Allergi eller intoleranse, hva er forskjellen?Mange reagerer på enkelte matvarer. Og dette er dessverre blitt mer og mer vanlig.
Maten er ikke den samme som den var for 10-20 år siden. Den er blitt tuklet med, sprayet, tilsatt hormonhermere, farge, kunstig søtning og frukt og grønt er ofte plukket lenge før modning er inne i bildet.

Hvorfor reagerer vi på mat?
Mat påvirker fordøyelsessystemet vårt, og da er det gjerne lurt å ta en titt på fordøyelsen, noe som er mye viktigere enn mange tror. Faktisk er det hevdet at opp til 75% av vårt immunforsvar ligger i tarmen.
Hos små barn er tarmsystemet lite utviklet og matvarer som blir introdusert for tidlig kan skape reaksjoner senere i livet. Dere som har barn har sikkert merket at under ammeperioden så er det enkelte matvarer babyen reagerer mer på enn andre? Det som går igjen er ofte sjokolade, kumelk, løk, jordbær, chili og hvitløk + noen fler.
Mange hevder at barn ikke bør få kumelk og kornprodukter før de er godt over året gamle for å redusere sjansen for reaksjoner. Dette står i sterk kontrast til de vanlige rådene som gis om kostholdet for små barn (det blir et eget blogginnlegg om barnemat etterhvert).

Matvarereaksjoner deles opp i to typer, matvareallergi og matvareintoleranse.

matallergi

Matvareallergi
Dette er en klassisk allergi, og dukker opp raskt etter inntak av en matvare du ikke tåler i form av reaksjoner på hud, fordøyelse (akutt diaré, oppkast) og luftveiene. Disse reaksjonene kan være livstruende.
Det er ikke så mye vi kan gjøre med matvareallergier, og mange vokser seg av seg når de blir voksen. Noen derimot må leve med allergiene resten av livet og blir nødt til å tilpasse kostholdet sitt.
Det kan hende det er kryssreaksjoner inne i bildet her også, for eks at hvis man er allergisk mot pollen så vil man kanskje kunne få det bedre om man kutter ut hvete (korn).
Derfor er det viktig å ha et godt immunforsvar slik at kroppen er styrket. Her kan det være en idé å få i seg skikkelig doser med c-vitamin. Og mange har gode resultater ved å innta opptil 10 gram om dagen.

De viktigste matvarene som kan skape reaksjoner er:
Peanøtter, soya, fisk, skalldyr, melk, egg, nøtter og hvete.


Matvareintoleranse
matvareallergiMange lider av matvareintoleranser uten at de er klar over det, og den rammer både små barn og voksne. Noen har kalt det en forsinket allergi da det kan ta flere dager før reaksjonene dukker opp etter inntak av matvaren.
De typiske matvarene som trigger er melk, gluten og hvete.
Symptomer på en intoleranse kan være for eksempel:
Neseallergi utenom pollensesongen
Bechtrew
Nervøsitet og panikkangst
Astma (kan omfatte både IgE og IgG antistoffer samtidig)
ADHD
Autisme (ofte i forbindelse med melk og glutenallergi)
Sengevæting
Depresjoner
Diabetes type 1, insulinavhengig diabetes (gluten, soya og melkekasein er de viktigste matvarene)
Eksem (kan omfatte både IgE og IgG antistoffer samtidig)
Epilepsi (ved tidligere migrene eller hyperaktivitet)
Kronisk utmattelse
Fibromyalgi
Hodepine (migrene og klasehodepine)
Betennelse i fordøyelsessystemet (ulcerøs kolitt, Crohns sykdom og cøliaki)
Jernmangelanemi
Irritabel tarmsyndrom
Oppblåsthet/luft i magen
Mellomørebetennelse (akutt eller serøs mellomørebetennelse)
Betennelsesleddgikt
Søvnforstyrrelser (søvnproblemer, søvnapne (holder pusten i søvne) snorking)

…. og listen kan være lenger!

Å finne ut hva man tåler på egenhånd er ikke en enkel sak, så jeg anbefaler å få tatt en skikkelig allergi og intoleransetest slik at man tidlig kan få svar på hva man bør eliminere fra kostholdet. Jeg gjorde dette selv for 13 år siden og det var som en ny dør åpnet for meg. I mange år holdt jeg meg unna melkeprodukter som jeg den dag i dag kan fint spise uten å reagerer på samme måte som før. Jeg tåler en slump fløte i kaffen uten å bli dårlig. Det er som kroppen min har blitt styrket med noen år uten særlig inntak av hva som slo ut på testene jeg tok. Pluss at jeg ryddet opp i kostholdet, så klart.
Gluten derimot reagerer jeg på enda. Bare èn liten bit er nok til at magen står ut som om jeg var 4 mnd på vei (har fått det spm de gangene jeg spiser for eks pasta og brødmat).

”Blir du syk av maten du spiser?” av Holford og Braly er en bok som er verdt å lese om du vil ha mer info om tema.

Ble dere noe klokere?

Kilde: Jens Veiersted

14 Comments

 1. June 23, 2013    

  Tenk så mange sykdomstilstander uoppdagede intoleranser kan stå bak!

 2. Imse Imse
  June 23, 2013    

  Det tragiske er jo at man møter motstand når man snakker med legen om intolleranser, det er et ikke-tema i mange tilfeller.

  Jeg føler meg så mye bedre uten gluten i kosten, da spiller det ingen rolle om jeg har en test som sier ditt eller datt, for meg selv er jeg den beste testen.

  Vi har testet flere uker uten melk på et barn med bl. a add, men det var ingen forskjell. Gluten er ikke like enkelt å kutte når det serveres mat på skolen og skolen forlanger legeerklæring for å kutte gluten.

  • June 23, 2013    

   Nei, dette er et stort problem. Viktig at barna ikke føler seg utenfor heller, samtidig som at arrangementer ødelegger så mye for barn med allergi 🙁

 3. Therese Therese
  June 24, 2013    

  Nå gikk det opp et lys for meg! Jeg har det siste halvannet året spist etter paleo-prinsipper, men tillatt melkeprodukter og smååååå mengder korn (kebab dagen derpå, men heldigvis blir det ikke mange slike). Kjenner igjen ganske mange av symptomene på intoleranser, men har aldri tenkt at de kan komme av en intoleranse. Blant annet var jeg for en del år siden til utredning for bechtrews.

  Du har nettopp gitt meg ennå en god grunn til å ta opprensking i kostholdet mitt 🙂 Og med gode grunner som dette vil det nok være enklere for meg å holde meg unna ting jeg reagerer på enn om jeg “bare hadde fått vondt i magen”.

  • June 24, 2013    

   Så fint å høre at du skal ta en liten opprydding i kosten. Da kan mye endre seg ja.
   Hold meg oppdatert da, alltid fint å høre hvordan det går etter noen uker og evt hva som dukker opp som intoleranser.

 4. Martin K Martin K
  June 24, 2013    

  Flott at du får en oppklaring på dette ut til folket 🙂
  Ser at selv leger, forskere og andre eksperter snakker om allergi og mener intoleranse vica versa. Så er ikke rart hvermannsen er forvirret rundt dette feltet.

  Viktig poeng: Allergier merker man straks etter man blir utsatt for allergenet, mens intoleranse ikke trenger å gi en reaksjon før det har gått flere timer eller dager. Så alle som har en allergi er helt klar over det, mens intoleranser ofte diagnostiseres som noe annet. Har man en intoleranse ser man ofte flere intoleranser hos samme person.
  Som du sier er det derfor veldig vanskelig å selvdiagnostisere.

  Ved å velge f.eks. paleo(steinalder-kosthold, eliminerer man så og si alle matvarer som kan skape problemer. Dette er nok en av de grunnene til at mange har veldig god effekt av et slikt kosthold. Samme kan delvis også sies om lavkarbo, selv om mange her spiser egg og melkeprodukter.

  Hadde selv b.la. astma helt til jeg slutta med melkeprodukter. Får tilbake symptomene en stund etter inntak av melkeprodukter.

 5. Tara Tara
  June 24, 2013    

  Hei!
  Kjenner meg igjen i mye av det du skriver.
  Hvor er det best å teste seg for intoleranse? Hvis man googler kommer det jo opp evig mange alternativer. Vanskelig å finne fram i “jungelen “.
  Tara

  • June 25, 2013    

   Jeg var på Balderklinikken i Oslo for ca 13-14 år siden og var fornøyd den gangen husker jeg. Dessverre kjenner jeg ikke til enkelte i Norge som tester, så du får nesten undersøke litt på egenhånd og evt ringe direkte til dem og høre om de utfører intoleransetester.
   Lykke til!!

  • June 26, 2013    

   Evt BM Lab kan være et sted!

 6. July 19, 2013    

  Hei!
  Jeg havnet tilfeldigvis på din side da jeg søkte litt rundt dette med lavkarbo og ren mat, og det er jeg glad for. Mye nyttig og inspirerende lesestoff både når det gjelder mat og trening 🙂
  Men, grunnen til at jeg legger igjen en kommentar på dette innlegget er angående dette med at bechtrews kan være et symptom på matintoleranse. Min mor har denne sykdommen, og jeg ble nysgjerrig(på hennes vegne) på om hva omlegging av kostholdet kan ha å si for dette? Vet du om noen sider hvor jeg kan lese noe om dette?

  • July 21, 2013    

   Hei Linn Merethe!

   Vi var inne på det i studiet og kostholdet har mye å si. Og riktig trening, så klart.
   Sånn veldig kort tenker jeg at ren og naturlig mat bør være det kostholdet består av. Ikke noe som helst ferdigmat, posesupper, boksemat osv. Heller ikke sprøytede grønnsaker og sukker må helt ut.
   Om jeg kommer over noe skal jeg si ifra til deg!

   melissa

 7. February 25, 2014    

  Interessant lesning.
  Bechterew kan utløses av en bakterieubalanse i tarmen, jamfør svikt i immunsystemet i tarm. Men det er et stort men her, ikke alle utvikler denne sykdommen. Først og fremst er det en arvelig sykdom, men man må i tillegg teste positivt på gentypen HLA-B27. Tester man negativt på denne, vil man aldri kunne utvikle sykdommen.
  Siden dette er en autoimmun sykdom, ser jeg sammenhengen med intoleranser og utvikling av sykdommen.

  Jeg har skrevet en artikkel angående revmatisme og kosthold, sjekk den gjerne: 🙂 http://smakebiten.com/2010/11/11/revmatisme-og-kosthold/ Den er stort sett basert på egenerfaringer (min mann har hatt bechterews i 20 år).

  Anne-Lise

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.