Lakriskarameller

lakrisfudge

Disse kommer garantert til å være på konfektfatet vårt i romjulen. De er seige og har en konsistens som fudge. Ah, en av mine mange favoritter! Så jeg fornøyd med å komme frem til en oppskrift som metter mine smaksløker. Det er karamell med lakrissmak. Så du trenger altså lakrispulver. Jeg har kjøpt dette fra iHerb.

Du trenger:
6 ss Kokosblomstsukker
1 ts Gelatinpulver
2 ss Cashewnøttsmør
2 ss Smør
1 stor klype Vaniljepulver
2 ts Lakrispulver

Karamellene lages slik:
Bruk en kasserolle, sett på svak varme og la kokosblomstsukker og smør smelte sammen. Det tar litt tid, men rør litt av og til så det ikke brenner seg.
Tilsett de andre ingrediensene og rør godt. Det kan være en idé å la kasserollen stå på platen så det ikke stivner så fort. Røren blir seig.

Bruk en teskje og ha oppi silikonformer. Ikke fyll formen helt, for disse bitene er mektige så det er bedre med mange små biter. Trust me!

Sett i fryseren.

lakris fudge

Hva er lakris?
Lakris (extractum glycyrrhiza) er et svart eller brunt, spiselig stoff som trekkes ut av roten av lakrisplanten.
Lakris blir brukt både som smaksstoff, særlig i søtsaker, men også i for eksempel snus, og i følge Felleskatalogen som slimløsende substans i naturlegemidler tradisjonelt brukt i folkemedisinen ved forbigående hoste og katarr i øvre luftveier. Lakrismikstur (mixtura solvens) kan anvendes ved forkjølelse, lakrisrotpulver (lakrispulver) som mildt avføringsmiddel. Salmiakklakris er en smaksvariant brukt i godteri.
Navnet kommer av det greske glykyrrhiza som betyr «søt rot». Kilde: Wikipedia

Hva er lakris godt for?
“Betennelseshemmende, krampeløsende, febersenkende, slimløsende, hostelindrende, bløtgjørende og smørende på slimhinnene, binyrestyrkende (gir økt produksjon av kortison og adrenalin), mildt avførende, urindrivende, bakteriehemmende, virushemmende, immunstyrkende, magesyredempende, sårhelende ved sår i mage og tolvfingertarm, gallestimulerende, kolesterolsenkende og allergidempende. Lakrisrot er en antioksidant og er ved dyreforsøk vist å ha østrogenlignende virkning. Urten kan motvirke uønskede effekter av avføringsmidler.

Brukes innvortes ved forstoppelse, magesår, sår på tolvfingertarmen og ulike former for fordøyelsesbesvær som magekatarr, kvalme, oppkast, syreoverskudd, halsbrann og kolikk. Dessuten ved betennelser i de øvre luftveiene, hoste, heshet, bronkitt, sår hals, influensa, astma, allergiske plager, tuberkulose, autoimmune sykdommer, gikt, revmatisme, artritt, leddbetennelser, kronisk hepatitt, skrumplever, betente øyne, hornhinnebetennelse, kronisk tretthetssyndrom, hiv-infeksjon, aids, Addisons sykdom (svikt i binyrebarkens hormonproduksjon), godartet forstørrelse av prostatakjertelen, og som etterbehandling etter steroid-terapi. Brukes utvortes mot eksem, herpes og helvetesild.”

9 Comments

 1. Birgit Birgit
  December 23, 2012    

  Nam, disse tror jeg at jeg skal forsøke meg på. Elsker lakris og har lakrispulver i teen min hver dag. Smaker søtt og godt, samtidig som jeg får i meg masse næring :-). Er veldig greit å få i seg gelatin i slike gode kuler og 🙂 Jeg skal ned i butikken og handle et par småting før jula setter inn. Skal ta med meg en pakke smør fra Rørosmeieriene, så er jeg klar for å lage litt “julesnop” :-). Riktig god jul!

  • December 23, 2012    

   Herlig Birgit!
   Ja, Rørossmøret er det beste smøret!
   Kos deg og god jul! Fortell meg gjerne hvordan lakrisen blir, det er alltid litt skummelt/spennende med helt hjemmelagde oppskrifter. Jeg fikk 50/50 med tilbakemelding her om dagen da noen venninner fikk smake. En av de likte de ikke mens to-tre andre syns de var skikkelig gode…

 2. December 28, 2012    

  Fantastisk gode!

  • December 29, 2012    

   I know! Visste du ville like de!

 3. Birgit Birgit
  December 29, 2012    

  Hei! Tenkte bare å gi en liten tilbakemelding etter at jeg hadde laget lakriskaramellene dine :-). Etter å endelig ha fått tak i vaniljepulver, gikk jeg igang igår kveld. Jeg fikk ikke tak i cashewsmør, så jeg tok sjansen på å bruke mandelsmør istedenfor. Smaken ble utrolig god (selv om jeg tror d blir bedre med cashewsmør), men mine ble så tørre. Vet ikke helt hva jeg har gjort galt, men jeg skal prøve meg med cashewsmør neste gang :-), for jeg skal prøve igjen. Disse er noe som tar knekken på sukkertrangen, og det kan komme godt med av og til ;-). I samme slengen laget jeg og gelegodteri med appelsin…nam nam, de ble knallgode og smakte som godteri (jeg brukte eplejuice i mine). Så nå kan bare det nye året komme, for kjøleskapet mitt er fullt av sunne ting :-)))! Takk for det gamle og kjempeblogg :-)))

  • December 29, 2012    

   Hei!
   Så bra med tilbakemelding! Det er alltid littebitt skummelt når andre skal følge en oppskrift jeg har funnet på…
   Men har du gelatinpulver? Jeg har begynt å bruke dette når jeg lager ting, og for å være sikker på at det holder seg sammen. Mulig du bør ha i litt ekstra.
   Og ja, cashewsmøret har kanskje litt å si da… mandelsmør er kanskje ikke like kremete? Hmmm, men så lenge smaken er der 🙂

 4. Mona Mona
  January 11, 2013    

  Nå har jeg laget disse karamellene og de ble jo såååååå gode da! Disse skal jeg lage flere av. Gikk fort og greit som du sa. TAKK!

 5. Marit Marit
  March 16, 2017    

  Hei! Kom over denne oppskriften når jeg googlet litt rundt ang hjemmelaget lakris, og lakrispulver. Ser noen skriver lakrisrotpulver, og noen bare lakrispulver, men stemmer det at dette er akkurat det samme? 🙂 Det samme gjelder kanskje kokosblomstsukker og kokossukker også? Denne skal jeg ihverfall teste 😀 Hilsen ei forvirra frøken..

  • March 16, 2017    

   Hei!

   Lakrisrotpulver er bestanddel av grønt lakrispulver. Tipper de fleste har det samme type pulveret, altså lakrispulver. Wikipedia skriver: Lakris (extractum glycyrrhiza) er et svart eller brunt, spiselig stoff som trekkes ut av roten av lakrisplanten.

   Kokosblomstsukker er det samme som kokossukker ja 🙂

   Lykke til med testingen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.