Med små barn i huset må man venne seg til at det blir fall og knall, sår, kutt og kuler. Det er vondt for et mammahjerte å oppleve, men det gjelder å holde hodet kaldt når slike ting skjer. Det er viktig for barna å se at man kan forholde seg rolig selv om det oppstår et uhell eller ulykke. Ikke alltid like lett, men det kommer med tiden kjenner jeg.
Første gang Zofia falt ned fra sofaen, 4 mnd gammel ble jeg hysterisk og kjørte som en gal ned på Kiropraktorsenteret vårt, buste inn på kontoret til mannen og ropte “Hun falt ned fra sofaen!!!!! Du må sjekke henne!!!!! NÅ!!!!!”
Aleksander er heldigvis barnekiropraktor så han fikk undersøkt henne grundig, og heldigvis var alt i skjønneste orden. En liten nakkejustering og litt pupp og så var alt fint. Etter denne hendelsen, og noen få til har jeg blitt en ganske cool mamma heldigvis.

Nylig snublet Zofia Sol og slo hodet sitt rett inn i murveggen utenfor huset vårt. Da “sprakk pannen” og blodet fosset ut, og nedover ansiktet. Helt utrolig hvor mye blod som kan komme ut fra pannen altså. Siden såret var åpent måtte jeg legge press på det og deretter en kald klut for å kjøle ned hevelsen.

Her om dagen falt minstemann, Zelma (bildet til venstre) med hodet først, rett ned i asfalten. En kul på størrelse av en stor valnøtt kom frem i løpet av 2 sekunder. Helt utrolig hvor fort den vokste!
Hun hylte, men roet seg ganske raskt. Og det gjaldt å prøve å ise ned kulen. Ikke så lett, men jeg fikk lagt ispose på littebitt før jeg smurte godt med arnica. En liten is fikk hun i hånden mens jeg prøvde å ise litt innimellom.
Dagen etter hadde kulen utrolig nok gått ned, men hun har nå ett skikkelig fint og blått merke.

Hva er arnica?
Arnica er smertestillende, betennelsehemmende, antibiotisk og bakteriedrepende.
På norsk heter planten Solblom og tilhører kurvblomstfamilien. Den ligner på en helt gul prestekrage. Den er flerårig, i Norge er den relativt sjelden, men finnes spredt i lyngmark og i beiteområder opp til Sør-Trøndelag. Den er viltvoksende i Europa og Nord-Amerika, og dyrkes også mye som medisinplante.

Solblom har en lang tradisjonell bruk i europeisk folkemedisin fra gammelt av som omslag i behandling av støt og skader. Sveitsiske fjellførere brukte solblom for å motvirke stølhet i muskulatur ved større anstrengelser. Denne bruken av solblom er også kjent fra indianerne i Nord-Amerika.Du kan smøre på arnicasalve mot forstuvninger, støt, kvestelser, bloduttredelser, blåmerker, slagskader, brannskader, opphovninger, herpes, kviser, revmatisme, artritt, hemorider og insektstikk.

Zelma er en tøffing og var blid og fornøyd dagen derpå. Innimellom peker hun på pannen og sier at hun fikk vondt men ellers virker hun uaffektert av hendelsen. Godt er det. Det komiske derimot er at da Zofia var på ca samme alder hadde hun også en stor kul i pannen på bildene fra 17. mai. Nå får Zelma det samme. Og bunaden passer. Herlig. Jeg skal se om jeg ikke kan få til noen lignende bilder.Her er Zelma dagen etter. Kulen er gått ned og vi har brukt arnica hyppig.