Ananas og gurkemeie sauerkraut + gut shot

solkål

Denne fermenterte “solkålen” lagde vi på “Glade dager i Spania”. Den har en deilig smak av sødme selv om den er fermentert (ofte blir fermenterte greier litt syrligere). Jeg fant oppskriften på nettet men vi endte opp med å lage vår egen vri, og her kommer den.

Du trenger:
1 hodekål
½ ananas (vi brukte ganske stor ananas)
1 ss gurkemeiepulver (fersk gurkemeie kan også brukes)
1 ss revet ingefærrot
1 ss himalayasalt

Væske du må tilsette:
1 ss himalayasalt
1 ss eplecidereddik
4 kopper friskt vann

Du trenger av utstyr:
1 stort norgesglass eller flere små

Slik gjør du:
1. Riv av et kålblad og legg til side.
2. Finhakk kålen enten ved hjelp av kniv, mandolin eller i en kjøkkenmaskin med s-blad. Ha alt i en stor bolle.
3. Skjær ananas i små biter og ha i bollen med kålen.
4. Tilsett revet ingefær og himalayasaltet.

kuttekål

5. Nå må du vaske hendene godt og begynne å kna det hele i noen minutter (i bollen), til det begynner å slippe fra seg væske og bli mykt. La det stå i et kvarters tid.
6. Tilsett gurkemie og bland godt. Husk at gurkemeie gir fra seg en skikkelig oransje farge som kan sette seg på neglene så bruk gjerne en skje eller hansker om du skal ut på fest samme kveld.
7. Nå har du i halvparten av kålblandingen i norgesglasset og begynner å “stampe” det nedi så det pakkes tett (bruk knytteneven).
8. Lag væsken og fyll opp glasset så all blir dekket. Stamp gjerne litt til så det fordeler seg godt.
9. Legg et kålblad på toppen så det dekker hele blandingen, sett noe tungt oppå der igjen og legg et klede over.

Nå er den ferdig klar til å fermentere. Den skal stå i romtemperatur i noen dager. Her i Spania trengte den bare et par dager før den begynte å boble til liv. I Norge kan det ta opp til en uke. Følg med, den kommer til live når den koser seg.
Siden den viste seg å være ganske potent fra første stund satte vi en liten skål under glasset så ikke det ville boble over på kjøkkenbenken og sette flekker (gurkemeie er kraftige saker!)

Når den er klar kan den settes i kjøleskapet og da holder den seg i ukesvis. Sørg for et tett lokk, bare.

Har du lyst på en liten “gut shot” som de kaller det i USA, heller du bare av litt av væsken og hiver innpå. Del med noen du er glad i. Dette gjør magen glad!

gut shot

Ble du fristet til å prøve deg?

9 Comments

 1. sebastian sebastian
  August 14, 2015    

  Hvorfor tilsettes eplecidereddiken?

  • August 14, 2015    

   For at den skal begynne å fermentere. Altså, det er en del av fermenteringen 🙂

 2. RisRosOgKlaging RisRosOgKlaging
  August 15, 2015    

  Høres veldig godt ut, men jeg sliter med at når jeg spiser surkål så får jeg så ising i tennene mine at det rett og slett er vanskelig å spise. Tannlegen min sa at jeg ikke burde spise eller drikke syrlig mat og drikke så jeg er usikker på om surkål er så bra. Jeg liker det veldig godt, men holder meg til å drikke kombucha og fermentert koffein fri te med sugerør, men jeg har veldig lyst til å spise mer fermentert mat. Jeg vet bare ikke om det er så bra for tennene mine, vet du noe om dette?

  Håper du og familien din får en kjempefin helg!

  • August 17, 2015    

   Hmm, det var nytt for meg men skjønner hva du mener. Kanskje emaljen din er blitt svakere så du kjenner det mer? Du kan jo høre med Gry da, hun er jo en kløpper på emnet! Evt kunne du begynt med oil pulling daglig i noen uker og se om det vil hjelpe.

   • RisRosOgKlaging RisRosOgKlaging
    August 17, 2015    

    Emaljen min har visst alltid vært dårlig, virker som det blir bare verre og verre så det er veldig dumt og det eneste tannlegene har å komme med er å skylle munnen med fluor og det frister ikke å gjøre lengre etter at jeg har lest det flotte blogginnlegget ditt : )
    Jeg får spørre Gry, takk for at du svarte meg! Jeg gjorde oil pulling hver dag i to uker også trappet jeg ned til tre ganger i uken sånn ca, men føler ikke det har gjort noe, det er dumt for jeg hadde virkelig håpet jeg hadde merket noe. positiv effekt.

    • August 17, 2015    

     Jeg lurer på om de som har klart å kvitte seg med karies har drevet med oil pulling i flere mnd. Du kan jo google det litt og se hva slags resultat folk har hatt.
     Hehe, ja fluor ja, det er en sak for seg selv!

 3. August 17, 2015    

  Hei Melissa.
  Jeg synes du har en kjempe fin blogg her. Jeg fant bloggen din da jeg lette etter info til et innlegg jeg har skrevet på min blogg. Du må gjerne at en tur innom å si hei. Jeg er norsk, men har flyttet til Spania pg jobb, så det er mye Spaniarelaterte ting jeg blogger om.Men ta en tur å se deg om på bloggen min 🙂

 4. mari stella mari stella
  April 25, 2016    

  Hei Melissa.
  Jeg har fått mugg på kålbladet som ligger som “lokk” på blandingen.. Det har stått i ca 5 dager på kaldt kjøkken i Norge, og det lukter ikke spesielt godt (det skal kanskje lukte sånn..?). Kan jeg bare fjerne bladet med mugg, eller skal jeg kaste det hele?
  Setter stor pris på svar!
  /mari stella

  • April 28, 2016    

   Hmm, vanskelig å si. Det beste er om du melder deg inn i en facebookgruppe så kan du poste bilde og få svar der. Gry er jo ekspert på dette 🙂

No Pings Yet

 1. Sniktitt i kjøleskapet! | BARE BRA BARNEMAT on November 25, 2015 at 10:25
 2. Fermentert mat og drikke | Melissa Spania on May 22, 2016 at 10:44

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.