinsen og kjeksen. Men melk, juice, yoghurt og hvetemel???
  1. Hvis du tror ungen din reagerer på melk, få henne undersøkt!! Da skal bhg ta hensyn til det hvis det foreligger en diagnose. Så vidt meg bekjent så skal unger ha melk. Melk inneholder vitaminer, særlig B; og mineraler som fosfor, jod, sink og selen.
  2. Yoghurt, biola, surmelk, juice (det finnes sukkerfri) er bra for magen.
  3. Selv om dere foreldre ikke tåler gluten så vil det ikke si at ungene deres ikke tåler det. Faktisk, hvis en person lever lenge uten gluten, så kan det ikke påvises på prøver at den personen har Cøliaki, fordi den personen har levd lenge uten. Ikke spør meg hvordan, for det vet jeg ikke. Hvis dere har mistanke om det, få dem undersøkt!

  Nå vet jo ikke jeg om dere har diagnose på dem, for det sier du ingenting om, men hvis ikke??

 191. Thomas Thomas
  October 24, 2012    

  @Silje “Mener du at Steinalderdietten er en bimbodiett?
  Barna mine er i aktivitet hver dag og har masse energi selv om de får et karbohydratredusert kotshold.”

  Jeg har 60 studiepoeng i ernæring og helse, det du støtter din kunnskap på er “broscience” i best fall. DU TAR FEIL.

  Definisjon “broscience”
  http://www.urbandictionary.com/define.php?term=broscience

 192. Marie Marie
  October 24, 2012    

  Huff, mange av de kommentarene her var virkelig trist lesing! Og enda tristere er det at mange av de kommer fra helse/skole/bhg sektoren!
  Barn lærer av foreldrene, og om foreldre har denne typen instilling til å spise “annerledes”, så er det jammen ikke rart at barna får den samme instillingen!
  Synes det er flott at du står på ditt! Så kan de som spiser “sunn og bra” norsk husmannkost, med gluten, syntetiske margariner, sukker og mengder salt bare ha det så godt. De fleste her vet nok ikke om den positive responsen de hadde fått fra kroppen, ved å legge om vanene bare litt 🙂
  Jeg håper at når jeg en gang i fremtiden får barn, så er ett gluten og sukkerfritt kosthold det “normale”. Så en slipper å gå igjennom store kamper med bhg/skole.
  Stå på!!

 193. Jan Henrik Jan Henrik
  October 24, 2012    

  Syk er du.. Gå til terapi!

 194. October 24, 2012    

  Jeg heier på deg, og syntes du er tøff som går mot strømmen av andre til dels uvitende personer når det kommer til ernæring, kosthold og mat! Du kan mye om hvorfor du har tatt de bevisste valgene du gjør for barna dine, så fortsett slik 🙂

 195. Angelina Angelina
  October 24, 2012    

  Jeg er helt enig med bloggskriver jeg. Jeg tror ikke barn dør av en muffins eller et glass melk i ny og ne, men synes ikke det har noe i det daglige kostholdet å gjøre. Litt yoghurt/biola hver dag er ok så lenge den ikke er tilsatt sukker, men jeg tviler på at ungene spiser yoghurt naturell i barnehagen. Raffinert sukker hver dag er skadelig, det handler da ikke kun om overvekt. Dere må være bra grunne og overfladiske som tror at sunt kosthold kun handler om slanking – hallo.

  Og jeg er rimelig sikker på at det er laktosen, og ikke fettet som er problemet bloggstarter har med melk. Det er en norsk greie det der at unger SKAL ha melk, ingen andre drikker så mye melk, og likevel er vi på verdenstoppen i osteoporose. Det finnes mange andre kilder til kalsium, og de andre næringsstoffene melk inneholder.

  Blir helt matt av noen av de kritiske kommentarene her, hvor uopplyste er det mulig å være? Ikke rart det blir flere og flere feite dvaske unger å se, når foreldrene er så ukritiske til hva de stapper i dem.

  Juice er sunt, men hadde ikke ønsket at barnet mitt skulle ha det hver dag. Skadelig for tennene, og utrolig mye sukker (dere vet, det finnes annet sukker enn raffinert tilsatt…). Kan man ikke heller kose seg med det i helgen?

  Håper at barnehagene blir mer bevisste på sunn mat.

 196. akh akh
  October 24, 2012    

  Jeg er sjokkert over måten en del uttaler seg, å dette skal være forbilde til våre barn…her jobber vi for mobbing, men hva kaller dere dette?
  Kom med kontruktive meninger !!

 197. akh akh
  October 24, 2012    

  Mente selvf. mot mobbing !!

 198. October 24, 2012    

  Huff……:-(
  Ser du har fått mange gode og fornuftige svar allerede. Og kan vel anbefale og tenke nøye igjenom valgene dine og ta til deg litt av de inputtene du har fått fra dine fornuftige kritiske lesere. Som mor og barnahage ansatt er jeg også opptatt av hva barna spiser.
  Men dett er hysterisk.
  Våkn opp!!!!!!

  Og jeg er selv TIDLIGERE stortillhenger av den moderne lavkarbo dietten,og jeg skjønner at du kanskje tenker at det er vi som må våkne opp. vanlig sund norsk, variert mat er det barna trenger.

  • October 24, 2012    

   Syns du det er hysterisk å for eks bytte ut en yoghurt med sukker med en yoghurt uten sukker?

 199. Mia Mia
  October 24, 2012    

  Har selv vokst opp uten sukker i maten som ung. Mor var vegitarianer, så mye vegitarretter i uka, noen ganger kjøtt. Vært svært aktiv i ungdomstida og.

  Vi hadde aldri brus eller godteri hjemme. Kaker lagde vi i blandt, til og med med hvit sukker :p Men i hvertfall, pga vi hadde kosthold med lite sukker, så ble jeg rett og slett dårlig av godteri og brus (følte meg ukonsentrert, svimmel, hodepine..). Så jeg holdt meg rett og slett unna sukker. Vi hadde jo pizza hjemme og, bare laget av mager ost og grov pizzabunn, alt laget fra bunnen av.

  Ikke syns jeg det var så gærnt. Spiste jo pizza og boksmat og posemat hos venner ofte (meeen likte det som regel ikke fordi jeg synes slik mat smaker syntetisk – med mindre jeg spiser det over lengre tid og faktisk blir vandt til det.) Fikk også brus og godis hos venner, og hatt mulighet med å kjøpe selv med ukepenger.. men det fristet ikke. Som lørdagskos hjemme kjøpte vi ofte ekstra god frukt – etter hva barna ville ha, og spiste det med krem eller vaniljesaus og lignende. Eller kun frukt.

  Mor er ikke sunnhetsfrik fordetom – hun sluker fint i seg kake i ny og ne (jeg og forsåvidt 🙂 ), vi bare har det ikke tilgjengelig hjemme til vanlig – og godt er det!

  foreldrene mine ble skilt – sunn mat hos mor. ferdigposer, brus, fet mat og mye pizza hos far. Merket LETT hvor jeg følte meg mest opplagt. Annenhver uke hos mor og far. Trente daglig i tenårene. Følte meg rett og slett helt slapp av maten jeg fikk hos far. hva kan grunnen til det være mon tro?

 200. October 24, 2012    

  Så bra at noen tar grep!
  Det er ikke lett å være mot strømmen i sånne sammenhenger, barnehagepersonalet har jo de beste intensjoner. Derfor er barnehager en av målgruppene Kostreform for bedre helse http://www.kostreform.no jobber mot, nettopp for å spre kostholdskunnskap og skape kostholdsbevissthet hos dem som hver dag tar seg av matstellet for de minste av oss.

  Fortsett å stå på, Melissa!

  Med vennlig hilsen
  Birgitte Winther
  Styremedlem Kostreform for bedre helse

  • October 24, 2012    

   Tusen takk Birgitte!

 201. Danny Danny
  October 24, 2012    

  Så farlig a? Nå har dette blitt servert i barnehager i lange tider, og folk har vokst opp helt fint. Ditt barn er ikke noen unntak.

 202. K K
  October 24, 2012    

  I alle dager, er du seriøs? Du har helt rett i at du er både sær og vanskelig, samt meget spesiell!

  Jeg er helt enig i at mariekjeks, muffins og det brødet du snakker om, ikke hører hjemme i barnehagen. Hvertfall ikke til hverdags, men jeg ser ikke problemet med en mariekjeks dersom barna er på bytur, feirer noe eller noe lignende. Jeg gir heller ikke mine barn mat med transfett og minst mulig med kunstig søtning, hvitt mel og mye sukker. De får yoghurt uten masse sukker, eplejuice blandet med vann av og til, litt godteri på lørdager og ellers stort sett hjemmelagd mat fra bunnen av. Den juicen du snakker om, dersom det er juice uten tilsatt sukker, er den jo ikke noe værre enn smoothie eller frukt når det gjelder fruktsukkerinnhold.

  Synes synd på barna dine som etter hvert blir oppmerksomme på at de får en annen, og gjerne kjipere, mat enn alle de andre. En ting er dersom de ikke tåler en bestemt ting, men lista di er jo så lang… Og tro meg, barn føler lett på sånt. Hvordan skal toåringen din forstå at mamma er hysterisk over ting andre mennesker ikke bryr seg noe om, derfor kan jeg ikke få gleden av en kjeks en sjelden gang, ikke en gang et glass melk? Synes du bør tenke litt på et kosthold med måtehold som nøkkelord, i stedet for ekstremdietter som gjør barna dine underernærte (håper de får i seg nok kalsium!). Du har vel ikke barna dine på lav-karbo heller, håper jeg? Bak heller et brød av speltmel og send med de dagene det er brød i barnehagen. Folk som ikke har cøliaki, men reagerer på mel, tåler ofte bedre spelt!

  • October 24, 2012    

   Vi spiser et kosthold med reduserte karbohydrater hjemme ja. Vi baker eget brød (i dag spiste de surdeigsbrød som gikk ned på høykant) og vi presser ofte juice selv. De syns det er moro og får bestemme hvilke frukter de vil ha i juicen sin. Noen ganger får de juice på boks de også, for jeg er ikke slik at jeg nekter dem det. Jeg skaper ikke hysteri rundt tema, men om det er mulighet å gjøre noen endringer uten at barna merker det, så gjør jeg det. Istedet for å lage pannekaker med hvetemel og sukker bruker jeg kokosmel og kokosblomstsukker for eksempel.

 203. Anne Anne
  October 24, 2012    

  Kjære vene…
  Jeg oppfatter deg som veldig sær og spesiell.
  Barna dine kommer til å bli enormt opptatt av mat, hva de KAN spise og ikke minst hva de IKKE KAN spise.
  Overhengende fare for å utvikle spiseforstyrrelser!

 204. Bea Altea Bea Altea
  October 24, 2012    

  Nå regner jeg med at 99% av de som har skrevet disse innleggene ikke vil lese dette innlegget, men jeg har mine barn i samme barnehage. Jeg er ikke spesielt opptatt av kosthold, og definitivt ikke noe lavkarbo-fan. Men: barnehagen er super, varmlunchen like så. Ettermiddagsmaten er dritt!! Jeg henter vanligvis tidligere og “slipper” dette, og hvis jeg henter sent, kanskje en gang annen hver mnd. så går det greit. Men hver dag tidenes mest “syntetiske” brød eller muffins? Ikke til mine barn heller! Så alle ufine, mobbende, besserwisser, mennesker, jeg, som spiser etter Ingrid Espelids oppskrifter, snop, kaker og Lightprodukter er helt enig med Melissa!

  • October 24, 2012    

   I love u Bea! Ja, barnehagen er super! Jeg elsker den over alt på jord. Men det er den ettermiddagsmaten som jeg reagerer på. Men det er jo ikke de som setter opp menyen til barna, det er det andre selskapet som gjør.

 205. October 24, 2012    

  @K says, hvordan kan du tro at Melissa gir sine barne kjipere mat enn andre? En absurd påstand tatt ut fra ingen steder. Selv er jeg opptatt av mye av det som Melissa er; å lage hjemmelaget og sunt brød uten 20 forskjellige ingredienser som de på butikken, ren, hel og naturlig mat som er variert og fullt av næring. Kostholdet er rikt! Ikke dra en slutning om hvem du tror noen er før du setter deg inn i deres fagfelt og hverdagsliv. Her på bloggen kan du se hvor mye godt Melissa gir til sine barn, og spørre deg selv om du tror andre du kjenner, eller dine egne barn har like spennende kosthold.

 206. October 24, 2012    

  wow, her var det mange reaksjoner!
  Jeg synes du er kjempeflink, og det du gjør er helt riktig! Jeg håper og tror at holdningen og kunnskapen rundt om vil bli bedre med årene:D Noen må alltid være først, så stå på ditt! Du er tøff! Jeg kommer til å gjøre akkurat det samme den dagen jeg får barn:)

  Stå på, det er mange som støtter deg rundt dette!’

  • October 24, 2012    

   Takk! Jeg har fått en god del støtteerklæringer i dag ja. Mange som ikke vil vise seg her på bloggen men andre steder. Det er fint!

 207. Julie Julie
  October 24, 2012    

  Herregud, nordmenn blir jo helt hysteriske dersom de får høre at barna ikke får melk? Eller sukker og grovt brød. Dette ser de ikke på som farlig, og allikevel er det mange livvstilsykdommer i norge.
  Jeg har selv kuttet ut melkeprodukter, sukker og gluten i kostoldet, og kostholdet mitt er ikke næringsfattig av den grunn. Jeg spiser supermat og passer på at jeg får i meg det jeg trenger fra alternative kilder. Jeg skjønner ikke hvorfor folk ikke kan respektere andre for hvilken livvstil de ønsker å følge! Jeg synes du er en god mor som ønsker det beste for barna dine, stå på <3

 208. sillybird sillybird
  October 24, 2012    

  så det er synd i barn som får næringsrik mat og en mor som bryr seg, mens barn som lever på godteri og usunn mat og risikerer både mobbing og helseproblemer grunnet vekt er en bra ting? ka skjedde med verden egentlig? Stå på Melissa

 209. Førskolelærer-Siv Førskolelærer-Siv
  October 24, 2012    

  Denne barnehagen hadde et snodig opplegg for mat! Det der kan fort være et tema for SU og et foreldremøte. Kan godt hende du ikke er den eneste i barnehagen som reagerer på menyen. Som ped.leder ville jeg selv ha reagert!

 210. October 24, 2012    

  Nå har ikke jeg hatt tid å lese absolutt alle kommentarene her, men det virker som om hovedargumentene på hvorfor barn absolutt skal ha sukker og melk er at “de ikke må føle seg annerledes” og “de tar ikke skade av det”.

  Hvorfor kan vi ikke heller applaudere de som tør å være annerledes, slik at barna også innser at dette nødvendigvis ikke er feil? Redselen for å skille seg ut stammer utvilsomt fra dere hysteriske foreldre som er så sykelig opptatt av at barna deres skal være som alle andre.

  Og istedet for å gi barn mat som man regner med det ikke kan ta skade av, kan man ikke heller fokusere på å gi barnet mat det faktisk har godt av? Jeg vil ikke risikere at det kanskje muligens forhåpentligvis går bra med transfett og e-stoffer, når jeg kan være sikker på at gode råvarer og lite bearbeidet mat faktisk er en fordel for kroppen.

 211. Anette Anette
  October 24, 2012    

  Kjære vene…..snakk om ett forvrengt syn på mat. Alt med måte liksom…..Greit at muffins hver dag ikke er det beste, men melk og brød? For ett aktivt barn som vokser og er uten allergi? Merkelig hvordan vi har sunne eldre i landet når de har fått i seg disse helt forferdelige giftstoffene som melk og brød inneholder. Stakars unger som blir nektet viktige næringsstoffer kun pga en “motediett” i oppveksten. Du vet at denne “steinalderdietten” ble brukt av steinaldermennesker som bukket under i 30 åra?

 212. October 24, 2012    

  Jeg er sjokkert hvordan folk uttaler seg, på vegne av ditt syn på kosthold. Jeg er helt enig med deg at kosthold er kjempeviktig for alle. Barn spesielt. Og jeg tenker bare “Uvitenskap skaper fordommer”.
  Stå på Melissa

 213. Psycho Psycho
  October 24, 2012    

  Damen, du har noia. Er vel ingen som seriøst nekter ungene sine melk eller gluten? Eller muffins en gang i blandt for den saks skyld?

  Du oppdrar jo ungene dine til å bli “de rare kidsa”. Syntes oppriktig synd på ungene dine

  • October 24, 2012    

   Jeg nekter dem ikke melk og gluten men om jeg kan bytte til andre alternativer så gjør jeg det. Enkelt og greit. Har vi ikke alternativer, nei da har vi ikke alternativer.
   Noia her jeg ikke heller. Jeg er bare opptatt av at maten skal gi kroppen næring.

 214. Rebecca Rebecca
  October 24, 2012    

  Ærlig talt! Er det voksen mennesker som skriver kommentarer her?? En kan virkelig begynne å lure. En begynte med en stygg kommentar og det kom en hel strøm av sauer i flokken etter. Det er ikke på tide med litt selvgransking da? Hvorfor reagere så til de grader på valg en fremmed dame tar for seg selv og sin familie? Noe dere prøver å overbevise dere selv om?? Ærlig talt, oppfør dere som siviliserte mennesker. Jeg digger Melissa og alle som henne, som tørr å tenke uten for boksen. Bruke eget hue og ikke la seg hjernevaske av saueflokkmentaliteten. Stå på videre, du vet selv at du har rett. Det tok en stund før folk ville erkjenne at jorden var rund også 😉

 215. hvor skal man begynne hvor skal man begynne
  October 24, 2012    

  Jeg hadde tenkt til å kommentere her, men vet ikke hvor jeg skal begynne. Jeg har ikke barn selv, men det du skriver der er helt drøyt. Jeg, som alle andre forstår at du ikke vil gi barna dine loff og kaker og tomme karbohydrater dagen lang, kostholdet i Spania er veldig annerledes enn her. Men at du faktisk er villig til å ta sjansen på å gi barna dine et lavkarbokosthold når de er under utvikling som de er, er virkelig skremmende. Det er, som det er sagt tidligere her, ingen langsiktige resultater av forskning på det og det som leses om det rundt omkring kan bare tas med en klype salt. Den trenden som har utviklet seg i Norge, som du tydeligvis har fått med deg er skremmende fordi de allers færreste kan nok om dietter og innhold i mat til å kunne vite om det virkelig er bra for deg i lengden. At du i det hele tatt kan si at “barna får spise det samme som de andre barna i bursdager, men jeg LIKER DET IKKE. Hva i alle dager. Fikk du heller aldri kaker, brus eller is i bursdager som andre barn fikk? Jeg fikk det, og har ikke tatt noen skade av det så vidt jeg vet. Håper virkelig du ikke er ernæringsfysiolog, eller arbeider med noe innenfor det feltet, dersom du gjør det syns jeg innmari synd på personer som virkelig trenger hjelp med kosthold og ernæring som møter en person som du utgir deg for å være her. Greit at man ikke skal proppe i seg alt mulig dritt hele tiden, men de BARN! Det er ikke sunt for en femmer å proppe de tankene du har rundt kosthold i hodene på ungene dine. Det kan det umulig være. Jeg må avslutte før jeg flyr i flint, det er mye skriverier om kosthold og såkalt “sunn” mat, og det har irritert meg lenge, men det her tar virkelig kaka.

 216. October 24, 2012    

  Hei Melissa. Føler bare jeg må kommentere dette for kommentarene før meg er bare helt hårreisende. Jeg blir rett og slett litt skremt. Det at folk ikke tar kostholdet sitt seriøst er ikke noe nytt men når en barnesykepleier ikke vet hva melk gjør med barnekroppen og en legestudent og kollegaene hans ikke vet noe om melk og bare tror på det de har lært på skolen ja da blir jeg rett og slett skremt.(håper jeg aldri havner på sykehus for der kan de hvertfall ingenting) Det er jo faktisk de som ikke aner hva et normalt kosthold er. Vi er ikke plantet her på jorda for å spise mariekjeks og drikke ekkel antiobiotikafyllt kumelk som faktisk ikke inneholder noe vitaminer eller proteiner etter det er varmet opp. Det skremmer meg at folk ikke tar kostholdet sitt mer alvorlig enn det de fsktisk gjør. Det at dine barn spiser annerledes enn de andre er jo bare bra for da vokser de seg faktisk sterke og du viser at du bryr deg i motsetning til de andre mødrene og personalet. Hvis jeg som 25 årng ikke skal ha hvitt mel,fluor,sukker,melk,kaffe,salt så skal hvertfall ikke et barn ha det.Det er bare det norske folk som er så lite opplyste. De er toroposesuppe spisende uvitende nek som ikke aner hva et normalt kosthold er. vi skal spise det som er planet på jorden ikke det som er behandlet på en fabrikk og puttet i en plastikkbag. Du er spesiell Melissa men på en positiv måte og du er akkurat som meg. En som bryr seg og har skjønt hva det er snakk om. Ikke som i sær og spesiell. Hvis noen sier deg imot eller ler av deg så vet du og jeg og alle andre sunninger hva dte er snakk om så det er de som taper på det i det lange løp. Den maten du serverer dine barn skulle jeg ønske jeg fikk når jeg var liten. Det må jo bety noe. Som du sa: Barna dine merker jo ingen endring uansett om du bruker kokosmel istede så why not når det er mye sunnere. Hvorfor skal det eneste argumentet være at barna må passe inn. Hvis jeg ikke tålte peanøtter så hadde jeg ikke blitt mobbet for det. Jeg gir meg over av dårlige argumenter. Barn spør og er nyskjerrige men de gjør ikke sånne ting til noe stort. De spiser og leker men de mobber ikke i barnehagen. Det er jo bare å få det personalet til å skjønne at det de gjør er feil og la alle barna få sunn næringsrik mat for muffins spiser faktisk ikke jeg selv engang. Alt ondt her i verden starter med sukker og lavt blodsukker. Og dårlig kosthold. Man trenger ikke å nekte et barn noe for å ønske det godt. Det handler om hva du selv gjør ut av det.Du er jo ikke fanatisk men du velger å kjøpe inn gode ingredienser til familien din og ikke fabrikert mat.Det må jo egentlig bare heies på spør du meg. Fortsett sånn og du vil nå langt med det. 😀 Fortsatt fin fin kveld.

 217. Kornelia Kornelia
  October 24, 2012    

  Jeg synes Melissa har mange gode poenger, men presenterer det kanskje litt stivbeint. Det er en stund siden mine barn gikk i barnehage, men da var i alle fall matkunnskapen veldig lav i barnehagen. Bl.a.: alle sier at melk er sunt, men samtidig vet vi at mange barn får vesentlig mindre luftveisplager når de ikke drikker/drikker lite melk – bare spør legen din – dette er i ferd med å bli akseptert kunnskap, men det går nok noen år før innsikten når ernæringsrådgiverne. Selv mente jeg at vann var fint å drikke, og litt juice (ikke nektar med sukker!) kunne være fin festdrikke. Husholdningssaft burde være bannlyst i barnehagen. Det er bra at barna ikke drikker sukker, men enda viktigere at de blir vant til at vann er det beste – både når de er tørste og til maten.
  Vår yngstemann var veldig glad i yoghurt – både hjemme og i barnehagen. Det er bedre enn melk, men det må naturligvis være yoghurt naturell. Så mens de andre spiste sin sukkeryoghurt, koste han seg med sin naturell. Men naturligvis ble han nysgjerrig på alle de fargerike youghurtbegrene de andre hadde med seg (fatter ikke at Tine har kunnet ture fram slik med mat for barn…). Jeg ville ikke at det som fristet, skulle være forbudt, så vi kjøpte stadig en fargerik yoghurt med dyr og barn på. Men æsj – de smakte rart! Så han mistet raskt interessen for de fargerike yoghurtene, og koste seg på nytt med den ensfargede, men gode. Jeg tror ikke vi skal undervurdere hva tidlig smakstilvenning gjør med helsa på lang sikt.

 218. macdk macdk
  October 24, 2012    

  slapp av folkens, barn dør ikke om de får litt for mye sukker

 219. October 24, 2012    

  Så heldige barna dine er, Melissa! De er heldige som har en mor som tar seg tid og råd til å gi dem skikkelig mat, og som ikke gir dem melk når de tydeligvis blir dårlige av det.
  Stå på videre!

 220. Ahmed mustafa Ahmed mustafa
  October 24, 2012    

  Haha morrapuler ta deg en bolle og chillen da , du skulle vist hva jeg gir barna mine. Fet mat og de holder seg aktive og ADHD er fremdeles noe nytt hos oss utlendinger.

 221. gimme a break gimme a break
  October 24, 2012    

  Kan du bli mer hysterisk?? Grunnen til at det norske folk er det 2. høyeste folkeslaget i verden er fordi vi spiser så mye brød+ melk. kjenner noen som er adoptert fra kina som er mye høyere enn den gjennomsnittlige kineser fordi de er oppforet på norsk mat;)

 222. Christer Christer
  October 24, 2012    

  Latterlig! Sikkert ikke hver dag de får muffins vel? Skader da ikke med en godbit i ny og ne…..

 223. Magnus Olsen Magnus Olsen
  October 24, 2012    

  Jeg er generelt drittlei av mathysteriet som er overalt. Jeg har selv en datter i barnehagen. Hun ble tre år for noen uker siden. Men noen kake eller muffins fikk hun ikke ha med seg på grunn av hysteriske foreldre som deg. Det er noe som provoserer meg noe grenseløst. Dette er min datters dag, og den skal handle om henne. Synd når en hel barnehage blir tvunget i kne av en knøttliten andel sære foreldre. Det er litt stas å være den som har med seg noe ekstra til de andre. Hvis man regner med at året har 365 dager, barnet har ferie i fem uker(25 bhg dager), helg i 104 dager, og syk i åtte dager. Da står man igjen med 228 dager til disposisjon. La oss si at det er 15 barn på avdelingen. Hvis man da fordeler en bursdagsmuffin eller et kakestykke utover de resterende dagene, så vil de få en muffin eller et lite kakestykke hver femtende dag. Altså hver tredje uke. Greit nok at dette er gjennomsnittlig, men hvis veldig mange barn har bursdag innen et kort tidsrom, så slå sammen flere. Ser ikke problemet. Selv om dette omhandler en barnehage i Spania, så er det ernæringsfreaker hjemme i Norge også. Hilsen en drittlei far!

 224. Kristin Kristin
  October 24, 2012    

  I mine øyne er du hysterisk!

  • October 24, 2012    

   Det er helt greit at du syns det. Ingen er like.
   🙂

 225. Isabelle Isabelle
  October 24, 2012    

  Jeg er så enig med deg og jeg synes barna dine har en flott mor som vet å ta vare på de og jeg skulle ønske jeg hadde foreldre som brydde seg såpass mye om meg som barn om hva jeg puttet i munnen!
  For å gå inn på temaene til de med tydeligvis lite kunnskap!
  -Melk har mye sukker, og er faktisk ikke så “sunt” som så mange sier! Vi har blitt lært at melk styrker skjelletet, det har faktisk vist seg at det har helt motsatt effekt. Det kan faktisk bryte ned skjelettet.
  Norge er ett av landene som drikker mest melk og vi ligger også på verdenstoppen over de med mest beinskjørhet. Dette er virkelig det mest skremmende. Melk inneholder sukker/melkesukker. Mange får vondt i magen eller blir uggene i magen av å drikke melk, selv om de ikke har melkealergi.Kumelk er for kalvene. Morsmelken til kua har som oppgave å styrke beina til kalvene, mens våre barn trenger en annen type kalsium som først tar for seg å utvikle hjernen.
  Ja, kalsium er bra for oss. Riktignok den riktige typen kalsium får vi ikke gjennom å drikke melk.

  Det å gå inn på sukker tror jeg ikke vi trenger engang. Alle vet vel nå at sukker er gift for kroppen og hvis du da tenker at å gi gift til barnet ditt er greit i ny og ne…. ja, det sier mer om deg som forelder.

  Gluten fungerer som lim i tarmene og kan forhindre næringsopptak av annen mat og også gi plager og allergisymptomer som oppblåst mage og diaré, kvalme og en generell slapphet. etc

  Det at dere kan tenke at alt det er greit for kroppen din både fysisk og psykisk av å se at det står så mye om hvorfor alle disse tingene(og mer) er dårlig for kroppen… hvorfor være så ignorante… OG hvorfor tenke at det er greit å gi det til barnet til som du har ansvar for bare fordi alle andre gjør det.. bedre førevar !hysterisk eller ikke!

  • October 24, 2012    

   Isabelle, du har et av de fineste kommentarene i dag. Takk for det! Gode poeng!

 226. Chimera Chimera
  October 24, 2012    

  Med tanke på hvor mye som må til for å få brent opp den muffinsen, og med tanke på at barna generelt sitter mye i ro idag… I TILLEGG til at mange foreldre er kjøtthuer når det kommer til kosthold.. Så synes jeg dette var bra. Muffins har ingenting i en barnehage å gjøre. Det er mange barn som fyller år, og det er plenty anledninger ellers i hverdagen hvor sukker og sjokkis står på menyen. I bh til kidsa mine får dem velge middags måltid istedenfor muffinsen.

  Hadde folk flest tenkt seg litt om og prøvd å forstå hva som blir puttet i maten og hvilken effekt den kan ha på kroppen så hadde situvasjonen muligens vært annerledes.

  Du fremstår nok for de fleste som hysterisk, MEN… det meget sannsynlig at du ler sist og best.

 227. Ea Ea
  October 24, 2012    

  Jeg er helt enig med deg Melissa! Gluten, melk og sukker er både skadelig, kreftfremkallende og ikke til nytte for noe.
  Jeg hater når folk sier at “vi mennesker MÅ jo ha sukker for å fungere!!” ..Men det er forskjell på sukker fra frukt, og raffinert sukker !!

  • October 24, 2012    

   Ja, hører den noen ganger “barn MÅ ha sukker for å overleve!

 228. Andje Andje
  October 24, 2012    

  Jævla muffin ekstremist!

  Finn deg noe bedre å klage på! Har du sett hva som foregår på landegrensene foreksempel?

 229. Jenny Jenny
  October 24, 2012    

  Jeg må bare si at jeg blir oppriktig sjokkert over folk! At det går ann å skrive så mye nedsettende om en person kun utifra et blogginnlegg? Man er vel ikke en dårlig mor og et forferdelig menneske om man vil at barna skal spise en viss type mat?
  Du er kanskje litt vel kravstor overfor barnehagen, men at de kan skjerpe seg da det kommer til muffins og kjeks til daglig det er det ingen tvil om!

  Lykke til!

  • October 24, 2012    

   Barnehagen så ikke på det som noe problem. Derfor liker jeg denne barnehagen så godt, for de er så GODE 🙂

 230. Silje Mari Anne Silje Mari Anne
  October 24, 2012    

  for de som ikke vet det, ost som norvegia inneholder svært lite laktose.
  Synes at mange her snakker om ting de ikke har peiling på. Hvis dama er hysterisk, så er det svært mange som er dømmende og trangsynte her inne.

  Les bloggen hennes, den er ikke så ille, jeg personlig har ikke noe forhold til lavkarbo, men ser med bekymring at dagens unge og voksene blir bare feitere og feitere, og latere og latere… Det er i allefall en usunn utvikling.

  Gå å ta en titt i ditt eget kjøleskap… Før du så bombastik dømmer andre…

 231. October 24, 2012    
 232. Tommy Gun Tommy Gun
  October 24, 2012    

  Må være staselig å slenge ut masse skrammel som helt klart kan knyttes opp mot konkrete ting i et diagnoseregister og få støtte av forbundsfeller som har et like forvaklet verdenssyn.

  Jeg skulle holde meg seriøs og kommentere saklig og nøkternt.
  Det gikk ikke for dette skremmer meg.
  Det har en så paranoid og kontrollerende overtone, hysterisk og totalitær stil jeg vet ikke hvor jeg skal begynne.

  Tvinger barn inn på en sti med fryktpropaganda og indoktrinering.

  Jeg jobba i barnehage før og var langt fra enig i det som ble servert og forsøkte å påvirke dette. Uten hell dog.
  De ansatte i barnehagen tar deg sikkert opp i møter om du holder på slik. Det reflekterer negativt for ditt barn.

  Men det er en måte å si ting på og DET ER EN MÅTE Å SI TING PÅ!!.
  If you catch my drift?

  Kostholdsfascisme kalles det.

  Selv er det ingenting som får meg til å føle meg bedre enn bønner, linser, kikerter, bulgur og grønnsaker.
  Men betyr ikke at jeg lærer mine barn at det er det eneste rette og alt med farge er livsfarlig.
  Samt at karbohydrater er dårlig og skal lukes bort.
  Det strider imot fundamentale prinsipper.

  Lavkarbo tvunget på barn under utvikling?…..
  DIETT???

  Og Magne som anbefalte denne ekstremistiske smørja, quit your dayjob!.
  Du fortjener ikke lønna di når du anbefaler søppel som dette.

  Jeg forsøkte å lese satire og en balansert ironi i teksten, men det fant jeg ikke. sørgelig nok.
  Du har et like balansert syn som hvilken som helst ekstremist.

 233. Torunn Torunn
  October 24, 2012    

  Jeg vil påstå dette innlegget er ganske umodent. Jeg sitter igjen med en opplevelse av at melk og hvetemel er noe dritt og det er farlig og ditt og datt. Kjære deg, dette er da helt vanlige ting i et helt normalt kosthold? Synes dette er en kratig overdrivelse, og jeg tviler sterkt på at muffins serveres hver dag til lunch. Det har jeg bare ingen tro på. Jeg har mer tiltro til barnehager enn som så..

 234. October 24, 2012    

  Nei det er ikke hysterisk og bytte ut sukker youghert med sukkerfri.
  Men utifra det du skriver virker det som veldig mange ekstreme forskjeller fra vanlig kosthold.
  Ja det er bra og være bevist på hva mann putter i munnen og hva barna spiser. Men syns dette blir litt for ekstremt. Og syns du maten i bhg er ille, kan du glede deg til sfo sin mat. Her er det hvertfal ikke mye å skryte av,Noen dager helt ok, andre dager blæ….Nudler og pasta,ikke så mye grønt, for det må de kaste uansett, for det er det ikke mange av barna som spiser det, men da sørger jeg som mor for at resten av maten de spiser er full av næring, så om de får i seg litt for dårlig mat det ene måltidet så får det så være.

  Jeg er selv veldig opptatt av hva barna mine spiser, lager også ofte eget brød, grove vafler/pannerkaker mm. middagsmat helt fra bunnen av osv, Dette har vi vært bevist på hele tiden, og har idag barn som velger å bruke lørdagspengene sine på annet enn godteri, de får også servert grønnsaker og frukt sammen med snop når vi har det, og de spiser like mye av det, om ikke mer, for de er det en vane at frukt og grønt også er godt til hverdags som til fest.

  Her er det alt med måte. Tror det er viktigere og lære barna hva de bør spise, enn å være så innmari opptatt av hva de ikke kan spise……Her snakker jeg ikke så høyt om at det er grove pannekaker, vafler uten sukker/smør og hvetemel, barna og vennene dems spiser som bare det, uten å reagere på det.
  Også er det en kjent sak at mammas mat er best og det er den som går i arv. Har selv hentet de fleste oppsrifter fra min egen mor.
  Men når noe blir “lovisk” at barna ikke kan spise ditt og datt kan det fort bli, (når de blir eldre) at de tar helt avstand fra det og gjør det stikk motsatte.

  • October 24, 2012    

   Nå har det seg slik at vi bor i Spania og her er det ingen SFO.
   På skolen får de med seg matpakker og da bestemmer jeg selv hva jeg sender med. Det er alt fra frokostrester (pannekaker, omelett), nøtter, brød med pålegg, frukt, smoothie osv. Til middagen der får de et variert kosthold. Så den er ok. En gang i mnd får de is til dessert. Det er helt ok for meg. Det er én gang i måneden.

   Jeg er helt enig med deg, heller bygge opp under det de bør og skal og kan spise enn å fokusere på “nei, det kan du ikke spise, og ikke det heller, og i hvertfall ikke det!”

   Da eldste var for liten til å forstå så unngikk jeg steder og bursdager med mye junkfood. Men nå er hun stor nok og vet at etter maten kommer kaken. Og da kan ikke jeg si “nei, det får du ikke, nå drar vi hjem”. For hun skal ikke føle seg utenfor heller.
   Men hun minste kan jeg fortsatt holde henne unna det verste. Jeg ser ikke på det som noe negativt.

   🙂

 235. Jørgen Jørgen
  October 24, 2012    

  Hva i alle dager har du imot e-stoffer? Det er nettopp stoffer som er godkjente som tilsetningsstoffer hvor man for de aller fleste også har et anbefalt daglig inntak fordi man kjenner effektene av dem. La oss ta noen eksempler. E101 er det samme som vitamin B2. E160a, betakaroten, eller det som gir gulroten farge. E160c, fargestoff fra paprika. E300, Vitamin C. E306, Vitamin E. E500, natriumkarbonat/-bikarbonat, et av hevemidlene du er så redd for. Også kalt soda (karbonat) eller bakepulver (bikarbonat). Den eneste effekten av disse er at de frigjør karbondioksid som fører til heving. Hva er så skummelt med det? Jeg synes det er et absolutt hysteri rundt e-stoffene, man går til og med så langt at man reklamerer for produkter uten e-stoffer, som ikke gjør annet enn å bygge oppunder dette hysteriet.

  Jeg synes du virker unødig hysterisk, både når det gjelder e-stoffene, og andre ting du langer ut mot. Uten at jeg vet hva slags muffins det er snakk om (man kan putte alt mulig i muffinsformer, noe er bra, noe er dårlig) så skal jeg ikke si noe om det, men at du tar så på vei på grunn av litt melk er helt på trynet. Hvis barnet virkelig får problemer på grunn av melk (noe som er relativt lett å sjekke), så er det selvfølgelig noe man bør gjøre noe med, hvis ikke så er det en enkel måte å få i seg gode næringsstoffer på. Som flere har nevnt her så er det absolutt ingen umulighet at man får barn med et usunt forhold til mat dersom man forbyr dette og hint. Jeg håper du klarer å unngå det, men ærlig talt, ta deg en bolle. Eller enda bedre: gi barna en!!

  • October 24, 2012    

   Spiser jeg en bolle tar det 5 minutter til magen min står som en ballong og jeg ser ut som jeg er gravid i 5. måned. Får barna mine bolle tar det ikke lang tid før de løper på do og blir sittende en god stund og klage “mamma, jeg har vondt i magen”.

   Så nei takk.

 236. October 24, 2012    

  Spania hørtes ikke dumt ut…..

  Nei kan ikke akkurat dra barna med seg når kaken kommer, men
  mine barn spiser det faktisk ikke….er vi på fest med masse kaker, kommer de med talerken full av frukt, og kanskje de finner en kake som ser fristende ut, så tar de en bit og resten går i søpla…. så det går ann å lære barna å like det som er bra, uten å fokusere på det som ikke er bra. Og tror barna fort merker at kroppen reagerer andreledes når den får noe som ikke er bra.

  Så stå på med å gi barna riktig mat,men ett tips: pass også på at det ikke blir for mye fokus rundt det. Tror ikke det er så heldig for barna…..For en stund siden hentet jeg 5 åringen i bhg, og alle jentene drev å snakket om sukker, og at det kan mann bli feit av……og de snakket om at de ikke skulle spise mer godteri, ikke så veldig heldig spør du meg, mange foreldre som snakker om mat og kosthold over hodene til barna sine, også snapper barna opp noe, og når 5 åringer ikke vil ha godteri fordi de er redd for å bli feite er det noe som er alvorlig galt…

 237. October 24, 2012    

  Du er for streng.

  Muffins kan ses på som godteri. Det er vel bare positivt å få godteri en gang i blant? Etter hva jeg leser, får han sikkert ikke det fra deg.

  Reposter mitt innlegg…:-)

 238. Jan Erik Jan Erik
  October 24, 2012    

  Jeg syntes at alle som kommer med personal angrep bør pelle seg vekk fra denne bloggen , skaff dere et liv en å synke så lavt at dere må være så negative. Det må gå at og kommentere på en saklig måte. Og til de som har meninger om melk og brød , bør sette seg inn i hva dette egentlig er når man snakker om å ha matvare intoleranse ,plager i magen etc. Det er så mange som har skrevet at melk og brød er så sunt , det er langt fra sannheten. Det dere sier viser bare hvor lite kunnskap dere har om dette, dere ref bare til vanlig mening i gata.
  Det kommer mer og mer forsking som viser at gluten er er veldig stor problem for veldig mange. Det dere heller ikke er klar over er at den typen gluten som blir dyrket nå er ikke det sammen som vi hadde for 100 år siden. Den er mye mer problematisk nå. Det finnes mange artikler om dette tema.

  http://www.greenmedinfo.com/blog/gluten-intolerant-myth-meme-or-epidemic

  Og dere skal også være klar over at det finnes ikke et eneste pattedyr i verden som klarer og bryte ned gluten helt.

  Og Charlie som er legestudent som utaler seg også om dette , sier jo lite kunnskap han har . Han bør sette seg inn i ny forskning som kommer hele tiden som viser at gluten er et stort problem.Og Melissa skriver også at barna blir dårlig i magen når de spiser det. Betyr det da at Melisssa skal gi mat til barna slik at de blir dårlig!!!!! Jeg blir sjokkert over mange av de utalsene om at hun er en dårlig mor!!!! Hun er jo faktisk ei flink mor som tenker på barna sine beste. Jeg er glad jeg ikke skal bruke den legen ,håper at han aldri kommer ut i jobb. Leger har ca 15 timer ernærings lære !!!!!!!!!!!

  Nei nå gidder jeg ikke og bruke mer energi på og forsvare dette, men jeg anbefaler alle og søk litt om dette så ser dere at vi blir også lurt ofte av matvare industrien så det er mange sider av dette temaet som ikke blir diskutert her.
  Legger noen linker også ved:

  http://www.komaelk.dk/forskning_maelk.html
  http://www.westonaprice.org/
  http://kostreform.no/

  Og for de som er veldig skeptisk til dette så gå inn på denne linken der er det linker til masse forskning
  http://www.npif.no/index.php?name=index.html
  og her bør alle såkalte leger og andre helsepersonell gå og ta en titt så blir dere litt mer oppdatert en dere er nå.
  Jeg har selv en egen historie fra helsevesnet som har vist meg at det er lite kunnskap på hvordan maten påvirker kroppen også blant leger etc. det har gjort til at jeg selv har satt meg på skolebenken for å studere ernæring og jeg har fått meg mange aha opplevelser som viser at det myndighetene anbefaler er lang fra det opptimale. Det er sikker mange skrive feil her men det får bare være.

  Stå på Melissa du gjør en god jobb.

 239. Elisabeth Elisabeth
  October 24, 2012    

  Skuffet over dårlig leserinnlegg og dårlig holdning til mat. Ingen lykkeønskninger fra meg. Håper barnehagen står på sitt!

 240. Småbarnsmor og gravid Småbarnsmor og gravid
  October 24, 2012    

  I vår barnehage gav jeg beskjed om at vårt barn ikke skulle spise rakfisk, røkelaks, spekemat og annet rått kjøtt/ fisk for å unngå sykdom.
  Hun får yoghurt, hjemmebakt brød, knekkebrød, frukt, sjokoladekake, seigmenn, gulrøtter; hun får et normalt kosthold og er sunn og frisk. (Favorittbiten er Japp i Twist-posen 🙂
  Om barna dine reagerer på hvetemel er det jo en mulighet for at de ha cøliaki, om ikke det påvises har vi jo noe som heter den psykologiske faktor også.. Om barn hører at “Om du spiser hvetemel får du vondt i magen” er det klart det virker inn på dem… Og barn hører langt mer enn du kanskje tenker over.
  En venn (tannlege) nektet barna alt sukker. I ungdomsalder gikk de helt bananas og spiste voldsomt!
  Jeg skjønner at du har din overbevisning, men det kan være lurt å la barna få et selvstendig, eget og fritt valg når de blir eldre uten å påtvinge kulturmelk med alkohol og grønne skumle drikker.. Forøvrig er det klart barn skal ha det sunt, men og trygt og med normal variasjon. Ekstremisme er sjelden av det gode, det være seg religion, livssyn eller matkultur…

  Summa summarum er det nok VELDIG vanskelig å skulle si noe og virkelig vite nøyaktig hva man kommenterer på. Jeg kjenner jo ikke deg. Men, uttalelsene dine er jo verd en kommentar 😉 Lykke til med matregimet ditt. Krysser fingrene for at det går bra med barna dine, som for mine 🙂

 241. Nora Nora
  October 24, 2012    

  Elisabeth, for et fjols du er som sier slikt. Hun har jo skrevet i en kommentar av barnehagen ikke hadde noe problemer med det. Det er en fin barnehage det!

 242. October 24, 2012    

  En ting er sikkert,vi alle vet hvor vi vil ende en vakker dag,om vi vil eller ei. Vet du hva,jeg kjenner en del mennesker som har levd sunt hele livet. De var til og med fysisk aktive hver eneste dag,de har aldri røyket,de ende opp med hjerteinfarkt,uhelbredelig kreft i lungen,hjerneslag,kols,brystkreft,leverkreft,hjernesvulst med mere,ingen av disse var overvektige,eller har levd usunt. VET du at stress fører til livsstil sykdommer og kreft,hjerte problemer og psykiske og fysiske sykdommer? Je ønsker å spørre deg, hva er det du er så redd for? Har skjønt tegninga jeg hvis dere har hatt diabetes,cøliaki,adhd osv.Men om ungene er friske og raske er det vel ingen problem å la dem få ett normalt syn på livet. Tenk over hva det blir når de vokse opp,enten blir det hysteri,som noen sa,at de ikke kan spise det og det,eller så blir de å fråtse i fett og sukker,fordi de ikke har fått det i oppveksten. Mn som sagt,alt med måte,slik er det alltid. Jeg har 3 jenter,den ene har totalt godteri dilla,når ho får lørdags godt rekker hun ikke å tygge det engang,mellomste vil ikke ha søtsaker,hun liker ikke godteri og søtt noe særlig.lille mor er for liten enda. Her får de brus kanskje en gang i mnd,og barne juice 2 ganger i mnd,noen ganger ikke i det heletatt.jeg har aldri vært glad i brus selv. Men disse ungene er veldig glad i frukt og grønnsaker,det er ikke jeg eller faren,vi spiser ikke frukt og grønnsaker,men vi ordner det til ungene,å de spiser det med største glede,det har aldri vært noe problem,heldigvis.De drikker saft,melk,vann,de spiser brød og yoghurt og poteter og all vanlig mat.Ingen er overvektige enda,de er og aktive de går på bryting,svømming og speidern.De er flinke på skolen,legger seg til normal tid,har aldri vært noe problem.Største jenta våres går i 3 klasse,ho veier knapt 21 kg,men spiser som en hest,mellomste går i 1 klasse,hun veier knappe 19 kg.Lillemor er 17 mnd og veier 9 kg. her har vi hatt normalt fokus på kosten,variert og næringsrik,der lærer dem at ordentlig mat er viktig. MEN DET SO ER ALLER VIKTIGST,ER AT UNGENE BLIR FULGT OPP GJENNOM LIVET,PÅ SKOLE OG ELLERS,ROSES OG PUFFES LITT I RIKTIG RETNING,SLIK AT DEM GREIER DEG GJENNOM TIDEN SOM TENÅRINGER OG UNGE VOKSNE TIL Å KUNNE FORSTÅ HVOR VIKTIG VARIERT KOSTHOLD OG AKTIVITET ER. MEN VÆR KLAR OVER AT BLIR MAN MOBBET I OPPVEKSTEN ER DET LETTRE Å BRUKE MAT SOM SMERTE LINDRING,SAMME GJELDER HVIS MAN FØLER SEG UTENFOR OG LITE SOSIAL.

 243. Janet Janet
  October 24, 2012    

  Har du ammet ditt barn?

  • October 24, 2012    

   Hvis du leser “om” øverst til høyre på bloggen så står det der. Ammet begge ja.

 244. October 24, 2012    

  Mye morsmot å lese her, og mange saklige og gode kommentarer, men jeg blir skremt over de som ikke klare å holde det saklig. Fordeom du ikke er enig i det som blir skrevet, så burde man klare å holde seg saklig, og ikke komme med skjellsord!

  Jeg vil si at jeg har et helt normalt forhold til mat. Drikker melk til frokost, og har det i maten hvis det trengs. Ellers drikker jeg ikke melk. Men ser heller ikke noen grunn til ikke å drikke melk. Ikke spiser jeg mye ost heller.

  Muffins? Tja…en gang i skuddåret? Kaker? Omtrent bare i bursdager.

  Mel trengs i matlaging (ialle fall i den maten jeg lager), men går vel ann å bruke maizenna-mel og potetmel??.

  Juice drikker jeg ikke så ofte, har det faktisk ikke i kjøleskapet akkurat nå heller, men juice er da sunt? Det finnes faktisk juice uten sukker…

  Yogurt er bra for magen og bakterifloraen der, men det går ann å velge sukkerfritt der også, eller de uten tilsatt sukker. Og de uten fett. Men som regel så velger jeg havregryn med surmelk enn god morgen Y.

  Ellers spiser jeg stort sett det jeg har lyst på, fisk, kjøtt, og noen ganger rein salat 🙂 Folk er forskjellige, og folk vet best hva som funker for dem. Jeg vet selv at jeg ikke kan leve på knekkebrød istedenfor brød til frokost.

 245. Jan Erik Jan Erik
  October 24, 2012    

  http://www.bladkongen.no/abonnere-pa-magasinet-helsemagasinet-vof.asp

  Her er det et blad som skriver mye bra om mat/helse og alltid legger ved linker til forskning som underbygger det de skriver.

 246. Therese Therese
  October 24, 2012    

  jeg kan forstå noe av det du skriver, men synes du er litt i overkant hysterisk som jeg ser flere har påpekt over her.
  Jeg har en sønn på 4 mnd, og jeg kommer til å være striks på at han får i seg riktig mat, selv. MEN (et stort MEN) alt med måte!
  Ja, gluten (som jeg ser flere her ikke kan forstå hvorfor du holder ungene unna) er faktisk bevist at de aller fleste mennesker ikkehar godt av mengder av. Jeg har selv cøliaki, og selv for friske tarmer har ikke gluten mye godt for seg. Men igjen.. utelate det helt fra kosten til de små? nei, ikke her i huset i allefall.
  Sukker i barnehagen synes jeg skulle forbys!!!
  MEN, jeg har en venninne som har sønnen sin i en barnehage i oslo området, og de tok faktisk med barna på mc’ donalds.. DET er sykt! Fastfood, søpplamat bør ikke de små utsettes for.

  Ja til mye frukt og grønt, ja til magre fine kjøttvarer, ja til sunne “søtsaker” i hverdagen, men altså en kakebit i ny og ned har ikke drept noen.

  • October 25, 2012    

   De får det i seg, men i minimale mengder.

   Mc Donalds?????? Herregud, er det mulig!

 247. Styrer i bhg Styrer i bhg
  October 24, 2012    

  Helsedirektoratet har retningslinjer for mat i barnehagen..
  http://www.helsedirektoratet.no/publikasjoner/retningslinjer-for-mat-og-maltider-i-barnehagen/Sider/default.aspx
  Her står det detaljert om hva som skal og ikke skal serveres i barnehage. Angående melk står det for eksempel at det er anbefalt et glass melk til hvert måltid.

  • October 26, 2012    

   Selvsagt står det at det er anbefalt melk hver dag. Staten som råder over det. Det er nevnt et par ganger allerede blant kommentarene her… Norge ligger på toppen av osteropose og Norge er det som drikker mest melk. Hmm, kanskje en sammenheng? Noe å tenke på i allefall!

 248. Ezmarell Ezmarell
  October 24, 2012    

  Er helt enig med deg der… hver dag blir litt for ofte, og barn kan få usunne vaner av det. Noen produkter er bedre enn andre, og da er jeg absolutt enig i at du bør sette ned foten. Når det er dine barn det er snakk om, så er det ikke snakk om du er for hysterisk, eller ikke bryr deg i det hele tatt… Det er DINE barn, ikke de som kommenterer sine ^^ Du får i alle fall ha lykke til 🙂 Klem <3

 249. Ciwi Ciwi
  October 24, 2012    

  Jeg har ikke lest gjennom alle kommentarene, det ble for mye usaklig fra mennesker som kanskje ikke har studert begge sidene i en sak (f eks nødvendigheten av melk). Hadde bare lyst til å oppmuntre deg og si stå på! Det er tøft å stå mot strømmen, selv om man ikke burde få så mye kjeft for hva man gjør som forelder, vi gjør alle det som passer for oss selv og ingen burde bli sett ned på av den grunn.

  Hos oss er vi fri fra gluten og melkeprodukter, minsten (18 mnd) reagerte dårlig på begge deler, og gjennom det har vi også funnet ut at jeg muligens har cøliaki. Heldigvis har vi en superflott fastlege som mener at kosthold har mye å gjøre med diverse sykdommer og annet som foregår i kroppen, og mener at melkeprodukter IKKE er nødvendig å gi til barn fordi man kan finne de samme mineralene og kalsium i grønnsaker, frukt og kjøtt.

  Jeg har fått med meg at du bor i Spania? Vi bor i Australia, kanskje det er noe med den norske mentaliteten over for mat?

  • October 25, 2012    

   Som Aina har nylig kommentert, her i Spania er det veldig annerledes ja. Barna får servert daglig loff med sjokoladepålegg, godteri, boller og kjeks. Jeg ser det hver eneste dag. Og det er så trist. Hva skjer om noen år? For det første ødelegger de tarmfloraen, også venner de disse små kroppen til å leve på junkfood. Fedme blant barn bare øker og øker.

   Kjempefint å høre at dere har det fint på det kostholdet som fungerer for dere!

 250. Eliva Eliva
  October 24, 2012    

  Hjelpemeg! Folk er veldig kjappe til å dømme mor nord og ned her, men hvis noen hadde giddet å lese blogginnlegget skikkelig og faktisk lest noen av kommentarene Melissa svarer på så ville dere sett at det hun skriver om er tendenser til laktoseintoleranse og ganske naturlig å kutte ned på melk. Hadde min datter fått utslett av melk skulle bhg pinadø fått kuttet det ut.
  I tillegg, som et fåtall har fått med seg, er det ikke snakk om de trygge norske barnehagene her. Det er spanske barnehager med et helt annet forhold til sukker og boller. Det er faktisk ikke utenkelig at de faktisk får en skikkelig sukkermuffins til lunsj hver dag.
  Skjerpings!

  Og hadde jeg giddet skulle jeg klart å finne noen linker med lavkarboforskning, blant annet driver en hjertelege ved Haukeland universitetssykehus, Espen Rostrup, og styrer med dette. Jeg foreslår at folk kanskje skal undersøke hva som foregår på feltet før alt stemples som idiotisk fordi det er inn å mene at det er det. Jeg er forøvrig ikke utpreget lavkarbo selv, men har dog mer grønnsaker enn poteter på middagstallerkenen min.

 251. Inger Inger
  October 24, 2012    

  Hei!
  Så fint at du vet hva som er bra for barna dine. Jeg synes det er bra at du har gjort deg opp en mening om hvordan din og dine barns hverdag skal være og hva kostholdet skal bestå av.

  Jeg tror nok du fikk litt ekstra oppmerksomhet pga at bloggen lå linket ute på VG. Men ellers vil jeg si til de som skriver “alle andre får” eller “alle vil gjøre som alle andre” det er bare Drittpreik.

  Hadde det vært meningen at all skulle være like hadde vi alle hatt samme uniform og spist det samme, bodd i kliss like hus. Vi hadde gått på de samme skoler og hatt helt lik jobb. Interesser, evner og kompetanse har ikke hatt noen betydning.

  Barn som blir “lært opp” til å like det de andre barna på bhg, skole liker/gjør/sier/har. Vil få et stadig økende press på å være med i “gjengen”. En stadig økende angst for å ikke være bra nok blandt “de andre”.

  Lærere som snakker bak ryggen, håner og ruller med øyne. Skam dere. Dette er ikke akseptabelt. Dere har holdninger som ikke bunner i respekt for enkeltindividet. Jeg er glad mine barn er voksne og slipper å ha slike rollemodeller i rundt seg.

  Melissa, jeg håper du tar med deg de gode kommentarer, og rister av deg grumset. I morgen er atter en ny dag. Og noen andre får Vg’s oppmerksomhet. Ha en flott uke.

 252. Ellinor Ellinor
  October 24, 2012    

  Oh my good ! her var det mye usakelige kommentarer av folk som ikke har peiling på hva de snakker om 🙁 Synes synd på alle de stakkars barna som vokser opp på drittmat ,det er barnemisshandlig det .
  Stå på Melissa ,Klem 🙂

 253. October 24, 2012    

  Først og fremst: De som bare angriper dette uten å vite noe som helst: Get a life!!

  Så bra at folk som er flinkere enn meg til å blogge får satt lys på dette!

  Kanskje nevne at her i Spania er mat-opplegget i barnehager, skoler og i hjemmene litt anderledes enn Norge.
  Her er det helt normalt med muffins, sjokoladeboller, “napolitanas” hvitt brød med nugatti etc. I tillegg er det MYE overvekt her pga bla dette.

  Det sagt: Hvis de som synes at sukker er greit tar en titt på “stabil blodsukker” og virkningene i kroppen med å IKKE ha det, ville man kanskje tenke seg om to ganger før man slenger med leppa.
  Jeg har også to barn på lik alder med Melissa sine, og de spiser på samme måten.

  Kroppen har mye mer og jevnere energi mye lengre hvis barnet får ost og skinke for seg selv istedenfor på brød.
  Gluten er som lim i tarmsystemet, kjempelurt å ikke gi det til barna i min mening 🙂

  Melkeproteinet er ment til en kalv med 4 mager som gulper opp maten 3 ganger for å klare å fordøye disse proteinene. Vi har ikke enzymene til å fordøye det. Barna mine får ikke NOE kumelk proteiner, men har antagelig mer kalsium i maten enn mesteparten av de andre barna på skolen/barnehagen.

  Stå på Melissa!!!!

  • October 25, 2012    

   Takk Aina.

   Du er virkelig et forbilde som er så flink å følge opp 100% med gluten og melk. Jeg ser selv forskjell på dere alle i familien etter du kuttet ut dette.
   Mange som glemmer at blodsukkeret får seg en sving på høyglykemiske varer. De fleste tenker vel fedme, men det som er tøft for den lille barnekroppen er høyt blodsukker.

   God klem til deg Aina, gleder meg til vi skal møtes til kaffe med kokosolje i og spise sukkerfri muffins!

 254. Lo DiM. Lo DiM.
  October 24, 2012    

  Skjønner at det er Spania det er snakk om her, og ikke Norge. Merker det jeg reagerte på først var kokk i en barnehage… så kom jo resten..! Greit at du er nøye og alt det der, og ikke vil ha i ungene mye rart. Helt ok, men de fleste spanjoler er da normale mennesker også? De har vel også gått i barnehage en gang, og sikker ikke en så fancy en som dine barn går i. Tør vedde på at de fleste spanjoler fikk i seg mye mer “transfett” enn nå, men jeg vil da allikevel påstå at de også er helt normale.

  Men slapp av litt… det heter jo “you are what you eat”, og følger du det så kommer nok ungene dine til å bli sunne som bare f**n. Men allikevel, jeg vil heller bli en pose Skittels enn en døll skive Ingers rugbrød, altså.

 255. October 24, 2012    

  Huff, blir oppgitt av å lese alle de trangsynte kommentarene, folk som ikke orker eller vil sette seg inn i et kosthold som er mye bedre enn den vanlige “husmannskosten”, skriver! Jeg støtter deg Melissa, og har tenkt å styre unna verstingene til mine egne barn også! Jeg reagerer også veldig på gluten, men har ikke cøliaki. Jeg tror at folk som propper i seg hvete og karbo, uten å tenke over hva det gjør med kroppen, vil oppdage det en vakker dag. Dessuten forstår de ikke hvor GODT det er uten, når man slipper å være sliten, utmattet og ha vondt i magen. Prøv noen uker uten gluten, og dere vil oppdage forskjellen dere og 🙂

 256. October 24, 2012    

  Hvis jeg var deg ville jeg tatt barna ut av barnehagen. Det har jeg gjort og jobber nå hjemmefra. Fungerer helt topp, og guttungen er supersosial med folk i alle aldre og får et godt kosthold hjemme.

  • October 25, 2012    

   Jeg har ikke anledning til å ta de ut. Jeg elsker barnehagen, virkelig! Det er dette lille måltidet jeg ikke liker og det har jeg tatt opp med dem. De var imøtekommende og hadde ikke problemer med å bytte ut et par ting.

 257. Arnfrid Arnfrid
  October 24, 2012    

  Jeg synes du er kjempetøff som står på det du vet er best for barna dine =)
  Vi her i Norge har et veldig forskrudd forhold til sukker. Det er en fast ingrediens nå vi skal kose oss,og uten blir det tydeligvis ingen kos. Stakkar barn som ikke får sukker,de får jo aldri kose seg de!
  Er virkelig livet såå kjedelig uten sjokolade,kaker,brus og sukkerrus!!Og litt av og til har en ganske annen mening for meg enn de fleste.
  Sønnen min er snart to år og jeg prøver å være veldig bevisst på hva han får i seg.Det som er så hærlig å se er at han foretrekker allerede hjemmelaga snop og frukt framfor sukkerbomber som blir servert rundtforbi. Han er kjempegla i ren og god mat og det tror jeg også han vil fortsette med fordi det er det han lærer å like!!
  Jeg har også ei veninne som er vokst opp med ren mat og hun synes snop lukter og smaker vondt, det smaker jo bare sukker sier hun og tar heller et eple istedenfor.Hun har rett og slett ikke behov for sukker,men for mat.
  Jeg velger også å ikke gi sønnen min melk,hvis den ikke kommer rett fra kua,og brødet det syrner vi,eller så lager vi glutenfritt på travle dager.Så hei hurra barnehagen vår skal få det gøy når han begynner!! =)
  Stå på det du kan du har min fulle støtte!! =)

  • October 25, 2012    

   Vi spiser MYE kaker og muffins, vafler og pannekaker hjemme! De er uten sukker, hvetemel og gluten, og smaker nydelig.
   Da min eldste hadde bursdag i fjor, bakte jeg muffins til hele klassen. Jeg leverte de ti læreren og det første hun sa var “Å nei, vi har to-tre i klassen med allergier så det kan være litt dumt at de ikke får smake, for foreldrene deres har sagt at de ikke må spise ditt og datt.”
   “Det går helt fint, disse er sukkerfri, glutenfri og melkefri” sa jeg og hun smilte fra øre til øre og takket meg for at jeg tok hensyn.

 258. Hæ? Hæ?
  October 24, 2012    

  Helt enig i at hvis denne barnehagen barna dine går i eller har gått i serverer muffins eller annet med sukkerholdig innhold hver dag, så kan det gå an å si ifra.. Det sier vel seg selv at mat med høyt sukkerinnhold ikke er SÅ sunt, noe personalet(i hvert fall førskolelærerne) burde ha kunnskap om.. Så klart, det er dessverre mye av personalet i barnehagen som man ikke kan kalle for kvalifisert faglig sett, og da går jo noen av disse kunnskapene også på kunnskap/viten om kosthold bl.a.…

  MEN, jeg har vanskeligheter for å tro at det serveres slike usunnheter i barnehagen hele tiden(for når jeg leser mellom linjene virker det som om du mener akkurat det det), og grunnen til at jeg mener det er at du sannsynligvis ikke er der hele dagen sammen med barna dine, og kan ikke observere alt barna dine spiser, drikker, og får i seg i løpet av barnehagehverdagen.. Jeg vet ikke om du betaler for maten i barnehagen, men hvis du ikke gjør det, så kan du i hvert fall løse problemet ditt SJØL ved å sende med den maten du vil barna dine skal spise… prøv å komme inn på en skole og sleng med kunnskapene dine om kosthold der, og du vil bli tuppa ut av dørene der fortere enn du får sagt limabønner… Vær glad/klar over at barnehagen er såpass åpen at du prakstisk talt bare kan gå bort til de ansatte der og forklare hvordan du vil ha det, for tross alt, barnehagen er en del av kunnskapsdepartementet, akkurat som skolen, men heldigvis for deg, helt åpen for andre forslag… Grunnen til at jeg nevner dette er fordi at jeg merker en viss nedtråkking eller stempling av de det gjelder som dumme i bloggen din, og det av de som faktisk tar seg av ungene dine opp til 8 timer om dagen.. Og åpen sjikanering av dem på VG er vel litt drøyt spør du meg.. ta det opp med dem det gjelder..

  • October 25, 2012    

   Hvis du leser flere av kommentarene mine rundt omkring her inne vil du lese at jeg er veldig glad i barnehagen og de hadde ingen problemer med noen få justeringer. De er supre sånn. Sjikanering syns jeg er å ta i litt. Det at en barnehage innfrir slike ønsker viser at barnehagen holder seg proff og det er akkurat det barnehagen til jenta mi er. Siden det ikke er de selv som står for maten men et cateringselskap, er det ikke direkteangrep på dem som personale. Ja, mulig de snakker om meg på pauserommet, men det må de gjerne gjøre. Jeg er vant til at folk har en kommentar om sukkerinntak siden jeg unngår det så godt jeg kan.
   Og ja, jeg sender med egen mat noen ganger.

 259. Susanne Susanne
  October 24, 2012    

  Grunnen til at ho yngste reagere på melkeprodukter kan kanskje vær pga at ho får det for sjeldent? At kroppen ikkje e vante med det..
  Man får ikkje for høgt bl.s av å smake litt.. det e mengden det kjeme an på..
  Forstår at du reagerer, men med måte! Hvis du vil forhindre spiseforstyrrelse osv.. så e dt kanskje ikkje så domt å slakka litt på tøylene? Begynte selv å slite med spiseforstyrrelse pga for mye kontroll og kommentarar iforhold til kosthold.. og kjenner mange andre som har begynt å slite med mat av samme grunn..
  Selvfølgelig, det er dine barn og du som bestemmer ka du ska servere dei, og eg forstår du reagerer… men som sagt; tenk deg om to ganger kor streng du skal være!

  Lykke til!

  • October 25, 2012    

   Hun eldste reagerte på kumelk da hun var nyfødt. Så egentlig fra dag 1 måtte jeg holde meg helt unna kumelk for jeg fikk en baby som vrengte seg i gråt om jeg hadde spist yoghurt eller sjokolade. Jeg noterte meg hva jeg hadde spist og det slo ut hver eneste gang jeg hadde inntatt meieriprodukter. Når hun ble stor nok til å spise selv fikk hun utslett og løs mage hver gang hun fikk noe med melk i. Så det har ingenting med at hun ikke er utsatt for det nok.

 260. Harald Harald
  October 24, 2012    

  Det er ikke maten som er dine barn største problem.

 261. Arja Arja
  October 25, 2012    

  Jeg er enig men også utrolig uenig i noen av tingene du nevner.
  Du får det til å høre ut som det er verdensproblem, det skader vel ikke med litt sukker ny og ne?? Du må se det litt på dine barns synsreaksjon også..hvordan de oppfatter de går anderledes mat…det kommer til å slite me å HVA og IKKE de burde spise senere, som også kan bli fare for å utvikle spiseforstyrrelser! Så lenge de ikke spiser sukker,melk, mel hver dag, skader det ikke! Det har mye med hvor mye de får i mengder. Når vi er virkelig så heldig å få mat i det heletatt på bordet, synes jeg det er litt trangsynt….
  lurer på hva en fattig unge i afrika ville ha sett på dette som…

  Du sier de reagerer på maten…det er fordi det ALDRI får bli vant me maten, det er ukjent for de, derfor reagerer de på “uvanlig” mat.

  • October 25, 2012    

   Litt sukker i ny og ne når det er en bursdag eller om besteforeldre vil gi noe godt osv skader ingen (annet enn et blodsukker som stiger til vers, og det er IKKE sunt!). Det har jeg svart og kommentert flere steder nå. Men littegrann hver eneste dag er IKKE ok.
   Jeg har skrevet flere steder at jeg har snakket med barnehagen og de hadde ikke noe problem med de få justeringene jeg spurte om. De er supre sånn og har full forståelse selv om de syns jeg kanskje er litt streng for det “er jo så lite”.

 262. Cecilie Cecilie
  October 25, 2012    

  Hvis de levde så sunt på steinaldertiden – hvorfor ble de bare 25-30 år? Og hva døde de egentlig av? Vet du det??

  Hva voksne folk gjør med kroppen sin får bli deres sak, men om man ikke sørger for at barn får de næringsstoffene de faktisk trenger for å utvikle seg og leve lenge, da er det intet mindre enn barnemishandling og omsorgssvikt! Slik er faktisk lovverket!
  Kanskje det er derfor du er i Spania – barnevernets lange arm rekker ikke dit, dessverre.

  Hvis du som mor velger å følge ditt instinkt fremfor fakta i en så viktig sak som ernæring for barn, da er du rett og slett ikke skikket til å være mor!

  • October 25, 2012    

   Ja, dette har jeg snakket mye med Dag Polesynski om, han har holdt foredrag om dette og det er veldig interessant. De døde ofte i kamp/på jakt. De døde IKKE av livsstilssykdommer som vi har i dag.

 263. WTF WTF
  October 25, 2012    

  Serriøst! Ta å dra hodet ditt ut fra fedon å lavkarbotåka tåka nå da..
  En 3 åring bruker vel strengt talt 3 ganger så mye kalorier enn han/hun får i seg på en dag da, blir så jævelig forbanna på alt det her styret om lavkarbo pisset etc. som er nå til dags! Barna for 30 år siden spiste helt vanelig mat, for 20 år siden, vanelig mat, å jaggu gjorde de vel ikke det for 3 år siden å. De sitter ikke akkurat å stapper i ungene bamsemums å sukkerspinn i barnehagen/barneskolen. De spiser vanlig mat, brød med pålegg, å det er ikke akkurat verdens undergang at de spiser ei brødskive med nuggati..get a grip.
  Alt er farlig å spise nå til dags..brød, melk..snart blir det vel påvist det at vann er kreft fremkallende også. Akkurat hva dere voksne helsefreaker stapper i trynet deres av kosttilskudd å skvipmat det driter jeg i..men la nå for gudsskyld barna deres spise vanelig mat!

 264. October 25, 2012    

  Takk for at du tør å si det som det er! Ser eksponeringen opp mot VG har lokket fram haterne. At de ikke gidder sette seg inn i nyere forskning får de ta på egen kappe. Vinnerne kommer til å bli de opplyste barna som tar med seg sunne matvaner inn i framtiden. Barn som lærer å lage mat fra grunnen av utvikler i vertfall ikke spiseforstyrrelser.

  Jeg oppfordrer alle som sier det ikke er skadelig med litt sukker i “ny og ne” til å søke opp hva sukkeret egentlig gjør med kroppen. Suget etter sukker er tillært og ikke noe kroppen behøver. Heldigvis kan det avlæres, men når det alltid kobles opp mot kos, samvær og sosialisering, så øker man avhengigheten. Er det barnemishandling å lære barn og kose seg med andre ting som smaker søtt? Ren fruktose som man får fra juice (når fruktkjøttet er fjernet), har samme virkning på levra som øl.

  Melk fra butikken er ikke lenger en sunn matvare. Pasteurisering og homogenisering tar bort det som var sunt med melka. Det er prosesser som øker holdbarheten og hindrer melkefettet fra å skille seg. Det er for å gjøre melka attraktiv for forbrukeren. Gir du butikkmelk til en kalv vil den dø!

  Til slutt vil jeg ønske haterne lykke til med livsstilssykdommene deres. Lenge leve de opplyste!

  • October 25, 2012    

   En morgenklem til deg Øyvind!

 265. Karoline Karoline
  October 25, 2012    

  http://www.melissaspania.no/pa-lavkarbo-cafe/

  Barna dine spiser egg til frokost hver dag..og lavkarbobrøskive med kokosfett på..
  Det er viktig at barn spiser sunn mat og ikke for lov å stappe i seg sukker, men dette overgår alle grenser..Småbarn som blir påtvunget lavkarbodiett fra fødselen av.. Jeg grøsser..

  • October 25, 2012    

   Egg er veldig sunt og inneholder sunne fettsyrer.
   De spiser egg daglig i en periode ja, men ikke hver dag året rundt. Vi variérer en del 🙂

 266. Nick Nick
  October 25, 2012    

  1) La barnehage, førskole, SFO etc ta seg av hva barna får i seg. Å sette krav på den måten du gjør er både frekt og unødvendig mas ovenfor personalet i barnehagen. Om du er så jævlig misfornøyd, får du putte ungen din i en annen barnehage som innfrir dine hysteriske krav.

  2) Om barn får i seg sukker nå og da har absolutt ingenting å si så lenge det beveger seg nok. Om barnet ditt er overvektig om fem, ti eller femten år er det sannsynligvis på grunn av for lite fysisk aktivitet, ikke fordi det spiste en muffins nå og da i barnehagen.

  3) Jeg håper virkelig ikke dine barn får et like hysterisk forhold til mat som du tydeligvis har, for da er de faretruende nær å utvikle spiseforstyrrelser. Jeg ser for meg en lettere selvdestruktiv tenåring som teller kalorier, ser i jenteblader og aldri blir tynn nok. Anoreksia?

  4) Gratulerer med å hevde at barnet ditt ikke har behov for melk. Barnet ditt vil sikkert bli fornøyd med å utvikle beinskjørhet som 50-åring.

 267. Sjur Sjur
  October 25, 2012    

  Lurer på hva denne damen selv hadde sagt om en person kom på hennes arbeidsplass og la på henne en hel masse sære krav. Muffins hver dag hørtes riktignok voldsomt ut men å presse på barn “dameblad-dietter” høres også alt annet en sunt ut.

 268. Peter Peter
  October 25, 2012    

  Mitt barn får både melk, yoghurt, muffins og tonnevis med karbohydrater og jaggu blir det stort, friskt, smart og sterk allikevel. Bare uten særheten, fobiene og issues dine barn risikerer å utvikle! 🙂

 269. maja maja
  October 25, 2012    

  Er jo ikke sikkert de får sjokolademuffins med krem heller da, kan jo være en havremuffins/bananmuffins/nøttemuffins/lunsjmuffins osv – finnes masse av sånt.

  Uansett så synes jeg du høres veldig hysterisk ut og er redd dette vil prege barna dine når de vokser opp og kommer i puberteten.

  Håper ikke noen av dem får en spiseforstyrrelse.

  Også håper jeg du bare har noen ekstreme meninger, og ikke har ortoreksi selv.

  • October 25, 2012    

   Det er industrielle muffins som holder seg i poser i lang tid. De baker dem IKKE selv for å si det sånn. Det er sånn type du får på frokostbuffet på et hotell i Barcelona.

 270. Vivi Vivi
  October 25, 2012    

  Synes du er litt over streken. En sunn, god diett med noen fa innslag av litt muffins og youghurt har vel aldri skadet noen? Barn er i aktivitet mye av tiden og tåler dette fint. Jeg synes det tar helt av i dagens samfunn. Tullete…..

  • October 25, 2012    

   Mange nevner dette med at barn er aktive. Joda, de er i bevegelse hele dagen (stort sett) og trenger god energi for å holde det gående. Å hente energi fra mat med stivelse er ikke noe særlig smart. Blodsukkeret skyter opp til himmels. Noen som tenker på det? Blodsukkeret?
   En yoghurt i ny og ne med sukker skader ingen, men litt av sånn type mat hver eneste dag vil etter hvert ha en effekt. Tenk litt på det.

 271. Mona dahl Mona dahl
  October 25, 2012    

  Veldig bra !!!Stå på ditt!!
  Vi er selv ansvarlige for vår egen helse. Det er desverre veldig mange her i landet somoverlater det til det norske samfunn og leger.
  Jeg liker ikke tanken på at barn sskal få mat på skolen heller, jeg ville aldri tillat at mitt barn fikk den maten.

  Vi lever også uten disse giftstoffene,selvfølgelig får min sønn litt annet men nå begynner han å se/ føle forskjellen og det er flott !

 272. October 25, 2012    

  Du er jaggu sær. Makan til sunnhets hysteri…. jeg stiller meg bak de ansatte i barnehagen og sier: stakkars unger.
  Dere foreldre som går og gransker hver minste lille ingrediens bare for å se om det inneholder noe usunt får jeg mark av.

  PASS PÅ!! Det er farlig å leve vet du. Man KAN dø av det….

 273. christina christina
  October 25, 2012    

  Hei du

  Jeg er ingen “hater”, men jeg kan jo ikke la være å bli litt provosert av hva du skriver. En ting er hvordan du stresser disse ansatte, men du gjør det jo i god tro…

  Jeg kan ikke la være å lure på hvem denne fagpersonen som gir deg råd om dietten dere benytter er… Er han en av dem som tjener på den? Hvor får han sikre fakta om dødsårsaker fra? Har de sammenliknet med andre type dietter fra samme epoke? Kina feks? Eller Egypt? Land som hadde mye større tilgang til karbo…

  Jeg er helt enig i at man i dagens samfunn kan være litt mer skeptisk til hva man putter i seg, men å være fanatisk kan aldri være bra…

  Hva skjer når barna dine blir eldre og bestemmer dietten sin selv? du kan ikke tvinge dem til å holde seg på lavkarbo hele livet, og det er forskning som tyder på at slanking under barndom og ungdomsår kan føre til fedme senere i livet.

  • October 25, 2012    

   Det er ingen betalt person som står bak “denne dietten” som du kaller det.
   Vi går ikke på noe diett, men vi lever på et kosthold som innebærer ren, sunn og naturlig mat uten tilsetningsstoffer (så godt det lar seg gjøre).
   Vi spiser mat med lite stivelse som ikke gjør at blodsukkeret vårt stiger raskt til vers og daler like fort igjen.
   Under vårt tak har vi sunn mat. Vi baker egne kaker og muffins, lager sjokoladekonfekt og annet godt men uten sukker og hvetemel. Dette fungerer godt for oss.
   Når vi er ute på besøk så lager vi ikke noe stort oppstyr, men jeg titter litt rundt for å se om det er alternativer om det blir servert loff på bordet for eks.
   Det er logisk for oss å spise mat som er tilpasset vår kropp. Ingen har godt av sukker og hvetemel. Det sier seg jo selv?

 274. Høyst Normal Høyst Normal
  October 25, 2012    

  Her var det mange lovord i dette kommentarfeltet, for ekstremholdninger…

  Jaggu har jeg ikke dødd enda, på tross av mine 34 år med både sukker og hvetemel i “normale” mengder for en nordmann. Ikke blir jeg andpusten av å gå i trapper, har høyt kolesterol, eller har høy bmi heller. Eller, for å være ærlig er sistnevne litt høy, men det er på grunn av sterk benbygning og muskler, for jeg har lav fettprosentt. Og mine aktive barn ser ut til å klare seg minst like bra med samme kosthold, og jeg tror heller ikke de, som meg, er gitt noen spesiell genetisk gave som bidrar til dette.

  Kanskje det ikke er livsfarlig å være høyst normal? Kjedelig, og til tider litt konfliktavvikende, kan det være. Men ikke farlig, ser det ut til…

 275. Mrs. Robinson Mrs. Robinson
  October 25, 2012    

  Hei! Jeg synes det er flott at du bryr deg om hva barna dine spiser. Men man skal være forsiktig med å være for streng. Som nevnt vil andre barn reagere på dette, og barna selv vil derfor (beklageligvis) som regel vokse opp med et vanskelig forhold til mat. De vil ofte begynne å spise det de ikke fikk lov til å spise, og det i store mengder, så snart de flytter hjemmefra. Som regel vil dette selvfølgelig gå seg til etterhvert, men det er likevel viktig å la barna få spise litt kake i ny og ne.

  Men jeg reagerer på at du sier de har ein steinalderdiett. I steinalderen spiste de mye brød. De spiste ikke hvetemel, men brød med minimale mengder hvetemel er fullt mulig å få tak i dag, og det er fullt av viktige næringsstoffer som barna trenger for å vokse seg sunne og sterke. Og hva er egentlig forskjellen på juice og smoothie? Er ikke begge deler frukt? Og hva er forskjellen på å spise en appelsin og å drikke et glass med skikkelig appelsinjuice? Eller eplejuice og andre juicer? Melk er også veldig sundt for barna, og dette inngikk også i stor grad i steinalderkostholdet. Og så lenge barna ikke reagerer på dette, burde de absolutt drikke melk, faktisk hver dag.

  Men det med muffins hver dag forstår jeg at du reagerer på. Kjeks også. Det er svært usunt, for både barn og voksne. Men normal sunn norsk mat som melk, juice og grovt brød burde barna få lov å spise i barnehagen, så kan de heller få grønnsaker og annen sunn mat hjemme, så de slipper å bli uglesett av de andre barna. Men stå på for å fjerne muffins og kjeks og usunt brød!

 276. Junkfood-man Junkfood-man
  October 25, 2012    

  Vet du hva… Jeg kunne trengt ei dame som deg for jeg er så enig, likevel stapper jeg i meg søppelmat hver dag uten den rette guts til å legge om. Synd du ikke er ledig på markedet. 🙂

 277. Fryd Fryd
  October 25, 2012    

  Hei,
  Vær varsom på at du ikke gir barna dine spiseforstyrrelser. Kanskje du har slitt med mat og overvekt/undervekt/kroppen din opp igjennom livet, og ikke ønsker å overføre dette til barna dine. Det forstår jeg. Men det er AKKURAT hva du kommer til å gjøre. Barn SKAL ha karbohydrater. Ikke pålegg som mellommåltid som lav-karbo diettene sier. Barn er aktive og trenger alle matgrupper i løpet av dagen – også sukker. Skjønner at du ikke ønsker at de skal spise muffins hver dag – det ville jeg også ha reagert på. Men ikke karbohydrater? Dette provoserer meg MAX.
  Stopp dette for du gjør virkelig skade – mer skade enn en muffins kommer til å gjøre.

  • October 25, 2012    

   Jeg har aldri skrevet eller sagt at barna mine ikke får karbohydrater. Jeg har skrevet at hjemme under vårt tak lager vi mat med lite karbohydrater. Det finnes karbohydrater i grønnsaker og frukt, noe de får en del av. Også spiser de begge varmlunsj på skolen og i barnehagen som består av bønner/linser/grønnsaker/pasta. De er ikke på Steinalderkost. Vi reduserer sukker, hvetemel og tilsetningsstoffer så godt vi kan.

 278. Kristin Kristin
  October 25, 2012    

  @fryd, NEI barn trenger IKKE sukker hver dag, sett deg litt inn i tingene før du kommenterer!!!!!! Og nei, Melissa har aldri slitt med spiseforstyrrelser! Så ikke døm uten å engang kjenne dama! Det eneste det dreier seg om her er et sunt kosthold, ikke mer, ikke mindre, hvorfor er dette så sårbart!????????

  • October 25, 2012    

   Takk takk for støtten.

 279. Børre Børre
  October 25, 2012    

  Hei! Jeg er båd enig og uenig. Enig i at unger ikke burde få jus, mye youghurt og muffins i barnehagen. Kun ved spesielle anledninger. Det jeg derimot stiller meg spørrende til er at de ikke skal få melk?? Melk er jo selve grunnsteinen i et sunt kosthold for barn Du må skille mellom voksne og barn her. Det som er sundt for deg(kanskje du prøver å kutte litt karbo, er ikke nødvendigvis sundt for ungene dine. Derimot kan det være skadelig. Hva som er sundt er individuelt sett i forhold til hvilken livsstil og hvilke mål man har. Man måp dog få dekket behovet for alle typer vitaminer og næringsstoffer.

  Og når det kommer til gluten ser jeg ingen grunn til at de ikke skal spise det, så lenge de ikke har intolleranse. Her synes jeg det lukter litt ekstremisme innen matveien, og det er ingen god vei å gå om su vil ha et barn som tar riktige matvalg og har et godt forhold til mat. Du må også huske at e-stoffer stort sett er naturlige stoffer som slett ikke er farlig for kroppen. Selvfølgelig unntak her, men alle e-stoffer er ikke farlig:-) Heldigvis. Se på hvordan folkehelsa har forbedret seg, og levealder har økt i e-stoffenes tidsalder.

  Mitt råd er å snakke med barnehagen og få dem til å få et sunnere kosthold, men ikke krev ekstreme tiltak som ikke er bra for barn. De kan du som voksent menneske velge selv om du mener det gagner deg.

  mvh Børre

 280. kim kim
  October 25, 2012    

  Du er gal…

 281. Mrs. Robinson Mrs. Robinson
  October 25, 2012    

  Ortorexi er også en spiseforstyrrelse – det å være fanatisk opptatt av sunn mat. Ikke at Melissa har det, men det er ikke bare anorexi og overspising som er spiseforstyrrelser.

  • Astrid Astrid
   October 25, 2012    

   Jeg har ikke barn mao kan ikke helt sette meg inn i situasjonen. MEN jeg er iallefall objektiv og jeg syntes att her må da dere (foreldrene) gi dere. Om barn får det lille ekstra i barnehagen skulle det vel ikke være noe problem å få de til å spise hverdagskost hjemme. Mat kan jo også være en trivselsfaktor regner med att det ikke er alle barna som trives like godt i barnehagen. Da er det ekstra hyggelig att de samles til ett ekstra måltid.

 282. Er selv en mamma.. Er selv en mamma..
  October 25, 2012    

  Tror dere trenger å bytte bhg. Det fins nok en bhg for dere oså…

  • October 25, 2012    

   Neida, barnehagen er et supert sted å være. Jeg digger de! Og som jeg har kommentert mange ganger allerede så har jeg snakket med dem og de hadde ingen problemer med å gjøre noen små justeringer.
   Det er ikke de som har satt opp menyen, så det er ikke barnehagen i seg selv som har en svikt men det spanske systemet og de spanske anbefalingene.

 283. Supermatfan Supermatfan
  October 25, 2012    

  Så utrolig bra blogg!! 😀 Er så enig i alt det du skriver, kjempe bra! Godt å vite at det finnes foreldre som virkelig bryr seg og ser nødvendigheten av sunn og god mat. Hadde gjort akkurat det samme. Tøft gjort at du går i mot strømmen, men synd at du må lese så stygge kommentarer fra uvitende folk. Dt gjør meg vondt at dette er foreldre og voksne. Men ikke ta det til deg, stol på ditt;)Må bare også si: for en fin helsekost butikk du har! Hvis jeg noen gang drar der, så skal jeg komme innom på besøk. Stå på Melissa!

 284. Studenten Studenten
  October 25, 2012    

  Etter å ha lest dette innlegget og de fleste kommentarene har jeg mistet troen på menneskeheten….

 285. Marianne Marianne
  October 25, 2012    

  Det tviler jeg sterkt på…
  De får åpne en egen sammen med Fotballfrue.

  • October 25, 2012    

   Fotballfrue gjør mye bra hun. Jeg støtter opp under hennes kosthold. Jeg har laget flere av oppskriftene hennes og de faller i smak hos barna.

 286. Victoria Victoria
  October 25, 2012    

  Hva i alle dager er galt med melk ????

 287. Victoria Victoria
  October 25, 2012    

  Od dessuten skriver du at barna er aktive med mye energi selv om de får lav mengde av karbohydrater! DING DING DING!! Lavkarbodiett er veldig lite forsket på og kan være farlig i seg selv, SPESIELT PÅ BARN! Lurer på hvordan jeg kan leve som var mest glad i loff med nugatti da jeg var liten! 😉

  • October 25, 2012    

   De dagene vi starter med en god frokost så holder de det gående i timesvis uten sutring og lavt blodsukker. Får de et par brødskiver med litt juice til (som noen ganger hender) tar det ikke lang tid før de sutrer etter mat. Barna mine er ikke “satt på en lavkarbodiett” men vi spiser mat med redusert karbohydratinnhold. Dette fungerer veldig godt for oss. Det gjelder å finne hva som passer for en.

 288. Kim Kim
  October 25, 2012    

  syk dame, spyr du opp smoothies med for masse mandler i…..? jeg skal lage meg ball idag, hjemmelaget. det er godt det. med fett, bacon og salta svineknoke. har du smakt det? poteter oxo, med cellullose.

  • October 25, 2012    

   Hørtes godt ut. En liten potet skader ikke, men jeg foretrekker alt det andre som smaker godt 🙂 God middag!
   Forresten, jeg drakk smoothie til frokost i dag, og spydde den ikke opp.

 289. Helsesekretær Helsesekretær
  October 25, 2012    

  Hei Melissa!
  Jeg har lest innlegget ditt og en del av de andre har skrevet. Først og fremst vil jeg bare si at det å kalle deg syk, og at ungene dine kommer til å bli junkiser o.l. er det dummeste jeg har hørt, og provoserende usaklig.
  Datteren min går i en barnehage der sukker ikke er tillatt, og vi har motsatt problem. For jeg skulle ønske at hun kunne få ha med seg en youghurt til frukten som er det siste måltidet i barnehagen, rett og slett fordi det finnes såpass mye bra bakterier i en youghurt som tarmene trenger for å fungere optimalt, som i en god youghurt veier opp for hva som enn ikke måtte være “sunt”. Det finnes youghurter som ikke har noe særlig tilsatt sukker.

 290. Victoria Victoria
  October 25, 2012    

  Og hvis du liker barnehagen så godt som du skriver i kommentarer, hvorfor henge de ut sånn her da da?

 291. Victoria Victoria
  October 25, 2012    

  Og dessuten må du tenke på kulturen der du bor, er du sikker på at den er lik den norske?

  • October 25, 2012    

   Denne er langt fra lik kulturen i Norge. Store forskjeller, ja.

 292. October 25, 2012    

  Seriøst! Get a grip! Normalitet -hørt om det? Makan til særhet.

 293. Hallo! Hallo!
  October 25, 2012    

  Jeg kan i utgangspunktet skjønne at du vil bestemme over hva ditt barn skal spise og ikke, men herlighet – stakkars de ansatte! Hvordan tror du de har det hvis alle 20 barna skal ha like store krav som deg? Foreldre må faktisk lære seg at det ikke bare dreier seg om DERES barn, men alle sine barn. Hvis de ansatte skal ta så mange hensyn blir det bare tid til å sortere mat til slutt! Da får du heller ta barna ditt ut av barnehagen og ha dem hjemme. Skjerp deg og pass deg for at barnet ditt ikke får et VELDIG komplisert og anspent forhold til mat!

  • October 26, 2012    

   Hvis du hadde tatt deg tid til å lese over kommentarene jeg har skrevet til enkelte kommentarer hadde du fått med deg at jeg spurte barnehagen og de sa at det ikke var noe problem. Dessuten husker jeg fra da vi hadde omvisning i barnehagen den aller første gangen med vår første jente, og da sa sjefen i barnehagen at om det var noen allergier eller noe som de måtte ta hensyn til så måtte vi informere om dette så de kunne følge det. Med andre ord, en oppegående barnehage sånn sett. Dessverre følger de et cateringselskap som leverer mat til veldig mange skoler og barnehager og det er der svikten ligger. For i mine øyne er det MYE feil på menyen der.
   Alt er i skjønneste orden i barnehagen i allefall.

 294. Beatrice Beatrice
  October 25, 2012    

  I sønnen min sin barnehage får de helt vanlig mat. De har også gitt klar beskjed om at når det gjelder bursdager, så ønsker de IKKE at foreldre skal sende med hjemmebakst (fere grunner til det, både at det ble mye søtt, og i noen tilfeller konkurranse om de beste bollene og muffinsene :P) de står for kosen, og det er fruktsalat eller smoothie. Hver gang. Jeg synes det er flott. Frokost bringer barna med hjemmefra, de får ofte varm lunsj, (grønnsakssuppe, wok o.l) og de får oppdelt frukt eller grønnsaker på ettermiddagen. Synes det er stor fremgang siden jeg gik i barnehagen. da var det kun brødmat og noen slitne bananer på eftan.

 295. Charlotte Charlotte
  October 25, 2012    

  Vet ikke hvem som er “syk” her jeg. Har dere lest at denne mammaen og barna befinner seg i SPANIA?? Aner dere hva for dritt de normalt gir ungene der nede eller? Det er virkelig gjennomgående mangel på ernæring og hva MYE sukker og transfett gjør med små kropper.

  Dette er ikke snakk om normal norsk “husmannskost” men loff er stort sett det eneste brødet de har og det er langt fra ferskt – det er tilsatt så mye e-stoffer at det skal holde seg smørmykt i ukesvis og muffinser der nede er LANGT søtere enn “Aunt Mabels” eller hva det nå heter her.
  Juicen ar nok rent sukker tilsatt kunstig fruktsmak også…. Å få dette servert HVER dag til mellommåltid er ikke sundt i lengden. Kunne likegodt gitt ungene et glass Cola til hver lunsj! DET hadde dere vel likt at barnehagen her hjemmi i Norge startet med. Gi kun Cola og Loff med nugatti på til måltidene hele uka???

  Blir kvalm av enkelte av svarene og innleggene her jeg. Voksne folk som sitter å gjemmer seg bak et tastatur og MOBBER! Dere burde skamme dere! Helt greit at man er uenig og har ennet kosthold enn bloggeren, men jøssenavn så usmaklige og stygge dere er i kjeften!! Ikke rart det er krig i verden! Skaff dere et liv!

  Makan!

 296. Jo Vegar Jo Vegar
  October 25, 2012    

  Tja, syns det er bra at du engasjerer deg for barna dine og vil de skal spise godt og sunt, men det virker som du drar det for langt og vil til syvende og sist gi barna dine ett unaturlig forhold til mat.

  Jada, de burde ikke få i seg for mye sukker og velge sunne alternativ der det er mulig, men å nekte de melk? Å nekte de gluten fordi du og din mann ikke tåler det særlig godt får det til å virke som det mer for din egen del enn barnas.

  Er fantastisk å høre at du er opptatt av hva barn får servert, det er viktig å engasjere seg i og noe mange flere burde ta tak i. Barn venner seg alt for lett til å få sukker hele tiden fra de er små.

 297. martine martine
  October 25, 2012    

  Lykke til når ungene dine blir tenåringer – rebeller med junkfood oppoverøra!
  Men enig at kosthold er viktig for de små, og det påvirker humør og utholdenhet. Men det finnes grenser?
  Og ja, tviler nå på at muffins står på menyen uka lang.

 298. Amanda Amanda
  October 25, 2012    

  Jeg er også svært opptatt av mat og at vi i familien spiser bra og riktig mat. Men har noen spørsmål og betraktninger til deg.

  Hva er bakgrunnen for at Steinalder dietten skal være bra? Jeg ser at folk skriver at man ikke hadde hjerte og karsykdom da, og vokste opp til og bli frisk og raske. Hva slags dokumentasjon støtter man seg på? Vet ikke helt om dette stemmer. Forvenet levealder og barnedødelighet var relativt høy på den tiden vil jeg påstå. Ikke hadde man diagnostikk heller så det vil vel være svært usikkert og kunne påstå noe slikt.

  Man har dessuten sett fler og fler forskningsrapporter om at for lite karbohydratet i forhold til proteiner over lengre tid og høyt fettinntak ikke er bra. Ved søk på PubMed (database over publiserte medisinske forskningsartikler) kommer det opp hauger med artikler om uheldige effekter i metabolismen, økt fedme og økt insulinresistens på denne type dietter. Hva tenker du om langtids effekten?

  Mange av E-stoffene som finnes i maten er jo også naturlige stoffer. Så man skal være på vakt overfor en helt kategorisk avvisning av dette. Noen er laget av å male naturlige forekommende stoffer, f.eks E412 som er frøene i Guar bønnen. Tomater (i sin helt naturlige form) inneholder 7 E substanser (inkludert cartoene E160a og malic acid E296).
  Hvis man fjerner nitrat og nitritt konserveringsstoffer (som er av de mer kontroversielle E stoffene)fra svine produkter, vil risikoen for Botulisme øke betraktelig. Botulinum toxin er potesielt dødelig ved inntak av en viss dose, noe som så sjelden skjer nå at man har helt glemt bort muligheten for dette. Det er vanskelig og si at alle E stoffer er trygge, alt man inntar i store nok mengder vil jo være farlig, t.o.m. epler og aprikoser; Kjernene inneholder et cyanid stoff. Selv vann kan drepe i for stort inntak.
  Derfor er jeg litt forundret over at ingen E stoffer er greit, men litt alkohol er ok.

  All forskning jeg har kommet over så langt støtter at moderat inntak av det meste er og foretrekke (med mindre man har spesielle sykdommer eller allergier). Vi trenger litt av alt. Vi burde ikke være redd for visse matvarer og typer, heller forstå dem. Og det viktigste vi kan lære barna våre burde være matglede, sette pris på alt det fantastiske vi kan spise og smake på.

 299. Tanja 20 år Tanja 20 år
  October 25, 2012    

  Som et lite svar til “Charlotte”, det er ikke rart at det blir krig i verden hvis alle skulle reagert på samme måte som deg. Takk for meg 🙂

 300. Sebastian Sebastian
  October 25, 2012    

  Hei!

  Det er veldig bra at du passer på hva barna dine får i seg, men beklager å si det, dette grenser mot det fanatiske. Som med alt annet så er det viktig med måte.

  Det er selvsagt forskjell på om de spiser muffins hver dag, eller om de får det en gang i blandt. Jeg ser ærligtalt ikke poenget ditt med å starte bråk i barnehagen fordi du ønsker at barna dine skal spise noe annet en resten av barna.

  Med det sagt, så er det en veldig enkel løsning på problemet ditt. Være hjemme med barna dine og mat de med det du selv ønsker. Så slipper resten av verden å ta hensyn til dine overdrevene tanker om kosthold.

 301. Linda Linda
  October 25, 2012    

  he he, hvor man klarer å henge seg opp i bagateller, det er faktisk en stor del av barn i verden som sulter, og her diskuteres det i det vide og det brede hvorvidt barn skal drikke melk, eller spise brød!! Har vokst opp med brød, yougert og melk. Er godt voksen nå, sunn, slank og har ingen større plager. Men tror folk som henger seg så opp i dette , må ha store problemer! Og enig med Tanja på 20. Ikke bra for hjerte og hisse seg opp for dette her, det er nok farligere enn en muffins til mellommål.

 302. Helsesekretær Helsesekretær
  October 25, 2012    

  Hei Melissa!
  Nå har jeg lest innlegget ditt og mange av kommentarene. Først og fremst vil jeg si at å kalle deg syk, eller si at barna dine kommer til å bli junkier, at du ikke er en skikket mor, er bare provoserende usaklig og grunnlagsløst.

  Det andre jeg vil si er at jeg i barnehagen vår har motsatt problem. Det er en sukkerfri barnehage hvor vi ikke får lov til å bestemme selv hva barna skal ha med i matboksen som de spiser av to ganger daglig. Jeg er helt enig i at kosten i barnhage kunne vært mye sunnere, og mer variert. I vår barnehage finnes det ikke kokk, varmlunsjen er lite fargerik og selv om det ikke er sukker i maten, er den likevel ikke særlig næringsrik.
  I dette tilfellet mener jeg at det kan være viktig å veie for og i mot når det gjelder maten. Personlig er ikke jeg så nøye på sukker i maten eller andre stoffer, for noen ganger er sukkerfritt verre enn om det er litt sukker i det. For eksempel ønsker jeg at min datter kunne hatt med seg en youghurt til frukten, som er det siste måltidet i barnehagen. Youghurt inneholder tross alt en del bakterier som tarmene nyter godt av, og det finnes youghurter med lite eller ingen tilsatte stoffer, eller man kan lage det selv av ferske bær og surnet melk, noe som er veldig godt.

  Melk og andre produkter om inneholder kalsium er utrolig viktig for benbygningen til barna og ikke minst voksne! Det er viktig å få i seg nok av dette når man er ung, for etterhvert som man blir eldre vil ikke opptaket av kalsium være like stort i kroppen, om det er en av grunnene til at eldre mennesker har svakere benbygning. Hvis man tenker på fremtiden kan kalsiuminntak virke forebyggende på skjelettsykdommer.

  Husk at karbohydrater er en viktig kilde til energi i kroppen, og barn trenger mer av dette enn voksne.
  Jeg er enig i at matinntaket ikke bør inneholde så mye sukker, salt og transfett, men det går an å ha en balanse.
  Jeg er sikker på at du visste alt dette fra før, men kanskje det kan være nyttig for andre. Det viktigste er at maten skal være fargerik og at det lønner seg og lese på hva man faktisk kjøper. Fett, karbohydrater, kalsium, proteiner, vitaminer og mineraler er viktig for at kroppen skal fungere.

  Hvis barna dine reagerer på melkeproteiner eller gluten kan jo dette gå over etterhvert som de blir eldre, samtidig er det viktig å ikke “provosere” kroppen for mye da det kan gjøre det verre.

  Jeg tror regelen “alt med måte” er gjeldene for barn og voksne. Så lenge kosten er variert og rik på de riktige stoffene, vil ikke sukker, transfett eller andre usunne stoffer gjøre noen skade fordi kroppen da har nok sunne stoffer og et godt immunforsvar. Kroppen klarer å ta seg av det som eventuelt må filtreres bort i lever, nyre eller tarmene.

  Ja, det er viktig å tenke på hva man putter i munnen, i dag er det slik, og dette er et faktum, at vi har en 20% overvektige barn i Norge som står i fare for diabetes, skjelettmisdannelser og det verre er, samtidig så har vi det vi i helsevesenet kaller “bærums-syndromet” hvor barn følger foreldrenes dietter, og dette innebærer at barnet rett og slett er underernært på viktige stoffer som fett, proteiner og karbohydrater, og ofte er disse også dehydrerte.

  La meg forklare litt hvordan sukker fungerer i kroppen. Sukker kommer i sunnere former enn det vi i dagligtalen kaller sukker (sukker er et karbohydrat). I kroppen blir sukker lagret i cellene i kroppen som energi, for at cellene skal utføre sine oppgaver. Vann tiltrekkes av sukker og der sukkerinnholdet er størst går vannet. Vannet blir trukket opp av tarmene, til leveren og videre ut til cellene, og med nok sukker i cellene, vil man være hydrert og cellene kan utføre forbrenning som igjen gir oss energi. En god type sukker er glukose og galaktose som finnes i frukt, bær, honning og melk.

  Det virker som du er opptatt av barnas helse og som jeg har skjønt er det aktive barn du har. Det synes jeg er flott! Og det finnes like mange måter å oppdra unger på som det finnes mennesker, og ingen barn er like. Stort sett vil jo barn skjønne at det er forskjell på mennesker og at de har ulike regler i barnehagen, hjemme og når de er på besøk hos andre. Dessverre er det også slik i dag at fokuset på kroppen har blitt alt for stort, og mange barn lider av dette og det kommer ofte hjemmefra.

  Jeg håper dere tenker over hvilket signal dere sender barna, og hva dere sier. Det er bare bra at vi vet hva som er bra for oss og ikke, men det må være lov å være et barn også. Tross alt takler barn bedre litt usunt enn oss voksne.

  Jeg betviler ikke at du er en god mor, det høres ut som du vil det beste for barna, men innimellom, selv om det er i beste mening, kan det gå galt, og hvis man først pådrar seg en spiseforstyrrelse sies det at det er verre å “kurere” en med spiseforstyrrelse enn en narkoman, fordi man må forholde seg til mat resten av livet. Jeg tror ikke det kommer til å skje, men en oppfordring til alle er å tenke litt igjennom hva man sier direkte eller indirekte til et barn, og om de skulle komme til å få i seg litt sukker eller transfett en gang, så er ikke det så “big deal”. Det viktigste er jo å ikke skape et hysteri ut av det.

  Selv har jeg et barn som ikke er så opptatt av sjokolade og søtsaker fordi vi har vært litt runde i kantene. Det hender vi kjøper oss litt snop midt i uka hvis vi har lyst til det, samtidig har vi ikke “lørdagsgodten” som mange andre har med mindre vi finner ut at vi er litt sukkersugne. Hvis vi får lyst på litt søtt så baker vi kanskje boller eller noe annet godt, som er en hyggelig aktivitet med barnet. Ellers er vi veldig aktive, og mye utendørs. For oss er dette riktig måte å leve på, mens det passer kanskje ikke for andre.

  Det er fantastisk at det skapes litt debatt rundt temaet, for det er et kjempe viktig tema! Sørg for at man ikke lar seg lure av sunn” mat, for det er ofte ikke slik som det ser ut til, og sørg for at man får i seg de viktige stoffene fett, karbohydrater og protein (men av det sunne slaget).

  Beklager at dette innlegget kom opp to ganger (og ble veldig langt), hadde en liten valp som hjalp meg med å skrive, og la det inn før jeg rakk å bli ferdig 🙂

  • October 25, 2012    

   Hei på deg!

   Takk for svaret! Jeg er ikke enig i alt, men som du sier, det er fantastisk at vi har en slik debatt 🙂

 303. Helsesekretær Helsesekretær
  October 25, 2012    

  * Jeg mente at sukkeret (glukosen) går via leveren ut til cellene, det lagres som glykogen i leveren og tilføres cellene etter behov utover dagen. det er derfor viktig at lageret med sukker (glykogen) varer mellom hvert måltid.

 304. Jørn Ola Sørensen Jørn Ola Sørensen
  October 25, 2012    

  Jeg bor for tiden sammen med min familie på Newfoundland, Canada. Til dere som synes det er ille med muffins: Her er serveres det snacks i barnehagen hver eneste dag, og gjerne kake og muffins også. Av og til får de frukt som mellommåltid, men som regel får de OSTEPOPP, frenchfries med paprikapulver (som regnes som grønnsak), kake, muffins, sjokolade osv. Hvis det er ekstra kos så kan de få friterte peanøttkuler.

  Vi har “norsk” oppdragelse når det kommer til kosthold, så det var ganske vondt å se på i starten og vi mente at dette var høl i hodet. Etter ca 10 måneder så er konklusjonen den samme, men det er ikke like vondt å se på. Sønnen vår er fortsatt like glad i kokte grønnsaker, grovbrød, havregrøt, eple, druer osv osv hjemme. Han elsker sjokolade, brus og snacks, men aksepterer at han kun får litt lørdagsgodt og kake i bursdager (uten hyling hverken hjemme eller butikken).

  Hvorfor går dette bra? Vi har hatt et klart skille mellom barnehage og hjemme. Han vet at han ikke får samme servering hjemme.

  Burde vi tatt han ut av barnehagen? Er vi dårlige foreldre?

  Alle barn trenger å omgås andre barn. I tillegg til sosialiseringen lærer han engelsk. Han har akkurat blitt 3 år og etter 10 mnd i barnehage snakker han like bra engelsk som norsk. Som alle andre barn er han aktiv, springer og jager rundt hele dagen. For å orke dette så trenger han energi. Selvfølgelig burde han fått energien fra en 100% lavkarbo-diett (sarkasme), men sukker gjør jobben like bra (ikke ironi eller sarkasme). Det er vi som foreldre, som bestemmer hvilket forhold barna får til usunn/sunn mat. Verden raser ikke sammen fordi de får snacks og litt kake i tidlig barndom. Det er ikke pga barnehagen at amerikanerne er overvektig, det kommer av dårlige vaner som innlæres i hjemmet!

  Selvfølgelig skal han få være i barnehagen! Selvfølgelig skal han spise det samme som de andre barna i barnehagen. De sunne kostholdsvanene skal vi nok greie å innprente uten for barnehagens åpningstider. Det er tross alt vi som er foreldrene.

  PS: Noen snakker om at dårlig ernæring er omsorgssvikt. Hva er dårlig ernæring? Sukker? Fett? E-stoff? Hva har mennesker spist de siste 100000 årene (bortsett fra de siste 10 da). I alle fall ikke lavkarbobrød, soyaprotein, laktoseredusert melk. Jeg mener det er like mye omsorgssvikt å pådytte barn skrullete kostholdsideer fra obskure livsstilsmagasin

 305. Kikki Kikki
  October 25, 2012    

  Hahaha, jeg koste meg og tenkte: For et bra sarkastisk og ironisk innlegg, harselerer med de overhysteriske mødrene som enten setter unga på lavkarbo, superfood, veganmat, økologisk mat og gudene vet hva. Men så var det seriøøøøst. Hoho.

 306. Moderate Moderate
  October 25, 2012    

  Jeg kjenner til mennesker som har blitt fysisk dårlig og stresset fordi de brukte for mye tid på å finne ut hva som er sunt og ikke. Jeg pratet selv med en dame på over 100 her forleden, og jeg spurte hva som var oppskriften på henes gode helse til tross for at hun var over 100 år gammel. Hun svarte at hun hadde hatt et fornuftig inntak av salt, søtt og fett, men et ganske normalt norsk kosthold hele livet. Jeg tror at alt med måte, og et variert kosthold er veien å gå. For mye fokus utover sunn fornuft vil nok for mange være mer til stress og de følger det kan få, enn til nytte.

  Ser du nevner at din dattter burde få frukt istede for yoghurt, men er du klar over hva som finnes av sprøytemidler og lignende i mye av frukten vi eter? Mange mener til og med at 5 om dagen skader mer enn vinningen pga. sprøytemidler og for høye grenseverdier på tillat mengde sprøytemidler i frukt og grønt.

  Kylling er også mange kostholdsopptatte sverger til. Men er de klar over at det meste av kommersielt produsert kyllignkjøtt inneholder masse omega 6 som omdannes til arakidonsyre i menneskekroppen. Arakidonsyre kan gi hjerte og karsykdommer, blodpropp, tette blodårer, svekket immunforsvar,fremkalle allergi og øke sjansene for kreft.

  Jeg eter både frukt og kylling, i moderate mengder, samtidig som jeg eter mye annet. Poenget mitt er at med et variert kosthold sprer man risikoen for å utsette seg for et spesiefikt potensielt skadelig stoff.
  I tilegg er jo matglede, og det å kose seg med gode smaker, noe som gir glede og nytelse! (Glede og nytelse fremkaller jo også trivselshormon som beskytter kroppen).

  • October 25, 2012    

   Ja, det er sptrøytemidler i frukt og grønt. Jeg handler nesten kun økologisk, nettopp pga dette. I barnehagen har de ikke økologisk vet jeg. Men det er ikke lett å gjøre alt 100%. Da må vi være innendørs dagen lang i så fall. Haha, hadde blitt sprø av det kjenner jeg!

 307. Mari Mari
  October 25, 2012    

  syns det er kjempe bra at du tar opp tema “mat i barnehage” syns selv det er vikig med et godt kosthold for barn og voksne. og legge grunnsteinen for vidre utvikling så når barna blir voksne vil de ha et sunt forhold til mat. jeg reagerer litt på at du velger glutenfri matvarer til barn som ikke har glutenallergi. gluten reagerer på soppen i gjær som gjør at deigen hever. brød produkter du kjøper på butikken er tilsatt gluten for at hevetiden skal gå raskets mulig. når vi da spiser kjøp brødet får kroppen overdose av gluten. og mann blir syk. husk at det er de samme produsentene som lager kjøpbrødet, baker også det glutenfrie brødet så jeg ville vært litt skeptisk til det brødet også. det finnes 1000 vis av oppskrifter på brød, det er biligre og du vet hva som er i brødet vis du baker det selv.
  jeg har også gjort et forsøk med et kosthold med mye sukker, altså snop og kaker hver dag. jeg gjorde det i ei uke og etter det gikk jeg over til mitt vanlige kosthold igjen det jeg erfarte var at i sukkeruka var jeg mega rastløs, dårlig søvn og et konstant behov for og slite meg helt ut på 3d mølla, itilegg var sukker det eneste jeg hadde lyst på 24/7 da uka var ferdig ga sukkersuget seg etter ca. 2-3 dager. jeg var mye mer avslappet og greide meg med en løpetur om kvelden. sukker er det værste vi har i kostholdet. det fører kun vondt med seg og jeg gir derfor ikke snop og potis til mine barn. siden de ikke er vant til sukker, maser de ikke etter det heller. da baker jeg heller kaker med søtfrukt og minimalt med sukker. det fins mange alternativer istede for snop. melk er sunt og godt, men folk er forskjelige og noen er vant til melk, andre ikke:)
  mvh Kokken

 308. Runi Kostveileder Runi Kostveileder
  October 25, 2012    

  Her er det mye uvitenhet ute og går. Tror helt sikker en del av dere hadde hatt godt av et karbohydratredusert kosthold uten melk og brød, så kanskje dere hadde lært dere å lese 🙂 Barnehagen der Melissas barn går har jo ingen problemer med dette.
  Jeg skjønner at en urekte nordmann har vanskelig for å begripe at brød, melk og juice er helt unødvendige matvarer. vi har jo alltid lært at dette er topp, supersunt! Men så viser det seg at det er ikke sånn likevel. En gang var jorda flat, i dag er den rund. Norske myndigheter sier jo at det er veldig viktig å tillære barn riktige kostvaner så tidlig som mulig. Da har man lagt grunnlaget. Jeg anbefaler alle å følge Melissas blogg. Den er veldig lærerik og utrolig inspirerende!
  Så må dere slutte å hisse dere sånn opp karbojunkies, stabiliser blodsukkeret så blir humøret så mye bedre 🙂

  • October 25, 2012    

   Herlig kommentar Runi!

 309. Vegard Vegard
  October 25, 2012    

  Jeg håper du tar til deg noen av de faglige konstruktive tilbakemeldingene her. Spesielt den fra biokjemiker Maria, og et par andre. Det er folk som vet hva de prater om og som har en bunnsolid fagkompetanse på området. I motsetning til deg som jeg tipper har det meste av kunnskapen fra internettartikler og artikler i trenings- og kostholdsmagasin, som forøvrig nærer seg på å skrive mest mulig artikler om det som er “in”. Jeg håper også for dine barn sin del at du ikke blir hysterisk hvis de skulle finne på å like å spise en muffins eller noe som ikke passer inn i din diett. Utvikling er ikke bare kroppslig og styrt av kosthold. Det er også følelsesmessig og kognitiv utvikling, utvikling av selvfølelse osv. Hvis barna får inntrykk av at enkelte matsorter er nærmest tabu- og skambelagt, så vil dette kunne føre til konflikter i dem i løpet av barndomen og kanskje senere som er fullstendig unødvendig og skadelig. Så selv om det er positivt at du er kostholdsbevisst, så vær så snill og hør på de som virkelig har greie på det, vær aksepterende overfor barna dine, uansett om de skulle foretrekke å ta seg et glass juice istedefor smoothie, eller faktisk finne på å nyte et kakestykke i ny og ne. Lykke til videre.

  • October 25, 2012    

   Jeg er utdannet Kostholdsveilder fra Tunsberg Medisinske Skole.

 310. Ayla Ayla
  October 25, 2012    

  Hei, jeg er mor til tre og har 4 barnebarn. Ta det het med ro, folk snakker alltid og kun om seg selv. Du er tidlig ute med dine kunnskaper. Vårt hjem ble røkfri allerede i 1972 og du kan tro jeg ble mobbet og utfrosset. Jeg var også tidlig ute med å foreslå frukt istedet for brus og kaker til møter,”kosedag” på skolen osv. Mine barn fikk ikke lørdagsgodt, men de spiste sjokolade og is osv ved andre anledninger. Om du tok medisiner fra nordmenn i en uke, ville de falle sammen, vi bruker enorme mengder medisiner bl.a. for mage og fordøyelsesproblemer. Vi blir syke og vi blir friske av hva vi spiser. Også eksperter vet kun det de har lært. Alle er vi foreldre på den beste måten vi kan. Lykke til med livet og det kommer til å bli bra. Mitt forslag er å være åpne og klar, forklar dine barn at du gjør det beste utfra det du kan og vet.

 311. Rag Rag
  October 25, 2012    

  Folkens!

  Jeg begynte på diett for 9 mnd siden. Dietten sier jeg skal holde meg unna mye av det Melissa ønsker å holde barna sine borte fra (mel, sukker, melk i tillegg til mer). Ikke fordi jeg har lyst, men fordi jeg ble syk (snørrete, det snurpet seg i halsen og sopp). Å gå på en slik diett er virkelig en tankevekker! Prøv å les på alt dere kjøper dere, hva er det egentlig det inneholder? Du skulle feks ikke tro hvor de putter sukker (røkelaks, skinke -i form av glukose, makrell i tomat..)

  Nå er det flere og flere av oss som har allergier og andre plager (dårlig energi, problemer med magen, kløe, kviser, konsentrasjonsproblemer osv) enn tidligere og flere leger mener dette kan ha sammenheng med kosthold. Det er til og med flere som hevder å ha kurert/redusert barnas ADHD ved å kutte ned på gluten!!

  Tenk to ganger før dere dømmer noen som ønsker barna sine det beste og vil skåne dem fra alle tilsetningene vi har i maten.

  Jeg har det mye bedre nå og kommer nok til å fortsette med denne dietten resten av livet, kanskje ikke 100 %, men jeg ønsker ikke plagene tilbake! Aller helst skulle jeg ønske de aldri hadde kommet…

 312. Jan Erik Jan Erik
  October 25, 2012    

  http://paljabekk.blogspot.no/2011/10/veien-til-god-helse-korn.html

  Her er det en god forklaring på hva korn….

 313. Asgeir Stangnes Asgeir Stangnes
  October 25, 2012    

  Melissa, jeg er langt fra enig med deg på mye rart, men jeg synes nå du får unødvendig mye personlig, ubegrunnet pepper.
  At spanjoler generelt stapper i seg og ungene sine veldig mye griseri er vel hevet over en hver tvil.
  Støtter deg i arbeidet med å prøve å endre holdninger der nede.
  Asgeir

  • October 25, 2012    

   Takk Asgeir! Klem inn til dere!

 314. Kim O Kim O
  October 25, 2012    

  Til Vegard som syns at Melissa skal høre på “Biokjemikeren Maria”:

  Jeg leste innlegget til “biokjemikeren Maria” (med det du kaller bunnsolid fagkompetanse på området). Hun skriver i innlegget sitt :”Mange av prosessene i kroppen krever sukker. Hjernen drives bl.a. utelukkende av glukose.”

  Når hun ikke vet at hjernen kan fint klare seg på ketoner (hun vet sikkert ikke hva det er engang) så lurer jeg litt på denne biokjemiker utdannelsen hennes. Det hun kanskje heller burde sagt var at det er noen få celler som er avhengig av glukose; dette er røde blod celler, celler i hornhinnen (i øyet) og i linsen (i øyet). Årsaken til dette er pga at disse cellene ikke har mitokondrier og kan ikke bruke noen annen brensel. Hjernen har heller ikke mitokondrier, men hjernen kan klare seg fint på ketonlegemer. Det lille behovet av glukose til de nevnte celler klarer kroppen helt fint å produsere ved hjelp av en prosess som heter glukoneogenese.

  Altså, hun kan dessverre ikke det hun snakker om.

  • October 26, 2012    

   Hvor er sånn tommel opp, “like” knapp på denne kommentaren? Jeg trenger å trykke på den nå altså 🙂
   Klem til deg Kim!

 315. Lise Lise
  October 25, 2012    

  Til Kim O. En viss overdrivelse er det vel og påstå at man klarer seg helt fint på bare ketoner. Tror ikke kroppen nødvendigvis får det så mye bedre av dette enn av “vanlig” fysiologisk kjemisk balanse. Ketogen diett (som brukes til behandling vad terapiresistent epilepsi) har mange bivirkninger. Bl.a. obstipasjon, forhøyede kolesterol verdier, mage og tarmplager, treg vekst og nyresten.

 316. Lise Lise
  October 25, 2012    

  Men må si at jeg heier på økologisk og frisk mat laget fra bunnen. Vi må lære oss og lage brun saus fra bunnen igjen, ikke bare fra pose.
  Det er viktig og være bevisst på hva man puttet i munnen. Men det er veldig mye som jeg ikke forstår bakgrunnen til at man hevder er helt feil og spise. Mange av E stoffene så mange er kategorisk skeptiske til er jo helt naturlige stoffer som finnes fra før i frukt, grønt, nøtter og bær. Ikke alt som har E foran seg er farlig.

  Etter at jeg fikk min datter ble jeg litt ekstra opptatt av mat og innhold, fikk mange velmente råd fra andre øko og eller karbo/gluten opptatte mødre. Det er så mye synsing på dette området og mange blogger og nettsteder som sprer uriktig informasjon. Og jeg har til gode og finne gode forskningsartikler som viser mye av det som blir hevdet i blogger som dette.
  Og inntil man gjør gode case control studier er det jo det dette faktisk blir, synsing om hva som er best for seg og sine. Placeboeffekten er sikkert like sterk her som i andre felt, så jeg synes det skal litt mer til enn historier om personer som følte seg mye bedre på ditt eller datt. Tenker spesielt på langtidseffektene av enisdige kostholdstyper hvor man spiser svært lite av eller ekskluder visse typer næringsstoffer.

  Så inntil videre (med mindre det plutselig skulle komme noen gode bevis på at det er helt feil) har i alle fall vi landet på “common sense”, et variert kosthold med litt av det meste, men mest av økologiske grønnsaker, fisk og rent kjøtt. Og prim på skiva, iskrem og kaker når vi får lyst på det 🙂

  • October 26, 2012    

   Ja! Tommel opp Lise! 🙂

 317. Sabel Sabel
  October 25, 2012    

  Jeg har stadig undret meg over kostholdet i endel barnehager her i Norge, men ser at jeg ikke har noe å bekymre meg over ift det som serveres der du bor! Jeg synes det er bra jeg, at du følger opp barna dine. Selv er jeg nok litt sløv og jeg lar ungen min drikke et glass cola i ny og ne, men det er ikke det vi diskuterer her (ikke for det, riktig crowd ville nærmest korsfestet meg for det også.) Det er rart det der med kumelk, hvor inngrodd det er i oss at det er bra. Når man vet at et spedbarn ikke bør ha kumelk pga feil næringsstoffer (hoppemelk er jo en annen sak.) Folk går i harnisk for at mange velger å amme barna sine til de er 2 år, og fnyser når man ikke ønsker å gi barnet kumelk. Lurer på hva som har skjedd med oss jeg. Min unge og min stesønn tåler dårlig fin bakst og melk, og hadde de blitt presentert for ferdiglaga muffins og loff hver dag hadde ikke en gang jeg, frk. usunn deluxe blitt happy. Dette er ikke mat som fremmer konsentrasjon og energi hos barna. Å forvente at barn skal klare seg gjennom en hverdag med energikrevende aktiviteter og lekser og whatnot på et kosthold som i så stor grad kun gir øyeblikkelig energi krever jo ganske mye mer mat (og da blir edt jo gitt mat av samme sorten). Det blir fryktelig mange kalorier på en dag det. Skal godt gjøres å forbrenne nok da, uansett hvor aktiv man er. Og jeg vet av erfaring at jeg ikke akkurat får gjort noe fornuftig når frokosten min er et kakestykke og et glass cola. (Blei av en eller annen grunn overrasket da jeg så at det er mer sukker i tropisk juice enn det er i oola, haha.) Jeg mener riktig nok at alt bør være med måte, så du er ganske ekstrem i mine øyne (men jeg beundrer deg for at du har et så bevisst forhold til mat og at du klarer å unngå sukker. Det skulle jeg ønske jeg hadde viljestyrke nok til). Heia deg! Og takk for inspirasjonen du gir meg til å ta små grep i hverdagen sånn at jeg vet at barna mine får i seg sunne ting også, til tross for litt godis i helgene, prim og nugatti på brødskiva og eplejuice blandet med vann siden de reagerer på melk.

  • October 26, 2012    

   Hei på deg Sabel!
   De får ikke muffins hver dag, men en gang i uken i allefall. De andre dagene får de kjeks eller noe annet “bakeverk” som jeg ikke ser på nødvendig. Men frukt og smoothies, de dagene de får det, det er greit 🙂

   Ja, jeg er nok strengere enn en “vanlig” mor, men noen må være det også… så blir andre kanskje litt inspirert eller tenker seg om to ganger neste gang man kan velge mellom drikke for eks?

 318. Til Kim O. Til Kim O.
  October 26, 2012    

  Ketoner (eller ketonlegemer) er nedbrytningsprodukter av fettsyrer og får forhøyet konsentrasjon i blodet (påvises ved urinprøver) ved sult, ikke-hyperinsulinemisk hypoglykemi og akutte tilfeller av diabetes mellitus (oftest type I, men i blant også type II). Disse ketonene er aceton (propanon), acetoacetat (3-oksobutanoat) og beta-hydroksybutyrat (3-hydroksybutanoat). Sistnevnte er formelt sett ikke noe keton. Acetoacetat og beta-hydroksybutyrat er viktige brensler for mange vev, særlig under faste og sult.

  Særlig hjernen er sterkt avhengig av ketonlegemer under perioder med redusert matinntak.

 319. Elisabeth skarveland Elisabeth skarveland
  October 26, 2012    

  Heia Melissa du fikk unødvendig mye pepper her på innlegget ditt og utrolig mye stygge kommentarer som er helt unødvendig.
  Alle kan vi ikke mene det samme hverken når det gjelder kosthold, politikk, religion, mote ect men det vill jo ikke si at de som mener noe annet en deg selv er syk, teit, idiot, sex trengt for å referere til noen av kommentarene her …… what the fuck har sex med dette å gjøre stakkars stakkars mennesker som må gjemme bak en blogg innlegg for å skjelle ut folk.
  Melissa ære være deg for ditt og selv om jeg ikke alltid er enig så er det en ting å barbere seg og en annen å skjære av seg hodet dette fortjente du ikke….
  klem

  • October 26, 2012    

   Hei gode Elisabeth 🙂
   Nei, vi er ikke alltid enig men vi er likevel venner og vi slenger ikke med leppa til hverandre om vi er uenige i noe, eller hur?
   Takk for en fin kommentar. Og for støtten!

   Stor klem til deg tilbake!

 320. Til "Til Kim O." ;) Til "Til Kim O." ;)
  October 26, 2012    

  Dette vet jeg ifra før av, men fint at du tar på deg rolllen av å opplyse folket… Er det deg biokjemiker-Maria? Ja, isåfall har du vel ihvertfall bevist at du vet hva et ketonlegeme er! Men vil rette opp en ting; Hjernen klarer seg fint på ketonlegemer, selv uten en reduksjon av matinntaket. Ved redusert karbohydratinntak danner kroppen ketoner, dog ikke i slike høye konsentrasjoner som ved diabetisk ketoacidose. Viktig å ikke blande kortene.. Mvh Kim O. #schooled

 321. Hanne Hanne
  October 26, 2012    

  Hei Melissa! Jeg er en jente på 17 år, og er over gjennomsnittet opptatt av sunn og næringsrik mat. Det du skriver her er jeg så utrolig enig i. Var på utplassering på barneskole, og var med på SFO i fjor. Ble sjokkert over å se hva barna fikk av “mat”. Et mellommåltid kunne vært first price cornflakes med melk og first price syltetøy på. Det er helt sinnsykt å fore opp unger på denne dritten. Noe må gjøres! Jeg skjønner kjempegodt at du reagerer og ikke godtar at barna dine får servert slik drittmat, som ikke har noe å gjøre i en liten sårbar kropp. Disse barna skal jo vokse seg sunne og sterke og trenger ordentlig, næringsrik mat. Og for noen ufyselige kommentarer du har fått. Folk er så utrolig uvitende der de tror at brød og melk er viktig og sunt(det er jo motsatt) og at sukker er helt ok. Åpne øynene folkens, og ikke uttal dere om ting dere ikke vet noe om! Sett dere litt inn i hva sunn mat egentlig er, virkelig. Ha en fin dag Melissa, og stå på for det du brenner for 🙂

  • October 26, 2012    

   Hei Hanne!

   Så koselig å høre at jeg har litt yngre lesere også. Tommel opp for det 🙂 Og jeg er enig i alt du skriver.
   Takk for støtten, klem fra meg!

 322. Til Kim O. Til Kim O.
  October 26, 2012    

  Mente det ikke som slakt altså, men tenkte kanskje noen ville vite litt mer om det. 🙂
  Altså, jeg kan ikke så mye om lavkarbo, men har prøvd å lese litt om dette, for jeg synes det er viktig å se en sak fra begge sider, og ikke forkaste ting med en gang. Jeg fant en artikkel som virker relativt seriøs når det gjelder ketoner og lavkarbo, legger linken nederst. Men her sier man at man bør få i seg noe karbohydrater likevel i løpet av dagen for at kroppen og hjernen skal fungere optimalt.
  På den annen side, er jo dette for voksne mennesker, og jeg har ikke funnet en artikkel om at dette er sunt for barn, nettopp fordi lavkarbo (som jeg skjønte av linken) er en blanding av sult og ikke-sult på en gang, og barn bruker energi på et helt annet nivå enn voksne.
  Fant en del ernæringsfysiologer og leger som ikke anbefalte lavkarbo til barn. Kan legge en link til en sak hvor begge parter uttaler seg.

  Begge linkene er ikke overbevisende nok for min del, men det var det beste jeg fant..

  Men jeg er interessert i vite mer, da jeg for tiden studerer innenfor helsevesenet.

  Jeg heter forresten Janet 🙂

  http://www.proteinpower.com/drmike/ketones-and-ketosis/metabolism-and-ketosis/
  http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.8237190

 323. Til Janet Til Janet
  October 26, 2012    

  Hei
  Jeg personlig spiser ca 30-50 gram karbs om dagen (karbohydratene hjemmer seg litt over alt vettu)

  Hvis du ønsker å lese om kosthold med redusert karbohydratinntak (og høyere fett), så anbefaler jeg å lese bøkene “Bedre uten brød” av Lutz, “The art and science of Low carbohydrate living” av Phinney og Volek, og “nourishing traditions” av Sally Fallon. (for å nevne noen). Disse bøkene er grundig referert!

  jeg heter fortsat kim O 😉

  • October 26, 2012    

   Jeg også ligger vel på noe sånt. I allefall har jeg regnet ut at totalt fett i min diett er på 70-80% og det har den vært mer eller mindre de siste 10 årene.. Noen ganger er det mer karbo enn andre, alt er etter hvor jeg er og hva jeg har lyst på. Stort sett er det fettet som frister mer 🙂

 324. October 28, 2012    

  Stakkars unge sier jeg bare. Greit nok med måtehold i visse matvarer, men dette lignet på noe helt annet.

 325. Jodelahei Jodelahei
  October 28, 2012    

  Tror mange ikke skjønner at det er stor forskjell på norsk og spansk mat. I spania er det helt vanlig med mariekjeks og muffins (magdalenas som de kalles) til frokost og lunsj. Hvis du skal være riktig sunn velger du brødet “bimbo” som er loff av værste slag (tilsatt vitamer, som ifølge reklamen gjør det veldig næringsrikt). For oss nordmenn er jo dette utenkelig, men dette spiser en vanlig familie altså hver dag i Spania (har bodd der i mange år).

  Diskusjonen rundt melk er interessant, og det er jo en internasjonal trend å være skeptisk til pasteurisert melk. Blir spennende å se hva som skjer på den fronten fremover. Det er mange gode grunner for å behandle melka slik at bakterier drepes, men kanskje man kan få et alternativt testesystem for de som vil? Personlig har jeg ingen melkeallergi, men er ikke glad i det. Så lenge man er bevisst hva man må erstatte, må vel det være greit og et personlig valg.

  Vi behøver kjerringer mot alle slags strømmer. Håper du greier å ta til deg det du har bruk for fra denne debatten, og overse resten.

  Lykke til og gode tanker.

  • October 28, 2012    

   Hei!

   Takk for en fin kommentar.
   Og ja, jeg har lært noe fra dette, og fått enda mer lyst til å fortsette med å informere at det er viktig å holde barna sukkerfri! Alle de negative kommentarene fremmer lysten enda mer 🙂

 326. October 28, 2012    

  Hei Melissa!
  Jeg vil bare gi deg min fulle støtte! Utrolig mange useriøse kommentarer her … personangrep og ufine kommentarer hører ikke hjemme i et slikt forum. Folk burde skjemmest!

  Uvitenheten er forsåvidt greit nok… de vet jo ikke bedre…. 😉

  Jeg har selv levd med lavkarbo kosthold i snart 5 år, og helsa har aldri vært bedre. -30 kg på vekta er heller ingen ulempe 😉
  Jeg hadde prediabetes og blodprøvene mine var rett og slett utrivelige.. Nå er jeg blodgiver, så det sier vel litt om det “usunne” kostholdet vårt?? 😉

  Mange sier at barn tåler mer karbohydrater … må ha mer karbohydrater … osv…
  Dette mener jeg er tull. Det er bare snakk om tid. Spiser man feil vil det slå ut etterhvert. Noen tåler karbohydrater bedre enn andre. Dette er nok genetisk. (Jeg tåler det dårlig, og må leve deretter.) Barn som “fores” på sukker og hvitt mel kan tåle det lenge… kanskje til de er 40 år… så sier det “pang” og plutselig sitter man der og forstår ingenting. “Jeg kunne jo spise alt jeg ville” er en vanlig kommentar. Plutselig er man ikke så slank lenger, og kiloene legger seg rundt magen… høres kjent ut??

  Barn bør unngå stort forbruk av sukker og hvitt mel. De kan få litt frukt av og til, men i moderate mengder. Sukkersuget er ikke medfødt vet du … det spiser vi på oss 😉

  Gi barna masse grønt og ren og naturlig mat 🙂
  … og fortsett den gode jobben du Melissa! Jeg heier på deg! 🙂

  Marianne
  Leder Kostreform Rogaland.

  • October 28, 2012    

   Hei Marianne!

   Mange fine ting du nevner her. Takk for kommentaren, det er deilig med støtte 🙂
   Klem fra melissa

 327. Silje Silje
  October 28, 2012    

  Bare må si det: STÅ PÅ OG TUSEN TUSEN TAKK FOR AT DU TØR! Det du omtaler her er så utrolig viktig. De som slenger fra seg med negative og kritiske ord her er rett og slett i mangel på verdifull kunnskap. Dessverre.
  Har selv en liten og deler dine tanker. Det er frustrende til tider at det ikke er flere som tenker slik, da jeg tror det hadde vært lettere å gjennomføre livsstilen på alle arenaer. Har opplevd det som tidvis vanskelig å få forståelse for mine valg innen kosthold, ikke at det endrer mine valg. Men hadde folk visst mere og bedre hadde man sluppet usaklige og negative diskusjoner. Det du gjør her er å sette fokuset dit det må og det er jeg takknemelig for. Kommer til å følge bloggen din fremover og jeg gleder meg 🙂

  • October 28, 2012    

   Så fint at du har funnet veien inn hit Silje!

 328. Ada Ada
  October 29, 2012    

  Du er rå! Skulle ønske det fantes flere tøffinger sånn som deg der ute! Stå på videre!!
  God mandag! 🙂

 329. Harald Harald
  October 29, 2012    

  Her er det mange mennesker som seriøst trenger hjelp. Jeg er sikker på at dere snakker likt til deres barn. “Sjokkerende” er et passende ord til dere!

  Sunn og naturlig kosthold er viktig for å fremme den norske helsen som er skakkjørt så det holder. Jeg kvemmes når jeg ser familier på drivein på McDonals og stapper i sine barn haugevis med gotteri nesten hver dag – skam dere. Det er omsorgssvikt så det holder!

  Melissa – du gjør helt rett – tenk på dine barn å ikke alle de galningene som sier deg imot i denne bloggen. Det er bare en ting å si om disse, sørgelig! At flere av disse jobber i barnehager er skremmende.

 330. Monica Monica
  October 30, 2012    

  Hei,
  Jeg er helt enig i med deg. Jeg gjorde om min livstil for noen aar siden til et mer redusert karbo inntak og mere fett. Jeg maa si at jeg aldri har foelt meg bedre, suget etter soetsaker og sjokolade er helt borte pga at blodukkret mitt alltid er stabilt etc. Etter frokosten gaar det ofte opp til 6 timer foer jeg foeler litt sult for mere mat, i motsetning til da jeg relioest hadde broed til frokost. Da skrek magen etter mat etter mindre enn to timer. Jeg foeler meg mye bedre og har aldri spist saa my groennsaker i mitt liv som naa, som erstatnig til poteter, ris og pasta. Og det mange folk som har kommet med saa mange usakelige bemerkninger kansje ikke forstaar, karbohydrater finnes i mere enn bare broed, pasta, poteter etc. Det er karbohydrater i groennsaker ogsaa.
  Dessuter, hva er saa galt med aa lage maten sin fra bunnen av istedet for a kjoepe ferdigmat? Det er mange som har hengt seg opp i melka og har sagt at de har jo overlevd selv om de har drukket melk etc hele sitt liv. Jeg vil ikke akkurat kalle det et overbevisende vitenskapelig argument….Jeg har ikke drukket melk siden jeg baby,og jeg har ogsaa overlevd! Kalsium faar man godt i seg fra andre kilder…..
  Nei, staa paa ditt.

  • October 30, 2012    

   Takk for kommentaren Monica! Godt å høre du er blitt bedre. Jeg hører stadig om de som har lagt om til et karboredusert kosthold og blitt både friske og i bedre humør, gått ned i vekt og fått ny iver! Det er bra!

   Ha en fin tirsdag!
   klem
   melissa

 331. Fabian Fabian
  October 31, 2012    

  Lavkarbo på en aktiv unge om vokser? Ikke viderefør kostholdet som får den stillesittende menopause-ræva di tynn til ungen din. Barn som ble nektet alt i barndommen frotser i ungdommen. Jeg kjenner flere, det nytter ikke, og det har ingen innvirkning på helsen til barnet ditt å være så streng (annet enn negativt selvfølgelig).

  • October 31, 2012    

   Jeg stemmer for sunn, ren og naturlig mat til en aktiv unge som vokser!
   Sukker og hvetemel vokser man ikke særlig bra på. Og kumelk må ikke drikkes for å få i seg nok kalsium.
   Min “ræv” er hverken menopause eller stillesittende bare for å få det på plass altså.
   Men takk for at du stakk innom! Ha en fin dag!

 332. June June
  November 1, 2012    

  Hun må da få lov til å reagere når hun mener maten som blir gitt i barnehagen er usunn, på lik linje som dere antageligvis ville reagert hvis de hadde begynt å servere ungene “lavkarbo” mat eller annen type mat som dere selv mener er usunn. At denne typen mat har vært vanlig å gi ungene i barnehager i lang tid gjør den ikke nødvendigvis riktig eller sunn. Blir så overrasket over at det er så mange som har meninger om dette og uttaler seg om ting de ikke har kunnskap om. Det er tydelig at det er stor mangel på kunnskap om kosthold hos nordmenn og jeg forstår ikke at folk blir så provosert når folk stiller spørsmålstegn ved den “tradisjonelle norske maten”. Mat har utrolig mye å si for en god helse så jeg synes det er bra det har blitt mer fokus på dette i det siste.
  Det er jo stor uenighet om hva som er et sunt kosthold, men alle er vel enig i at sukker ikke er sunt. så hvorfor gi ungene mat som inneholder store menger sukker. Det finnes jo mange andre alternativer som man vet er sunne.
  Jeg synes det er veldig fornuftig det Melissa skriver og jeg blir utrolig oppgitt og matt av å lese alle disse kommentarene. Skaff dere mer kunnskap og respekter at ikke alle har samme tanker rundt kosthold som dere, og det må da gå ann å diskutere dette saklig.

 333. SHH SHH
  November 2, 2012    

  Melissa, dette er viktig.
  Jentene ender GARANTERT opp med spiseforstyrrelser i den ene, andre eller tredje retningen, dersom du fortsetter dette. Jeg er klok av skade, Melissa, så tenk deg om et par ganger. Ingen barn fortjener å vokse opp med foreldre som har et såpass unaturlig anstrengt forhold til mat. Samme hva slags “retning” – lavkarbo, lowfat/calorie, mye trening etc; dette er anstrengt. Du kommer nok ikke til å endre deg, men om noen år kommer jeg til å si
  “Hva var det jeg sa…”
  Stakkars jenter.

 334. Ninian Ninian
  November 2, 2012    

  Vil bare slenge inn litt støtte her, herregud som folk oppfører seg når de sitter anonymt bak en skjerm! At voksne folk kan komme med slike personangrep for et så uskyldig innlegg; skulle tro du kommer med tips til hvordan torturere spedbarn her!! >=(

  Men det er jo et faktum at folk som “har spist loff og melk og sukker heele livet” (og er hele 30 år!!) har overlevd og er ikke engang nevneverdig feite, så da er jo alt annet tull og barnemishandling..

  Min far er en av de som aldri har trent, har røyket i 30 år, og spist “vanlig norsk mat”. Han har gode gener, og har vært frisk som en fisk hele livet, helt til han bikket 50. Nå er det ingen tvil om at valgene hans har tatt han igjen, og han begynner å bli gammel.. Hoste, infeksjoner, søvnproblemer, litt styr med magen, han er fortsatt slank, men han begynner liksom å falle sammen. Grå hud, grått hår, rynker, lett ubehag ved fysisk aktivitet, stigende kolesterol og blodtrykk. Jeg gir han 15-20 år før hjerteproblemer, kols og div andre ting stopper han fra å leve det livet han ønsker, da er han 70 år.

  Min far er bare én av mange som lever slik, og bare én av mange som blir gamle og syke før tiden pga dårlige livsstilsvalg. Når vi tenker på at han sannsynligvis kommer til å bli 85-90 år (hvis han følger sine slektninger) er det snakk om 35-40 år med nedsatt livskvalitet! Det er veldig lenge!!

  Vi som gjør som Melissa, og spiser ren, sunn mat laget fra bunnen, er fysisk aktive og bryr oss om både vår egen helse og barnas, vil antakelig leve omtrent like lenge som dere andre, men herregud for et innholdsrikt liv vi kan se frem til når helsa er på topp til vi dør!

  Det er lov å velge å spise sukker, juice og gluten, men sørg ihvertfall for å ta informerte valg! Vi har bare én kropp, og hvordan vi behandler den bestemmer hvor lenge den vil samarbeide. At vi ønsker å gi ungene skikkelig mat er en logisk konsekvens av å VITE.

  Til slutt vil jeg bare si at ungene til Melissa er noe av det sunneste og herlige jeg har sett, og Fabian: Melissa har sykt bra rumpe.. ;D

  Klem fra Kristine
  Kostholdsveileder TMS

  • November 2, 2012    

   Så god du er 🙂
   Ja, det er en del av de som har gjort det din far har gjort… plutselig kommer problemene og biter deg i rumpa!

   God klem til deg!

 335. Værsåsnill Værsåsnill
  November 5, 2012    

  Skulle gjerne truffet noen av dere om noen år… Når årsaken til ME, spiseforstyrrelser, fibromyalgi, lekk tarm og you name it kommer for en dag… underernæring ! Hvorfor ? Jo for industrien “vasker” næringa ut av maten vi spiser i dag, “vaskemidlet” (e-stoffene) ødelegger den naturlige balansen i mage / tarm og gjør oss syke. Dette forskes det veldig på pt og resultatene er like om hjørnet. Bon apetit !

  :http://sunthjem.wordpress.com/2011/05/02/spiseforstyrrelser-og-lchf/

  God klem til Melissa.
  Keep calm and carry on 🙂

  • November 5, 2012    

   Keep on going 😉
   klem til deg!

 336. Esoteri Esoteri
  November 7, 2012    

  Hei! Ville bare slenge inn noen støttende ord her. Ble nettopp obs på denne debatten fra en annen blogger, og jeg må bare si at jeg blir sjokkert og forferdet over hvordan voksne mennesker oppfører seg på nett. (Ikke rart mobbing på nett blandt barn er et problem!)
  Selv tåler jeg ikke noe særlig kornprodukter, sukker, stivelse og til dels melkeprodukter, og dette er derfor ting jeg i stor grad unngår, uten at jeg kan slå i bordet med en på-papiret allergi. Jeg har vært heldig og foreløpig har jeg (nesten) bare blitt møtt med forståelse når jeg forklarer min sykdomshistorie og de smertene det medfører hvis jeg putter i meg sånt, men jeg ser også at jeg kommer til å få en tøff kamp den dagen jeg får barn og ikke ønsker å fore ungene med ting jeg vet de kommer til å få lide av senere slik som jeg har gjort. For å ikke snakke om hva slags elendig påvirkning hvete og sukker har på kroppen generelt. Jeg leste et sted at til en hver tid har ca. 25% av alle nordmenn diverse problemer med fordøyelsen. Jeg er sikker på at pipa hadde fått en annen lyd hvis disse 25% hadde prøvd å kutte hvetemel og sukker i en priode 😉 Bottom line, så vil jeg egentlig bare si stå på! Vi trenger folk som deg som er villige til å ta kampen mot disse latterlige norske kostholdsrådene.

 337. Nina Nina
  February 7, 2013    

  Stakkars barn! Stakkars barn som må leve under ditt matregime. Vi snakker om et barn!!! Kan ikke drikke melk og juice??? Om du er så opptatt av mat og helse burde melk vært første pri! Selv har jeg vokst opp med at det alltid stod sjokolade fremme. Alltid! Kunne velge selv mellom brus, melk, vann, juice etc… Vet du hva det har betydd for meg??? Jeg har naturlig moderert meg!! Jeg tar en bit sjokolade når jeg får lyst! Jeg fråtser ikke sånn som vennene mine som hadde samme matregime som ditt barn.. De klarer ikke begrense seg den dag i dag!! I en alder av over 30. Og de fortsetter samme matregime til ungene, fordi de ikke klarer å moderere seg selv.. Har du tenkt på hvilke verdier du gir ditt barn??? Du skal lære ditt barn muligheten til å velge.. Og det vil velge riktig selv. Barndomsvenninnen min tømte brusen hos oss hver gang vi var små. Hjemme fikk hun bare utvannet saft! Jeg hadde fri tilgang, kunne drikke brus når som helst, jeg valgte stort sett vann eller melk!!!det er sånne som deg som lager en ukultur blant barn!! Livet er ikke om melkepulver, lavkarbo, og yoghurt med sukker i, men å lære barn om velge, om valgmulighetene deres! Hadde jeg jobbet i barnehagen der datteren din går skulle du fått høre akkurat hva jeg mener foran alle de andre foreldrene! Makan til barneoppdragelse!

  • February 7, 2013    

   Neida, barna har det helt fint. Det er ikke synd på de. Det er mer synd på de barna som får kilovis med sukker i året og ender opp med allergier og intoleranser, hyperaktivitet osv.
   Denne diskujosnen begynner å bli gammel nå, og både barna mine og barnehagen har det helt fint 🙂
   Et barn er en bitteliten kropp som ikke skal ha slik junkfood. Tenk litt på det.

   Jeg derimot hadde det som venninnen din, ganske strengt mtp sukker, brus, godteri osv da jeg var barn. Den gangen syns jeg det var surt at vi ikke hadde fri tilgang som enkelte venninner hadde, men nå i dag er jeg SJELEGLAD for at mamma var hakket strengere enn normalen.
   Uansett, håper du (om du ikke har det allerede) tenker litt lengre når du får barn selv. De blir ikke store og sterke av mel, melk og sukker 😉

 338. February 8, 2013    

  Sist jeg sjekket bugnet det vel over av penger og ressurser i barnehager, så en individualisert diett med smoothie, glutenfri kjeks, brød uten mel etc vil ikke merkes økonomusk eller ta på ressurser.

  • February 8, 2013    

   Det går vel mye på latskap også, kanskje? Alt skal jo gå så fort og greit i dag.

 339. Hilde Hilde
  February 10, 2013    

  haha, lo godt av denne posten, dette er jo typisk Spania da! Har hatt noen runder selv – spesielt med de “typiske” spanske frokostene… Fin blogg!

  • February 10, 2013    

   Ja nå er dette innlegget med følgende kommentarer blitt en festlig greie som mange ler av, inkludert megselv 😉

   m*

 340. Paleo for familien Paleo for familien
  February 13, 2013    

  Skremmende hva folk får deg til å skrive. Vi har selv spist “steinalderkost” i vår familie i 8 år, og mine søsken har videreført dette til familiens småtasser som er fra 6 måneder til 7 år. Det fungerer veldig bra, de lider ikke av mangel på noe som helst og vi opplever ikke at de savner noe heller. I starten på et liv er det vel normalt å rettlede og gjøre det en tror på for barna som betyr aller mest. Når jeg kjenner hvordan min kropp blir av annen mat og observerer barnas atferd er valget enkelt! Og som en bieffekt av våre handlinger er barna veldig sjeldent borte fra BHG og skole, selv i innkjøringsfasen, sover godt om natten fra de ble født. Jeg har forsøkt begge deler og mener derfor jeg kan uttale meg på et erfaringsmessig grunnlag. Jeg velger å bruke litt mer tid på kjøkkenet for familiens helse 🙂 Stå på Melissa, noen må jo være først!

 341. August 2, 2013    

  Bra jobbet Melissa, jeg har ikke barn selv enda, men jeg har faktisk tenkt på hvordan man skal ivareta barnas matvarer i den verdenen vi lever i nå, spesielt i situasjoner hvor man ikke ha rkontroll selv; som i barnehagen. Bursdager er jo en ting, og du skriver jo selv at en gang i blant er greit, men jeg er helt enig, ikke HVER dag.

  De følgende kommentarene underbygger bare generelle folks manglende kunnskap. jeg kan forstå at noen lurer på hvorfor melk ikke er bra, med tanke på hvordan de fleste av oss har vokst opp med har markedsføring fra Tine om at melk er det sunneste du kan få i deg, men gluten, sukker og juice? Dette tyder på at vi lever i et samfunn styrt av selskaper som ønsker å selge produkter. Mange vet ikke at det er stor forskjell på å spise et eple og drikke et glass eplejuice, og gud vet hvor mange brødspisere som har glutenintoleranse uten at de er klar over det. Jeg kan ikke nok selv, men det trengs en forandring – en bevistgjøring – noen som kan skjære igjennom påstander fra de store selskapene som tjener seg rike på å selge “sunne” produkter.

  Jeg syns det er tøft at du velger å si ifra i barnehagen – i frykt for å bli den masete mora, jeg ville gjort, og kommer nok til å gjøre det sammme. Om de ansatte i barnehagen er vrange, så får jeg vel sende med barna mine matpakke? Jeg skjønner at forskjellsbehandling er et problem, men om nok mødre bevistgjøres og informeres så kanskje barnehagene kommer til å endre mattilbudet tilslutt. Nei, jeg håper på en aldri så liten matrevolusjon snart 🙂

 342. Hanne Hanne
  August 26, 2013    

  Oi!

  Dette innlegget er nesten verdig en bekymringsmelding til BV.

  Stakkars, stakkars barn. 🙁

  • August 26, 2013    

   Ja, det er veldig synd på barna mine. 😉

 343. monypenni monypenni
  September 14, 2013    

  miuffinns til mellom måltid . kjeks i stede for frukt. å ja jeg kan si med hånden på hjerte at yhogert er ikke sunt. God morgen yogert innholder like mye sukker som en halvliter cola altså 25 SUKKERBITER tro det eller ei. jeg synes at barnehagen skal respektere deg å komme deg i møte. det jeg vet noen barnehager gjør er at når barn har bursdag så. oppfordrer de foreldre til å ta med frukt. jeg har sett mange lage frukt piggsvinn altså noe som de fleste barn liker.. å man kan evt ta med da sesongens frukt å gjøre noe ut av det. å at de har egen kok hvorfor ikke la den lage sunne alternativer til mellom måltid.. er ikke alle barnehager som er heldig med å ha kokk.

 344. November 30, 2013    

  Jeg har aldri vært på bloggen her, men rotet meg inn nå. Det var veldig mye som ikke er sunt her- hva vil du si at er sunne ting man kan spise?

  • December 1, 2013    

   Hei!

   Hva mener du med mange ting som ikke er sunt?
   Jeg har tidligere laget en “hva kan du spise” her inne på bloggen som du kan ta en titt på.

 345. Veronika (vokkavarst) Veronika (vokkavarst)
  January 28, 2014    

  Hei! Supert innlegg altså! Tror minsten min skal i bhg nå og lurer litt på hvor streng jeg skal være. Det er brødmåltid til lunsj og f.eks havregrøt med smør og sukker til frokost. Nå kan vi gjøre det sånn at vi spiser frokost hjemme, men alle brødskivene er jeg skeptisk til. Hun har knapt smakt en brødbit til nå og storkoser seg med kjøtt, egg, avocado og andre godsaker (kjøttsupper, masse grønnsaker osv osv osv). Gruer meg litt til evt. kamp. :S

  • January 29, 2014    

   Nei, det er ikke noe moro, og du må kanskje svelge noen kameler med tiden.

 346. Kristina91 Kristina91
  April 28, 2014    

  Interessant å lese igjennom selv om det er et gammelt innlegg, er jo fortsatt like aktuelt i dag.
  Jeg syntes folk som gir deg så mye pepper er “uopplyste”, og mest opptatt av “tradisjon” og hva folk selv er vant med fra sin oppvekst. Faktisk skulle jeg ønske selv at mine foreldre var strengere på matfronten, for idag er det mye vanskeligere og skulle prøve å endre matvanene helt nå som jeg har begynt å få interesse for feltet, enn om jeg hadde fått det inn “med morsmelken”.

  Alltid har jeg (og sikkert de fleste) blitt opplært til at brødskive med ost er sunt. Altså det er ikke det verste man kan få i seg, men det er jo fullt av tilsetningsstoffer og ikke naturlig, selv om det er en del av norsk husmannskost.

  Har selv jobbet i barnehage, og det var foreldre der som kom med “spesielle krav”, eneste ulempen med det er at det kan være vanskelig å huske men jeg syntes jo at man skal kunne respektere hver enkelt sitt ønske om hvordan de vil oppdra sine egne unger. Etter at vi fikk besøk av en ernæringsfysiolog i barnehagen gikk det opp et lys for meg, hun fortalte helt logiske ting men det var ting jeg aldri har tenkt over før. Barn har jo mye mindre mager å mette enn folk som er ferdig utviklet, så derfor er det jo destod viktigere med hva man fyller disse magene for at barna skal vokse seg sunne og sterke. En muffins og et glass melk gjør jo barnet mett uten å tilføre noe ordentlige næringsstoffer, og hvis dette skjer gjentatte ganger om dagen så får barnet i seg veldig lite næring, selv om barnet dog er sikkert mett og fornøyd.

  Jeg tror ikke barna dine lider noen nød i det hele tatt og er friske, sterke barn!:)
  Har først idag kommet over bloggen din, men kommer nok til å fortsette å lese…du skriver om emner som interesserer meg mer og mer om dagen, så vurderer selv å studere ernæring.

  (oi dette ble langt, er sjeldent jeg blir så engasjert i blogger)

  • April 29, 2014    

   Tusen hjertelig for ordene dine! Håper du kommer igjen!

 347. May 21, 2014    

  Jeg jobber i barnehage, og hadde elsket å ha deg som mor :). Kjemper hver dag mot voksne som mener det er greit å servere is, brus, vafler, boller, yoghurt med et lass av sukker og juice til barna.

  At man velger å kutte ut gluten selv om man ikke har fått påvist cøliaki har det vært vanskelig å få forståelse for hos mange. Det er vell enn grunn til at flere og flere reagerer på gluten. Sannsynligheten er vell stor for at alt det brødet folk spiser med ekstra gluten for at det skal holde seg ferskt lengre er mye av grunnen til det.

  Heldigvis opplever jeg endelig at flere begynner å forstå, og oftere og oftere kommer de til meg og sier at jeg har lyst til å begynne å spise sånn som du :). Så er neste steg å få de til å forstå at det er enda viktigere at barna får sunn mat, sidene kroppene er så små og den mengden mat de har plass til er mye mindre enn oss voksne.

  Takk for en super blogg :).

No Pings Yet

 1. Heksejakt og flokkdyr on October 24, 2012 at 21:25
 2. Noen folk.. on October 25, 2012 at 15:32
 3. I love your blog award « ikkedauenda on November 15, 2012 at 19:33
 4. Tre millioner bloggklikk fra VG | ••• Magneda ••• on December 21, 2012 at 13:55
 5. Sukker dreper oss *video* | Mitt Spania – http://mittspania.com on May 5, 2014 at 11:32

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.