Dere har helt sikkert sett aktivert kull på sosiale medier. Noen pusser tennene med svart krem, andre smører fjeset med svart leire. Hippe kaffebarer i utlandet lager ”kullkaffe” og andre bruker det som deodorant.

Aktivert kull, også kalt aktivt- og medisinsk kull er rent karbon, porøst trekull. Det må ikke sammenlignes med svart kull vi finner i peisen. Aktivert kull blir til ved oppvarming av karbonrike materialer, som tre, torv, kokosnøttskjell eller sagflis, til svært høye temperaturer. Stoffet aktiveres og endrer sin kjemiske struktur for å skape mye mindre partikler, og mer overflate. Resultatet er et fint kull med millioner av små porer som fanger, binder og fjerner giftstoffer, tungmetaller, kjemikaler og tarmgasser.

Egenskapene er først å fremst å binde seg til andre stoffer, derfor brukes kullfiltre i for eksempel vannrensing, gassmasker og i kjemisk industri. Siden kull ikke absorberes i mage og tarm, brukes det i medisin ved akutte forgiftninger og diaré.

Ved regelmessig bruk av aktivert kull kan vi fjerne uønskede giftstoffer fra kroppen. Skulle du bli forgiftet, drikke mer alkohol enn du vanligvis tåler, innta mat du normalt blir oppblåst av eller rett og slett fått i deg andre uorganiske kjemikaler, kan du hjelpe leveren din å kvitte seg med uønskede stoffer ved å innta aktivert kull umiddelbart.Når bør man ellers innta aktivert kull?
– Ved inntak av alkohol
– Når du ikke vet hva maten du skal spise inneholder (for eksempel ved restaurantbesøk)
– Ved flyreise
– Om du har fått i deg for mye sukker
– Når magen er i ulage
– Ved forgiftning

Aktivert kull kommer i kapsler og pulver.

Jeg har begge deler stående som jeg bruker til både ansiktsmaske, tannkrem, ved alkoholinntak, og innimellom generell rens av tarmen.

Ved å ta aktivert kull på daglig basis vil du kunne beskytte kroppen din mot uønskede giftstoffer. Det er best å ta det utenom måltider og annet tilskudd. Da unngår du å forstyrre deres absorbasjon.
Ta aldri kull sammen med reseptbelagte medisiner.
Sørg for å drikke nok vann når du inntar kull, spesielt om du ikke får i deg nok magnesium, ellers kan du bli forstoppet. Og mens vi er inne på det, vil avføringen være svart i perioden du inntar kull. Det er bare positivt og forteller deg hvor lang tid maten bruker gjennom systemet.

Aktivert kull er kjempespennende!

Kilder:
http://www.charcoalremedies.com/files/1747766/uploaded/ActivatedCarbon.for.Livestock.pdf
https://sml.snl.no/aktivt_kull
https://www.medicalnewstoday.com/articles/322609.php
Store Norske Leksikon