Barn og deres intuisjon

Jeg fikk en kommentar på “knus chiafrøene” som bet seg fast i meg. Jeg liker slike kommentarer!
Mammaen bak kommentaren skrev:
“Jeg tror nemlig barn har sterkere magefølelse/intuisjon når det gjelder hva som er bra for dem og ikke enn vi voksne. At vi skal være flinke til å lytte til barnas “særheter”. Kanskje har de et behov som underbevisstheten har fått meg seg, for eksempel trenger de kanskje en periode mer varm mat, fett, proteiner eller antioksidanter. At de trenger mindre melkeprodukter. Mer eller mindre frukt eller bær. At når vi lurer i barna mat, så kanskje vi glemmer å være lydhøre for hva underbevisttheten deres helt instiktivt forteller oss.”

Og denne mammaen har (i mine øyne i allefall) så rett!
Barn er små, levende vesener med forskjellige behov. Jeg tipper at alle dere som har fått barn nr 2 la fort merke til at selv om barnet kommer fra de samme foreldrene, så er de vidt forskjellige. Eller hva?
Jeg trodde det skulle bli like lett å begynne med mat til Zelma for eks, siden Zofia Sol var så utrolig enkel å ha med å gjøre når det gjaldt mat. Hun spiste alt som ble satt foran henne. Bare se på denne videoen av henne da hun var 15 mnd:Zofia slukte i seg alt og det gikk i most avokado med kokosolje eller eggeplomme i, fisk stekt i smør, damped søtpotet med rå eggeplomme i og hun fikk alt vi spiste. Jeg brukte stavmikser på maten og det var det. Maten var full av urter, chili og hvitløk. Jo mer smak jo bedre!

Da jeg fikk Zelma, og hun skulle få smaksprøver ble absolutt alt spyttet ut. Hun nektet å åpne munnen og det endte med at jeg fullammet i 6 mnd. Hun var kresen som søren og det var en skikkelig utfordring å få i henne mat. Jeg brukte masse tid på å fryse ned mat i porsjoner som endte opp på gulvet istedet for i magen.
Jentene mine er helt forskjellig med forskjellig smakssans. Den ene liker bløt eggeplomme, den andre liker kun hviten. Zofia liker surdeigsbrød, mens Zelma “likeikkebjø” (liker ikke brød). Zelma elsker laks med eggesmør mens det er en kamp å få Zofia til å ta én bit av det samme.
Med andre ord, barn er ikke like og vi må ta hensyn til dette. Jeg trodde man kunne tvinge barn til å spise maten, men det føles ikke riktig ut, så ofte lager jeg flere ting på en gang slik at de kan plukke ut det de selv har lyst på der og da.

Mammaen skriver videre:
“Jeg tror også at vi er så forskjellige i utgangspunktet og selv om vi mennesker kan tilpasse seg det meste, så er det store individuelle forskjeller på hva den enkelte har best av å spise. Blodtype og konstitusjon tror jeg har mye å si for hva vi bør spise, foreldre og tidligere slekters kosthold og levesett påvirker vårt DNA, og hvor vi lever i verden, ikke minst. For eksempel er det mer riktig i sydlige og varme strøk å spise frukt (Yin) enn det er i kalde Norge, særlig på vinterstid. Her er det riktig å spise mye fisk, få i seg D-vitaminer og omega-3, saltet og tørket mat (Yang). Det er ikke så rart at LCHF er populært (og riktig) i vårt klima.”
“Det jeg etter mye om og men vil fram til er at kanskje barna våre etter en stund med mye en av matvare i kosten (for eksempel chia-frø) trenger en pause. Ikke fordi det er farlig for dem å spise mer av det, men fordi kroppen forsøker å si at de har mer behov for annen mat og andre næringsstoffer.
Ellers kan det selvsagt bare være at de er lei – det behøver ikke bety at det er dårlig for dem. Men det er i alle fall viktig å lytte til dem, noe som sikkert du som er så kunnskapsrik og reflektert når det gjelder kosthold gjør. Men mange er nok ikke så bevisste som du, så dette er bare et tips fra en mamma til mammaer der ute…”


Så da takker jeg denne mammaen for en koselig kommentar. For det er som hun sier, det er viktig å ikke presse i barna mat fordi vi vet at det er sunt for dem. Noen ganger bør vi la de følge sine egne instinkter og spise etter dagsformen.
Jeg har en venninne som har en gutt på snart 2 år. Han spiser ikke så godt om dagen, så jeg foreslo at hun kunne i allefall tilby han kokosolje hver dag slik at han får i seg litt energi. Nå maser han om kokosolje så fort han har stått opp!
Jeg har lest et sted at det var lurt å tilby barna sjokoladepålegg på skiven så de i allefall fikk i seg noe mat. Altså, der er ikke jeg. Det blir helt høl i huet i min verden. Hvorfor gi slik mat bare for å “få ungen i noe” energi?
Man kan fint tilby masse sunt og godt, og la barna plukke ut selv. Så dere hva vi spiste til frokost forrige helg? Jentene mine plukket helt forskjellige ting.

I dag er det helligdag i Spania, og jeg og en venninne tok med barna våre på stranden. Vi tok med masse godt som barna fikk velge fritt fra:

IMG_2559

Noen spiste druer, noen spiste ost, to spiste egg, én spiste gulrot og sånn holdte de på til de var fornøyd. Ganske gøy å se faktisk!

Har dere noen tanker om dette så del gjerne!

38 Comments

 1. March 19, 2013    

  Som du sier, to vidt forskjellige barn, hadde de byttet om matbokser ville de ikke spist på skolen noen av de. Den eldste var jeg sikker på var blodtype 0. ( Jeg har B og faren vet vi ikke så det var et WILD GUESS) Hun ELSKER kjøtt! Hun takket slev nei til boller da hun var 6 for hun likte ikke den følesen den ga henne i kroppen. ( hun blir sint og destruktiv av gluten har vi funnet ut senere, men hun har ingen tegn til cøliaki). Broren bare ELSKER yghurt, havregrøt, frukt og bær, i motesetning til sin søster… Han velger brokkolien hun velger kjøttet. Hun heller på med smør, han er ikke så gald i fett…Og jeg lar de spise sånn, han må spise LITT kjøtt og hun må spise en brokkoli dusk, og de må smake, men ellers så styrer de det ganske fritt. Jeg har skrekk produktet nugatti stående i skapet. Hun spiser ikke i det hele tatt, han vil ha en gang i blandt, og da får han det :-(… (jeg hadde ikke trengt å ha det i skapet, men vi har nå det). Ingen av de drikker saft eller brus, for det har de aldri fått. Han drikker melk som en kalv, er super fin i magen, hun tåler ikke melk. Hun var et typisk “ørebarn”. Det eneste kjøttet sønnen min spiser er oksekjøtt og elg, hun elsker SVIN og kylling. Resultatet er at jeg er en tapas mamma som lager litt av hvert. For meg er det viktig AT de spiser. Jeg var selv ekstremt kresen som barn, og i dag er det eneste jeg ikke spiser sjømat og sopp! Har aldri manglet noe, og begynte å like ting som “voksen”. Jeg tror det er viktigere å begrense godteri, saft og brus, en å true ned enhver form for mat.

  • March 20, 2013    

   Interessant 🙂
   Ja, jeg også prøver å få begge til å spise i allefall en liten dusk broccoli selv om bare den ene liker det. De tåler det, bittelitt av noe.
   Ingen av de likte gulrøtter for en tid tilbake, men plutselig en dag skar jeg de i veldig små strimler og DA plutselig spiste de begge to. Nå liker de gulrøtter. Merkelig greier altså!

 2. March 19, 2013    

  Så fint skrevet! Og så enig i kommentaren til mammaen du henviste til! Barn er og blir forskjellige, akkurat som vi voksne! Du elsker hvetegress, jeg kaster opp om jeg lukter på d, for å sette det litt på spissen. Og sånn må vi få lov til å være, alle forskjellige med noenlunde logisk tankegang når det gjelder mat! Kroppen vår sier ifra hvordan den har det heldigvis! Og det er mye fasiten på det man putter i munnen på godt og vondt! Lucas elsker sitt kokosfett, omega 3 og vitaminbomber, mens eldste spiser bra og vil ikke ha d. Og det er helt greitt! Avslutter kommentaren med: Spis og nyt livet, og behandl kroppen din med respekt, man skal tross alt ha den hele livet! Keep up the goodwork Melissa! Gla i deg, bloggisen min;)

  • March 20, 2013    

   Takk, babe!
   Jeg tenker jo på Lucas noen ganger. Han er en skrue (en annerledes skrue enn Zelma var!) og det er jo fint at han liker egg og kokosolje! Så får han i seg god næring. Noen barn vil jo bare ha tørr kavring (grøssoggru)!
   Jeg har erfart at barn trives godt med å plukke ut sin egen mat og ser at de spiser mer sunt når bordet bugner av godsaker 🙂
   Og enig med deg, man skal ha kroppen hele livet! Det gjelder å holde den frisk!

 3. March 20, 2013    

  For en fin påminnelse!

  Jeg har mange opplevelser med barn og intuisjon rundt mat. Prøvde f.eks å smugle inn knuste mandler (som er så sunt) flerer ganger i havregrøten til eldstemann, og han reagerte på første skje: ÆSJ, hva ER det du har hatt i grøten mamma? Så viser det seg at jeg selv har intoleranse for mandler – da jeg senere tok en matintoleranse-test, og da regner jeg med at det samme gjelder for han siden han flere ganger har nektet å spise mat / snop med mandler i.

  Litt verre med minstemann som spiste bløtkokt eggeplomme hver dag et helt år, og det plutselig ble stopp. Nå har vi hatt en lengre pause, og jeg prøver igjen sånn innimellom. Det krever en del tålmodighet, spesielt når det gjelder matvarer som er veldig næringsrike, og man så gjerne vil at de skal spise!!!! Og så gjelder det å ikke la seg stresse da – ikke lett!

  Hos oss er det gjerne matvarer med høyt histamininnhold barna periodevis motsetter seg å spise. Det har vært nyttig å finne ut hvilke matvarer dette er.

  • March 20, 2013    

   Ja huff, de kan få dosen sin de også! Zofia elsket smoothie og kunne drikke den mest grumsete, grønne og klumpete smoothien da hun var rundt 13 mnd og frem til kanskje 2-års alderen. Hver dag ropte hun etter smoothie. Men så en dag var det helt stopp. Smoothie overload, haha. Jeg kunne ikke fatte hvorfor og syns det var synd for jeg ville jo gjerne at hun skulle få i seg alt det sunne. Men hun ville ikke og man kan ikke presse barna heller..
   Nå er det inne i periode hvor de får styre litt sin egen sjø (ref dekke frokostbordet med masse godt) og så må de smake noen ganger på andre ting.
   I går ville Zofia ha brødskive med skinke. Jeg tok en råsjans og smurte avokado på under osten. Hun spiste halve skiven og så plutselig fikk hun øye på det grønne. “Mamma, du vet jeg ikke liker avokado!” Og da sa jeg at hun hadde jo spist halve skiven allerede? Hun ble litt flau da, men stod på sitt og ville ikke ha resten..

 4. Siv Siv
  March 20, 2013    

  Hei

  Jeg tror også det er riktig at de føler det litt på seg og iallefall er de forskjellige. Min eldste vil helt av seg selv bare ha sunn mat. Han vil helst ha fisk og grønnsaker. Han blir merkbart uvel av endel mat om han en sjelden gang spiser det) (ingen allergi påvist)Her forleden sa han” mamma, dere sørger for at jeg bare får sunn mat ikke sant.” han var i bursdag og ville ikke spise pizzaen de fikk. Han ville ha laks da han kom hjem.. De trodde jo han var rar i bursdagen. Det er ganskemorsomt. Han har spist sånn siden han var liten og er full av energi. Den mellomste vil gjerne spise alt han ikke får hjemme hvis han får anledning. Han har alltid hatt mindre energi enn eldstemann, men etter at han nesten ikke får brødmat og frukt er han faktisk mer stabil og litt mer futt i. Jeg vet ikke om det er rart. Vet ikke om frukt skal gi energi, men han MÅ ha reagert på sukkeret i frukten for han ble bare vanskelig. Eldstemann før vondt i magen av melk også, selv om legen har tatt alle allergitester som alle er negative. Siden faren er følsom for melk tror vi likevel det må være noe der og vi gir han ikke melk selv om i Norge er man veldig på det. Lille Casper spiser alt han får og sier mmmmm. Så da er det jo kjempelett:-) da kan man iallefall prøve så lenge det går med bare den maten man vil. Det de ikke vet om savner de jo ikke:-) ha en fin dag! Siv

  • March 20, 2013    

   Så herlig. Gi han eldste en god klem! Kul gutt!
   Når det gjelder melken på mellomste kan du jo bruke 2-3 uker på å eliminere alt av kumelk og se hvordan han blir når du introduserer det igjen?

 5. March 20, 2013    

  Fint innlegg. jeg er så enig, og tror barn instinktivt vet hva de trenger. Min yngste gjør i allefall det. Eldstemann fikk ikke samme tilbud næringsmessig når han var liten, men begynner nå å kjenne på kroppen hva han trenge,rt og spiser deretter. 🙂 Jeg tilbyr gjerne “sjokoladepålegg” på en surdeigskive når de er småspiste, men det er da kokosfett+en smule stevia+minimalt med kakao, og kan vel kanskje ikke helt sammenlignes.

 6. Une Une
  March 20, 2013    

  Herlig video, skikkelig appetitt. Enig i det med intuisjonen. Tror de vet hva de har bruk for, så lenge man setter noe fornuftig på bodet, kan det være de vil ha noe fett og “tungt” en dag, men gulrot er å foretrekke en annen dag. Min sønn har dilla på nøttesmør om dagen, og det tar jeg som et tegn på at han har bruk for det. Men hvis jeg hadde satt bokstavkjeks og brus på bordet, så vet jeg hva han hadde valgt. Noen valg må derfor de voksne ta på forhånd 🙂

  • March 20, 2013    

   Absolutt! Vi må ta de største valgene først. Haha, hadde jeg latt barna velge hva som gikk i handlekurven hadde vi ikke kommet hjem med mye sunt. De hadde sikkert plukket med seg epler og bananer for det liker de men de hadde gått rett i fella med all den reklamen rettet mot barn. Fargerike og morsomme etiketter som gjemmer sukrede produkter fulle av fargestoffer. Urgh!

 7. March 20, 2013    

  Så spennende!! Både innlegget og kommentarene til de andre her.
  Jeg tror det er veldig viktig og fint å la barn spise mer intuitivt. Men da tenker jeg at det krever at barnet har et bra kosthold i bunnen. Tror ikke det er mange barn som velger brokkoli eller egg, hvis de er vant til mcD og kan velge det..

  • March 20, 2013    

   Nei enig. De må være vant med å se ting fra før. Jeg har en venninne hvor datteren hennes liker kun broccoli om den ligger alene på tallerkenen. Er den blandet inn i noe annet, saus eller grønnsaker nekter hun å spise det.

 8. under opplæring under opplæring
  March 20, 2013    

  Guri, så vittig! Har også to jenter ei på 6 og ei på ti. Og de er heeeelt forskjellige. Den minste eeeelsker majones, rømme, smør, ja fett generelt og min største skal ha alt tørt…. Jeg er desverre ikke så flink og utelater brød fra kostholdet til de…men kjøper da ihvertfall alltid 100 % grovt eller lavkarbo brød.men d har også vært en kamp m de, nemlig alle frø som er i lavkarbobrød! Men etterlitt tid går d nå også bra 😉 avokado vil de ikke engang se på! Men lurer d jo av og til i smoothien da;) d er en utfordring og et styr når d kommer til middag når alle liker så forskjellige ting!!! Puuuh,,,,

  • March 20, 2013    

   Ja, prøv en halv avokado i smoothien først! Og lag sjokoladepålegg og lur litt avokado i den for å tykne det litt for eks 🙂

 9. Siv Siv
  March 20, 2013    

  Hei. Ja vi har prøvd med eliminering og det er iallefall utslag på ren melk. Yougurt går av og til, men ost går fint:-) har skjønt at sånt kan endre seg over tid for noen. Ha en fin dag i fine Spania. Her snør og snør og snør det..:-)

  • March 20, 2013    

   Brrr! Sender opp en varm klem!

 10. under opplæring under opplæring
  March 20, 2013    

  Og ja…mine jenter nekter også og spise blandet mat, gratenger er heeelt uaktuelt!!! -og hadde d vært opp til meg skulle vi hatt d hver dag….d og grønnsaksmoser! (Noe de heller ikke vil ha….) sukk……

  • March 20, 2013    

   Å, det er jo så godt! Mos og blandinger 🙂

 11. March 20, 2013    

  Hei.
  Kjempe fint innlegg Melissa!! Jeg tror det også er viktig å ta med at, barn som er vokst opp på ferdigmat ikke kan eller har grunnlag for ta ett slik valg.. Jeg tror at hadde du lagt en ferdig pizza og noen grønnsaker på et fat, hadde ikke valgt grønnsaker…
  Da må vi som voksne presse litt på å lære de og smake på den nye maten. Og ikke minst at vi som voksne må være ett godt forbilde for de små 🙂

  • March 20, 2013    

   Ja det er viktig å prøve å lære barna litt om maten underveis også mens de vokser opp! Jeg har en app, “Lær med Jacob” som er skikkelig fin og koselig! Anbefales!

 12. under opplæring under opplæring
  March 20, 2013    

  Ja tenker stadig på og lage Nugatti til dem har ikke fått surra meg til og prøve meg på raw sjokkis ennå…. er d kakaomasse og kakao smør man trenger da….?? Har yacon sirup i hus og English toffee dråper i hus…….men hva slags søtning bruker du ellers i?? Ser rundt på blogger at mange bruker søtningsmix….? Aner ikke hva d er jeg. Jeg har kokosblomstsukker, sukrin, stevia sukker og tagatesse i hus….. 😉 ja jeg så du hadde lagt hjemmelaget Nugatti over avokado….åh….sikle sikle sier jeg bare!!!;)

  • March 20, 2013    

   Jeg har flere sjokoladepålegg på bloggen nå, og noen av de er superlette 🙂

   • March 20, 2013    

    Gå på Tags til høyre og klikk på sjokoladepålegg!

 13. under opplæring under opplæring
  March 21, 2013    

  Åja! Naaam;) trodde liksom man måtte ha kakaomasse og kakao smør…..mange måter og lage råd sjokolade på ser jeg ;))

 14. March 22, 2013    

  Så morsomt å høre at så mange andre har samme erfaring! :0)

  Jeg har ikke tenkt på sammenhengen matnekt og histamin før jeg leste følgende:

  Kristin skriver:

  “Hos oss er det gjerne matvarer med høyt histamininnhold barna periodevis motsetter seg å spise. Det har vært nyttig å finne ut hvilke matvarer dette er”

  Det kan jo være noe der!

  Jeg har selv vært skikkelig plaget med ekstrem kløende eksem i over et år og har etterhvert erfart at histaminrike matvarer er hovedårsaken. Jeg tåler blant annet verken sitrusfrukter, vin eller fet fisk som laks og makrell m.m. Egg gir også masse kløe og eksem. Det passer jo dårlig på et lavkarbokosthold, men ikke så rart at kroppen sier nei til egg etter 3 egg om dagen i 15 år…. 😉

  Og siden jeg i utgangspunktet spiser sunt blir jeg jo lei meg når jeg må kutte ut matvarer som i utgangspunktet er sunne…halloo – skal jeg ikke få spise laks liksom! 🙁

  Har funnet to rødviner på Vinmonopolet som funker; Ken Creek og Feather, og har ellers planer om å kontakte Arcus for å få en liste over histaminmengde i vin for å skrive om dette i bloggen.

  Mat er gøy, men jammen kan det være slitsomt også…

  • March 22, 2013    

   Mat er medisin, det er i allefall sikkert. Men man må velge de rette matvarene. Og noen tåler det ene mens den andre tåler noe helt annet. Vi er like forskjellige inni som utenpå.

   GOD helg!

 15. March 22, 2013    

  PS – Er forresten veldig takknemlig for tips om bloggposter og andre linker med tema histamin!

  Ha verdens aller beste fredag!
  Marianne :0)

 16. March 22, 2013    

  Kjenner jeg er veldig glad i Melissa nå 😀

 17. March 24, 2013    

  Tusen takk for link, Melissa! Jeg fordøyer ennå…og skal lese nøye igjennom alle linkene i denne bloggposten også.

 18. March 25, 2013    

  Enda mer – hurra! 😀

  • March 25, 2013    

   Jeg har så gode kolleger som hjelper til når det trengs vettu 🙂

 19. November 22, 2013    

  Hei Melissa!
  Fint innlegg, og jeg vet du har så rett, så rett!
  Barn spiser når de er sultne og stopper når de er mette. Og i perioder ønsker de appelsiner, andre perioder kjøtt, for eksempel. Jeg ser på min lille Mini hvor intuitiv hun er når hun velger mat. Noen dager er eggeplommen helt maks, andre dager vil hun kun ha banan og kokosolje. Det er jo litt skummelt å “gi fra seg kontrollen” til små barn, men jeg skal prøve så godt jeg kan. (Dog, det gjelder ikke brødskiver med nugatti, hehe!)

  • November 22, 2013    

   Det er en stund siden jeg skrev dette, men syns det var viktig å hente frem igjen. Må smile når jeg ser Solen min sluke i seg den fisken altså. Hun var så enkel i matveien! Nå er hun superkresen og liker nesten ingenting. Argh. Derimot hun minste, Glede, HUN er matglad hun! På skolen sier de at hun må være den flinkeste til å spise, for hun har så appetitt og spiser opp all maten sin. Herlig!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.