solkål

Denne fermenterte “solkålen” lagde vi på “Glade dager i Spania”. Den har en deilig smak av sødme selv om den er fermentert (ofte blir fermenterte greier litt syrligere). Jeg fant oppskriften på nettet men vi endte opp med å lage vår egen vri, og her kommer den.

Du trenger:
1 hodekål
½ ananas (vi brukte ganske stor ananas)
1 ss gurkemeiepulver (fersk gurkemeie kan også brukes)
1 ss revet ingefærrot
1 ss himalayasalt

Væske du må tilsette:
1 ss himalayasalt
1 ss eplecidereddik
4 kopper friskt vann

Du trenger av utstyr:
1 stort norgesglass eller flere små

Slik gjør du:
1. Riv av et kålblad og legg til side.
2. Finhakk kålen enten ved hjelp av kniv, mandolin eller i en kjøkkenmaskin med s-blad. Ha alt i en stor bolle.
3. Skjær ananas i små biter og ha i bollen med kålen.
4. Tilsett revet ingefær og himalayasaltet.

kuttekål

5. Nå må du vaske hendene godt og begynne å kna det hele i noen minutter (i bollen), til det begynner å slippe fra seg væske og bli mykt. La det stå i et kvarters tid.
6. Tilsett gurkemie og bland godt. Husk at gurkemeie gir fra seg en skikkelig oransje farge som kan sette seg på neglene så bruk gjerne en skje eller hansker om du skal ut på fest samme kveld.
7. Nå har du i halvparten av kålblandingen i norgesglasset og begynner å “stampe” det nedi så det pakkes tett (bruk knytteneven).
8. Lag væsken og fyll opp glasset så all blir dekket. Stamp gjerne litt til så det fordeler seg godt.
9. Legg et kålblad på toppen så det dekker hele blandingen, sett noe tungt oppå der igjen og legg et klede over.

Nå er den ferdig klar til å fermentere. Den skal stå i romtemperatur i noen dager. Her i Spania trengte den bare et par dager før den begynte å boble til liv. I Norge kan det ta opp til en uke. Følg med, den kommer til live når den koser seg.
Siden den viste seg å være ganske potent fra første stund satte vi en liten skål under glasset så ikke det ville boble over på kjøkkenbenken og sette flekker (gurkemeie er kraftige saker!)

Når den er klar kan den settes i kjøleskapet og da holder den seg i ukesvis. Sørg for et tett lokk, bare.

Har du lyst på en liten “gut shot” som de kaller det i USA, heller du bare av litt av væsken og hiver innpå. Del med noen du er glad i. Dette gjør magen glad!

gut shot

Ble du fristet til å prøve deg?