6. desember – Gojibær


Goji bær, også kjent som wolfberries, stammer fra Asia og Sørøst-Europa. De har vært brukt i kinesisk mat i tusenvis av år i form av te, kraft, og velsmakende retter. Bæret vokser på lave busker og soltørkes før de pakkes. Finner du helt rå og økologiske gojibær vil du også kanskje synes at prisen kan virke litt høy. De billige gojibærene er ofte tilsatt både sukker og fargestoff. De er garantert sprøytet og da vil effekten være det motsatte av sunn. Så ikke la deg lure! Velg de kjente merkene.

Gojibærene har en smak av syrlig og sødme på en gang og fordelene er mange ved disse skjønne, små, røde bærene. De går under betegnelsen supermat da de er propfulle med næringstoffer. Utenom et høyt nivå av antioksidanter er gojibær dessuten den eneste bærtypen som også inneholder proteiner og essensielle fettsyrer. De er også en god kilde til vitaminer som A, B2, B5, C og E. Og sist men ikke minst har de en lav glykemisk indeks som gir en lang jevn energi uten store blodsukkersvinginger.

Gojibær kan fint brukes i matlaging. For eksempel kan de tilsettes i supper, salater, stekte grønnsaker eller blandes med andre tørkede bær og nøtter for å lage kaker og myslibarer.

Jeg lager ofte syltetøy av gojibær som vi bruker på vafler, pannekaker eller gode oster. Da bør du først bløtlegge gojibærene litt til de blir helt myke. Ikke kast vannet de har ligget i, for dette kan brukes til for eks hjemmelaget fruktis eller i en smoothie.

Her er oppskrift på et syltetøy som bør prøves:Goji og bringebærsyltetøy
1 kopp bløtlagte gojibær
1 kopp frosne bringebær (bør tines litt)
2-3 ss agavesirup
2 ss psyllium husk (også kalt fiberhusk/ loppefrøskall)

Blend alt sammen med en stavmikser, tilsett gjerne noen dråper nypresset sitron og evt mer søtning om du er en søtmums. La det stå i noen minutter så det får tykne seg litt. Dette syltetøyet er lavkarbo, og inneholder godt med antioksidanter!

Ellers kan de erstatte rosinen i stort sett alle retter. Så det er bare å bruke kreativiteten!

7 Comments

 1. December 6, 2012    

  🙂 Jeg bruker de på hjemmelaget musli, veldig godt 🙂

 2. December 7, 2012    

  Gojibær er kjempe godt. Jeg bruker det mye i smoothier 🙂

 3. under opplæring under opplæring
  December 8, 2012    

  ush da….også jeg som bestilte heavenly gojiberries fra i herb for ett par dager siden.Og de var IKKE økologiske.Nesten halve prisen…..men angrer jo på det nå da 😮

  • December 9, 2012    

   Jeg kjenner ikke til det merket dessverre.. men en grei huskeregel i allefall.. billig er ikke alltid like bra 🙂

 4. under opplæring under opplæring
  December 11, 2012    

  nei,desverre er d nok ikke så ofte det ;( Cecilie,fra fristende lavkarbo bruker disse gojibærene fra i herb mener jeg,så da tenkte jeg at d var bra:) Men vet ho en gang nevnte ho var litt usikker på bæra m tankte på sprøyting osv…men smaken er fortreffelig da ;)et must i hjemmelaget musli og snadder i konfekt …… 😉 Kanskje jeg får bestille de dyreste økologiske fra i herb neste gang da….tror de koster rundt 20 dollar!Må da være gode nok de?

  I morra tror jeg jaggu jeg skal prøve og lage cottage cheese lappene dine til meg og datteren min på 5 (får bare håpe ho ikke skur d vekk!) ho er en smuuuule kresen kan man si 😉

  • December 11, 2012    

   Hun liker nok garantert lappene. Har ikke hørt noen som ikke har likt de ennå, så da vil hun i allefall være den første. Let me know 😉

   Ang gojibær, jeg kjenner ikke til alle merkene på iHerb. Jeg kjøper mine fra England, Gojiking som er bra 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.