Mange reagerer på enkelte matvarer. Og dette er dessverre blitt mer og mer vanlig.
Maten er ikke den samme som den var for 10-20 år siden. Den er blitt tuklet med, sprayet, tilsatt hormonhermere, farge, kunstig søtning og frukt og grønt er ofte plukket lenge før modning er inne i bildet.

Hvorfor reagerer vi på mat?
Mat påvirker fordøyelsessystemet vårt, og da er det gjerne lurt å ta en titt på fordøyelsen, noe som er mye viktigere enn mange tror. Faktisk er det hevdet at opp til 75% av vårt immunforsvar ligger i tarmen.
Hos små barn er tarmsystemet lite utviklet og matvarer som blir introdusert for tidlig kan skape reaksjoner senere i livet. Dere som har barn har sikkert merket at under ammeperioden så er det enkelte matvarer babyen reagerer mer på enn andre? Det som går igjen er ofte sjokolade, kumelk, løk, jordbær, chili og hvitløk + noen fler.
Mange hevder at barn ikke bør få kumelk og kornprodukter før de er godt over året gamle for å redusere sjansen for reaksjoner. Dette står i sterk kontrast til de vanlige rådene som gis om kostholdet for små barn (det blir et eget blogginnlegg om barnemat etterhvert).

Matvarereaksjoner deles opp i to typer, matvareallergi og matvareintoleranse.

matallergi

Matvareallergi
Dette er en klassisk allergi, og dukker opp raskt etter inntak av en matvare du ikke tåler i form av reaksjoner på hud, fordøyelse (akutt diaré, oppkast) og luftveiene. Disse reaksjonene kan være livstruende.
Det er ikke så mye vi kan gjøre med matvareallergier, og mange vokser seg av seg når de blir voksen. Noen derimot må leve med allergiene resten av livet og blir nødt til å tilpasse kostholdet sitt.
Det kan hende det er kryssreaksjoner inne i bildet her også, for eks at hvis man er allergisk mot pollen så vil man kanskje kunne få det bedre om man kutter ut hvete (korn).
Derfor er det viktig å ha et godt immunforsvar slik at kroppen er styrket. Her kan det være en idé å få i seg skikkelig doser med c-vitamin. Og mange har gode resultater ved å innta opptil 10 gram om dagen.

De viktigste matvarene som kan skape reaksjoner er:
Peanøtter, soya, fisk, skalldyr, melk, egg, nøtter og hvete.


Matvareintoleranse
matvareallergiMange lider av matvareintoleranser uten at de er klar over det, og den rammer både små barn og voksne. Noen har kalt det en forsinket allergi da det kan ta flere dager før reaksjonene dukker opp etter inntak av matvaren.
De typiske matvarene som trigger er melk, gluten og hvete.
Symptomer på en intoleranse kan være for eksempel:
Neseallergi utenom pollensesongen
Bechtrew
Nervøsitet og panikkangst
Astma (kan omfatte både IgE og IgG antistoffer samtidig)
ADHD
Autisme (ofte i forbindelse med melk og glutenallergi)
Sengevæting
Depresjoner
Diabetes type 1, insulinavhengig diabetes (gluten, soya og melkekasein er de viktigste matvarene)
Eksem (kan omfatte både IgE og IgG antistoffer samtidig)
Epilepsi (ved tidligere migrene eller hyperaktivitet)
Kronisk utmattelse
Fibromyalgi
Hodepine (migrene og klasehodepine)
Betennelse i fordøyelsessystemet (ulcerøs kolitt, Crohns sykdom og cøliaki)
Jernmangelanemi
Irritabel tarmsyndrom
Oppblåsthet/luft i magen
Mellomørebetennelse (akutt eller serøs mellomørebetennelse)
Betennelsesleddgikt
Søvnforstyrrelser (søvnproblemer, søvnapne (holder pusten i søvne) snorking)

…. og listen kan være lenger!

Å finne ut hva man tåler på egenhånd er ikke en enkel sak, så jeg anbefaler å få tatt en skikkelig allergi og intoleransetest slik at man tidlig kan få svar på hva man bør eliminere fra kostholdet. Jeg gjorde dette selv for 13 år siden og det var som en ny dør åpnet for meg. I mange år holdt jeg meg unna melkeprodukter som jeg den dag i dag kan fint spise uten å reagerer på samme måte som før. Jeg tåler en slump fløte i kaffen uten å bli dårlig. Det er som kroppen min har blitt styrket med noen år uten særlig inntak av hva som slo ut på testene jeg tok. Pluss at jeg ryddet opp i kostholdet, så klart.
Gluten derimot reagerer jeg på enda. Bare èn liten bit er nok til at magen står ut som om jeg var 4 mnd på vei (har fått det spm de gangene jeg spiser for eks pasta og brødmat).

”Blir du syk av maten du spiser?” av Holford og Braly er en bok som er verdt å lese om du vil ha mer info om tema.

Ble dere noe klokere?

Kilde: Jens Veiersted