10. desember – Surdeigsbrød i julenI dag tidlig våknet jeg til nystekt surdeigsbrød, og det var faktisk min egen mann som hadde laget det! Det varmer hjertet til en trøtt småbarnsmamma! Han hadde fulgt min oppskrift men ville eksperimentere litt og tilsatte økologiske rosiner og valnøtter. Dette gjorde virkelig susen på smaken syns jeg.
For noen uker siden fikk vi en sekk med økologiske valnøtter fra hagen til en pasient så han satt søren meg og knakk nøtter i 45 minutter.

Ok, nok skryt.

Dette trenger du for å lage julesurdeigsbrød:
Surdeigsstarter
500g grovt speltmel
1 dl chiafrø
1 neve rosiner
2 never valnøtter
Himalayasalt
Vann

Slik gjør du:
Ta 2 ss med surdeigsstarter i en plast-/glassbolle og rør ut i litt vann. Tilsett deretter mel og vann vekslesvis til du får en god røre å jobbe med. Det er viktig å bruke muskelkraft her, for du ødelegger kulturen om du hiver den i en kjøkkenmaskin. Finn fram tresleiven og brett opp ermene. Eller rop på en hjelper, da blir det lettere.

Jeg kan ikke si nøyaktig mengde vann, for du sper på underveis som du blander inn melet.

Når deigen er smidig, ha i 1 dl med chiafrø og tilsett litt mer vann. Røren skal ikke være helt fast men heller ikke våt.
Tilsett rosiner og valnøtter og en ts salt. Rør og sett bollen tilside med et håndkle over. La det stå over natten.
Neste morgen heller du deigen i brødformer, tar håndkle over igjen og lar de stå hele dagen.

Samme kveld (eller tidlig neste morgen, det spiller ingen rolle) setter du brødene i ovnen på 180 grader i ca en time.
La de avkjøle seg godt før du skjærer i de. Om brødet kan virke litt deigete så hiv skivene i brødristeren eller sett brødet tilbake i ovnen igjen. Det er vanskelig å si nøyaktig tid og grader for jeg føler at det er forskjellig hver gang jeg lager surdeigsbrød.
Som jeg har snakket med noen andre surdeigsbrødbakere her nede i Spania så gjelder det å finne “feelingen” på akkurat din starter og ditt brød. Det er snakk om å gi litt kjærlighet til den levende kulturen, nemlig.

Jeg syns det var en deilig vri med rosinsmaken i brødet. Det ble nesten litt sånn julekakesmak på det. Kan tenke meg det er godt med smør og brunost på. Nam!
Jeg hadde smør, avokado og majones på mine skiver i dag. Og litt hvit geitost. Smakte himmelsk og jeg holdt meg god og stappmett i 5-6 timer.
Les mer om surdeigsbrød her.

6 Comments

 1. December 11, 2012    

  ååååå naaam! 🙂 Dette så og hørtes utrolig digg ut!

  Tusen takk for at DU er DU!!!

  Du gir meg masse inspirasjon til å kjempe videre mot en bedre helse og livsstil!

  Ønsker deg en riktig fin adventtid!!! <3

  • December 11, 2012    

   Tusen tusen hjertelig takk Marie! Betyr masse med sånne herlige kommentarer!
   God juleklem!

 2. Ellinor Ellinor
  December 11, 2012    

  Flink du er 🙂

  • December 12, 2012    

   Det er takket være deg at jeg er igang Ellinor!

 3. December 12, 2012    

  Oi, DET var en bra mann!! Ser kjempegodt ut, og jeg tviler ikke på at valnøttene og rosinene gjorde susen. Høres nydelig ut. 🙂

  • December 12, 2012    

   Han, han trår til virkelig noen ganger altså. Veldig kjekt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.