Alternativer til kumelkFlere søker mot alternativer til kumelk. Det kan være flere ting som spiller inn, men de jeg ofte hører om er allergier/intoleranser, barn med ADHD, mye slim og et ønske om å spise ren og naturlig mat.
Melkeproduktene vi får tak i er som regel behandlet. Pasterisering og homogenisering gjør at det sunne i melken blir brutt ned og vi sitter igjen med et behandlet produkt ofte uten den næringen vi faktisk trenger.

Hva kan vi erstatte melkeprodukter med?
Når det gjelder kumelk er utvalget ganske stort. Vi kan lage melk av nøtter og frø og noen typer korn. Siden jeg personlig ikke er særlig begeistret for korn, vil jeg heller ikke anbefale det.
Kokosmelk er blitt veldig populært, og selvsagt nøtte- og frømelk som er lett å lage selv.

Pass litt på denne type alternativer som finnes i butikken. Mange av de kan være tilsatt sukker og agave som søtning. De fremmes ofte med å være glutenfri og laktosefri, noe som ikke alltid betyr at de er sunnere. Så sjekk ingrediensene godt. Inneholder det mer enn bare for eks mandler og vann så bør du være litt skeptisk.
Det samme gjelder soyamelk. Denne melken er som regel litt tykkere enn de andre, og er blitt veldig populær. Om soya er sunt, det får vi ta opp ved en annen anledning. Jeg drikker det overhodet ikke og barna mine får det aldri for å si det sånn!

Kokosmelk
Denne melken fremstilles ved at kokosnøtten blir presset. Kokosmelk er naturlig laktosefri og glutenfri.
Men pass på, for det finnes lettvarianter av kokosmelk som ikke er særlig helsefremmende. Sjekk ingrediensene og finn det mest naturligste alterantivet som finnes.

Fløte kan erstattes med havre-, ris- eller mandelfløte.
Yoghurt kan erstattes med geiteyoghurt.
Smør kan erstattes med kokosolje, eller ghee (klarnet smør) som mange tåler.


Og sånn helt til slutt, litt ekstra siden vi er inne på tema:
Er du en av de som inntar melk uten trøbbel, eller enda bedre; får tak i råmelk så les gjerne hva jeg skrev om melkefett for litt siden.
Jeg har også skrevet litt om eksemhelvete om noen kjenner seg igjen.
Og helt til slutt vil jeg dele en utrolig god oppskrift på sjokolademousse som er helt uten melk.
Er sojamelk et godt alternativ da? Nei, det er ikke det.
Familie og Helse skrev et fint innlegg om kumelk som dere absolutt bør ta en titt på.
Har du laget mandelmelk og ikke vet hva du skal gjøre med mandelmassen? Lag mandelmasselapper, davel!

Prøv selv med en hel måned uten noe form for kumelk. Så kan du se hvilke fordeler det kan gi deg.

8 Comments

 1. September 6, 2013    

  Jeg har kuttet ut melkeprodukter og magen min ble bedre etter dette 🙂

  Takk for at du deler 🙂

 2. Sissel Sissel
  September 7, 2013    

  Jeg har delt på facebook og vil være med i trekningen av bok. 🙂

  • September 7, 2013    

   Supert. Jeg legger deg inn i bokinnlegget så du er med i trekningen der.

 3. Imse Imse
  September 7, 2013    

  Jeg bruker mye kokosmelk, det jeg savner i periodene uten fløte og rømme er pisket krem på bær og rømmedressing. Nå har jeg en uke uten melk og vekta går ned igjen. Dessverre ikke mindre slim og ikke mindre såre mandler (men det er ME-monsteret).

 4. September 8, 2013    

  Skulle ønske jeg kunne få tak i råmelk sånn at jeg kan lage kefir med det isteden for H-melk, men men.

  I dag har jeg faktisk prøvd meg på Hamp melk som jeg har laget selv. Har ikke smakt på den, men brukte den i en rå suppe og det ble godt.

 5. Kari Kari
  February 4, 2014    

  Hvorfor har du valgt å ikke drikke melk? Bruker du ingen melkeprodukt? ikke yoghurt heller?

  • February 4, 2014    

   Jeg merket like ether fødsel at min førstefødte alltid skrek og vred seg av “kolikksmerter” men det ga seg så fort jeg holdt meg unna melk. Merket også selv at magen var bedre og jeg følte meg bra. Da hun ble rundt året ga jeg henne melkeprodukter for å smake men hun endte opp med diaré og magevondt, så jeg holdt henne unna det i 2 år før jeg smått introduserte henne for litt og litt. Det går greit i perioder men så fort det blir to-tre dager på rad får hun eksem under munn og vondt i magen.
   Jeg tåler det bedre nå, men for 12 år siden slo det ut på en allergitest. Kumelk scoret høyt på listen over ting jeg ikke tålte. Så derfor kutter jeg det ut i lengre perioder.
   Jeg spiser litt nå, er glad i fløte i kaffen og yoghurt naturell. Men bruker som regel heller geiteyoghurt enn kuyoghurt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.